2 136 8

Недоволство от ТЕЛК: Болни губят пари

Оспорват новия начин за определяне на процента нетрудоспособност

Недоволство от ТЕЛК: Болни губят пари

Масово недоволство зрее сред болни заради новия начин за определяне на процента нетрудоспособност от ТЕЛК комисиите, съобщи „Нова телевизия“.

Основното оплакване е, че заради въведения през август метод на изчисляване, много хора с тежки болести остават без месечни помощи, защото не успяват да съберат нужния процент нетрудоспособност.

От месеци Бойко Равначки е прикован на легло с няколко тежки болести. До миналата година получавал 219 лв. на месец при 74% неработоспособност. По новите правила Равначки се оказал доста здрав.

„Получавам някакво писмо, че от 72% ме свалят на 40%. А тези 40% не значат нищо, нямам помощи. Трябва да имам минимум 50%, за да получавам пенсия и помощи”, казва той.

Процентите от различните болести вече не се сумират. Взема се само процентът на най-тежката болест. Лекар от ТЕЛК в Благоевград обяснява, че спрямо Равначки просто е спазил новия регламент.

„Съгласен съм с хората, но и ние не сме доволни. Шефът на НЕЛК ми каза, че има 30 000 жалби. Казах му, че ще стават и повече”, каза шефът на ТЕЛК д-р Олег Кашукеев.

Националният осигурителен институт обяви, че новият ред ще отсее хората с много леки болести, които ги сумират и взимат помощи.

„По старата наредба правилото за събиране позволяваше на много хора с общо взето възрастови промени да събират проценти и да получават инвалидни пенсии. Затова е толкова голям броят на инвалидите в България”, казва д-р Огнян Червилов, член на Медицинската комисия в НОИ.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Коментар📝
  Отговор
  1 10:24  11.02.19
  Е КАК ТАКА НАЛИ БОЙКО КАЗА,ЧЕ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ АЗ НА НЕГО ЛИ ДА ВЯРВАМ ИЛИ НА ВАС

  Коментиран от #2

 • Byg
  Отговор
  2 10:37  11.02.19

  До коментар #1 от "Коментар📝":

  Да , ще има повече на тези които реално са инвалиди , не на такива слепи шивачки или слепи инвалиди - безработни каращи коли за по 50000 лв. Вярно ще боли , но някой трябваше да го направи , нали всички ревем че храним циганите е , това е начина да започнем спирането на дажбите , щото 80% от циганите са "инвалиди". Сега ще има вой , дано устискат , реформите са трудно нещо.

  Коментиран от #3

 • Коментар📝
  Отговор
  3 10:48  11.02.19

  До коментар #2 от "Byg":

  Вярно ли.На МОЙ РОДНИНА НАИСТИНА ВДИГНАХА 3лв.ПРИ 1група

 • Нямам думи
  Отговор
  4 10:48  11.02.19
  Тия изроди ще ликвидират България тотално! Заради едни маймуни от гетата и корумпираните доктори сега го отнасят болните хора, които с една нищожна сума, често непокриваща разходите за доживотни лекарства, едвам оцеляват! 100-200лв...пари ли са бе?! Как не ви е срам? Колко "бизнесмени" ще вземат инвалид на работа..? Нали като го свалите под 50%, веднага ще гледат да се отърват от него! Дори и да работи човек, като даде 200 за лекарства...до къде го докарвате? Болни мозъци....
 • пенсия
  Отговор
  5 10:49  11.02.19
  Представете си следната Пазарна ситуация – 1 000 000 пенсионери отделят само един път 10 лв. от пенсията си. Получава се сумата от 10 000 000 лв. Наемат екип от снайпери и само им дават снимки. Един месец вой, черни забрадки и погребения. След това се провеждат нови избори. Пенсионерите …чакат с нови 10 лв. в ръката и …следят работата на Правителството и новите депутати. Екипът снайпери почива на Черноморието в очакване на нови поръчки… Бизнесмените с пооредели редици страхливо се споглеждат. С една дума всичко в Държавата започва да работи както трябва. Взимат се правилните решения…
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  6 13:07  11.02.19
  Не мога да разбера, защо се обвързва "работоспособността" с получаването на "социални придобивки". Първо - работоспособността трябва да има някакво значение само за хора в "работна" възраст. Второ - работоспособността е относително понятие и зависи от извършваната трудова дейност. Например, човек с долна вяла парапареза не може да е водач на автобус. В същото време този човек перфектно може да работи счетоводна дейност. Крайно време е да се наложи като критерий социалната експертиза, която в повечето случаи няма отношение към здравната. Също така, децата и пенсионерите нямат работа в системата на ТЕЛК. Това, че някой тарикат реши, че ТЕЛК от "Тудово експертна лекарска комисия" утре ще се чете като "Териториална експерта лекарска комисия" не решава нищо. Също така се чудя, защо всички "ползватели" на ТЕЛК се занимаваха с глупости половин година, като от септември 2018 се знаеше кокви ще са промените в наредбата за ТЕЛК?!
 • йети
  Отговор
  7 20:02  11.02.19
  Основната цел на това правителство е колкото може по-малко пари за "лошия ма'трял", както самия Борисов нарече пенсионерите още през първия си мандат! Но българите не пожелаха да приемат заканата му, и сега....

  Коментиран от #8

 • 123
  Отговор
  8 16:58  19.02.19

  До коментар #7 от "йети":

  Корнелияяяяяя, а не дей да изопачаваш нещата, много добре го помня цитата на ББ и там не се говореше за пенсионери, ставаше дума за цялата тази сган от търтеи които лежаха на плещите на работещите. И все още е така, червените окрадоха държавата на два пъти, след това само съвети за управлението дават ама са все още с оцапаните гащи, приватизираха приватизираха и още не им стига, сега ги топлят само спомените.

Напиши коментар:


Публикувай