Last news in Fakti

16 Февруари, 2019 14:10 2 238 45

Русия иска дългосрочни български туристически визи

  • русия-
  • визи-
  • анатолий макаров

Отливът на руски туристи е икономическа конюнктура

Русия иска дългосрочни български туристически визи - 1
Снимка: БГНЕС

Спадът на резервациите за почивки в България от руски туристи се дължи на трудности при издаването на визи, смята посланикът на Русия Анатолий Макаров.

"Голяма пречка за руснаците е не толкова допълнителните плащания, а липсата на многократни туристически визи", каза той, цитиран от БГНЕС.

На форум на Българо-руската търговско промишлена палата той посочи, че други европейски държави отдавна издават визи с продължителен срок. През 2018 г. 512 000 руски туристи са посетили България, отчете заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Това ги поставя на шесто място сред почиващите у нас.

Туроператори алармират за 25% спад на ранните записвания от Русия за предстоящия туристически сезон.

Отливът на руски туристи е икономическа конюнктура, която е наблюдавана и друг път, коментира Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско-промишлена палата.

За последните 3 г. броят на туристите се е увеличил с над 1/3, отчита Министерството на туризма. Приходите от чуждестранен туризъм за януари-ноември 2018 г. са 7,2 млрд. лева, 6,6% ръст спрямо същия период на 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    30 17 Отговор
    Ама, американският посланик не разрешава - изпадали сме в зависимост. И не било демократично.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЩШЛКЙХГФДСА

    23 22 Отговор
    Руснаци не трябва да се пускат у нас защото тровят български граждани. КГБ има дълъг списък на българи които да бъдат убити.

    Коментиран от #9, #45

  • 4 Недейте така

    9 4 Отговор
    Винаги ще ви освобождаваме.
  • 5 гост

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Amix":

    Дават им бе,дават им визи ,пари не им дават! Не четеш ли ,че спада е свързан с икономическа конюнктура,каквото и да значи това според статията.

    Коментиран от #15

  • 6 Кирил

    16 9 Отговор
    Да каже какво търсят тук агентите на гру
  • 7 не на нас

    21 7 Отговор
    Рън-дрън ! Не са им проблем визите на руснаците ,деньгите са им проблем. Нали ги гледам лятото в Равда и Поморие - няма ги вече трапезите с ядене и пиена "на корем" и изгъзиците от типа : "що нямате шампанско "Моет" и "Курвоазие" от 1963 година" ,няма ги вече смеките по 500-1000 лева ,сега чинно се редят на опашката в "Лидл" и пазаруват най евтинкото. Така че - на на нас тези лакърдии товарищ Макаров ,не на нас !
  • 8 свидетел

    15 6 Отговор
    Долни лицемери! От 10 години се опитвам да получа РВП в Москва и не ми позволяват! От 10 години ходя с готови документи - взети изпити по руска история, право и сертификат по езикова култура 10 ГОДИНИ НЕ МИ ДАВАТ РАЗРЕШЕНИЕ НА ВРЕМЕННО ПРЕБИВАВАНЕ!!! ДЕТЕТО МИ ВЕЧЕ Е ПЪРВИ КЛАС В МОСКВА - АЗ ДО ДЕН ДНЕШЕН ХОДЯ В МОСКВА С ВИЗИ ЗА ПО 3 МЕСЕЦА!!!! БЕЗОБРАЗНИЦИ ДОЛНИ, ГНУСНИ, БЮРОКРАТИ!!! Вече кое подред предаване правят за ширещата се КОРУПЦИЯ В МИГРАНТСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ, а реакция от бластта НИКАКВА!!! Модератора да не ме трие, а да разбере в каква безисходност се намирам като РОДИТЕЛ и да ми влезе в положението, че реагирам и пиша емоционално! Ако си бях взел жена от САЩ нямаше да имам проблеми ама НЕ аз се влюбих в рускиня, за да могат после да ме плюят, хулят и обиждат, че съм русофил, а аз съм просто човек със семейство и отговорности - ОТГОВОРНОСТИ, КОИТО НЕ МОГА ДА ИЗПЪЛНЯВАМ, ЗАЩОТО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ МЕ ДИСКРИМИНИРА и ограничава достъпа ми до жена ми и детето!!!!!!!! ПОЗОР!!!!! 21 век семейството като ИНСТИТУЦИЯ е заложник на БЮРКРАЦИЯТА!!! 1000 пъти съм писал на БЪЛГАРСКИЯ КОНСУЛ - ПИСНА МИ ДА ГЛЕДАМ ВЕЧЕ ТЕЯ МИКРОБУСИ С ТОЛБУХЕНСКИТЕ (ДОБРИЧ) НОМЕРА ПРЕД ПОСОЛСТВОТО В МОСКВА - НЯКАКВА РАБОТА ВЪРШАТ ЛИ, ОСВЕН ДА ПАРКИРАТ НЕПРАВИЛНО???

    Коментиран от #12

  • 9 goni

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "ЩШЛКЙХГФДСА":

    Имаш страхотно чувство за хумор!:) Наистина е забавно! Ама, ако не са те нас отдавна нямаше да ни има! Да оставим настрана войната! Не мога да разбера защо рускините харесват българи, а руснаците българки!!! Ако, не е това каращистване! Е! Вярно че напоследък има интерес и от турска страна, ама там пак и двете страни оревават орталъка!:) Ние сме на изчезване, ако не са едните, или другите!
  • 10 Брех!

    14 5 Отговор
    Загрижел се е дяволът за нашия туризъм, пак са замислили нещо пъклено. Като им е трудно да ходят в Турция и другаде,.
  • 11 Валка

    12 8 Отговор
    Изобщо да не им дават никакви визи и да изгонят агентите от ГРУ.
  • 12 goni

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "свидетел":

    Не съм фактор, но случая е особен. Не мога да помогна, но все пак защо така? Вярно че създават спънки, но чак пък толкоз?! Някъде да си стъпил накриво?!

    Коментиран от #20

  • 13 СеСеСере

    10 7 Отговор
    Още повече огладняха и накрая ще спрат и да пътуват. И без тва никой не ги Ще.
  • 14 анонимен

    11 7 Отговор
    руснаците хранят 4 континента а ние чакаме американци..
  • 15 Раша

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Руснаци "без пари" пълнят летища на Сингапур,Индия,Виетнам,Египет,Израел и т.н.
    Там е лято.И руснаците за "там" имат си пари.
    Впрочем,посланика има право да каже така.
    Възможно това наистина предизвика интереса за български дестинации.

    Коментиран от #29, #32

  • 16 ГЕОРГИ КАШКАВАЛОВ

    13 0 Отговор
    У КАЖДУЮ НАЦИЮ ЕСТЬ ГО***НО....КАКТО КАЗВАШЕ ЕДИН МОЙ ПОЗНАТ ОТ ОДЕСА...
    И БЕШЕ ПРАВ....НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ,РУСНАЦИТЕ,АМЕРИКАНЦИТЕ И ДРУГИ НАЦИИ,ЗА КАКВИТО ТАМ СЕ СЕТИТЕ...
    НО МЕЖДУ ТЯХ ВСЕ ИМА НЯКАКВИ ОТРЕПКИ ,ЗАРАДИ КОИТО СЕ ХВЪРЛЯ ПЕТНО ВЪРХУ ВСИЧКИ....БИЛ СЪМ СВИДЕТЕЛ ПО МОРЕТО,КОЛКО СА НАГЛИ И НАХАЛНИ БЛЯДОВЕТЕ,ЧЕ НАПРАВО ТИ ИДВА ДА ИМ ТЕГЛИШ ЕДИН ЗДРАВ КЬОТЕК....КАТО ЧЕ ЛИ НИЕ СМЕ ИМ ДЛЪЖНИ С НЕЩО...
    НО НЕ ВСИЧКИ СА ТАКИВА....
    ИМА МНОГО СВЕСТНИ МЕЖДУ ТЯХ.....СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ.....

    ТОВА Е...
  • 17 Хотелиера

    9 8 Отговор
    Много неуки хора коментират. Данъците от туризма са огромни, това че не ги виждате не проблем на бранша! По Бг. Черноморите се издържа основно от руските туристи не от бедняците от ЕС които идват със 100€ в джоба и разнася салфетките с храна от шведската маса. Висите на палатки в Гърция на +50°!

    Коментиран от #28

  • 18 А БЕ

    9 5 Отговор
    ПОЧИВАЙТЕ В КРИМ НАЛИ ГО ОКОПИРАХТЕ , ТУК НЯМА МЯСТО ЗА ВАС !
  • 19 Багатур тт

    2 8 Отговор
    До всички русофоби леко го налапаите поне в това ви бива

    Коментиран от #27, #31

  • 20 Враг на Руската Федерация

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "goni":

    Няма нищо за криене - дипломиран треньор съм от НСА, майстор на спорта! Женен съм за известна руска художничка, имаме син в първи клас, имаме куче и 3 аквариума рибки - това е!

    Коментиран от #23, #35

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Petko

    8 3 Отговор
    Ех, колко им липсва България на руснаците! Нали са империя ама са си гето. Путин може само да произвежда оръжия и да води хибридни войни, а народа му гладува. Това е Русия, западнала държава. Дойде време да се молят за български визи. Русия е в конфликт с целия свят и която държава се хване с нея след това не може да се съвземе икономически. Съжалявам красивите рускини, че живеят така. Това е истината за Путин и неговата измислена "империя". А на българските русофили по един отзад.
  • 23 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Враг на Руската Федерация":

    По всяка вероятност причината не е в теб. Избягвам да давам съвети...! А, и те не е сигурно че ще помогнат. Дерзай! Не се сещам за по-точна дума!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Русонефил

    8 3 Отговор
    Както винаги руският посланник лъже и манипулира. Визите не са от вчера, а намаляването на туристите е от скоро. То се дължи на обедняването на руснаците, а не на визите.
  • 26 Руските свине

    9 4 Отговор
    Изобщо не трябва да се допускат до цивилизования свят, защото вършат единствено мръсотии. Или да има много строг контрол а визите да бъдат задължително с биометрични данни.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Я стига

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хотелиера":

    Шестите по брой да са жизненоважни с данъците от туризма?! Хайде да сметнем: шестите... Примерно 15%.Приходите от курортния ни туризъм...примерно 20% от БВП. От тях 20% данък печалба, корпоративен и други прави 0,6% за бюджета ни. Аз викам да преживеем без него, ако това ни отърве от негативите, които руснаците ни носят като разгръщат тук корупция, хибридни войни, активни мероприятия . С търговията е подобно, с имотния пазар също. Една незначителна прослойка печели пряко, щети за цялата държава
    .
  • 29 Рашооо

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Раша":

    От космоса ти личи незнанието на български и проруското хвалене. Ако 1% от населението има пари да ходи на топли места, това не означава, че държавата е цъфнала .

    Коментиран от #30

  • 30 Раша

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Рашооо":

    Не сте интересни за туризъм с вонящи хотели и морето с фекалии.Нещо да не е ясно?
  • 31 Т.а.и.б.а.в.м.а.м.а.т.а

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Багатур тт":

    А ти отзад го лап**
  • 32 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Раша":

    Чемодан, вокзал и обратно домой в Сибире. Вам там будет шорошо в оставших лагарей ГУЛАГа. " Прошчай Григорий" - из полского филма "4-х танкистов и собака".

    Коментиран от #34

  • 33 Политолог

    3 3 Отговор
    Анонимен, "толерантен", руски слуги, не сме зависими от посланика на САЩ. Просто всеки трети турист от Русия е шпионин..
    Толкова ли прости българи има, толкова ли неуки, слуги на Москва с изпилени мозъци? Русия хранила 4 континента.. затова купува всяка година пшеница от САЩ и Аржентина. Русия щяла да ни освободи, защото била велика сила.. затова изпадна на 13 място в световната икономика и Южна Корея и Бразилия я задминаха.. Като е велика сила защо 10 години не можа да победи малкия, изостанал с 200 г. Афганистан? 10 г. великата и непобедима червена армия не можа да сломи Афганистан и загинаха невинни 52 хиляди млади хора.. Империя на злото
  • 34 Раша

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    Цирк!Примат се опитва да говори на чужд език!

    Коментиран от #36

  • 35 ЕВРОПЕЕЦ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Враг на Руската Федерация":

    Само наште сигани си докараха рускини от коми, а ти умен човек да се излагаш така ?
    Е ся разбрали кво значит рашка демукрация?ние сме си европейци и не виждам нищо общо с братушката.
    Икономиката им мизерна и контролирана мафиотска на олигарсите като тук .
    Но тук поне мога да бачкам в европа за много добри доходи и много добра пенсиа.
    Това нещо е мечта за руснака, мо нямат избор .
    Уважаван братския руски народ , но до там .
    Нищо лошо , Но системата им е отблъскващо , унижаващо човека и се усеща диктатурата на комунизма.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Туроператор

    3 1 Отговор
    Айде няма нужда Да си ходят на почивки в Сирия Северна Корея и Републиките
  • 38 Патриот

    2 3 Отговор
    Безвизово да идват. Имаме нужда от туристи. Русофобите да не пречат на десетките хиляди БГ семейства да си изкарват прехраната от Руски туристи. Стига русофобски и какъв да е егоизъм.
  • 39 Патриот

    1 3 Отговор
    Русофобите биха предпочели негри и вампири отколкото братушките. Това ако не е падение нищо не е.

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пла нинар

    2 0 Отговор
    В Сибир е хубаво Да ходят там на чист въздух и Слънцето грее ли грее
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хасан4о

    0 1 Отговор
    Истината е една- изкупуват основно североизточното черноморие на вътре 100 км . Южното е за друга приятелска на Руснаците в момента държава със силно политическо влияние и собствена партия . Базата от тези километри земя и имоти + политически и паспортни спогодби ще раздели страната след не дълго време отново на две -през Стара планина . На юг за Турция отново и на север за Руснаците . Българската народност е унищожена или прокудена в западни страни и това се прави от години ,чрез подмяна на историята ,културата ,религията и броя етноси. Двете страни смятат ,че чрез циганите които после ще смачкат и сега използват като маша ,ще постигнат целите си . Интересното е ,че идеята не е тяхна ,а на западните страни които изпитват силна нужда от работна ръка и данъкоплатци . Те само използват започнатия процес за постигане на техни цели. Разбираемо е защо искат морето и Родопите. Защо не искат Видинско и Монтанско . Туризъм и природни дадености. Податливо овче данъкоплатско население мислещо си ,че е цъфнало щото има 5 лв. в джоба днес.

    Коментиран от #44

  • 44 БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хасан4о":

    Вашата работа няма да стане По вероятно е обратното Русия и Турция с тази политика в момента която водят е те да се разпарчетосат
  • 45 ъъъ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЩШЛКЙХГФДСА":

    Какви наркотици си използал ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове