1 733 3

Хора с увреждания управляват автомобилите си без валидни застраховки

Презаверяват шофьорските си книжки, без да се явят пред специализирана лекарска комисия

Хора с увреждания управляват автомобилите си без валидни застраховки
Снимка: БГНЕС
Венцислав Михайлов

Доста хора с увреждания презаверяват шофьорските си книжки, без да преминат през специализирана областна транспортна лекарска комисия и така се губи валидността на застраховките за автомобилите. Това обясни в предаването "Преди всички" по БНР Павел Савов, председател на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

"Хората си презаверяват книжките по общия ред, но те не знаят, че всъщност на тях не им важат застраховките", подчерта той.

Ако човек е получил шофьорска книжка преди здравословно увреждане и получаване на степен на инвалидност, преди презаверката на книжката той трябва да се яви пред експертната комисия и с медицинското, което ще получи, следва да си презавери документа за управление на МПС.

"Това е един много голям проблем и при положение, че в момента върви цялостна промяна на законодателството, мисля, че е нужно, просто да знаят и застрахователи, и всички, които правят новия Закон за движение по пътищата, че има водачи с увреждания - да знаят какви са техните нужди", посочи Павел Савов.

"Под медицинското на всеки човек, който минава въпросната експертиза, има един печат, който му забранява да извършва всякакъв вид търговска дейност или друга дейност с автомобил. Казано по друг начин, аз де факто мога да управлявам колата си и да возя цялото си семейство с нея, но ако, да речем, имам някакъв дребен бизнес, някакво магазинче или друго нещо, аз трябва да си наема шофьор", поясни още Савов.

В другите страни от Европейския съюз има специализирани центрове, в които се извършва преустрояване на автомобилите за хората с инвалидност, но у нас човекът с увреждане сам трябва да пригоди автомобила си, за да може да го управлява, стана ясно още от думите му.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 16:26  03.12.18
  Простаци
 • Красавеца
  Отговор
  2 08:28  04.12.18
  А майка ми като няма вече книжка, пък автомобила си се води на нейно име, какво става?? Нещо тук май не е доизмислено...
 • дядоЯго
  Отговор
  3 22:15  04.12.18
  Съпругата е с инвалидно право.Няма книжка.Аз шофирам (метлата).Гражданската я пишат на собственичката ,нищо че няма книжка...... Аз как ще ползвам бонус ?

Напиши коментар:


Публикувай