Last news in Fakti

10 Декември, 2018 07:30 9 448 42

10 декември 1877 г. Плевен пада

  • плевен-
  • обсада-
  • война

Превземането на града е важно за войната

10 декември 1877 г. Плевен пада - 1

На 10 декември 1877 г. Плевен пада след петмесечна обсада. Осман паша предава града и гарнизона. Превземането на град Плевен е важен момент в Руско-турската освободителна война, защото освобождавайки значителни руски сили, след битката при Шейново в началото на 1878 се открива пътя към османската столица Истанбул.

В края на юни през 1877 руската армия пресича река Дунав близо до Свищов. Руснаците превземат Никопол, а Осман паша повежда войските си към Плевен. Малко след това там започват да пристигат първите руски военни части. Обсадата и битката за Плевен протича в три щурма, като първите две атаки завършват с неуспех.

След неуспеха на двете атаки на руските войски Осман паша не успява да се възползва от преимуществото си и да отблъсне обсаждащите войски. На 31 август той все пак предприема кавалерийско нападение, което струва на руснаците 1 300 жертви, срещу 1 000 при османците. Руснаците продължават да изпращат подкрепления към Плевен и армията им достига 100 000 души под личното командване на великия княз Николай Николаевич. Генерал Скобелев, припомня в блога си Пепа Табакова.

На 3 септември Скобелев превзема Ловеч, контролиращ снабдяването на османските сили от юг. Оцелелите от ловешкия гарнизон са организирани в 3 батальона, които подсилват отбраната на Плевен. Осман паша получава и допълнителни подкрепления от 13 батальона, като армията му достига 30 000 души, най-големия брой за цялата обсада. На 11 септември руснаците предприемат ново мащабно нападение на Плевен. Скобелев превзема два редута от южната страна, а румънски части превземат важния редут Гривица от север. На 12 септември османците си връщат южните редути, но не успяват да отблъснат румънците от Гривица. От началото на септември до този момент руските загуби възлизат на около 20 000 души, докато османците губят около 5 000.

Нарастващите руски жертви довеждат до прекратяване на преките нападения и до промяна в командването. Официално начело на обсаждащите сили застава румънският княз Карол I, като негов началник - щаб става руският генерал Едуард Тотлебен, широко известен със защитата на Севастопол по време на Кримската война. Тотлебен решава напълно да обкръжи и изолира града, което е постигнато след битката при Горни Дъбник на 24 октомври. Осман паша отправя искане до командването да изостави Плевен и да се оттегли, но не получава разрешение за това. Лишен от снабдяване той в крайна сметка прави опит да разкъса обсадата. На 9 декември Осман паша пресича река Вит и атакува на трикилометров фронт, преминавайки през първия ред руски окопи. Превишавайки почти петкратно османците по численост, руснаците ги отблъскват обратно през реката, като в боя е ранен самия Осман паша. След като за кратко удържат позициите си, османците са отблъснати в града, губейки 5 000 души срещу 2 000 на руснаците. На 10 декември Осман паша предава града и гарнизона на руснаците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свобода

    77 0 Отговор
    Извоювана с толкова кръв, сега така да се затрива от 240 некомпетентни......

    Коментиран от #5, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Идиоти Плевен не пада

    55 11 Отговор
    а се освобождава от анадолската паплач! Затова трябва да сме признателни на Русия, иначе нямаше да ни има като държава! Падат рязаните мърши и е трябвало тогава да им обрежат и горните глави, сега тук нямаше да има турчеещи се зомбита.
  • 4 БЪЛГАРИН

    64 10 Отговор
    Вечна Слава на братята руси-Поклон .....
  • 5 Бачо Киро

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "Свобода":

    Майцепродавците в политиката не признават нищо, само мамона. Няма леви, няма десни, няма център - всички са играчи в една и съща пиеса.
  • 6 Недоволен

    40 4 Отговор
    Това скоро никой няма да помни защото по учебниците вече много старателно гледат да заличат цялата ни история. Съжителство и тем подобните им глупости край нямат. Помнете братя българи историята защото само тя ни остана, турчалята под влиянието на смотаните ни министри пак ни превземат само че сега по цивилизовано някак си.
  • 7 Guðmundsson

    11 54 Отговор
    Правилно е заглавиято почти. Плевен пада под руско робство. Хич не и е пукало на росия за нас проста са искали да превземат Истанбул и пътя и минава през тук.

    Коментиран от #11, #16, #40

  • 8 Шансу Имамов

    13 43 Отговор
    Ако не ни бяха освободили след 15 години османската имаперия почна да се разпада сама и пак щеше да стане,а нямаше да има кумунизъм в българия.
  • 9 Петър Андонов

    18 29 Отговор
    Левски го е казал най-точно - тоз който ни освободи,той ще ни пороби. Продължава да се подценява ролята на българските доброволци и опълчение,а те са се оказали решаващи за Освобождението ни! Руският войник е бил гладен, с много неточен мерник и завистлив- за справка вижте Достоевски. От 100 изстреляни патрона е уцелвал 20-30 пъти в целта, с българският опълченец -80-90 пъти! Стига сте крили решаващата роля на опълченците. Стига национален нихилизъм !

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 10 Хасан

    12 33 Отговор
    След падането на Плевен ,руснаците и румънците почват да плячкосват хубавите къщи ..но много се учудили като са разбрали че те са били на българи ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пипи дългото чорапче

    40 3 Отговор
    И това ли трябва да опорочим.Поклон пред хората дали живота си за свободата ни
  • 13 бл.134 в Зап. парк

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Свобода":

    Падна - пак ще падне , съвсем скоро
  • 14 Наивно човече

    29 4 Отговор

    До коментар #9 от "Петър Андонов":

    къде са били българските опълченци, когато Ботев идва да се бие с рязаният башибозук? Не омаловажавам смелостта им на Шипка, но ако не е бил Радецки, развоят е бил непредвидим. Неблагодарници, с това плюене по Русия, отново ще бъдете потурчени! Ако не е била Русия, никакво опълчение щеше да има. Нали виждаме сега що за стока сме, сам Боко го каза, лош материал, пълнеж от продажници!

    Коментиран от #25

  • 15 Ето ти факти

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Петър Андонов":

    Просвети се -"В жаркото пладне на решителния 11 август 1877 г. генерал Радецки лично повежда не повече от 200 бойци към върха. Важен е обаче не броят им, а тяхната поява начело със самия командир. Психологическият ефект е решаващ. Оределите бранители добиват нови сили. Атакуващите и изтощени османлии не знаят каква сила е пристигнала в помощ на защитниците на върха и рухват. " Ако имаш мозък ще го проумееш, но едва ли!?
  • 16 Генерал

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "Guðmundsson":

    При Османското робство България я нямаше в географските карти. Благодарение на 'руското робство' се появява Третата Българска държава.

    Коментиран от #21

  • 17 Генерал

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "Петър Андонов":

    Публикувано във факти.бг: Левски го е казал най-точно - тоз който ни освободи,той ще ни пороби................Ако ми посочиш и къде го е написал това Левски, щи дам пет лева.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 констатация

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Генерал":

    ако го е казал ЛЕВСКИ то важи с пълна сила в днешно време
  • 19 констатация

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Генерал":

    ако го е казал ЛЕВСКИ то важи с пълна сила в днешно време
  • 20 Osman

    5 32 Отговор
    Вечна слава на всички загинали турски войници при отбраната на Плевен от руската пияна сбирщина .

    Коментиран от #22, #38, #41

  • 21 uio

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал":

    Грешиш, виждал съм оригинални немски и френски карти на Османската империя от 18-ти век, на които върху нашите земи си пише България.

    Коментиран от #29

  • 22 констатация

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Osman":

    славни са няма що и тези при одрин люлебургас чаталджа и в много други сражения

    Коментиран от #39

  • 23 Факти

    14 1 Отговор
    " Като началник на Южния отряд командва тежките отбранителни боеве по време на Шипченската епопея, която решава съдбата на войната. Ако амбициозният Сюлейман паша бе успял да преодолее отбраната, изнесена от опълченските дружини и немногобройните руски части, и бе успял да се притече на помощ на обсадения в Плевен Осман паша, може би свободата на България нямаше да изгрее на 3 март 1878 г. В жаркото пладне на решителния 11 август 1877 г. генерал Радецки лично повежда не повече от 200 бойци към върха. Важен е обаче не броят им, а тяхната поява начело със самия командир. Психологическият ефект е решаващ. Оределите бранители добиват нови сили. Атакуващите и изтощени османлии не знаят каква сила е пристигнала в помощ на защитниците на върха и рухват.

    Спасена е Шипка, войната и свободата на България

    Този преломен момент звучи по вазовски простичко: „Още миг – ще падне заветният хълм. Изведнъж Радецки пристигна със гръм!” -Ако не е бил Радецки на Шипка, можеше още да сме под турско!? Но онези които не си знаят историята, са склонни да я повторят!

    Коментиран от #26

  • 24 Ма не сме ли

    13 1 Отговор
    Ма не сме ли освободени от храбрите англосаксонски витязи и французки рицари ...ма не мое да бъде ... фалшифицирате историята мръсни комунисти , я веднага да публикувате новата карта с " истинската " история и да покажете къде е бил дислоциран 6 -ти американски флот и къде са били разположени частите на смелите морски тюлени ...я , бързо , че от Козяк ша ви спрат грантовете.
  • 25 Петър Андонов

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "Наивно човече":

    Не плюя никого,това са фактите- Русия мобилизира всичко живо при война,т.е. не само професионални войници, а хора,които не са можели да стрелят,както винаги е при мобилизация. Опълченците са били хора,много по-подготвени
  • 26 Пръцко

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Факти":

    Това с ген. Радецки е красива и вълнуваща авторска хипербола, описваща един миг. Истината е едноседмична грозна, кървава и отчаяна битка на две армии - 30 хилядна турска срещу 7-8 хилядна руска смесена плюс 1000 бойци българско опълчение.
    Поклон пред падналите за свободата на Родината!

    Коментиран от #27

  • 27 Наистина си пръцко

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "Пръцко":

    Да не си бил очевидец на събитията? На тебе ли да вярваме или на Вазов, който е живял по това време? Големи отворковци станахте, още гащите си не могат да обуят, ама много знаят!?

    Коментиран от #28

  • 28 Пръцко

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Наистина си пръцко":

    Не съм очевидец, ама съм учил история - цитирам всеизвестни факти. Ти само Дядо Вазов ли четеш, безименни наивнико? И защо трябва да ми вярваш - чети бе, Пенчо, чети, или си зает да си връзваш гащите?!

    Коментиран от #30

  • 29 Генерал

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "uio":

    Такива карти има, но те определят етническото населения на дадената територия, защото не е съществувала независима българска държава, земите с българско населените са под управлението на Османската империя.

    Коментиран от #33, #34

  • 30 Ти щом дядо Вазов не признаваш

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пръцко":

    значи наистина си пръцко! Чел бил история!? Каква по добра информация от тази получена от очевидци на събитията? Ако четеш съвременните историци, те смучат историята от пръстите си, не от фактите. Не ми се занимава със заблудени, чети си интернета и си мисли, че нещо вярно четеш!

    Коментиран от #36

  • 31 КЪМ РУСЕ РУСКИТЕ ВОЙСКИ....

    8 0 Отговор
    ВЛИЗАТ ОТ СТЪЛПИЩЕ.ПОСОКА СЕЛО МЕЧКА И ДНЕШНО ПИРГОВО.ИМА И РУСКИ ПАМЕТНИК НА ПАДНАЛИТЕ.ВОЙСКАТА ПОТЕГЛЯ КЪМ РУСЕ.ЦЕНТРАЛНОТО УКРЕПЛЕНИЕ Е НА МЯСТОТО НА ТВ.КУЛА ДНЕС И РЕСТОРАНТ ЛЕВЕНТА.ОТ ТОГАВА СА И СГРАДИТЕ.ТУРСКИТЕ РЕДУТИ ОПАСВАТ ЦЕЛИЯТ ГРАД,ЮГОЗАПАД-ЮГ-ЮГОИЗТОК.ТРАНШЕИТЕ ОСТАНАЛИ И ДО ДЕН ДНЕШЕН МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ ИЗТОЧНО И СЕВЕРОИЗТОЧНО ОТ МОТЕЛ РАЙ В ПОСОКА КАСЕВА ЧЕШМА.СЛАВА НА РУСКИТЕ ГЕРОИ И БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ.ПАК ЩЕ ДОЙДАТ,ТАКА КАКТО ГЛЕДАМ НА МРЪСНА ГАЗ ПРЕЗ ДУНАВ МОСТ АКО НЕ Е ВЗРИВЕН.ЩЕ СЧУПЯТ БАРИЕРИТЕ С ТАНК Т-90 У И С БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ ЩЕ ПОЕМАТ КЪМ СОФИЯ ЗА ДА ОСВОБОДЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРСКО И ТУРСКО РОБСТВО ,ДНЕС.
  • 32 Ще търсят отговорност НА

    6 1 Отговор
    ....ТЕЗИ БЪЛГАРИ КЪДЕ СЕ ЕНГИЛИЗЯТ,ФРАНЧУЛЕЯТ И БЪЛВАТ ПРОСТОТИЙ ПИ ДЯДО ВАЗОВ,БОТЕВ,АЛЕКО И РЕД ДРУГИ.ЩЕ ГИ ПИТАТ В СОФИЯ ЗА КТБ И ЗА КВАРТАЛНИТЕ БАНДИТСКИ ИЗПЪЛНЕНИЯ,ВЪЗВЕЛИЧЕНИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО И ИЗПЛАШИЛИ МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ.ГЛАВЕН ОТГОВОРНИК ЗА ОТГОВОРИТЕ ПО ВЪПРОСНИКА НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ Е ЦВЪК ПРЪЦ И БОБ БИБ
  • 33 uio

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Генерал":

    Разбира се, че има етнически карти, на които са показани различните етноси на Османската империя, но има и географски карти, на които над нашите земи пише България. Естествено, на политическата карта, България не съществува.
  • 34 uio

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Генерал":

    Та, тези карти съм виждал преди време в Народната библиотека. Интересното бе че на някои от тях(датиращи от 18-ти век) бяха обозначени регионите България, Македония и Румелия. Като под България се включваха Нишко, Софийско, днешна северна България и северна Добруджа. Това ме навежда на мисълта, че може би идеята една бъдеща независима България да бъде разделена на парчета е съществувала поне век преди освободителните войни, Берлински конгрес или Райхщадското споразумение.
  • 35 Българин

    3 0 Отговор
    А знаете ли че,, официално,, след втората световна война, България няма нито една спечелена битка на българската армия от 70г.насам.
    Но това не е точно така, всъщност има и се крие нарочно от българските власти (не зная със каква цел), но пък описана в в. НЮ ЙОРК ТАЙМС и то на цели две страници със заглавие:
    "ПОСЕГНЕШ ЛИ НА БЪЛГАРИН, ПРИГОТВИ СЕ ДА УМРЕШ ПРЪВ.
    Става въпрос за шестима рейнджъри от Бг армия в Кербала, които за да спасят колегите си, се изправят срещу цяла армия. И това е истина, защото звъннах тук там и ми казаха че действително има такава акция но не е дошло времето да се покаже на бял свят.
    Въпреки че всичко е описано в една книга на Михаил Кунчев ( НОМАД), която би трябвало да излезе на пазара, ако не е и излязла вече
    ,, Пиратите умират млади,,
    Така че никога не трябва да подценява ме българският войник и армия, макар в момента толкова малобройна и без модерен арсенал.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 mn zle

    3 0 Отговор
    тъпациииииии на 10 декември град Плевен се освобождаваааааааааааааааааааааа
  • 38 българин чист 5 поколения

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Osman":

    османе жалко че спряха настъплението и не избиха всички чалми до крак. по малко потури по малко ядове.
  • 39 българин чист 5 поколения

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "констатация":

    грубата неподправена истина.браво..
  • 40 Както

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Guðmundsson":

    Винаги най тъпия коментар е твоя
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай Георги

    1 0 Отговор
    Наистина глупаво! Освобождаването на Плевен - това е правилното заглавие! Все пак благодаря за труда г- н Михайлов! Много е важно да се каже истината че не други,а Русия понася загуби към 200 000 човешки живота за да ни освободят от 500 години ИЗТРЕБЛЕНИЕ и РОБСТВО !!! РОБСТВО а не глупостите които чувахме от националните предатели променяйки историята за децата че е имало ОТМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ! Тия анадолски изроди и отвратителна паплач,не само са сринали всичките ни замъци и църкви със земята за да заличат какъвто и да е спомен че е имало българска държава,ами методично и умишлено са ни избивали и унищожавали,с неуписуем съдизъм и зверства! Не може да бъде пренебрегнато и забравено,че целия град Стара загора е бил изгорен а всичките му жители избити и изклани както и много други,като Батак и т.н. !!! Ако не беше Русия и сега щяхме да носим фесове и да влизат в домовете ни да се гаврят и изнасилват жените ни и децата ни! Затова не може да има турци и турска партия които да прокарват чужди интереси,а да се наричат български граждани !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове