Last news in Fakti

19 Януари, 2019 20:11 5 997 37

Румен Петков: ТЕЦ "Марица Изток 1" е продадена от Иван Костов

  • румен петков-
  • енергетика

Нужни са инвестиции в енергетиката

„Като държава удряме ТЕЦ „Марица Изток 2“, за сметка на огромни пари, които влагаме в ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“. Загубите на НЕК за 2017-а година възлизат на 600 милиона лева, а за 2018-а година верятно ще бъдат един милиард лева“, заяви по време на Международен енергиен форум „Енергетика, икономика, сигурност – актуални измерения“ председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му именно ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ са продадени от Иван Костов в условия на пряко посегателство върху икономиката. „Вместо днес да имаме 3-ти и 4-ти работещи блокове в Козлодуй и работеща мощност в АЕЦ „Белене“, продължаваме да сме разколебани кога, как и с кого. Наслушахме се на заклинанция за изграждането на пряк газопровод и пряка доставка на газ от Русия“, посочи лидерът на АБВ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    37 16 Отговор
    Тска е, ако работеха АЕЦ Белене и 3-4 блок на Козлодуй можеше да сложим катинара на ТЕЦ Марица Изток1, 2,3+Брикел!

    Коментиран от #11, #27

  • 2 К.К.

    24 3 Отговор
    Циганите само това чакат, колко жица и желязо има там, и колко къщи ще останат празни.
  • 3 Маина

    46 15 Отговор
    Костов и всички около него по онова време подариха(продадоха) труда на нашите родители на свои хора. Тези хора сега са олигарсите в БГ и нямат стигане. И не ,че са толкова умни или на каквото сега се правят с дипломи и т.н Просто наши хора. Успех на всички.

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Думите са излишни

    32 1 Отговор
    Изгавриха се с народа ! Сега идва ред на ВЪЗМЕЗДИЕТО ! Без анестезия на живо и много Ще боли !
  • 6 безпартиен

    20 0 Отговор
    Колективна вина или персонална отговорност?Отговорността у нас е политическа т.е.никаква!Това използват "политиците" за свое материално облагодетелстване или по-точно кражби във вид на комисионни.Решенията за една или друга сделка се взимат от колективен орган на управление-НС,МС,ОбС.За това няма да има осъдени
  • 7 Баце

    29 8 Отговор
    Теменужката от Драгалевци да отговаря и за Химко; БГА Балкан и Гат Зееви, за Сапио и бизнеса на щерките, за улицата в Несебър на Жена му дъртата циганка, да даде обяснение и докаже произхода на онези милиончета дето беше скътал в КТБ и веднага ревна по телевизията, че няма пари за ядене и т.н. той си знае.

    Коментиран от #14

  • 8 гостгост

    26 11 Отговор
    Мариците 1 и 3 не бяха продадени при Костов а при НДСВ и Таско Ерменков и Румен Овчаров са консултанти по сделката . Не може Румен Петков да не го знае това

    Коментиран от #17

  • 9 ИЗМАМИХА НИ СДС

    24 10 Отговор
    ТОЙ ПРЕДАДЕ и ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ !!!!! Вие за Тецове плачете !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Townboy

    25 9 Отговор
    Иван Костов и протежетата му Иво Прокопиев и Росен Плевнелиев са антибългари проводници на интересите на САЩ в страната ни.
  • 14 КОЮ

    30 4 Отговор

    До коментар #7 от "Баце":

    Пич Иван Костов в последния ден като министър-председател продаде ТЕЦ 3 на Италианци . Тец 1 стара част заедно с брикетна фабрика отидоха при Христо Ковашки и станаха Брикел .Разрушиха сушилен цех и бункери тец и на тяхно място изградиха новия ТЕЦ АЕС .Така че това което циганина ограби цял живот не можем да изградим на ново. Това което тиквоча похарчи , 10 живота не можем да върнем , уви няма справедлив народен съд.

    Коментиран от #19

  • 15 12345

    5 11 Отговор
    ТЕЦ 1 ЕЙ и ЕС е построен на гола поляна и е най екологичен от тецовете.Лъжльо.

    Коментиран от #20

  • 16 Инкогнито

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "aaaa":

    Как да не мискя като 1 kw. h от АЕЦ е 11ст с ДДС а един kw h ТЕЦ е 50 ст.!!! Как ще опрвадят разликата?
  • 17 Бай Шиле

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "гостгост":

    Договорът е подписан от царя,девет дни след като става министър председател.Ако имаш елементарни познания как се подготвя,преговаря,оценява и т.п. един такъв договор няма да пишеш глупости,че Костов няма нищо общо.Просто му е оставил готовата папка с надпис "съгласувано посолство САЩ"Царя ако откаже,козяците ще го наврат в кучи гъз.Разбра ли тъпако.
  • 18 Кико

    10 9 Отговор
    Имам сигурна информация, че Костов е виновен и за последното слънчево затъмнение, а също така и за изригването на няколко вулкана.
  • 19 Запознат

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "КОЮ":

    Иван костов го продаде на американци, които по-късно го продадоха на италианската енел, а те от своя страна после пак го продадоха на американската контур глобул
  • 20 1111111

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "12345":

    Гола поляна защото срутиха цеховете, който се намираха там ! ТЕЦ 1 не беше само това, което е останало в момента. На мястото на портала на AES имаше портал на ТЕЦ 1, а след водните кули беше сградата на агломератното производство и всичко до там беше застроено.
  • 21 Еретика

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Маина":

    Този циганин Иван Костов що не го пратите в Козлодуй та козлодуйдките цигани да си отебат с кеф този който им издърпа рогозката из под краката.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 СИНЯ СОВА

    9 3 Отговор
    За сведение на всички , правителството на Костов договори с американците да модернизират ТЕЦ Марица 1 и 3 ,които бяха изпълнени перфектно и съобразени с всички изисквания за чистота на въздуха! А за плащането трябваше да се договарят следващите правителства - на кобурготски и станишев! Първо договор за дългосрочно плащане подписа милко ковачев , а после румен овчаров! Така,че оставете Костов на мира!

    Коментиран от #24

  • 24 Генерал

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "СИНЯ СОВА":

    За сведение на теб...
    На 13.05.2001г. ваньо костоф с министерския съвет приема окончателното решение на междуведомствената група по повод мариците, а на 13.06.2001г. НЕК подписва договорите с американците!Споразумението за цената е със срок 15 години и е конфиденциална!ваньо костоф е премиер до 24.07.2001г.
    или подробно..
    ваньо костоф присъства и на подписването на договорите в „Гранитна зала” в Министерски съвет. всичко това се случва на 13 юни 2001 г., преди изборите и той присъства на подписването на договора между НЕК и инвеститорите.финансовият модел, който е подписан, действа от същия период и се прилага през цялото време , моделът, по който трябва да се изкупува токът. единствено има две предоговорки в „Марица-изток” 1 – през 2002 г. за подобряване на параметрите за инвеститора, а през 2003 г. има обратен анекс, който влошава параметрите за инвеститора на финансовия модел. общо моделите са тези, които са подписани през 2001 г.
  • 25 Генерал

    10 3 Отговор
    Интересно защо манго Костов се опитва да натопи Симеон за тези договори,които бяха подписани дни преди НДСВ да встъпи във власт.Симеон го молеше да изчака няколко дена,но манго бързаше да си прибере комисионките. Мариците бяха продадени за смешната цена от 23 млн.лв, Кремиковци за 1лв, а Балкан авиолинии бяха предадени на евреите Гад Зееви безплатно заедно с Халите.Последните пък веднага разпродадоха самолетите на авиокомпанията и прибраха милиони в джоба си. Манго Костов е най-големият злодей в новата история на България, като манго Борисов е на стабилното 2 -ро място.И двамата заслужават затвор и званието - БЪЛГАРОУБИЙЦИ.
  • 26 Анонимен

    4 0 Отговор
    Мошеници и далавераджии, само се чудят как да грабят и да се обогатяват за сметка на хората. Измислени проекти и безсмислени инвестиции. На този на челото му е изписано мошеник.
  • 27 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    А причината за да са всички тези мошеници във власта е че управляват глупаци
    Мариците са над 3000 мгв и усигиряват маневреността на системата, без тях енергйната система не може да функционира. 3 и 4 -ти блок са общо 880 мгв и са с почти нулева ефективна маневреност. Те токът от тях се изнасяше. Тази година щеше да е последната за 3-ти ,а 22 последната за 4-ти блок
  • 28 Левски

    5 3 Отговор
    ами и Костов е като тебе червен боклук рублофил който подари Нефтохим на Руснаците без пари и сега да ни свалят кожите от гърбовете
  • 29 Тръмп

    4 1 Отговор
    Както е казал другаря Сталин:”Няма Костов,няма проблем”!!!:):):)
  • 30 Ядрен

    4 1 Отговор
    Костов беше уговорил с Европа Козлодуй да работи до 2019а докато инвестираме в други мощности, но Симеончо с НДСВто си сами решиха да спрат Козлодуй през 2004а и да отложат влизането в Европа с 3 године за 2007а, през което време продадоха Марица 1 и 3.
  • 31 Вили

    4 1 Отговор
    Костов подписа меморандум, предварителни намерения за продажба в края на мандата. Това не е продажба и е можело да бъде отменено от следващите които ще управляват. Не е била определена цена. Напоследък Петков често говори небивалици като руско мекере.

    Коментиран от #32

  • 32 Генерал

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Вили":

    Споразумението, което пред Костов е подписано НЕ определя цени на изкупуване.
    За какво им е ЦЕНА, като си имат МЕТОДОЛОГИЯ? Кой пише ЦЕНА за 15-25 години напред, за нещо, което зависи от ресурс с неясна цена?! Няма цена - има 100% изкупуване на тока и методология за изчисление с гарантирана печалба. Толкова ли е трудно да го схванете? Мислиш ли, че е много умно да се спекулира с думата "цена" като се забравя да се кажат важните неща от споразумението.
    Независимо кой е след Костов е длъжен да определи цена по методологията на споразумението.

    Коментиран от #33

  • 33 Вили

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Генерал":

    Румен Петков казва, че е продадена. Или така трябва да се говори пред тълпата. Пропагандата постоянно говори за продажбата на Балкан и Кремиковци за нищо пари, но не се казва, че продажбата е с дълговете съответно 125 милиона и 750 милиона лева.
  • 34 гост

    1 0 Отговор
    Ясно е, че дават работа в региона, но не се инвестира в това да са чисти и да не се плащат наказателни стотици милиони за емисии, защото така няма да могат да краднат. Предствете си коя частна корпорация без активи и реално производство би съществувала с милиард загуби на година? И защо я има въобще НЕК? Защо след като има борса не се оставят тези централи да продават на нея, ако са конкурентни да работят, ако не са да затварят. Аз трябва ли да плащам двойно повече за ток ако производителя не е конкурентен? Представете си ако този милиард се разпредели на хората и това само за година: това са 500 000 домакинства които могат да получат по 2х.лв за мрежова фотоволтаична инсталация и да генерират в пиковите часове на консумация между 15-20квч електроенергия на ден, всяка една от тези инсталации, това са 10гигавата на ден основно в пика, всеки ден, много повече от атомни централи, тецове и др. и то без каквато и да е следа от замърсяване на местна почва. Добре изглежда, нали?
  • 35 аааааа

    3 0 Отговор
    вий комунягите и толкова не можахте да продадете. само крадете
  • 36 Бай Благой

    2 0 Отговор
    Абе Румба (по-известен като пикаещия във фонтани)....кога и ти стана спец по енергетика бре?
  • 37 херодот

    1 0 Отговор
    Е,като е крадец и престъпник И. Костов защо не го вкарахте в затвора ? Бяхте на власт и законодателна ,и изпълнителна нали? Защото обеща да си мълчи . "Мълчанието на Костов"-помните нали ? Та за какво си мълча Костов се пита ?!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове