2 316 3

Шефът на АПИ: Спираме тировете на 21 декември

Прокуратурата ще каже дали са качествени пробите сега

Шефът на АПИ: Спираме тировете на 21 декември

Заради медийния интерес сме поканили специалисти от БСП да направят проверка заедно с нас на ремонтирана 16 пътни участъка, каза пред „Тази сутрин“ по бТВ шефът на АПИ инж. Светослав Глосов.

"От 16-те само 4 са ремонтирани пред последните 5 години, уточни той. През 2014 г. по искането на правителството на Орешарски е направена пълна ревизия на пътищата, ремонтирани по европейски програми", допълни Светослав Глосов.

"Прокуратурата ще каже дали са качествени пробите сега", каза още той.

"На 21 декември движението на тировете ще бъде спряно от 14 часа до 20 часа", добави Глосов.

Не всички пътни участъци, които БСП искат да се проверят са строени или ремонтирани в последните 5 години, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов в сутрешния блок на бТВ. Искането на народните представители от Парламентарната група на „БСП за България“ в 44-то Народно събрание е за извършването на независима експертиза на пътната настилка на участъци от републиканските пътища, строени и въвеждани в експлоатация в периода 1982-2016 г.

Инж. Глосов подчерта, че в посочените от БСП 16 участъка има и такива, които са строени и въвеждани в експлоатация в началото на 80-те години, като само 4 от тях са ремонтирани от 2015 г. досега. Някои от участъците по АМ „Хемус“ са построени преди 30 години и не са ремонтирани. В списъка на депутатите е и отсечката между Чирпан и Стара Загора, която не е изградена в последните 5 години, не е ремонтирана и беше пусната в движение през 2007 г. от г-н Станишев, припомни инж. Глосов. Председателят на УС на АПИ посочи, че през 2014 г., когато управляваше правителството на БСП на премиера Орешарски, ЕК е направила пълна ревизия на пътищата, построени с периода 2007-2013 г. със средства от оперативните програми и тогава проверката е направена от ангажирана от комисията независима лаборатория от Италия.

Председателят на УС на АПИ подчерта, че в отговора, изпратен до БСП е предложено да се създаде експертна група, в която да се уточнят както мерките за безопасност, така и методиката, по която ще бъдат взети пробите за исканата от тях проверка. Хубаво е специалистите от независимата европейска лаборатория, с която БСП водят разговори, заедно с нашите експерти да уточнят методиката на пробите. Затова в отговора до народните представители сме ги поканили, позовавайки се на нормативната база, която същите тези депутати са приели преди време, да представят техни специалисти, които заедно с нашите да намерят начин за извършване на такава проверка, обясни инж. Глосов. Всяка една такава проверка изисква методика в зависимост от вида на изпитването, което трябва да се направи, спазването на определени нормативи - да бъде обезопасен пътят, да бъде отбито движението, категоричен е председателят на УС на АПИ.

Относно предстоящото пътувания за Коледа, когато традиционно трафикът е интензивен, инж. Глосов съобщи, че предстои пускане на движението по новия 24-километров участък от АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. През следващата седмица веднага след като завърши работата на приемателната комисия движението ще бъде пуснато и за предстоящите празници от Кресна до Кулата ще се пътува по магистрала. Председателят на УС на АПИ посочи, че за повишаване безопасността на движение по Коледа, когато много хора тръгват на път, в последния работен ден преди 5-те почивни дни, ще бъде спряно движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по всички магистрали и най-натоварените пътни направления. Ограничението ще бъде от 16 ч. до 20 ч. на 21 декември - последният работен ден преди празниците, както и в последния почивен ден - 26 декември, от 14 до 20 ч.

България

Още по темата

 • Българска винетка - до края на нищото

  Българска винетка - до края на нищото

  В края на ноември с поредни, седми за тази година, промени в Закона за пътищата, приети на първо четене, депутатите разписаха правила, по които от 1 ...
  6.12.2018
  12 295
  57
 • Снегът парализира половин България

  Снегът парализира половин България

  Снегът предизвика редица проблеми с движението по пътната мрежа у нас. Пътят Велико Търново-Русе в района на село Поликраище е затворен заради ...
  28.11.2018
  3 908
  15

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Михайлов
  Отговор
  1 09:00  07.12.18
  АлоУууууу Михайлов, Събуди се! Напиши си наново статийката, че нищо не е ясно... Къде ги спират?! За правопис нещо чувал и сте? Статията не носи никаква полезна информация...
 • Transporter
  Отговор
  2 09:19  07.12.18
  Шефе,кога ще пуснете магистралата към София за тирове срока за пускане не дойде ли,че зимата дойде ако не сте разбрали.Знаете ли как се кара през старата Витиня.
 • бсфн
  Отговор
  3 17:09  09.12.18
  чистете пътищата опесачавайте гадове

Напиши коментар:


Публикувай