Last news in Fakti

13 Януари, 2019 16:54 38 147 59

200 семейства живеят в блок, наклонен с метър

  • вранча-
  • наклонен блок

След опустошителното земетресение във Вранча през 1977 година сградата се пропуква

Блок "Русия" е българският аналог на кулата в Пиза. В него 50 семейства от 40 години живеят под наклон от 1 метър. Толкова е разстоянието от първия до последния етаж на блока, който обитават, защото нямат друг избор. Строен преди 54 години, блок "Русия" е считан за едно от архитектурните бижута в града. На площ от 5000 кв. м тухлените кутийки побират 200 семейства.

След опустошителното земетресение във Вранча през 1977г. обаче, блокът се пропуква и започва да се накланя застрашително. 73-годишният Хачик Лебикян е сред първите русенци, заселили се в блока. За 50 години от страх половината му съседи се изнасят пред очите му, а апартаментите им пустеят. "Буди притеснение сред хората. Наклонен е. Този блок е известен и трудно може да се продаде някой апартамент и някой да дойде тук да живее", коментира той пред БНТ.

"Неудобно се чувствам. Дори мисля, ако намеря начин да се преместя на друго място", казва Детелина Панайотова. "Много съм притеснена, вижте в кухнята. Не мога да отворя нито един шкаф, защото се е изметнало всичко, рамката и е невъзможно нататък да се отвори", споделя Цонка Байчева. "Блокът е наклонен на изток. Най-простичкото е, то дори се усеща, когато ходите на изток как ходите по-лесно и на обратно как някак си се изкачвате едва-едва", добавя Лъчезар Бонев.

Семействата, които са останали да живеят в блока, защото няма къде другаде да се подслонят, са силно привързани към домовете си. Вложили са вътре половината си живот, а вероятно и парите за още един апартамент. Познават всеки прашен ъгъл, всяка пропукана фуга, всеки звук. Казват, че най-страшно е през нощта.

"Със страх живея, аз ей туй скърцане нощем на мебелите, тука в коридора като стана шкафчето за обувки само се е отворило, притеснено ми е. Психически ще пукна от напрежение. Не може да се живее тъй. Толкоз пари, туй е първата любов с мъжа ми, събирането, правенето с мерак, уж да е хубаво - аз сама какво да направя с една пенсия", казва още Цонка Байчева.

"Не е нормално, горе покривът, ламарината се чува като едно биене от тоя наклон, асансьорите ги оправят, но стържат", посочва Детелина Панайотова. "Блокът не е надежден при форсмажорни обстоятелства, тоест евентуално бъдещо земетресение и блокът ще се срути", смята Лъчезар Бонев. Думите на Лъчезар Бонев, който живее на последния етаж в блок "Русия", потвърждава и техническата експертиза, направена от инженерите и геодезистите, обследвали блока. Заключението им е, че не може да бъде дадена гаранция за устойчивостта на сградата, затова спешно трябва да се укрепят основите й, които са изградени върху 14-метрова льосова почва.

"Почвата е льосова, но това не е само за нашия блок. Льосът е за целия град, нито пък могат да бъдат причините конструктивни. Виждате тук са три блока еднакви - "Кракра", "Варна" и "Русия". И трите са правени по един и същ проект, по една и съща конструкция, на едно и също място. Другите два са стабилни, този потъва. Причината е тръбопровод на ВиК преди 20 години между нашия блок и автогарата на уличното платно се е спукал, пробил се е и е текло години наред без някой да разбере. Колко години тази почва омеква допълнително от водата и блокът се килва на страната на автогарата", казва Хачик Лебикян.

Мерки обаче не са взети. За да не останат затрупани под руините, вече 30 години хората търсят помощ от институциите с надеждата 54-годишната сграда да бъде спасена от сигурна гибел. "Преовлажняването е променило характеристиките на основата, което е довело до потъването на фундамента на сградата. Трудно е да се каже дали блокът е опасен за обитаване", коментира Никола Кибритев, директор на дирекция "Европейско развитие" към Община Русе.

За ремонт са нужни над един милион лева. Министерството на регионалното развитие и благоустройство също е запознато с проблема на печално известния блок "Русия", но пари не са отпуснати. Засега само Община Русе е заделила над 100 000 лв. за изготвянето на инвестиционен проект. Машините обаче така и не идват да работят. Причината е, че вече една година се търси подходяща фирма, която да усвои 108 000 лв., за да изготви инвестиционен проект, от който да стане ясно дали основите на блок "Русия" изобщо могат да бъдат укрепени. А потърпевшите обитатели се чудят има ли изобщо интерес строителният бранш да укрепи и санира навлязлата в почти пенсионна възраст кооперация. На въпрос не е ли по-разумно блокът да бъде съборен и да се построи нов, не е ли по-скъпо да бъде укрепен, Никола Кибритев заяви:

"Много е тежък въпроса. Със сигурност нова сграда е по-скъпо да се построи. При едно мащабно укрепване хората няма как да останат в сградата, но нека видим какви ще са способите, защото има способ само да се укрепи основата, което да прекрати евентуални допълнителни слягания и накланяния, което ще остави блока в това му положение и ще го направи устойчив." И докато блок "Русия" си търси…майстора, покривът му протече. Отчаяни, обитателите се чудят как да съберат пари, за да платят ремонта му, преди водата да е стигнала до мазите им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    107 11 Отговор
    Споко... като падне ще направим един протест с байраци и хора...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Край

    48 8 Отговор
    Българи - юнаци.
  • 4 Borislav Popov

    114 20 Отговор
    Да си прекръстят блока Америка и Сорос ще го килне на запад, така сградата ще се хоризонтира правилно.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 нервен

    51 20 Отговор
    Еми ви те това сме ние българите все мрънкаме все някой трябва да ни помага друг ...а какво ще стане ако всяко семейство от тия 200 извади по 5000лв . + Стоте Бона от общината и те ти парите нужни за ремонт обявени в статията ...

    Коментиран от #35, #39

  • 7 Българин

    44 41 Отговор
    То и русофилите приличат на тоя блок, наклонили са се на изток и всички им се е изметнало. Да е обица на ухото за всички българи, че не трябва да се накланяме ни на изток, не на запад, нито пък на север или юг.

    Коментиран от #41

  • 8 Дааа

    39 3 Отговор
    Такъв има и в силистренското село Айдемир, викат му блока на смелите, защото хората си живеят в него въпреки, че е наклонен.
  • 9 плевен

    29 2 Отговор
    Плевен. Сторгозия. Бл. ШПК 3. Отклонението на етаж е около50 мм.. Умножено по 15 етажа.....
  • 10 Роги

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Силвето":

    Има го,като излезеш от гарата и ще го видиш веднага.
  • 11 Русие

    27 2 Отговор
    Не е единственият , в София , в Младост 1 бл 13 е същия , но него поне са го укрепили след земетресението . ...иначе и той на изток е наклонен :)
  • 12 Alpha_Lone_Wolf

    13 9 Отговор
    Боко трябваше да ги събори тия хамбари и да вземе панелите за магистралата.
    Сега ще чакаме да падат и да ни затрупват.
    А, минималния наклон е препоръчителен между-другото, на 15м се даваше нарочно някакво отклонение заради сферичната форма на Земята и земното претеглене. Инженерите да обясняват защо.

    Коментиран от #14

  • 13 Бат Мишо

    29 8 Отговор
    Ади пак Бат Мишо да въ научи- СПУКВАТЕ 1 ТРЪБОПРОВОД и от другата там - западната да речем страна - пачвата сляга и от другата страна е се изравнява купчената панели - или рухва ....И в 2 та случая КРАЙ НА МЪКИТЕ и спите рат
  • 14 плевен

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Alpha_Lone_Wolf":

    При моста " ОГолдън Гейт"разликата от разсоянието между основите и върховете на пилоните/височина 230м/, е 4мм..Говоря по памет. А една самотна кула, трябва да стърчи право нагоре.

    Коментиран от #15

  • 15 плевен

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    4 мм заради радиуса на Земята
  • 16 Подкрепящ нервния

    29 31 Отговор
    Абсолютно прав. Постоянно искаме от държавата, от общината, от майна си райна. Това е частен имот всеки се грижи за имота си. Застраховка няма, немогат да съберат пет лева за чистачка ама държавата им виновна. Тарикаи на дребно. Айде като падне блока общината ще го изригне. Нация от мрънкачи.
  • 17 архитект

    19 18 Отговор
    името му носи нещастие прокълната работа
  • 18 Русенец

    40 1 Отговор

    До коментар #2 от "Силвето":

    Защото с ВиК да спориш файда няма.Преди 3-4 години, ремонтираха техен тръбопровод точно пред блок Баба Тонка в жк Родина.Блока е четириетажна петвходна кооперация на ДАП тухлен е и е един от малкото много здрави блокове в града.Никога не е имал никакви проблеми.Точно преди да направят прохода Кауфланд.Две седмици след ремонта новият тръбопровод изби като гейзер над асвалта.Наводни мазите на блока той се слегна за една нощ.Започна да се цепи покрай терасите и между входовете.Жителите надигнаха глас.Дойдоха медии а един словоохотливец от ВиК се изказа че проблемите с този блок били отдавна.Че постоянно се оплаквали хората и не било от ремонта на ВиК.Наговори един куп нагли и долни лъжи.Извъртя нещата пред медии и институции и всички се разотидоха а хората от блока пиха по една студена вода.Бюрокрацията винаги запушва устата на истината и си пробутва лъжите за такава.Хората са вряли и кипяли в подобни разпри и знаят много добре че няма да има никакъв смисъл.

    Коментиран от #46

  • 19 Borislav Popov

    19 49 Отговор
    Името на блока е емблематично за състоянието му. Насрассия е една изостанала полу-порутена кочина. Същото е и с блока.

    Коментиран от #26

  • 20 Русенец

    30 8 Отговор
    Хората да се настанят временно в жилища на жилфонд.Блокът да се събори,а на негово място да се построи нов.Така и някоя фирмичка ще намаже.Работа за строителите ще има.Държавата ще покаже съпричастност.Някой горе ще гушне някоя и друга комисионна.Хората ще получат жилища в нов блок.

    Коментиран от #55

  • 21 6338196

    25 0 Отговор
    Много специалисти в тия коментари ама само на думи, боб чорба с приказки няма се сготви. Китайците са спецове в тия проблеми. За една нощ бяха съпорени две сгради в Пекин и на сутринта имаше магистрала, полагаха асфалта.

    Коментиран от #32

  • 22 123457

    15 19 Отговор
    Откъде накъде някой друг или общината трябва да им оправя частната собственост - блока и апартаментите в които живеят. Хората трябва да носят сами отговорност за себе си. Общините и държавата, ако ще помагат по някъкъв начин то само на бездомните и не да им строят къщи, ами да да ги настаняват в стаи в общежития за бедни с жилиюа със санитарен възел и кухненски бокс. С обща големина не повече от 20-30 кв. м. по двойки.
  • 23 Пъпеша

    12 4 Отговор
    Тиквата веднага да го сканира.

    Коментиран от #25

  • 24 guguro

    8 1 Отговор
    и в бургас има един подобен блок дори повече наклонен.но е изкривен от строителството ,не е от Вранча. първият пълзящ кофраж. той и подобните на него бяха силно напукани от вранча .а единия изкл. сериозно . не падна обаче от стражица . мерки бяха взети едва през демокрацията.
  • 25 Хей

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Пъпеша":

    Казва се санира....
  • 26 NikNay

    20 7 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Сега ще го прекръстят на САЩ и блока ще се изправи и ще донесе просперитет и благоденствие на живущите. . . . . Жалък си с патологична параноя.

    Коментиран от #28

  • 27 дядя Ваня

    21 10 Отговор
    Блок "Русия" бавно пада на изток. Боже , какъв символ...
  • 28 дядя Ваня

    9 4 Отговор

    До коментар #26 от "NikNay":

    Блок "САЩ", в задунойская Губерния, интересно ...

    Коментиран от #30

  • 29 Пешо

    17 11 Отговор
    Я несе жалвайте те в Русия повечето са наклонени .В Москва само химическите тоалетни са нивелирани.
  • 30 NikNay

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "дядя Ваня":

    Интернационализъм. . . . .
  • 31 хахах

    11 17 Отговор
    Да го прекръстят Путин. До 2024 да издържи ( поне настоящия мандат ), че Русия може и по-рано да падне.
  • 32 Фея

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "6338196":

    Ама кога успяха да обявявят обществена поръчка за това време???
  • 33 Бай Тошо

    13 3 Отговор
    Както се е наклонил преди 30г така и ще надживее повечето молове из БГ
  • 34 Тиквата

    6 2 Отговор
    Като се наклони блока 3 метра - тогаз ше го укрепваме - Още не е стигнал кулата у Пиза 😁😁
  • 35 Спокоен

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "нервен":

    Приятелю, по-спокойно с нервите. 50 семейства - това са по 20 000 лв на семейство, колко мислиш струва един апартамент в Русе, кой може да извади 20 000 лв току така. Ако бяха 5 ок, но мисля, че забравяш факта, че са 50 семейства, а не 200.

    Коментиран от #56, #58

  • 36 Споко

    8 2 Отговор
    Има изпитано решение - гонят семействата. Блока седи като опасна зона няколко години. После се купува от "наш" човек - едно бързо повърхностно освежаване и... 50 нови апартамента на пазараа... Така стана и с ватманските общежития в София до надлез Надежда ;)

    Коментиран от #45

  • 37 Гошо

    9 1 Отговор
    Най-неграмотната статия за тази година!!! Първо семействата са 50, после разстоянието от първия до последния етаж е 1 метър?!?!, след това на 5000 кв.м. живеят 200 семейства т е по 25 квадрата на семейство, тук спрях да чета!
  • 38 стоян георгиев

    14 1 Отговор
    блока трябва да се събори и изгради на отново за сметка на изпълнителя ,демек българската държава.няма да е бутне един блок в русе ама ако блока падне трагедията ще е огромна.

    Коментиран от #51

  • 39 Един там

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "нервен":

    Пенсионер с 200 лева пенсия от къде да изкара 5000 бона..... Я малко помисли или тая глава за равновесие я ползваш само.

    Коментиран от #59

  • 40 ФАКТ

    17 2 Отговор
    Сградата ТРЯБВА спешно да се събори и на друго място да се построят жилища на хората !!! ДОКАТО не е станало късно !!! Няма ли специалисти в държавата,за да направят нещо????
  • 41 Random

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Хем под всяка новина агитираш да се "наклониме" на запад, хем не трябвало да се наклоняваме наникъде. Аре избери си накрая какъв си - Българин или джендър. Друг е въпросът че няма как да не сме наклонени на никъде, просто сме прекалено малка държава и не можем да си позволим да сме сами.

    Коментиран от #53

  • 42 Наблюдател

    6 0 Отговор
    В Дупница има същия блок-"Блока на смелите".И в Бобов дол над затвора има наклонен блок-"Блока на обречените".
  • 43 Атанаска Иванова

    11 1 Отговор
    Ужас боже мой пази всички хора
  • 44 Ай стига, бе!

    3 1 Отговор
    Като разделя 5000 кв. метра РЗП НА 200 СЕМЕЙСТВА излиза, че всяко едно от тях живее на площ от 25 лв. м...Сиреч - в гаражи!
    Проверявайте си цифричките, преди да драскате глупости.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Анонимен

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Русенец":

    Щом пари за ремонт на един покрив немогат да намерят живущите за нищо не стават.

    Коментиран от #48

  • 47 Сорос

    5 7 Отговор
    Исказванията тук под статията,кое от кое по-тьпо.Но то това са Бьлгарите,лигави и хленчещи проститутки,които живеят на принципа си,не е важно на мен да ми е добре,а на сьседа да му е зле.Тьп умрял народ,който може да го спаси само пьлно унищожение и заселване сьс други хора,които нямат общо сьс тази гнила робска семка.Цял живот докато сте живи ще сте си роби...
  • 48 Русенец

    10 0 Отговор

    До коментар #46 от "Анонимен":

    В България хората не могат да съберат пари за ремонт, не защото за нищо не стават, а защото са работили цял живот, а накрая накои друг ги обрече на нищета. Вашите като натрупаха 35 години стаж, що накрая мизерстват с 210лв на месец?
  • 49 русенец 2

    3 1 Отговор
    То и нащият блок се е килнал на Североизток долу по улица Пристанищна.От първия до осмия нямам идея колко ако пусна за отвес въдицата от покрива до долу 30метра ще даде отклонението, може и половин метър да асансьора си стърже по релсите някъде към 5 етаж до третия.Нямаме притеснения обаче, защото е монолитно строителство с пълзящ кофраж и земетръсни колони наосновата.Т.е колкото и да си "оляга" не пречи на товарната носимост на конструкцията.По-скоро един тъпак имаме в блока почна да прави у тях си къртене и не знаем дали не е прекъснал носеща колона и да е отслабил конструкцията.Иначе си е льос(жълта пръста) целия град и си има свлачиштни процеси.На съседната улица падна една къща с кекава конструкция за една нощ и сега спи в гаража си собственика

    Коментиран от #52

  • 50 русенец 3

    1 3 Отговор
    Ако минавате през града блок Русия гледа към Централна гара, вадите апаратите снимате и пращате на Путкин матряла и после по банкова сметка ще плати за възстановяването му.
  • 51 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Срещу него е автогарата. Постоянно има хора там. Край него са други блокове и къщи в непосредствена близост. В подножието му има магазини, заведения. Мястото е много оживено. На кръстовището на два главни булеварда е Цар Освободител и Борисова. Блока е висок. Ако падне ще засипе гарата, блоковете, коли, минувачи и всичко в радиус от 30,,,,,40 метра. Защо винаги трябва да се чака, да се обърне каруцата, преди да се направи нещо?
  • 52 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "русенец 2":

    Цяло Русе е на льос. Край Пристанищна наистина има проблем, както ти казваш. И не само там. И на спирка Чайка също. Льоса мърда. Русе не е подходящ за високо строителство. Трябва да го ограничат до 4 етажа. По-добре е ако се развива строителство на къщи с парково аранжиране на жилищните райони. Вилните зони са подходящи за такова. А те почнаха да събарят къща след къща и да вдигат блокове един до друг. Лятото като се напекат тифасада климатроника на колата показва
  • 53 Русенец

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Random":

    Икономически или по друг начин не можем да си позволим автономност? За икономически не съм съгласен. Имаме много природни ресурси. Ще се нуждаем от доста малко вносни суровини.
  • 54 Бай Хой

    4 0 Отговор
    Държавата има фонд Бедствия и аварии. Блока е намокрен от уличен теч на ВиК. Тиквата да не се ослушва - а да плаща ремонта 😁😫😫
  • 55 Petyr

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Русенец":

    Събуди се, човек! Не може постоянно да сънуваш...
  • 56 Георги

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Спокоен":

    Прав си, само сметките си объркал малко - 50 x 20000 = 1 000 000, а не 100 000.
  • 57 Scout for funn

    1 0 Отговор
    Да се молим за хората.Не могат ли една дарителска сметка да отворят .
  • 58 нервен

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Спокоен":

    "200 семейства живеят в блок, наклонен с метър" аз ли нещо не довиждам ??? Последно 50 семейства ли са или 200 ..????
  • 59 нервен

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Един там":

    Веднага ти казвам от къде ...точно от там от където ще ги извади ако му звъннат "ало измамници" ...и друго ..тоя пенсионер от 77'ма ли е с 200 лв пенсия ..?? Ми да си беше заделял по 10 лева на месец за да не му тежат бе ...от къв зор ще се плаща от държавата това нещо ?? Аз като коректен данъкоплатец не желая да се харчат пари за този блок .... Държавата не е благотворително дружество .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове