Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 13:11 4 088 10

Мъж плати два пъти такси и мита за една и съща кола

  • мито-
  • такса-
  • кола

В продължение на около 4 години Димо използва автомобила си на територията на Швейцария

Млад мъж от Пловдив, който от години живее в Швейцария, е бил принуден да плати два пъти такси и мита за една и съща кола. Близо шест години пловдивчанинът Димо Василев работи и живее в Швейцария заедно със семейството си. Там работи като монтажник на гранитни плотове на кухни. Преди да замине за чужбина, той си купува чисто нов автомобил от България и го регистрира според всички правила на българското законодателство, след което Василев заминава в Швейцария.

След една година, след получаването на документите за постоянно пребиваване, ме задължиха да променя регистрационните номера на автомобила, каза пред Нова телевизия Димо Василев, собственик на автомобил.

В продължение на около 4 години Димо използва автомобила си на територията на Швейцария, но решава да се върне обратно в България и да го регистрира отново с българска регистрация.

Според българското законодателство, което е действащо в момента, се оказва, че аз трябва да платя всичките мита, екотакси и задължения за този автомобил все едно е закупен от държавата, в която живея, все едно е нов внос, заяви Димо.

Според мъжа този пропуск в българското законодателство ощетява стотици българи, които живеят и работят в чужбина и са се сблъскали с неговия проблем. След направена консултация с адвокат, Василев се оказва с вързани ръце. Според него законът е написан, така че за да не го нарушава, трябва да плати изискваните към неговия автомобил такси в размер на 1000 лева.

Когато един автомобил, или която и да е друга стока, е изнесена от България или от ЕС тя губи общностния си статут, каза Вяра Генова от пресцентъра на Агенция "Митници".

Точно такъв се оказва случаят на Димо - след като автомобилът е закупен в България, а след това изнесен и регистриран в Швейцария, той губи своя общностен статут.

Дори да ставаше дума за автомобил, който е закупил в Швейцария, тъй като семейството е пребивавало повече от една година на територията на третата страна, в случая Швейцария, и е ползвал автомобилът повече от 6 месеца преди завръщането си в България, може да го внесе със освобождаване от митни сборове и ДДС, каза още Генова.

От Агенция "Митници" поясняват какви мерки трябва да бъдат предприети. Просто трябва да се възползва от този режим като даде заявление към териториалната дирекция "Тракийска" в случая, заяви Генова.

От Агенция "Митници" твърдят, че човекът не е информиран за възможността да си върне парите и допускат, че не е представил пълната информация по случая още в самото начало. Казусът е намерил своето решение и мъжът ще си върне надвнесената сума от 1000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Алекс

    8 13 Отговор
    Отишъл да работи в Швейцария и няма 600,700 франка да плати,и за какво му е нова кола...?!!
    Там е можело да си купи и да си я кара,и с швейцарски номера спокойно може да си идва с нея в България.

    Коментиран от #3

  • 3 filo

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Алекс":

    Разходите за регистрация са около 360 лв. Преди 1 месец правих.
  • 4 гост

    5 10 Отговор
    Абе щом си е купил нова кола преди 4години заначи е достатъчно заможен. Колко малко са хората с честен труд изкарали достатъчно кеш за нова кола, пък било то и бюджетна да е. Не е за оплакване, какви ги жали.
  • 5 onq s konq

    8 3 Отговор
    Българският закон си е абсолютно адекватен в случая,защото собственикът на практика осъществява след "новия внос" и съответните такси,"НОВ ИЗНОС" със прилежащата ДЕРЕГИСТРАЦИЯ в БГ.Това е същото като човек да се ожени/плаща съответните такси/ и после се разведе.Ако обаче ПАК иска да се ожени за бившата си жена,то следва да заплати ОТНОВО съответните брачни такси в Общината за вписване в регистрите след което ТЯ отново ще ползва статут та "съпруга" със съответните екстри при владеене на семейната собственост и евентуално наследство.И понеже в случая не се дава инфо за това КАКЪВ ДА БЪДЕ ТЕКСТА НА ЗАЯВЛЕНИЕТО което Митницата съветва да се подаде в клона й в Пловдив/а това е най-важното/ за решаване на проблема,остава да се запитаме ЩО ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТ е наетия адвокат,който НЕ Е ЗАПОЗНАТ СЪС ВЪПРОСНАТА "ВЪЗМОЖНОСТ" за спестяване на парите на клиента си!

    Коментиран от #8

  • 6 Е нека

    0 0 Отговор
    Щом не е забранено .
  • 7 Дългия

    5 1 Отговор
    Един път свалена от отчет, и после искаш да я регестрираш отново, разбирасе, че ще си платиш всичко.
  • 8 Реалист

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    И аз това се чудех - с такъв "адвокат" прокурор по делото не му трябва :):):)
  • 9 Ало

    3 0 Отговор
    Вие не разбрахте ли че няма да плаща плаща два пъти.
  • 10 белуга

    2 0 Отговор
    В България новите коли са по-евтини .Направил си е далаверка.Обаче когато се регистрира в чужбина се сваля от отчет в БГ.Така че всичко си е законно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове