1 349 8

Заместиха реброто на пациент с 3D реконструкция (СНИМКИ)

Уникалната операция бе извършена от екипа на доц. д-р Цветан Минчев

Светослава Ингилизова

Иновативна операция, чрез която бе реконструирано реброто на пациент, извършиха гръдните хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Триизмерно принтиран имплант замени отстраненото ребро, обхванато от новообразувание. В изработването на 3D модела и визуализацията участва и екипът на Клиниката по Образна диагностика.

Пациентът е 35-годишен мъж с прогресираща деформация в областта на петото дясно ребро, придружена от подуване. Прегледите и рентгеновите изследвания установяват костно образувание с неизсяснен произход. Впоследствие хистологичният резултат показва доброкачествена фиброзна дисплазия. Най-доброто решение в този случай е отстраняване на образуванието, поради възможност от бърз злокачествен растеж или усложнения като затруднения в дишането, чести фрактури на реброто, засягане на съседни тъкани и др. Премахнатото ребро налага пластична реконструкция за заместването му. Именно тук доц. Цветан Минчев, началник на отделението по Гръдна хирургия в Болница Токуда, прилага иновативния подход. Операция в такъв вид до този момент не е извършвана в България, а в света е прилагана само в няколко случая с друг материал и при друг тип локализация.

Новото ребро е изготвено от синтетичен кополимерен биологично съвместим материал, одобрен за използване от Американската администрация по храните и лекарствата. Триизмерното моделиране и принтиране на импланта, който трябва да замести реброто, осигурява абсолютна анатомична съвместимост и прецизност при имплантирането. Чрез предварителна 3D визуализация от екипа на проф. Галина Кирова в Клиниката по Образна диагностика е изготвен дигитален модел и необходимият файл за триизмерно принтиране. Имплантът е произведен в България с помощта на специализиран професионален 3D принтер с възможност за печат с голяма точност (до 90 микрона). Индивидуално изготвеният модел осигурява много прецизно имплантиране на мястото на отстраненото ребро в анатомично единство със съседните тъкани.

„Това е нова епоха в реконструкцията на гръдната стена при пациенти с тумори, които изискват изрязване на костно-хрущялните структури. Този подход дава възможност за изключително точно анатомично възстановяване на скелетната част на гръдната стена чрез предварителна триизмерна визуализация и продуциране на файл за принтиране на 3D машина. Използваният материал е с доказана тъканна съвместимост. Точността на възпроизвеждане дава възможност за големи резекции на гръдната стена и едномоментното им заместване с индивидуално изготвени импланти.“, разказа за операцията доц. Минчев.

„Досега използваните платна за заместване на скелетни структури в гръдната стена при подобни операции нямат необходимата устойчивост и анатомична точност, заради което впоследствие се получават неприятни дефекти в зависимост от обема на изрязаните тъкани.“, допълва гръдният хирург.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Жан
  Отговор
  1 21:37  23.11.18
  Като цяло нашите лекари са на Световно ниво. Поздравления.
 • Мирела
  Отговор
  2 21:53  23.11.18
  Щом слагат тазобедрени стави нормално и ребра да почнат
 • Бг-то
  Отговор
  3 23:35  23.11.18
  Браво.Адмирации за българските лекари.За мен тези хора са герои.
 • Съжалявам
  Отговор
  4 23:39  23.11.18
  И двамата имат нужда от диета!

  Коментиран от #5


 • незнайко
  Отговор
  5 00:32  24.11.18

  До коментар #4 от "Съжалявам":

  За какво съжалявате Господине ? Да не би да сте като тях ? С такива като Вас БЪЛГАРИЯ едва ли ще прогресира !!!
 • експерта
  Отговор
  6 03:50  24.11.18
  Я ГО НАКАРАИ САМ 1-НА ТРАХЕОТОМИЯ ДА НАПРАЙ ,ТОГАВА ША ГО ВИДЯ КВ ДОКТОР Е
 • веселяк
  Отговор
  7 07:46  24.11.18
  Сед 20 години: На 3D пациент поставиха естествено ребро.
 • Хахаха
  Отговор
  8 08:33  24.11.18
  След 21 години: Естественото ребро беше отхвърлено организма на 3Д пациента реброто поради несъвместимост.

Напиши коментар:


Публикувай