16 Януари, 2019 10:41 5 548 15

Да купиш дюна като нива за 16 лв. за дка

  • дюна-
  • дюни-
  • къмпинг-
  • смокиня-
  • каваците

Статутът на земята е останал същия през годините – земеделски земя, а новият собственик Иван Нончев е поставил на нея каравана

Да купиш дюна като нива за 16 лв. за дка - 1

Шестнадесет лева за 1000 кв. м. на плажа „Смокиня“, това е цената платена от Пламен Иванов през 2000 г. за имота, станал печално известен миналия уикенд като разорана от багери дюна. Това става ясно от проверки на „Биволъ“ в Кадастъра и Имотния регистър.

Сегашният собственик Иван Нончев, който беше обвинен от прокуратурата за унищожаването на дюната е броил през миналия февруари 5000 лв. за 683 кв.м. от същия имот. Останалите 317 кв.м. от имота, прилежащи към плажа, вече са изключителна държавна собственост. От наличните вписвания в Имотния регистър не става ясно кога са отчуждени.

Пламен Иванов е изкупил в края на 90-те и началото на милениума голямо количество имоти в района на Созопол в местностите „Буджака“ и „Каваци“ от местни хора, които впоследствие е препродал, показва имотната му партида. Сделките му обаче изглежда систематично са изповядвани на нереално ниски, симулативни цени.

Статутът на земята е останал същия през годините – земеделски земя, а новият собственик Иван Нончев е поставил на нея каравана. Според прокуратурата той е поръчал изравняването на дюната на двама души, за което заплатил 1000 лв. Той самият отрича.

„Биволъ“ изследва и съседните терени, които се намират върху дюни. Част от тях са изключителна държавна собственост, но има и такива, които са частни и дори са се сдобили със статут на терени за застрояване. Всичко това говори, че скандали с дюните там ще има

Докато багер ги заличи или държавата ги изкупи

Отчуждаването на дюните в полза на държавата беше обещано преди години от министър Лиляна Павлова, след поредица от скандали с тяхното унищожаване от предприемачи, близки до властта. Най-гръмкият от тях стана известен като „Дюнигейт“ след като преди 6 години Биволъ доказа, че Министерството на земеделието е раздавало на безценица дюните като земеделски земи на приближени до властта бизнесмени.

Схемата „Дюнигейт“ е патент на скандалния архитект Калин Тихолов, приближен до Доган и Йордан Цонев който участва и в други схеми за заграбване на ценни земи по крайбрежието и в частност в Парк Странджа.

Резултат от скандала Дюнигейт беше приемането на закон, според който дюните трябва да се картират и обявят в специализирани кадастрални карти, след което да се одържавят. Специализираните карти така и не са готови в цялост шест години по-късно и не е тръгнала нито една процедура по отчуждаване.

Междувременно почти всяка година избухва нов скандал с унищожени дюни, като собствениците бързат да ги заравнят, застроят и поставят държавата пред свършен факт. От своя страна властта никак не бърза да ги възпре и дори ги подпомага с бездействието си.

Такъв беше случаят с дюните на Къмпинг „Юг“, в северната част на плажа „Корал“, върху които беше установено, че е построен Хотел „Морско Конче“. На теория ДНСК трябваше вече да е задействала процедура за събарянето му, но такава не е известно да има.

Подобна индулгенция от държавата има и скандалния мафиотски хотел „Дюн“, построен директно върху плажа в Слънчев Бряг.

Какво трябва да направи държавата!? Спешно!

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, предупреждава, че разораването и унищожаването на дюните в природната забележителност „Пясъчните дюни в м. „Каваците““ е сериозно нарушение на законодателството и показва безсилието на държавата да опазва природата.

Природната забележителност е обявена със заповед още от 1984 г., за да са опазят находища на редки видове. Съответно в нея се забраняват дейности, с които се поврежда или изменя както естествения облик на местността, така и на водния й режим, а също всякакво строителство, навлизането на моторни превозни средства и изкореняването или късането на растения и т.н.

Проверка на природозащитниците показва, че голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг „Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Но дори и в частна нива, собственикът няма право да унищожава видове от Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, каквито се срещаха върху разораните дюни.

Затова:

– Всички дюни да се включат в зона А по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие;

– Всички дюни по кадастрална карта да бъдат отразени с такъв начин на трайно ползване (НТП 3442), а не като лозя, обработваеми земи или пасища, както е в момента;

– Връщане на държавата на всички незаконно заменени земеделски земи (какъвто е най-вероятно случаят с дюните на „Смокиня“) и гори, и за които има окончателно решение на ниво Европейски съюз, за чието изпълнение обаче няколко години българското правителство си прави оглушки;

– Държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя. Средства за това има в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“;

– Всички преместваеми обекти поставени върху дюните да бъдат премахнати;

– Унищожените и увредени дюни трябва да бъдат възстановени по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой е служителят

    49 0 Отговор
    ТОЕСТ В СЪОТВЕТНАТА ОБЩИНА Е ИМАЛО ЛИЦЕ С ИМЕ, ПРЕЗИМЕ И ФАМИЛИЯ КОЕТО Е ПОДАРИЛО МНОГО ИМОТИ НА ИВАН НОНЧЕВ. Може лесно да се установи кое е лицето работило на тази длъжност в онези години, а може би още прави далавери в общината
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Миризлив пор

    20 1 Отговор
    Брех една дюна я има на картата да не повярва човек. Иначе къде са Зелените? знаят, че там ще има яко бой и никой няма да им търпи рекета и си траят.
  • 4 dss

    32 0 Отговор
    Защо триете коментарите бе?
    Не искате съд и присъда за нотариуса изповядал сделката, за кмета разрешил и за тумбака купил за 4 кутии цигари декар на плажчето?
    Странен избирателен подход за триене ?!?

    Коментиран от #9

  • 5 Темидец

    25 1 Отговор
    Крайно десен съм,и считам частната собственост за неприкосновена,но тук просто си плаче за конфискация,без право на обжалване!
  • 6 стоян

    19 0 Отговор
    А този скандалния АРХИТЕКТ защо не го проверят дали са му законни доходите
  • 7 Нептун

    14 0 Отговор
    Интересно откога пясъчните ивици са ги засявали с нещо че да се води земеделска земя?На доста хора трябва да се потърси отговорност преименували ги като такива.Така кагто е тръгнало като свършат скоро ще има и парцели в морето.И те ли ще бъдат земеделски.
  • 8 ГОСТ

    1 5 Отговор
    КАТО знаете кави ще живеят в утрешна българия НА ТЯХ ПОЛАГА ЛИ ИМ СЕ ПРИРОДА? - не се полага + полага се
  • 9 Антон 1

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "dss":

    Че Нотариуса ,защо ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДОКО

    2 0 Отговор
    А ЗАД ПЛАМЕНЧО СТОИ ПАРТИЯ ГЕРБ..ЦВЪКО,ЦЕЦКА И ГЕНЕРАЛ БОКО И МАФИЯ..ХИ ХИ
  • 12 ДОКО

    0 2 Отговор
    АБЕ ЗА КАКВО ВИ СА ТИЯ ДЮНИ..ЩЕ СЕ КРИЕТЕ ОТ НАПАДЕНИЕ ЛИ..ХАЙДЕ ИЗРАВНЯВАЙ ТЕРЕНА И СТРОИ ХОТЕЛА ТОВА Е ИСТИНАТА..
  • 13 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Тия "зелените" защо ли протестират само за Банско?
  • 14 Метгонтан

    0 0 Отговор
    Брях народе , купил си земя за 5 хилки , а платил на тракториста 1000 ?
  • 15 ДОКО

    0 0 Отговор
    ДАЖЕ И 16 ЛЕВА Е МНОГО..10 КИНТИ Е ДОБРЕ..ДЮНИТЕ НЕМАТ ПАЗАРНА СТОЙНОСТ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове