Last news in Fakti

20 Декември, 2018 18:36 7 178 74

Доган: Програмен кабинет и смяна на модела

  • ахмед доган-
  • програмен кабинет-
  • криза-
  • икономика

Мигрантите предизвикаха срив на мултикултурността и криза на толерантността

Доган: Програмен кабинет и смяна на модела - 1
Снимка: БГНЕС

От предсрочни избори обаче няма нужда. Нещо повече, дори: трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия.

За това предупреди почетният председател на ДПС Ахмед Доган в традиционното си програмно слово пред елита на ДПС.

Това стана на тържеството по случай настъпването на новата 2019 г.

Меркантилизмът е на път да погълне хуманизма. Набъбващият евроскептицизъм увеличава недоверието към основните европейски ценности, респективно и към всички политически партии. Поставя се под въпрос „обществения договор” между партии и избиратели, което рефлектира пагубно върху самата същност на представителната демокрация, отбеляза Сокола. За целта той иска парламентарен програмен кабинет, който няма нищо общо и със служебното правителство, защото в него се включват всички партии, които са влезли в Народното събрание с ясно дефинирани цели за десетина и повече години, и с отчитане на нововъзникващи ситуации и проблеми, отбеляза Ахмед Доган.

Ето и словото на Сокола:

Динамиката на политическото време е много важен феномен. Цикличността на забавяне и ускоряване на темпоритъма на политическото време, понякога с явни признаци на аритмия, трасира проекциите на бъдещето. Отварят се неподозирани портали във времето, които предизвикват нови самооценки, преосмисляне на света и възможност за промяна на ориентацията ни в него.

Тъкмо по този начин мигрантската вълна към Европейския съюз постави на критично изпитание базовите ценности на европейската културна и мисловна история: разумност, свобода, отговорност, толерантност, стабилност, сигурност, солидарност и социална отговорност. Тези основополагащи ценности обаче фундират и идеологиите на либерализма, консерватизма и на социалната идея. Затова се подхвана и стария шлагер за „края на идеологията”, която да бъде заменена с ефективна имиджология…

Мигрантите предизвикаха срив на мултикултурността и криза на толерантността. Стана ясно, че прагът на „търпимостта и толерантността” пада рязко, ако определено политическо събитие нарушава комфорта на „гостоприемника”. Последствията от тази ситуация са генериране на недоволство и негативизъм към различието и другостта. За да „бъде в час” с актуалното публично пространство Политиката се превърна в ситуативна игра за търсене временни баланси за потушаване на социалното недоволство и напрежение. Това е обща политическа реалност в ЕС.

От аналитична гледна точка, като че ли е очевидно, че ЕС търси изхода от тази тупикова ситуация в предпоставянето на гъвкавата разумност за правене на различни политики. Но „връщането” към политическия Разум, като фундамент на европейската модерност, означава необходимост от обща визия за света плюс продуциране на общоприемлив ред, включително и на световен ред. А готов ли е ЕС за подобен ангажимент към себе си и към света?

В този ред на мисли и Свободата копнее да бъде „разумна свобода”. В противен случай Улицата ѝ зове другото лице на неразумност, ситуативност и емоционалност… Защото Свободата знае от опит, че може да бъде и помитащ всички деструктивен субект на безредието…

От гледна точка на този актуализиран портал на възприятието през последните 5- 6 години се забелязва тенденция за смяна на визията и модела за развитие на света:

от отворен свят и преобладаващо позитивен за мир, добросъседство, просперитет, качество на живот, права и свободи на човека, насърчаване на интеграционните процеси,

към затворен свят, борба за надмощие, демонстрация на нови военни технологии, превъоръжаване, териториални претенции, превръщането на ембаргото в геополитически инструмент за натиск, криза на толерантността.

Светът става все по-неопределен и непредвидим с очевидно увеличаване на рисковите полета и санитарните зони в планетарен мащаб. И това се случва при занижени опции за конфликтност между обществото и държавата и между отделните съперничещи се държави.

Това е видима тенденция не само за нестабилност и несигурност, но и общо внушение за събуждане на духа на Злото в широкия и тесния смисъл на думата. А посветените знаят, че Злото има много по-дълбоки корени в човешката същност от Доброто…

Това състояние на глобалната социо-културна среда допълнително подсилва с агресивен негативизъм човешките взаимоотношения, въплътен в завистта, користта, алчността и омразата. Меркантилизмът е на път да погълне хуманизма. Набъбващият евроскептицизъм увеличава недоверието към основните европейски ценности, респективно и към всички политически партии. Поставя се под въпрос „обществения договор” между партии и избиратели, което рефлектира пагубно върху самата същност на представителната демокрация. Политическата субектност на основните институции и на системните партии се тресе, което създава предпоставки за превръщането на Улицата в основен играч в Политиката.

Това обстоятелство създава благоприятна почва за посявка и избуяване на популизмите и национализмите, които обезпокоително се ситуират в европейското политическо пространство.

От това най-общо проспектиране на обратите на политическото време без анализ ни става ясно, че България не прави изключение от него.

През последната година и половина релацията управляващи-опозиция, както и взаимоотношенията между основните институции в лицето на парламент-правителство-президент имат една обща черта: всички станаха „майстори на спорта” в печеленето на врагове - лични, партийни и институционални.

Ниското равнище на възприемане и разбиране на политическите реалности избива в пара-политически дебати, които постоянно се захранват от самопроизвеждащи се скандални ситуации.

Твърде далеч сме от нагласата, че Политиците трябва да продуцират събития, а не да вървят след тях. Когато Улицата започва да инициира промени в политическото статукво, значи нещата са изпуснати и е вече твърде късно.

Един от най-тревожните факти в най-ново време е обстоятелството, че ние изобщо не се трогваме от перманентното ни изоставане от темповете на развитие на ЕС. Просто го приемаме за даденост, която може да се завещае на следващите поколения.

Далеч сме от разбирането, че нарастващата бедност е основна причина за увеличаването на престъпността и корупцията. Бедността води до опасно преструктуриране на обществото, радикализира недоволството и маргинализира целия елит на държавата.

Не ни е приятно дори да се позамислим, че от началото на прехода милион и половина български граждани са напуснали страната. И според различни социологически проучвания още един милион са в очакване да сторят същото. През последните десет години има драстичен спад на чуждестранните инвестиции с 85%. Шокиращ е фактът, че не само бедните търсят препитания в чужбина. И българските бизнесмени бягат от страната и инвестират в други страни. Защо?

Основна причина за това е изкривеният ангажимент на държавата към икономиката на страната. Държавата не може да си позволи лукса да бъде само наблюдател и „нощен пазач” на стопанския живот на страната. Погрешно поднесената неолиберална концепция за тотална дерегулация на новородената пазарна икономика я осакати. Сега нямаме нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в икономиката. Държавата се оттегли от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса.

Това състояние на „разкрачен стоеж” на държавата към българската икономика не е от вчера. Тази матрица ѝ се зададе с приватизацията на основните стопански активи и наложеният валутен надзор на страната.

Липсва ни утвърдено разбиране, че държавната администрация не създава блага и икономически растеж, а я прави икономиката, и най-вече българските работодатели.

Тъкмо затова полюсите на зависимост трябва да се променят драстично: бизнесът определя политиката, а не обратно. Защото държавата като главен инструмент на политиката е надстройка на икономическата база на обществото.

Основната роля на държавата е да създава законодателни и административни условия за привличане и правене на реални инвестиции, които увеличават брутния национален продукт. Данъците, акцизите и таксите са реалните приходи на държавния портфейл. Държавата не трябва да се прави на вездесъщ бизнесмен. Но държавата трябва да има пряк ангажимент като основен приоритет да насърчава инвестициите и да разширява пазарната ниша на българския бизнес, а не да превръща страната в периферен пазарен сегмент на чужди производители.

Крайната необходимост от повече държавност в икономиката не е протекционизъм. Правят го всички европейски страни с развити икономики. Това е основен приоритет на държавата в условията на пазарна икономика и демокрация. Още по-точно - в условията на изграждане и утвърждаване на реална пазарна икономика и на пазарна демокрация, плюс социална справедливост по евростандарти.

В този европейски и национален контекст стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на ЕС. Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж спрямо средноевропейското нарастване на брутния продукт на глава от населението. Паднем ли под 6%, е индикация, че нещата не са подредени както трябва. И най-неприятното е, че с още едно поколение се обричаме да бъдем най-бедната страна в ЕС.

Нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел. Но българският парламент като цяло има този ресурс. Защото „обединението прави силата”!

Това обстоятелство ни определя и източника, и формата за промяна на модела за управление на страната: Програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Изрично подчертавам, че промяната на „модела” не предполага смяна на „системата”, която е заложена в Конституцията на страната. Промяната на модела на управление по нов начин реорганизира властовата система на държавата, съобразно консенсусно възприетата стратегическа цел за ускорено развитие на България.

Политическият статус на парламентарния програмен кабинет няма нищо общо и със служебното правителство, защото в него се включват всички партии, които са влезли в Народното събрание с ясно дефинирани цели за десетина и повече години, и с отчитане на нововъзникващи ситуации и проблеми.

Парламентарните избори определят правото и тежестта на участие на политическите сили в състава на Програмния кабинет. Явно е, че има необходимост от засилване на институционалния, експертния и на гражданския контрол. Разбира се, на първо място е нужно изграждането на сравнително цялостен „работен” проект с динамични параметри за ускорено развитие на страната по приоритети и сектори.

Програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това - доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да им покажем, че има светлина в тунела!

На евроизборите, на местните избори и на следващите парламентарни избори (редовни или предсрочни) всяка партия да представи проект за ускорено развитие на страната, които да предизвикат обществен дебат.

Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори: трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия.

Използвам случая да ви пожелая весели коледни празници!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соколчо

    60 3 Отговор
    Обърках се - то термини, то чудо, ум да ти зайде ........

    Коментиран от #8, #13

  • 2 ТЕЦ Варна

    86 9 Отговор
    Е как да искаш нови избори? - Нали прибра Тец Варна за 3000 лв от Борисов, а като бонус получи и квота за студен резерв от държавата
  • 3 boboran

    66 2 Отговор
    Програмен кабинет излъчен от парламента - от който около 170 гласуваха да ни глобат с 77 милиона и от 12 законопроекта президента върна 11 за ремонт
  • 4 Хасан

    26 72 Отговор
    Бравооо..това е лидерство,това е философия ...ама къде ще го разбере българина...

    Коментиран от #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Октай Енимехмедов

    66 10 Отговор
    Догане, кога ще се видим пак, че миналият път имаше засечка?!

    Коментиран от #10, #33

  • 7 Billi

    23 5 Отговор
    Иска си комунизмът човека
  • 8 ТОЧКАТА

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "Соколчо":

    Дааа,АКЪЛ се иска-и да го кажеш,и да го осмислиш и много по-вече-да го реализираш....Къде,къдеее по- лесно е да ТИ го кажат по тилифона...
  • 9 АЙДЕЕЕЕ КАЧИ СА НА БЕЛИЯ КОН

    40 1 Отговор
    АМА ОТ ВИСОКО ТРУДНО СА ВИЖДА ПЕПЕЛТА ДОЛУ......
  • 10 МИ НАЛИ АЗ ТИ ДАДОХ ПИЩОВА

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "Октай Енимехмедов":

    ТИ КЪК ИСКАЩ САМ ДА СА ГРЪМНА ЛИ ..???;??:";&&^/$$$$$
  • 11 Б.Б.

    14 0 Отговор
    Ко? Не.
  • 12 Не улицата оказва натиск

    35 3 Отговор
    Догане, тя е неудошевен обек! Суверена, е недоволен, несъгласен, гневен! Филосовски си го написал! Първо отричаш нещо, после го предлагаш като отлично решение. Кое е базата и кое е надстройката , май си от малцината политици които го знаят! Но защитаваш, със зъби и нокти отговорните , Т.е. Вие политиците и партиите. Догане, защо не прочетеш кои са основните, четири са, човешки права, които българските политици потъпват? И ти също!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТОЧКАТА

    17 14 Отговор
    Единственият ПОЛИТИК И ДЪРЖАВНИК от байТощо насам.....Ех ,защо не се казваше ИВАН....Показателно ,освен многото казани неща , че употреби понятието БРУТЕН НАЦИОНАЛЕН ПРОДУКТ!!!а не брутен вътрешен продукт...И СЪСТОЯНИЕТО НА ,,РАЗКРАЧЕН СТОЕЖ,, на държавата е НАЛОЖЕНА /НАТРАПЕНА/ МАТРИЦА!!!!!

    Коментиран от #15

  • 15 ДА НО И ТОЙ Е РОБ НА МНОГОТО ПАРИ

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "ТОЧКАТА":

    КО ПОЙЧЕ ДА ГО ДЪВЧЕМ.....
  • 16 88888

    31 4 Отговор
    Политико философски езотеричен празничен тюрлюгювеч.
  • 17 Гост 1

    13 2 Отговор
    иначе снимката е култова
  • 18 Хасан

    24 3 Отговор
    Казано накратко ..много демокрация ,много свобода вреди ..може да стане като Франция и да помете цялото статукво ...и затова бюрокрация от мъдреци ..
  • 19 Молла

    27 11 Отговор
    Турчина не може да бъде философ, а само ходжа... Ясно е че богатството на Българския език превъзхожда турския... В случая и автора се е объркал и адреса е объркан. Това прилича на обръщение на режеп към своя електорат.

    Коментиран от #21

  • 20 Добре казано

    29 16 Отговор
    Само да не беше от ДПС и да не беше Ахмед българите щяхме да го носим на ръце...
  • 21 Хахаха

    9 36 Отговор

    До коментар #19 от "Молла":

    Българският език е "богат" благодарение на турцизмите в него.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Давид

    36 8 Отговор
    Тази пияница и крадец е за трепане . Винаги България е била на върха , когато са я ръководили истински българи . Не предатели , не фесове . За да потръгнем трябва да унищожим ДС и децата им .

    Коментиран от #32

  • 24 тохп

    28 3 Отговор
    това не са негови думи..това е задкулисието на България...нека кажат направо какво са замислили на нормалните хора..ако е война..нека са проклети
  • 25 патриотъ

    25 7 Отговор
    Тоя въобще разбира ли значението на написания му текст,мисля,че не,защото няма толкова акъл,макар че е хитър фес!А иначе трябва първи да отиде на въжето!
  • 26 Роги

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Българина го разбира,не е прост ама не може или не иска да го проумее.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван Костов

    10 2 Отговор
    Връщаме се на марксизма-ленинизма т.е политиката е концентриран израз на икономиката ,а не обратно

    Коментиран от #38

  • 29 Българин

    13 18 Отговор
    Много е прав Сокола, има само един недостатък,че е "българин от турски произход" и голяма част от нас българите сме по презумпция против него само защото е турчин и не го подкрепяме за нещата които казва. За мен няма по голям политик в България за последните 30 г. от него.

    Коментиран от #36, #37

  • 30 Къде сме ние

    14 2 Отговор
    Зачитат ли се: 1.Свобода на словото; 2. Свобода на убежденията; 3. Свобода от бедност; 4. Свобода от страх. Всеки ден, буквално, ни заплашват с цени, данъци, такси, акцизи, глоби за протести и все повече ни обедняват! Кой нормален не е убеден, че сте несправедливи, а Догане?
  • 31 Силата му е в свирката

    17 3 Отговор
    На локомотива. Казва истини, но извърта решаването им, чрез отлагане във времето. Което значи, нещата да си останат такива каквито са. Говори за завой, който няма да го видите, в обозримо бъдеще😩
  • 32 ТОЧКАТА

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Давид":

    ДАВИД ...Е ЧИСТО българско име....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дедо

    18 4 Отговор
    Поредната порция политически лакардии,чиято цел е прегръщане на следващата порция политически живот.Че нищо градивно не стои зад тези думи на всеки му е ясно.Това е соцговорене за заблуждение на тълпата в очакване на светло бъдеще.За мен обаче подобни на този политици са най голямата спирачка към развитието на нацията в духът и стъпките на световния икономически напредък.
  • 35 Изрично подчерта , че е против

    8 0 Отговор
    Смяна на “ системата “, по Конституция. А дефекта е системен в системата . От много години показва дефекти и носи вреди! Ами сега?!

    Коментиран от #58

  • 36 ТОЧКАТА

    10 8 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    ВЯРНО си написал,,,БЪЛГАРИН!!!! с турски произход,,, ...Защото то много се оказаха турци,ингилизи,германци,американци с БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД...Само задето няколко пъти се ОЗЪБИ на НЯКОЛКО!!!ПОСЛАНИКА шапка му свалям...А за ЗНАНИЯТА МУ И ПОВЕДЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИК изпитвам уважение....ПАРАДОКС...в новото ни време само двама души са слушани с МЪЛЧАНИЕ,УВАЖЕНИЕ В народното събрание---Андрей Луканов и Ахмед ДОГАН!!!!!!
  • 37 Стефко

    14 2 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Не знам какъв българин се пишеш... Явно си провокатор.... Но да защитаваш паразит защото казал нещо някъде... А той толкова да те краде, че главицата ти въобще не може да си представи.... И не само това.... Той решава кой да съди българския съд
  • 38 Ние сме обратни

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Иван Костов":

    Били винаги след 09.09.1944 година! Дали ни идва от кимането ,на главите, за да, или не? Майтап! От властите ни идва!
  • 39 Моделът

    4 1 Отговор
    Да бъде три-пет-осем, старият със Симеончо, ДПС и БСП.
  • 40 Отчаян

    15 7 Отговор
    Чета коментарите и се чудя : Толкова ли е затъпял и оскотял българина ?! Заслужаваме си Боковщината и Цвъковщината още 10години . Нито един смислен и градивен коментар. По-важното е за скота е , че го казва Хасан ,а не Иван.

    Коментиран от #46

  • 41 Пловдив

    12 10 Отговор
    Нямам думи. Турчин да ми казва как да живея вьв собствената си родина.

    Коментиран от #45

  • 42 Не глеам таувизия

    11 4 Отговор
    Усети кръв тоя тарикат и изплува... До сега в кое посолство се кри бе ефенди?...
  • 43 Пламен

    10 2 Отговор
    Кой го сърби носа???
    Който ще бере голям яд!!!
    Затова е унил, знае какво го чака.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Това е еманацията

    2 5 Отговор

    До коментар #40 от "Отчаян":

    На робският комплекс. Характерен за малоценните нации
  • 47 цц е агент на цру

    7 0 Отговор
    цц е агент на ЦРУ
  • 48 GH ГЖ

    14 0 Отговор
    Бай Доган си е във власта и преди и сега, охраняват си го и НСО, купупа си от България каквото си поиска, ГЕРБ правят заради него той каквото поиска и за катво му са предсрочни избори на него. Така си му е много добре. Бутнаха барбекюто и край на сагата. Преди беше и хидроинженер, раздаваше порции и сега си е пак так. Защо да иска избори.
  • 49 гнида

    11 2 Отговор
    Сивият кардинал зад тиквата се обади !
  • 50 1944

    13 0 Отговор
    агент сава иска джизието на агент буда. а агент димитър ще играе арменския поп.
  • 51 Ц.ц.

    8 1 Отговор
    проклятието за България
  • 52 Обикновен Бг

    6 1 Отговор
    Аз специялно мисля, щом той така се изказва ЗНАЧИ СА ИЗМИСЛИИ "НОВИЯТ МОДЕЛ" В КОЙТО ПАК СЪЩИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ЩЕ СА НА ВЛАСТ. Определено са измислили новият модел. А тези прогресивни които искат да помогнат на България ще ги "самоубият" ако не приемат "новият модел". Тука няма страна с народ, има колония с месно население 90% идиоти. По нареждане на господарите се премахват будните от населението, които се борят това население да стане НЕЗАВИСИМ НАРОД. И ПО НАРЕЖДАНЕ НА ГОСПОДАРИТЕ ИЛИ, НА ГУБЕРТНАТОРА, ИЛИ НА МАРИОНЕТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ "САМОУБИВАТ" ВЕЧЕ СТОТИЦИ ХОРА. КОЙ ТИР ГО ПРЕГАЗИЛ "СЛУЧАЙНО" В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ 3-4 ПЪТИ, КОЙ СЕ "САМОЗАСТРЕЛЯЛ" 6-7 ПЪТИ В СЪРЦЕТО А ПОСЛЕ СИ Е ПУСНАЛ 2 В ГЛАВАТА, И НАЙ-ВЕЧЕ ХИТА, КОЙ СКОЧИЛ И СЕ "САМОУБИЛ" ОТ ВИСОКА СГРАДА, тука вече никой не убива прогресивните, тука те "сами" се "самоубиват". Прогледни. 6 човека с резачки да те режат на площат Славейков, 4 камери да го записват, 8 адвоката да присъстват и 45 свидетели да има, ПАК ЩЕ ГО ОБЯВАТ ЗА" САМОУБИЙСТВО". ВИЖ ЧЕ ТИК ЖИВЕЕМ В КОЛКОНИАЛЕНО-МАРИОНЕТЕН-КАНИБАЛИЗЪМ. Даже свщенник не може да опее "самоубилитесе".
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Васил

    6 1 Отговор
    Смърт за доган и борисов
  • 55 анонимен

    2 0 Отговор
    хубаво ще бъде да се купи по един влагоуловител, който да се постави в архивните стаи, че ремонтите докато се направят има време
  • 56 анонимен

    1 0 Отговор
    да не забравите да сложите по една лира с 300ватов нагревател зад него, че на студено се включва защитата все пак 600 вата не са много. Антифриза добре се справя не бълбука
  • 57 Арат

    4 1 Отговор
    Стигнах до темпоритъма и спрях да чета! Доган просто демагогства. Обществен договор няма. Преди 30 години партийците от БКП и ДС направиха преврат срещу пролетариата , написаха една конституция, която да озаконява престъпленията им и понеже народът вече се усети
    , за какво става дума, искат всичките клонове на партията майка да удържат властта още 10 години докато им се размине, доколкото поотделно се изложиха и не вървят.
  • 58 no name no face no number

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Изрично подчерта , че е против":

    Едимственото правилно решение е смяна ма системата, от думи и обвщания ни писна.
  • 59 999

    7 1 Отговор
    Много излишни приказки за да каже в крайна сметка, че няма да събаря властта и че иска негови хора в управлението официално
  • 60 Тази пияница ли ще ни казва какво трябва

    6 3 Отговор
    До тук ли стигнахме, една пияница още да ни дава направления!? Нали се скри в сараите си, какво се показва като мишка? Да си гледа сараите и да не ни се меси в политиката, вече е никой за нас. Глупавите турци нека си го слушат като овце, а той си пълни гушата чрез тях!
  • 61 Имплозията в ГЕРП да се състои

    5 0 Отговор
    Хубао програмен кабинет, ама първо е наложително да се състои имплозията в ГЕРП, после служебен кабинет за прочистване на ШАЙКАТА (ГЕРП и ДПС) и пълно обновяване на НС!!!!!
  • 62 цитат и АНАЛиз

    6 0 Отговор
    .....а посветените знаят,че Злото има много по-дълбоки корени в човешката същност от Доброто..." Хм ! Това ми звучи като изказване на масон-33 степен ! Пише Добро и Зло с главна буква ! Тоест по презумпция поставя дявола наравно с Бога. Дуализъм ! Манихейство ! Богомилство ! Казва,но не доизказва.Знае много повече,отколкото разяснява. Плете отровна паяжина и жонглира с думите.Играе си с тях. "Разумна свобода" като фундамент на европейската модерност ! Бре! Че то само да го произнесеш ще ти се върже езика . И нито дума,че във фундамента на "разумнатасвобода" са вградени черепите на гилотинираните парижки граждани,че протообраз/нека и аз използвам догановска високопарна дума/ на тази свобода е статуята на Свободата,която пък е вдъхновена от 'богинята" Хеката,искаща жертвоприношения на малки деца и човешка кръв!! Ха сега и аз да ви пожелая весели коледни празници.

    Коментиран от #66

  • 63 джи пи

    2 0 Отговор
    Пинокио проверява колко му расте носа
  • 64 Един

    2 0 Отговор
    "Омръзна ни тази "демокрация"! Искаме друга!" Демокрация или система? Ай да върнем социализма! Oldu!
  • 65 Garrincha

    1 0 Отговор
    Нямам нерви да чета високопарното есе на бай Ахмед ! Всъщност, помня интервюта на бай Ахмед, но не помня да е бил толкова дълбоко смислен философ ! Да приемем, че бай Ахмед е имал 1 година да подготви тая дипломна работа, а може и някой да му е помогнал ! Общо взето, голям е на думи бай Мюмюн, но делата му тъмни, тъмни, и като всички други бай Мюмюн има нужда най-вече от пари - много пари !
  • 66 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "цитат и АНАЛиз":

    Пиши повече де....имаш знания ..сподели ги...Доган е човек на Ротшилд за България то се знае ..за тях няма турци или българи,мюсюлмани или християни ...а само покорни и непокорни
  • 67 Хасан

    1 0 Отговор
    То слушателите ,електората който е на банкета едва ли го разбират ..повечето са с средно образование ,селски произход и купени дипломи за висше образование бизнесменчета,селскт кметове,общинари

    Коментиран от #69

  • 68 Усмивката

    1 0 Отговор
    Я кажи на балъците ,как „трасира проекциите на бъдещето” тия два милиона дет взе за проекта ,ХИДРОИНЖЕНЕРЕ
  • 69 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Хасан":

    Тъмносиня червеникова мъгла за простолюдието.Дюшеш му иде ,че основната маса избиратели са такива.
  • 70 крадеца Доган

    1 0 Отговор
    Крадец, с интелигентна маска, на учен от БАН!
    Кражбите , с нов етикет, по стар , Доганов маниер!
    Иска не само да може да краде ,а и да, управлява.
    Остава ,само въстание, срещу тази, крадлива паплач!
    1

    Коментиран от #72

  • 71 Един

    1 0 Отговор
    На това "пиле" са му свършили "обръчите" ли? Та иска "програмно" да си сътвори нови!
  • 72 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "крадеца Доган":

    ТОЙ НЕ Е ВИНОВЕН!!!Даже казва , че ,,МАТРИЦАТА Е НАЛОЖЕНА/насила!!!/.,,ТОЙ се възползва от системата,както и многоооого други под общото название,,КРАДЦИ,,!!!!НОООО РАЗЛИКАТА Е ,ЧЕ ТОЙ МИСЛИ И ДЕЙСТВА!!!!И.... за държавата....ИИИИ НЕ води ,,разговори с ,,посланика,, и помпейо....напротив--зъби им се...
  • 73 доган затворника

    1 0 Отговор
    Че,, речта е писана, от някой ,който се е помислил, за интелектуален
    чешит е ясно.Затворник по произход, набеден политик ,доносник.
    Но, защо толкова писане , за кажеш, едно ,единствено нещо,
    Искаме, ДПС да държи ножа,и да раздава парите, а не ГЕРБ.
    Тъпанара умник ,посран крадец,с единия крак ,отдавна в затвора,
    се изявявя, като невинна, девствена , мома, в политиката.
  • 74 гощо

    1 0 Отговор
    Много думи а не каза нищо тцттцтцтцтц.....!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове