Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 12:41 1 317 10

Ангелкова: Няма да се строи на Витоша, само подмяна на лифтове

  • витоша-
  • николина ангелкова

Предвиден е изключително строг контрол, ние ще следим за това, категоричен е министърът на туризма

Ангелкова: Няма да се строи на Витоша, само подмяна на лифтове - 1
Снимка: Витоша Ски АД

Работната група, която трябва да промени в Плана за управление на „Витоша”, цели да подобри достъпа до планината за софиянци. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя беше категорична, че няма да се допусне безконтролно строителство в планината.

„Планът за управление на „Витоша” трябва да бъде променен”, за да могат да се подменят лифтовете и съоръженията. Там друго строителство категорично няма да има. Предвиден е изключително строг контрол и се гарантира, че ние ще следим за това. Ние сме длъжни обаче да осигурим достъп на столичани до Витоша. Това е едно огромно богатство, което не се използва”, заяви Ангелкова пред bTV.

Ангелкова посочи, че управлението е стабилно, а приоритетите се постигат. Тя даде пример с Бюджет 2019, където е заложен икономически ръст от 3,7% и ниската безработица. Тя заяви, че изказванията на вицепремиера Валери Симеонов, по отношение на майките на деца с увреждания, са недопустими.

„Оставката е личен акт, аз не мога да коментирам неговите действия. За мен е важно да продължим да изпълняваме поетите ангажименти към хората с увреждания. Например, ние работим за осигуряване на максимална достъпност до морските плажове. При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове вече ще поставяме като условие за допустимост участниците да представят писмено доказателство, че притежават сертификат ISO 13009:2015”, каза Ангелкова.

Тя поясни, че става дума за въвеждане на евростандарт, който определя общите изисквания и препоръки към плажните оператори, предлагащи туристически и потребителски услуги, включително за достъп на хора в неравностойно положение.

Министърът на туризма отчете поредна година с ръст в туризма – над 5,5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни, а летният ни сезон бележи ръст от 3,1%.

„Трябва да се изгради допълнителна инфраструктура, освен в съществуващите курорти – Пампорово, Боровец и Банско, да насочим вниманието към зимните ни курорти в Стара Планина. Там има изключително добри възможности и хората се надяват на това, за да може тези региони да дръпнат в икономическото развитие”, каза Ангелкова.

Министърът на туризма заяви, че е началото на януари ще бъде представена и демоверсията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще свърже в реално време информационните регистри на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП и МВР.

"Правим мониторинг на дейността, ще бъдем безкомпромисни както по отношение на изпълнението, така и за спазването на сроковете. Това ще и даде възможност да правим анализи на профила на туриста, както и за намаляване на административната тежест”, допълни министърът.

За улеснение на бизнеса ще бъде въведено и лицево разпознаване, чрез което бизнесът може да ползва електронните услуги, които министерството предоставя. Чрез тази лицева идентификация потребителите ще могат да заявяват услуга, например молба за категоризация на място за настаняване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вярвам ти

    5 0 Отговор
    Жената иска да даде достъп на столичани до планината :) Все едно сега не могат да отидат. Добри хора са това, политиците.
  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 5 Отговор
    Да идеш на планината с лифт муахахахах ама направете им и ескалатори бе

    Коментиран от #7

  • 3 Nikolov

    3 0 Отговор
    Днес! А утре? Това е като с АЕЦа, днеска има, утре нема…
  • 4 никой

    5 4 Отговор
    който обича планината лифт не му трябва.колкото по малко пишман планинари толкова това богатство ще остане такова.и качването с коли да се забрани
  • 5 Анонимен

    1 1 Отговор
    Лицево разпознаване към електронен регистър и онлайн обслужване в държавната администрация... Ангелкова е имала толкова мокри сънища, че се притеснявам да не се е удавила в тях.
  • 6 Мартин

    2 1 Отговор
    Няма нормален човек, който да не иска нови, безопасни и модерни лифтове на Витоша! Всъщност май само Иво Прокопиев и Тома Белев не искат модерни лифтове на Витоша, защото тогава никой няма да ходи на Пампорово!
  • 7 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    А как ще се качат инвалиди или те трябва да седят заключени в къщи за да не те смущават?
  • 8 Ники

    1 1 Отговор
    Стига си мерихте ония работи с Кралев. Просто разрешете замяната на лифтовете!
  • 9 Борис

    1 1 Отговор
    Винаги е ставало дума само за нови лифтове, другото са измислици.
  • 10 Каин

    3 1 Отговор
    Ей най-после ще вземат да направят Витоша отново достъпна за хората. И дано след като построят новите лифтове да бъде забранен достъпа на автомобили до планината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове