Last news in Fakti

19 Януари, 2019 19:51 3 530 20

Бави се началото на преговорите със САЩ за Ф-16

  • ф-16-
  • f16-
  • сащ-
  • преговори

Затова и от посолството на САЩ в България не успяха да потвърдят дали официално са получили решението на българския парламент

Бави се началото на преговорите със САЩ за Ф-16 - 1
Снимка: БГНЕС

Забавя се началото на преговорите с американската държава за новите изтребители. За по-малко от месец България определи, че ще преговаря за покупката на Ф-16, за седмица решението мина и през парламента. Но все още няма информация дали официално страната ни е уведомила САЩ, съобщи БНР.

Макар решението на парламента да е факт от сряда, от фирмата-производител на Ф-16 заявиха, че нямат официално съобщение от българското правителство за старта на преговорите. Те обясниха, че американската държава трябва да го получи, тъй като става въпрос за преговори на държавно равнище.

Разговорите обаче може да не започнат скоро. Причината - вече повече от 20 дни мното правителствени институции са затворени заради бюджетна криза, предизвикана от искането на президента Доналд Тръмп да осигури финансиране на стената с Мексико.

Затова и от посолството на САЩ в България не успяха да потвърдят дали официално са получили решението на българския парламент.

Министерството на външните работи посочи, че не е водещо и не разполага с информация за изпратено запитване.

Същевременно в София представител на компанията производител увери, че е имало разговори с Министерството на отбраната. Но и той не посочи дата за начало на преговорите.

Според бившия командващ силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав започването на преговори за Ф-16 е първата наистина голяма стъпка към увеличаване на капацитета на българските ВВС в НАТО.

„За петнайсетте години членство в НАТО България наистина допринесе за Алианса. От доста години вие сте разчитали на оборудването и техниката, наследена от членството ви във Варшавския договор. Нормално е за тези години командващите на военновъздушните сили и хората, които работят, да са полагали усилия да променят нагласите си от съветски стил на работа към стил, характерен за НАТО“, каза Брийдлав.

Според него МиГ-29 покрива нуждите за охрана на българското въздушно пространство.

„Има определени притеснения по отношение на поддръжката и обслужването му. Вярвам обаче, че България има намерението да бъде допринасяща не само за сигурността на собственото си въздушно пространство, но и за сигурността на НАТО. Би било хубаво и български самолети да отговарят за охраната на въздушното пространство на Естония“ добави ген. Филип Брийдлав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тактикът

    10 47 Отговор
    Това е тактика на Борисов - ще преговаря със всички докато свалят цените

    Коментиран от #2, #4, #10

  • 2 антрашпиц

    56 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тактикът":

    Никой не преговаря с Борисов,а му заповядват.

    Коментиран от #6

  • 3 1122

    42 6 Отговор
    Това не е проблем на България.Щом САЩ не могат да преговарят,минаваме на вариант ГРИПЕН. Няма да чакаме щатите да се туткат.Те си мислят,че ще ги чакаме.Не виждате ли,че започват от сега да шикалкавят,защото те още завода не са построили,има да ни мотаят и после ще кажат трябва още пари да доплащаме.А грипените ги дават веднага .САЩ има да ни разиграват с години.

    Коментиран от #8

  • 4 Гражданин

    41 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тактикът":

    На Борисов тактиката е да ходи наведен-пред американците.
    Ама те като гледам ще затварят катуна.
  • 5 Гражданин

    30 2 Отговор
    Айде сега-ще пазим и Естония. Това да не е към договора за ф-овете?
  • 6 Жан Валжан

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "антрашпиц":

    Така си е послал, абаче лошото е че неговото не се губи а нас ни е подложил!
  • 7 Чичо Тони

    15 2 Отговор
    Ами бави се, как да не се бави. Идат избори. Като минат, ще се забързат.
  • 8 отчаян от живота в бьлгария

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "1122":

    и накрая не се знае; да ли ще ги получим тия самолети ,тука нещо се много сериозно увьрта ,но всичко рано или кьсно ще излезе на яве ,както се казва ,покрито млеко котка го не яде
  • 9 гост

    22 1 Отговор
    Интересно ми е дали и Бойко ходи да му дават шамар по врата и задачи в посолството на САЩ, като оная мижитурка Плювньо. И пак ще кажа оня горе гледа, и надалече вижда и когато дойде момента да си платиш за стореното, от него не можеш се скри и с милиарди.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Димов

    16 2 Отговор
    То, докато се реши, кой ще гушне рушветите - тия или ония - беше лесно. Ся, като трябва да се свърши работата, става трудно.
  • 12 Воrislav Ророv

    13 1 Отговор
    Ъъ, български самолети да охраняват Естония??? С такива тъпи натовски генерали Владимир Путин може да спи спокойно! Хахахахаха! Бридлав е пълен идиот, честна дума! Хахаха!
  • 13 Воrislav Ророv

    6 2 Отговор
    Този Бридлав защо не изпрати жена си да спи с мене? Съюзници сме, а и аз ще се радвам. Хахахахаха!
  • 14 Воrislav Ророv

    10 1 Отговор
    Значи народът ни да бърка по кофите за смет за да не умре от глад, а тикветата ще харчат милиарди за самолети, които примерно ще пазят Зинзибар. Ах лелей, какво чудо чучолято ще стане в София!!!!
  • 15 Слабограмотен

    9 0 Отговор
    МАЛКО ШЕ СЕ ПОЭАБАВЯТ С ПРОЙЭВОДСТВОТО ..ТЪЙКАТО ОТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ПОИСКАЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСТРИ В САМОЛЕТА ...А ИМЕНО ЕЛ.СТЪКЛА ПАРКТРОНИК..ДВУЭОНОВ КЛИМАТИК ПОДГР..СЕДАЛКИ...И НАЙ ВАЖНОТО ДА Е СЪС ГАЭОВА УРЕДБА...ИТАЛИАНСКА ЩО ИМАМЕ ЧАСТИ ЭА ТАКИВА....
    ПЪЛЕН ЦИРК......
  • 16 Ефрейтор

    2 8 Отговор
    Бавят се съветските другари и българските им побратими, русофилите.
    Ако трябва и договорите на китайски ще искат само да няма сделка.
  • 17 хмм

    5 1 Отговор
    Грипен е доказано 2 пъти по-добър, по-модерен, по-евтин и перфектен за работа в България! В момента се обслужват просто интереси заради НАТО! Пълна скрап са нашите политици и военни. Прочетете в интернет кое е по-доброто.. Ф-16 е нищо сравнение с грипен.
  • 18 хмхмхмхмх

    3 1 Отговор
    Грипен е доказано 2 пъти по-добър, по-модерен, по-евтин и перфектен за работа в България! В момента се обслужват просто интереси заради НАТО! Пълна скрап са нашите политици и военни. Прочетете в интернет кое е по-доброто.. Ф-16 е нищо сравнение с грипен.
  • 19 руснак

    3 0 Отговор
    Ще стане като с АЕЦ БЕЛЕНЕ
  • 20 Дедо1

    0 0 Отговор
    Стегайте се ора да обтегаме до 80 лазарника,оти авионе ,ке се плащат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове