Last news in Fakti

24 Февруари, 2019 20:27 9 584 22

Адвокат Хаджигенов: Няма да се регистрирам в ДАНС

  • хаджигенов-
  • данс-
  • регистрация
Адвокат Хаджигенов: Няма да се регистрирам в ДАНС - 1
Снимка: БГНЕС

Краят наближава…… Тихомълком и по терлици с едно-две съобщения по медиите премина информацията, че според последните изменения на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) на ДАНС са длъжни да докладват за клиентите си: счетоводители, съдебни изпълнители и нотариуси.

Споменаха я в. Дневник и няколко от онлайн медиите и тва е. И всичко заглъхна за пореден път. Ей така от нездрав интерес, провокиран от реплика на приятел на приятел в лицевата книга (Фейсбук) отворих страницата на ДАНС да видя, за какво аджеба иде реч. Да си призная честно, не бях особено изненадан да открия, че на практика всички професии, работещи с клиенти са длъжни да се регистрират в ДАНС и да им снасят информация. Звучи ли ви познато, а?

Това обаче нищо не е!

В изброените професии под т.26 изрично посочени лицата, които по занятие извършват правни консултации?????, казва адвокат Паджигенов, цитиран от Фрогнюз.

Демек, ние!

Адвокатите!

Отделили са ни най-много място и внимание, като на близо десет реда са описали в кои случаи сме длъжни да докладваме за клиентите си. Нещо повече, изготвили са правила за докладване и критерии! Повярвайте ни, изброяването включва всеки един аспект на адвокатската професия и отношенията адвокат – клиент! Понеже сме убедени в грамотността на читателите си, съвсем накратко, бихме искали да ви обърнем внимание, върху следното: Отношенията адвокат – клиент са конфиденциални и неприкосновени!

Нищо от онова, което си говорят клиентите с адвоката си, не може да послужи, като доказателство!!!!! Адвокатските книжа, компютри, досиета, файлове и т.н. са неприкосновени! Не подлежат на изземване, копиране, преглеждане и каквото и да било друго! Така наречената „адвокатска тайна“ е възпроизведена в чл. 30 ал.5 Конституцията на Република България, Закона за адвокатурата, НПК, Европейската конвенция за защита правата на човека.

Въведеното задължение за адвокатите за станат доносници на ДАНС, разбирай на властта е неправилно и незаконосъобразно! Нещо повече, директно противоречи не само на изброените по-горе нормативни актове, но и на цялата идея за правосъдие, независима, свободна и самоуправляваща се адвокатура, разделение на властите, демокрация и правата на човека.

Въвеждането на задължение на адвокатите да докладват за клиентите си, грубо нарушава едно от най-важните права на човека – правото на защита! Никъде по света адвокатите не разкриват адвокатската тайна!

Никъде!

Е, може би освен в Северна Корея? Всъщност, не сме съвсем сигурни, но там май нямат изобщо адвокати?

Баси, „1984“ на Оруел пасти ще яде пред въведения от милиционерското правителство „ред“ за доносничене. С огромно съжаление ще констатираме за пореден път, че подобно нещо не е имало дори по соца, когато всеки трети беше доносник!

Едва ли, някой поддържа илюзията, че подобни мерки са насочени към реална борба с престъпността? Както многократно сме споменавали ефективността на МВР във борбата и с престъпността е равна на нула! Така че, единственият възможен извод е, че това е поредната голяма крачка към тоталитаризма на режимът Борисов.

Декларация: С настоящото, уведомявам всички заинтересовани лица и организации, че НЯМА да се регистрирам в ДАНС! Също така, няма да подавам, каквато и да било информация за клиентите си и или за техните казуси не само на ДАНС, но и на каквито и да било служби и службици!!!

Апел: Призовавам всички адвокати, практикуващи и не само юристи, съдии, прокурори и въобще всички, които поне малко се чувстват граждани, а не роби да изпратят по едно писмо или имейл на Висшия Адвокатски съвет, Омбудсмана, Министерски съвет, Народното събрание, Комисията по защита правата на човека към ООН, Европейският парламент, както и към всички възможни европейски и международни организации.

Ние, лично ще изпратим писмени уведомления до всички за които се сетим, още в понеделник!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dilyan Danov

    58 8 Отговор
    Достойно! Както винги...
  • 2 ZZZ

    60 6 Отговор
    Докога ще търпим някакви боклуци да ни управляват и да се гаврят с нас?
  • 3 поздравления

    40 5 Отговор
    Мъж с мозиция!
  • 4 Реалист

    54 3 Отговор
    Напълно съм съгласен с казаното от адвоката в тая статия, нали казваме че доносничеството не е хубаво нещо, разбира се правя разлика между доносник и агент на службите, агенциите са за уважение, не мога да разбера ДАНС толкова толкова много ли са го закъсали, че искат адвокатите да им вършат работата, ако хората в ДАНС са професионалисти,, да бъдат така добри да си вършат съвестно работата без да се опират на помощта на адвокатите, като гледам напоследък какви закони се приемат ,си мисля че наистина се превърнахме в булгаристан
  • 5 Антон

    42 5 Отговор
    В случая всичко се прави не за прекратяване прането на пари. И в момента службите много добре знаят как се перат пари, кои гангстери какви схеми ползват за да си легализират мръсните пари, и разбира се кои са собствениците политици в сянка на големи пътностроителни фирми. Всичко това е много добре известно. Целта е да се набира информация за работещи бизнеси, къде има добри парични потоци, кои да хората двигател на бизнеса. Защо ? Разбира се за да знаят при кого да отидат силните на деня облечени с власт, и да започнат заплахите с цел лично облагодетелстване.
  • 6 Вили

    10 21 Отговор
    Явно трябва да има някакъв ред при адвокатите. При 12-13000 адвокати няма нито един наказан, което е абсурд. По закон се самоуправляват чрез Адвокатските съвети, все едно митничари да контролират митничари. При тях цените не са известни, колкото кажат, толкова.

    Коментиран от #8

  • 7 Хюстън

    12 36 Отговор
    Този така наречен 'адвокат' е боклукът който работи за циганите и бхк .и неговите лъжи нямат нищо общо с истината .този си търси извесност и изява трибуна!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Реалист

    14 16 Отговор

    До коментар #6 от "Вили":

    На всичкото им нахалство на адвокатите, АКО ПОЛУЧИШ КАСОВ БОН ИЛИ РАЗХОДЕН ОРДЕР ОТ АДВОКАТ, сложи го в рамка защото е безкрайно рядък документ. Трябва като всички нас да си обявяват доходите и да си плашат ПРЕКИТЕ данъци. А със свободите им в България определено се злоупотребява - господина е забравил как адвокатите на строителния концерн горяха книжа и документи. Удобно е да си с къса памет...
  • 9 Диамантената ръка

    8 14 Отговор
    Нещо бъркаме понятията. Ако някой е обвинен за пране на пари, той има нужда от адвокат и тук няма нищо за докладване, а и адвоката не следва да докладва. Но ако някой търси адвокат да му съдейства, консултира и помага да пере пари, адвокатът следва да докладва. Двете хипотези са различни.
  • 10 може

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Хюстън":

    със сигурност е на краварски грантове..
  • 11 Шоо

    13 1 Отговор
    Ти няма да се регистрираш в данс, ама те ще те регистрират.
  • 12 АК 47

    7 7 Отговор
    Интересното е,че искат да съберат в един регистър всички най-големи измамници и изедници,адвокати,счетоводители,съдии изпълнители,нотариуси и т.н.Ако ги регистрират и някой се добре до информацията,спокойно може да ги почне по списък,гарантирам ви,от които и да почне,няма да сбърка!

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СЕКИ ЧОВЕК ДОНОСНИК ТВА И ПРИ

    13 3 Отговор
    БАЙ ТОШО ГО НЯМАШЕ. ЕКСПИРИМЕНТА РОБСТВО ПРОДЪЛЖАВА.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Усмивката

    13 5 Отговор
    Абя малоумници....утре ще излезе и закон за семейното доностничество.Вие андънстентму за какво иде реч след закона за задържане ,пак от същото това правителство, преди време.Някой от вас жовял ли е 50 _те години на миналия век .Поне филми не гледате ли бе
  • 17 Усмивката

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "АК 47":

    Братчет .Пий едно кафе и недей бълнува ...„всички най-големи измамници и изедници,адвокати,счетоводители,съдии изпълнители,нотариуси и т.н...”са събрани в народното сборище.И няма нужда от кое знае какви закони за да се издирят ,осветлят и задържат.Ималаф „ крадеца вика,дръжте ги”.....ма при такъв полизаспал,полубуден народ и атомна бомба да гръмне ,само ще си затворят прозорците да не влезе прах.Честита ви демокрацията.Гоним Северна Корея
  • 18 банкя

    4 0 Отговор
    нали скачахме за демокрация
  • 19 Хаджипрестъпников

    5 0 Отговор
    Адвокат влачи, народа плачи.
  • 20 адвокат на дявола

    2 0 Отговор
    Адвокатите също имат право да бъдат съдени за пране на пари и неспазване на закони.
  • 21 ЕХА

    0 0 Отговор
    На хранилка на нпо ,този господин.НПО да провери откъде черпи финанси .
  • 22 възмутен

    2 0 Отговор
    ПОХВАЛИ!
    КОЛКО ПАРИ СЕ НАБУТАХА НА БТК? ЧЕСТИТО НА СОБСТВЕНИКА! ВСЯКО ПИСМО БЕШЕ, ПРЕПОРЪЧАНО С ОБРАТНА РАЗПИСКА -2,20 лв. ПАК ДА МУ Е ЧЕСТИТО, благодарение на ДАНС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове