3 705 12

Не отлепяйте хартиената винетка до нейното изтичане!

Електронните винетки ще са в продажба от 17 декември

Не отлепяйте хартиената винетка до нейното изтичане!
Снимка: БГНЕС
Мария Атанасова

От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки през сайта ни и мобилното приложение, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов. Той добави, че до края на годината ще бъдат инсталирани 500 терминала за самообслужване, които ще са разположени предимно по бензиностанциите на пътната мрежа. По думите му, ще има възможност и за закупуване на каса. В този случай не е необходимо да се пази разписката, каза Антонов и обясни, че колата ще бъде разпозната само по регистрационния номер. Той обаче поясни, че в системата не е предвидено връщане на винетка при сгрешен номер.

„Започваме преобразуване на хартиените винетки към електронни от 17 декември. Това ще е достъпно от сайта ни. Единственото условие е да не отлепяте хартиената винетка до нейното изтичане“, каза Антонов.

Няма да има наказания за хората, които не са преобразували винетката си.

Около 650 служители на ТОЛ управлението ще осъществяват проверките на пътя в цялата страна, отбеляза още Антон Антонов. Този ТОЛ контрол ще спира шофьорите, единствено ако имат неплатена пътна такса. Той посочи и какви глоби се обсъждат в момента:

„Даваме улесняване на шофьора – при заплащане на компенсаторна такса. За леките автомобили до 3,5 т.е. в рамките на 70 лв. Тази такса може да се плати на място с дебитна или кредитна карта, пари в брой няма да се приемат. Ако нямате възможност за заплащане на място, ще се издаде акт за нарушение, с който имате 14-дневен срок да си платите тази такса. Ако в срок не се плати компенсаторната такса, се издава наказателно постановление, глобата при което е в пъти по-голяма – около 300 лв.“.

Служители на Агенция „Митници“ ще спират автомобили без винетки и на границата. Агенцията ще е последната инстанция, която ще налага глобите, каза Антон Антонов и подчерта, че се цели събираемостта на глобите да е над 90-95%.

Предвижда се още колата да няма възможност да мине на технически преглед, преди да е платена винетната такса.

Освен досегашните винетки, ще има и уикенд винетка, която ще струва 10 лв.

От Националното ТОЛ управление очакват повишение на приходите от винетки.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • xyz
  Отговор
  1 13:42  27.11.18
  Тихомълком искат да прокарат винетките за всички автомобили с този преглед. А има автомобили,които не излизат извън града,сега и тях ще набутат....
 • минувач
  Отговор
  2 13:49  27.11.18
  Май бяха казали, че ГТП ще бъде забранен за автомобили, хванати без винетка ИЗВЪН ГРАДА, докато не се плати глобата, ама тука такова нещо не пише.
 • пак глупости
  Отговор
  3 14:01  27.11.18
  Публикувано във факти.бг: Предвижда се още колата да няма възможност да мине на технически преглед, преди да е платена винетната такса. - Това е глупост! Ако човек си кара колата само в населеното място, за какво му е винетка?

 • Иванов
  Отговор
  4 14:05  27.11.18
  Алчни и нагли герберасти!
 • Иво
  Отговор
  5 14:09  27.11.18
  Няма да ме допускат до технически преглед ако нямам винетка.Защо?Аз няма да излизам от населеното си място!
 • 6 14:22  27.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  7 15:32  27.11.18
  Ми разбира се, че няма да я отлепям, докато не изтече! Нали съм я платил за този срок, важи докато изтече срока!

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  8 17:33  27.11.18
  Публикувано във факти.бг: Предвижда се още колата да няма възможност да мине на технически преглед, преди да е платена винетната такса. - А ако караш колата само в пределите на града, защо да и плащаш витетка?!

  Коментиран от #9

 • Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  9 17:39  27.11.18

  До коментар #8 от "НАТО ВЕЦ":

  Щото тиквата иска да купи цялата планета островът му е тесен вече
 • Сънчо
  Отговор
  10 18:14  27.11.18
  А тези 650 служители на тол системата кой ще ги издържа, какъв ще им е бюджета и след като им се плати, както и на фирмата която ще изгражда тази система ще оставя ли нещо.....
 • 11 23:12  27.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • LPG
  Отговор
  12 08:04  28.11.18
  Алоооо -Ако се продаде кола и се смени номера ?Какво става с винетката?

Напиши коментар:


Публикувай