Last news in Fakti

12 Ноември, 2018 12:10 5 667 28

"Честитката" да е с двойна цена, ако не платиш до месец

  • кат-
  • пътна полиция-
  • войната на пътя-
  • нарушение-
  • глоба-
  • глоби-
  • честитка-
  • автомобили

От средно 180 млн. лв. санкции държавата успява да събере не повече от 90 млн. лв.

"Честитката" да е с двойна цена, ако не платиш до месец - 1
Снимка: БТА

Глобите към КАТ скачат двойно, ако нарушителите на пътя не ги платят до месец. С тази мярка държавата ще се опита да повиши събирането на глобите от актове и електронни фишове.

Все повече нарушители и милиони неплатени глоби. Такава е равносметката на пътя. От началото на годината са съставени над 1,1 милиона електронни фишове и актове. В същото време, всеки втори шофьор, нарушил правилата, не плаща глобите си, сочат официалните данни.

От средно 180 млн. лв. санкции за нарушения годишно държавата успява да събере не повече от 90 млн. лв. Сега са решени да затегнат контрола.

Екип на "Нова телевизия" обиколи София с рали състезателя Иван Шопов. Нарушителите бяха заснети с видеорегистратор. Опасните изпреварвания са обичайна картинка и в градски, и в извънградски условия. По време на експеримента се забелязват и шофьори, които карат с непозволено висока скорост.

„Всички намаляват в района на камерите на КАТ. В момента, в който се подмине камерата, ускорението започва отначало”, каза Шопов.

Тези стационарни камери станаха едва ли не част от 100-те туристически обекти в България. Всеки, който мине, ги знае. Може би трябва да му заверяват книжката, че е минал оттам”, заяви експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев.

Равносметката от експеримента е, че само за час са откроени 29 опасни ситуации с нарушители на пътя.

Според Иван Шопов многото от рисковите ситуации се дължат на чувството за безнаказаност на пътя, въпреки привидно засиления контрол.

При справка в системата на КАТ с таблет не се откриват неплатени санкции. Често обаче честитките не достигат до нарушителите. И престояват с месеци и години. Докато не се наложи да вадиш нови документи или не те спрат на пътя полицаи, оборудвани със специални таблети.

„Разбират, че имат неплатени задължения чак, когато бъдат спрени на място. Една глоба няма как да има превантивен ефект, ако тя не се събира. Колко дължиш няма значение, ако знаеш, че може да не платиш. Увеличаването на глобите безкрай очевидно не дисциплинира водачите, за да имаме ефективна система, ни трябва ефективна събираемост, а не високи глоби”, заяви експертът по пътна безопасност Илия Тодоров, цитиран от "Нова телевизия".

В безуспешното издирване на нарушителите държавата губи. Не само от несъбрани глоби, а и от опитите за събирането им.

За да се съберат глобите, контролът трябва да се затегне. Новите предложения са, ако глобата е платена до 14 дни, нарушителите да ползват отстъпка от 50 %. След този срок, но до 30 дни от съставянето на акта да се плаща целия размер. А ако не се плати до месец, глобата да скача двойно. Това предвиждат новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата.

Идеята е, ако два пъти не открият нарушителя на адрес, "честитката" да се качва в интернет. И така да се счита за връчена. От тази дата ще текат и сроковете, определени от закона. Ако не се плати, задължението е предвидено да бъде изпращано в Агенцията по приходите. Там ще се образува изпълнително дело. Въпросът е как и кой ще смогне да търси и намира длъжниците. Според частните съдебни изпълнители пък НАП няма да смогва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    62 9 Отговор
    А на бирниците по една кожена честитка изодзадзе?????

    Коментиран от #9

  • 2 Ололикуи

    70 8 Отговор
    Май почвам да разбирам защо е имало народен съд...

    Коментиран от #3

  • 3 мда

    47 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ололикуи":

    Рано или късно пак ще се стигне до народен съд. Ма като гледам как бързо се развиват нещата май ще е по скоро от колкото им се иска на управляващите ;–)
  • 4 боцмана

    48 5 Отговор
    Нищо лошо в това , но два пъти търсене на адрес и след това в интернет и готово полицаите си измиват ръцете и топката е при вас. Би трябвало да ти се връчи честитката , да се разпишеш и от датата на подписа да върви санкцията. Не всеки има интернет , а също така има хора за които интернет е като китайската азбука.
  • 5 Еее

    39 5 Отговор
    Само пари са им в кратуните.
  • 6 предатели

    44 9 Отговор
    Поредния рекет на бедния народ,искат да ни довършат герберистите
  • 7 Сатаната

    34 8 Отговор
    Герберастия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ветеринар

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "El comandante":

    Ти обичаш честитките, нали!
  • 10 Етооо

    32 4 Отговор
    Поеедната глупост, после що протестирали хората. Ми писна ни от тъпи закончета, лато искат да го направят 50 % отступка ако платиш до 15тия ден, пълен размер до 30тия ден и +50 % след 30тия ден ама да ни дерат с по 100% отфоре вече е изродщина която няма да търпим
  • 11 Не мерси

    47 2 Отговор
    А ако работодателя забави заплатата с 30 дни, после двойна ли ще получа?
  • 12 Миризлив Пор

    22 3 Отговор
    Какво е това "търсене на адрес" ние в 21-ви век ли живеем? Разкарват се едни пуфляци на висока заплата и неплащащи осигуровки и "издирват длъжници" в работно време. Аз нямам навика да се крия НО в случая как да ме намерят като трябва да ходя на работа? Много по-лесно и по-евтино ще е /за който иска естествено/ - регистрираш си телефон за връзка, получаваш СМС със код за честитката и вече след като си я видял да се счита че е връчена. Ще се освободи доста голяма армия и от хорица които обикалят до кога им е кеф а после "а бе те са на работа и без това все ги няма у тях ко ши обикалям" и се забиват по свои си дела.
  • 13 Робот

    28 5 Отговор
    Всеки ден нови глоби, данъци и репресии срещу българския народ! Всеки ден нови бонуси, лобизъм и протекции за олигарсите! Те това е ГЕРБ тяхната стабилност!

    Коментиран от #15

  • 14 Лимонад

    11 3 Отговор
    Слагат електронни проверки на няколко места, напр при плащане на данъците или преглед и решават 70-80% от проблема.
  • 15 Фатих Мехмед

    7 15 Отговор

    До коментар #13 от "Робот":

    Я кат ви говорим да се дигнем и да кажем Ердоган да идва тука и да си прибира територията вие не чувате тва е българско робство
  • 16 Бай Тошо

    12 2 Отговор
    Населението трябва да изхранва държавата си , това е Демокрацията и най вече плана на Бокото
  • 17 Фернандо Алонсо

    21 2 Отговор
    Полицията в България е най-голямото зло. Какво имам предвид 45 ХИЛЯДИ милиционера на няма и 7 млн. и не могат да открият хората, не могат да спрат дребните престъпления, тежките също, не хващат агресорите, страх ги е от "силните" на деня, ИЗЛИШНИ СА! Германия на 82 млн. Са 80 хил. Нашите са 45 хил. И само подслушват и ги използват като ударни групи.... Тъжно и жалко...
  • 18 гост

    8 1 Отговор
    Абе на мен редовно ми ги взимат,като решиш да платиш нещо друго и хоп...излиза и плащаш!!!
  • 19 Несъбирането

    8 1 Отговор
    Е лъжа! Какъвто и документ да потрябва, а те са много, заради многото бюрократи, трябва да си платиш глобата!
  • 20 Огромни по размер глоби

    9 2 Отговор
    А доходите ниски! Не можеш да обжалваш, защото адвокатът взима 400 лева за явяване и нищо правене!
  • 21 В административното

    6 4 Отговор
    Право е важно нарушението да бъде наказано! Двоен размер, защо? Невъзможността да платиш се явява утежняващо обстоятелство, особена жестокост ли? Искат повече извън бюджетни приходи от ГЕРБ! Повече ДМС! Убиват гостоприемника се! Кой ще ги храни? След тях и потоп!
  • 22 Димов

    10 1 Отговор
    Преди време бях на гурбет. Една сутрин са ме снимали с фоторадар. На другият ден снимката с акта пристига във фирмата и лично шефа ме извика на разговор. По закон ми одържаха глобата от заплатата. Никой не е идвал у нас, да ме търсят, да ми се молят.... Просто системите им са свързани. Откриват къде работиш и задължават работодателя да ти удържи глобата от заплатата. Чисто, лесно, бързо и ефективно. Иначе подкрепям решението. Нали искаме да се спре джигитлъка? Няма как иначе.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 vasik atanasova

    9 3 Отговор
    всеки ден нови норми и глоби в тази територия
    няма да спрат протестите
    то е ясно
  • 25 Пабло

    4 2 Отговор
    Първо да съобразят глобите със заплатите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 хахахах

    2 2 Отговор
    Супер ще си плащам на искам да знам къде и за какво точно отиват тези пари от глобите
  • 28 Avatar

    5 2 Отговор
    Приатели да наставаме щте ни унищожат ако си седим вкъщи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове