623 2

Шофьори на линейки стават парамедици

53-ма водачи вече са обучени

Светослава Ингилизова

И шофьори на линейки вече ще помагат за спасяването на болни и пострадали. 53-ма водачи вече са обучени парамедици. Това означава, че те могат да участват в реанимационни действия по предписание на лекар, съобщава Нова тв.

Според Националната здравна стратегия до 2020 г. подобни компетенции трябва да имат всички водачи на медицински автомобили.

Шофьорите парамедици са обучавани от академик Владимир Овчаров - един от двамата българи, които имат публикации в емблематичния учебник "Анатомията на Грей", дал име и на телевизионен сериал.

"Шофьорите заместват медицинската сестра. Знаете каква липса има на медици и особено на медицински сестри. Това е едно рамо, което ще допълни липсващите екипи", коментира д-р георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София.

А причината за липсата на кадри са ниското заплащане, натовареният график и нерядко - опасни пациенти.

Обученията на шофьорите от Спешна помощ продължават.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Някога работил в Спешна помощ
  Отговор
  1 10:57  07.12.18
  Ми ако не знаете, шофьорите на линейките винаги са помагали на медицинските лица от екипа, а често екипа е медицинско лице и шофьор и това не е от вчера. Хубаво е, който желае да премине този курс, но това едва ли ще се отрази на заплащането му, а и условията на работа ще са си все толкова мизерни. Отнощението на "хората" също няма да се промени, защото е възпитавано целенасочено.
 • Медик
  Отговор
  2 11:03  07.12.18
  Това няма да промени АБСОЛЮТНО нищо. Шофьорът нито ще хване венозен път,нито ще прави кръвопреливане,както беше анонсирано в новините. Нужни са малко усилия. Хората са го измислили. ГОЛЕМИ заплати и условия.

Напиши коментар:


Публикувай