Last news in Fakti

21 Януари, 2019 10:30 5 045 36

Съдът: Стипендиите за циганчетата са дискриминиращи спрямо останалите

  • цигани-
  • дискриминация-
  • роми-
  • образование

При еднакъв успех от 3.50 до 4.49 ученикът от ромски произход ще получи стипендия, а ученикът от различен произход - не

Съдът: Стипендиите за циганчетата са дискриминиращи спрямо останалите - 1

Стипендиите, които министерството на образованието и Ромският образователен фонд предоставят в продължение на две години на цигански ученици, са дискриминиращи спрямо останалите деца. Становището е на Софийския административен съд, който е отменил решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 12 юли 2018 г., според която няма дискриминация в предложението да се отпускат тези стипендии. Съдът връща на КЗД казуса за ново произнасяне.

Информацията беше споделена от неправителствената организация “Азбукари” и вестник "Сега". "Азбукари" водят съдебно дело още от 2016 г., когато по времето на министър Меглена Кунева започна проектът на МОН и Ромския фонд. По него се предвиждаха стипендии от по 30 евро на циганчета, които имат успех над 3.50. Целите му бяха задържане на ромските ученици в средното образование, повишаване на резултатите им, както и увеличаване на броя на кандидат-студентите роми. Планирани бяха общо 1200 стипендии за 700 ромски ученици от 9-и до 12-и клас, финансирани с 561 хиляди евро. 60% от средствата бяха от Ромския фонд, а 40 на сто - от МОН.

Масово обаче родители се разгневиха, защото според тях проектът дискриминира децата с различен произход от ромския. От МОН опитаха да потушат напрежението, съобщавайки, че частта от финансирането, което дава министерството за проекта, ще се използва не за стипендии, а за менторите на учениците. Майки и бащи от Добрич обаче продължиха дни наред да излизат на протести, след което заведоха жалба в КЗД. Решението на комисията бе, че няма дискриминация. Същото направиха и от сдружение "Азбукари", които продължиха инициативата и сезираха повторно комисията. През юли 2018 г. комисията отново постанови, че няма дискриминация в това да се дават стипендии за циганските ученици.

С решението си от 10 декември м.г. обаче Софийският административен съд върна казуса на комисията за ново разглеждане с мотива, че в случая става дума за пряка дискриминация. Сравнявайки един ученик от ромски произход и един от различен произход, които имат еднакъв успех, например от 3.50 до 4.49, "ученикът от ромски произход ще получи стипендия, за да продължи да се обучава, а ученикът от различен произход няма да получи нищо и ще трябва да продължи да учи единствено по собствено желание", пишат съдиите. "Описаното представлява и следва да се тълкува като осъществена пряка дискриминация на основата на защитен признак „етническа принадлежност", категорични са те. От съда подкрепят мерките за стимулиране на деца при обучението им, но това според тях не бива да става на расова, етническа, религиозна или друга основа.

ФАКТИ зададе конкретни въпроси на Бойко Борисов относно циганския проблем и все още очаква отговор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    95 0 Отговор
    Нашите деца не съ ли деца на тая държава. Само за циганчета преференции.

    Коментиран от #4

  • 2 толерантен

    119 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Аз съм за дезинтеграция - доста по-евтино е. Спират им се "помощите" - "детски", "инвалидни", "самотна майка", "първи учебен ден", "за дърва на социално слабите"... Спира им се незаконния ток и вода, които и не плащат. Вземат им се фалшивите дипломи и книжки. Събарят им се незаконните коптори. Няколко дела за педофилия... И те сами, бързо бързо, ще се изнесат къмту по-"толерантни" запад. Меркел ги иска.
  • 3 Не мога да повярвам!

    36 0 Отговор
    Алелуя, бебйбе!
  • 4 123

    74 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Еми, така ще е при т.нар. "нов световен ред": кучетата са с предимство пред хората, "ромите" пред белите, престъпниците пред мирните граждани, извратените пред нормалните, мюсюлманите пред християните, жените пред мъжете.

    Лъжата става истина, а дяволът - бог.

    Иначе казано, новият "ред" е стария, с главата надолу.

    Коментиран от #24

  • 5 Гост

    47 0 Отговор
    А сега да вземем всички българи да ги съдим за дискриминация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бачо Киро

    56 0 Отговор
    Помощи за майки само над 18г със завършено минимум основно образование , до две деца (който прави повече ще трябва да може да си го позволи все пак, правиш - гледаш ги), ако децата ти после не посещават училище и имат под 3.50 - спиране на помощите. Гласуването да е възможно само за притежаващи средно образование минимум. Прилагане на законите без оглед на това, че са цигани и готово, после ще видите дали ще се множат толкова и дали ще наглеят. Първа крачка обаче е - изритването на всички НПО.
  • 8 Джудже

    48 0 Отговор
    Едно правилно решение, защтото в България винаги са се поощрявали малцинствата за сметка на мнозинството, което е на път да стане малцинство по тази причина.
  • 9 Бачо Киро

    49 0 Отговор

    До коментар #6 от "CUKOVSKI":

    Циганите не се интегрират, те само смучат системата. Векове наред е това и навсякъде, не само у нас. Работиш - ядеш! Елементарно! Не те вземат на работа? Направи си фирма бе, възможности много... Що да се мъчат обаче, като сметки не плащат, данъци също, помощи дърпат...
  • 10 манго

    3 37 Отговор
    ми да сте се родил роми бе. сега сичкото балгари завижда на ромите че са учат хубаво
  • 11 Браво на родителите

    36 0 Отговор
    Всичко излиза наяве рано или късно и истината ще освети измамата.
    Парите на трудолюбивите, се раздават от корумперата, за да потъват в безделниците и да поддържат несправедливостта в държавата.
  • 12 Адолф

    25 1 Отговор
    Цигойните трябва да се допускат най-много до 4 клас в държавните училища. Колкото да четат, и малко елементарна аритметика. Толкоз. Ако цигойните са мераклии за образование - след 4 клас да си плащат от джоба. Току виж, всички цигойни станали академици.
  • 13 Bubbles

    13 0 Отговор
    Абе циганин да си в кочината!
  • 14 DDDDDD

    24 0 Отговор
    На времето мен за такъв успех нашите ме спукваха от бой, що наказания и лишения ми прилагаха а сега стипендии раздават.Това е да си ученик на днешно време.
  • 15 ай де бе

    30 0 Отговор
    Айде сега някой да осъди БХК е Страсбург.
  • 16 ай де бе

    18 0 Отговор
    Айде сега някой да осъди БХК в Страсбург.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Патриот

    17 0 Отговор
    А кога ще помогнете на циганките безплатно като им вържите тръбите? Т.е. да раждат само, когато са готови?
    А стипендии на Български майки с 3 и повече деца ще давате ли?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    11 0 Отговор
    До няколко години ще ни ебат на улицата и нищо няма да можем да им кажем като дойдат да крадът трябва да ги нахраним да ни опънат жената и нея и по живо по здраво да ги изпратим защото иначе не е хуманно само така ще ги интегрираме като им се дупим.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    11 0 Отговор
    Бойко боклук мръсен чети и направете нещо иначе ние ще направим нещо с вас кучета продажни затова ли ви търпим?
  • 24 стоян

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Браво за 4 коментар =описал си го точно това което ни чака
  • 25 Димов

    11 0 Отговор
    За 3,50 стипендия?!?! Още малко за 2,50 ще почнат да им дават пари. Тия управници вече дори не се крият, като купуват гласове.
  • 26 ЕДИН БЪЛГАРИН

    13 0 Отговор
    Е за мойто българче всичко плащам! И закуската и допълнителните занимания , та нищо, че печели награди и има отлични оценки. То не са учебници и помагала, то не са всички неща, които трябват задължително! Ама ИНТЕГРИРАНИТЕ се фукат с най-скъпите телефони и най-марковите дрехи! А мойто сирома ходи с прост телефон, само да може да се обади кога са му скъсали якето, кога са мели пода с раницата му ,кога са го псували и кога са го обиждали, че сме бедни! Е нема живот!!!
  • 27 Димов

    16 0 Отговор
    Стипендия за циганче - мин праг 3,50. За българче - мин праг 6,50. И при кандидатстване за работа ли ще е така? Търси се дърводелец. Необходимо образование: За българин - средно техническо. За циганин - основно (може и със 7и клас). Заплата за българин - 560лв. За циганин - 900лв. САМИТЕ ИНСТИТУЦИИ ПРИЛАГАТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО СИ. Какво ми говорите, че ние сме ги дискриминирали?
  • 28 Димов

    12 0 Отговор
    Стипендиите на циганчета, да се изпащат от данъците, събрани от циганите. Аз не искам от моите данъци да давате голяма част на тях, а на мен да ми викате, че не стигали и да ми искате допълнително финанси.
  • 29 кучето

    9 0 Отговор
    Кастрация на циганките! Това горе - долу ще оправи ситуацията както с бездомните кучета!
  • 30 Белчо

    8 0 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ!
    Бойко Борисов - Българоубиецът!!!
  • 31 сталин

    7 0 Отговор
    М. КУНЕВА ВСЕ ОБЪРКВА НЕЩАТА КЪДЕТО СЕ НАМЕСИ.БЪЛГАРИТЕ СМЕ СИ ВРАГОВЕ ПО МЕЖДУСИ.ЧАШАТА ПРЕЛИВА ОТ ВСЯКАДЕ-ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО.

    Коментиран от #36

  • 32 1122

    8 0 Отговор
    От малки ги свиквате само да вземат,после се чудите защо никой не иска да работи за по малко от 1500лв,ама за българина може и под минималната ;Е.авам ви м...ата само за циганите мислите ,а българите не поглеждате на какво дередже са.Заслужавате да ви смажем главите идиоти такива.Или на всички да има или на никого.Циганите ходят на училище само да се наядат,да стоят на топло през зимата и да играят когато е топло навън.Правете внезапни проверки и ще се уверите.Махнете делегирания бюджет и ще видите колко идват на училище.
  • 33 Гошо

    7 0 Отговор
    Електората на мутрата се брани с пълна сила
  • 34 Коментара

    5 0 Отговор
    .....е добър ден! Естествено, че е дискриминация. Дискриминационно е и отношението на дървата към родителите им, спрямо останала част от обществото!
  • 35 божко

    1 0 Отговор
    Тая миглена кунева що мърсотии сътвори.
  • 36 Прах

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "сталин":

    ''Ще стане страшно''? А сега какво е?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове