Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 13:21 4 431 15

Имотната мафия взе апартамент от дете - сирак, наследило имущество за милиони

  • крадец-
  • имот-
  • дете-
  • сирак

Новият собственик се появил през есента на миналата година, сменил бравата и веднага започнал да прави ремонт

Имотната мафия взе апартамент от дете - сирак, наследило имущество за милиони - 1
Снимка: Shutterstock.com

Имотната мафия взе апартамент от дете, наследило имущество за милиони. Тошко Томов от София е замесен в схема за имотна измама. Придобива апартамент чрез фалшиво завещание. След това жилището е препродадено няколко пъти, а реалният собственик е дете, останало пълен сирак и наследило имущество за милиони, разкрива „Нова телевизия“.

"Дядото, по професия доктор-травматолог, притежаваше много имоти, които впоследствие тя наследи - апартаменти в София и в провинцията. Това каза лелята на детето Елеонора Савова.

Елеонора Савова е леля на десетгодишната Александра. Момичето наследява четири апартамента в София - един на морето, земи в Бистрица и магазини. След като губи всичките си близки, Елеонора става неин настойник. Тя е и жената, която наглежда имотите на детето.

Новият собственик се появил през есента на миналата година, сменил бравата и веднага започнал да прави ремонт, разказват съседите.

Достъп до нотариалните актове на апартамента имала само една жена, която някога се грижила за десетгодишното момиче и за богатия ѝ дядо преди да почине.

"Той по принцип беше много мнителен, много недоверчив. Непрекъснато ходеше по разни екстрасенси, разни гледачки, втълпяваше си, че е прокълнат и една от тези екстрасенси му е препоръчала някаква своя позната, която била много добра. Знаела пет езика, въобще, перфектната детегледачка и той се доверил. Имала е достъп до нотариалните актове на всичките имоти", заяви Савова.

Детегледачката се грижи за богатия възрастен човек и за внучката му около два месеца. Дядото обаче умира внезапно и въпросната жена изчезва. Малко след това лъсва измамата с откраднатия апартамент в „Хаджи Димитър”. Започва разследване на полиция и прокуратура.

Един път откраднат с фалшиво завещание и два пъти препродаден.

Първият от новите собственици, присвоили жилището с измама, е Тошко Томов - безработен мъж , който живее с майка си в столичния квартал „Толстой”. Той е с дългове и алкохолна зависимост. Апартаментът му е завещан през 2014 година от вече починалата прабаба на детето - законен собственик на апартамента. Завещанието е фалшиво, доказват експертизи. Заверено е от нотариус Борислава Налбантова.

Мъжът нямал нищо на негово име. Дори жилището, в което живеел било на неговата майка. Според нея и според юристи, които се занимават с имотни дела, личните му данни са взети срещу скромна почерпка. "Това въобще не може да е истина, защото той няма абсолютно нищо. В това съм сигурна 1 000 процента. И не я познава тая жена? Откъде ще я познава! То аз не я познавам.", каза майката на Тошко Томов.

"Моите подозрения са, че този човек въобще не е бил наясно с какво е замесен и той просто е бил почерпен или са му дадени някакви жълти стотинки, с които той просто е изпълнил това, което му е казано. Обикновено там се ползва човек, който е ползван като "муле" или "бушон", както го наричаме. Тоест, някой, който да отнесе цялата вина. След това той препродава апартамента на някой, на когото му бъде казано", заяви адвокатът по имотни дела Петромир Кънчев.

В случая Тошко продава апартамента на друг софиянец - Данчо Юзунски, чрез пълномощник. Цената е примамлива. За 66 квадрата са платени скромните 35 000лв. Сделката е изповядана при нотариус Борислава Налбантова. Новият собственик живее в столичния квартал „Обеля”. Работи в охранителна фирма. Не помни нито кога, нито от кого е купил апартамента.

Сделките с апартамента продължават. Данчо Юзунски го продава на друга жена, отново от София, отново за скромните 35 000лв. Жената твърди, че е жертва и не желае да показваме лицето ѝ. Разбрала, че е въвлечена в схема, след като я извикали на разпит в полицията.

"Когато купите един имот толкова евтино и вие не сте проверили, много трудно аз ще ви повярвам, че просто сте се полакомили за хубавата цена. Понеже казусът е точно такъв, считаме, че всички по веригата са били наясно, че нещо нередно има в цялата процедура по придобиване на този имот", каза Кънчев.

И тази сделка е изповядана при същия нотариус - Борислава Налбантова. Търсим я за коментар. Отказва да се срещне с нас, защото не иска да дава интервюта. Не става ясно защо въпреки разследването и разпита ѝ в полицията, е продължила да узаконява продажбите.

Според юристите, всички по веригата - от първия собственик до нотариуса, носят наказателна отговорност, до доказване на своята невинност. Всички те са имали шанс да проверят историята на жилището срещу левче в имотния регистър. Практиката обаче показвала, че мозъкът на схемата е трети човек, в сянка, който отговаря за логистиката на измамата. "Той никога не се появява в нито едни документи, тези хора са много внимателни и много трудно се стига до тях. Той води човека, взима го. Води го на нотариус, плаща разноските при нотариуса, след което получава нотариалния акт и пълномощното за продажба и се разпорежда в имота", заяви адвокат Петромир Кънчев.

Кой е тартор на схемата с имота в „Хаджи Димитър", трябва да докаже съда. Делата може да се точат и с години. По закон всички сделки с апартамента трябва да се обявят за нищожни и жилището да се върне на законния си собственик - десетгодишното дете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    55 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА ИМА БЪРЗО ПРАВОСЪДИЕ ЗА ТАКИВА НАГЛИ ИЗМАМНИЦИ.
  • 2 Цецо

    44 0 Отговор
    Защо делото трябва да се точи с години?!? Още след установяване на факта, че завещанието е фалшиво, всички последващи сделки се обявяват за нищожни!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Bubbles

    25 0 Отговор
    Да ги хванат ти я боклуци всичките до един и да им отрежат гнусните пипала, да им се отнеме всичко до стотинка и до последната керемида в полза на държавата и такива деца да се защитават с някакъв специален закон!
  • 4 фжр

    14 2 Отговор
    "По закон всички сделки с апартамента трябва да се обявят за нищожни и жилището да се върне на законния си собственик - десетгодишното дете." Айде сега всичките, дето ревахте, че да ядеш жаби е незаконно да ударите едно рамо с пищене и ридаене за детето! Ама то жабата е по-важна, нали?! Да видим сега тази несправедливост, дали ще се окаже, толкова важна в живота на БЪЛГАРИТЕ!!!
  • 5 Bubbles

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цецо":

    Защото в клозета всяка мафия е с привилегии, а обикновения човек няма никакви права, а само задължения.
  • 6 мангал

    12 0 Отговор
    всички по веригата сигурно са цигани за кокошка няма прошка
  • 7 Реалист

    17 0 Отговор
    Много добре че е почнал с ремонта - ще върне на детето апартамента РЕМОНТИРАН. Крадци мръсни
  • 8 Гост

    13 0 Отговор
    Контролен на стадиона.
  • 9 ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ

    8 0 Отговор
    Престъпници долни, само с кражби и измами живеят, нямате ли морал и съвест. А страх от БОГ нямате ли ??? Рано или късно всичко се връща в този живот. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ !!!
  • 10 166

    19 0 Отговор
    В МОМЕНТА НОТАРИУС "БОРИСЛАВА НАЛБАНТОВА" С КАКВО СЕ ЗАНИМАВА ? НА СВОБОДА ЛИ Е ? ЩОТ СИГУРНО БАЯ ИМУЩЕСТВО Е ОТКРАДНАЛА

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    5 1 Отговор
    Затова се минава през агенция и адвокат, ваш, а не на продавача. Така се проверява историята на апартамента, задължения върху имота или собствениците както и правните изисквания. Ще олекнете с 200-300лв, но ще спите спокойно по времето на процеса, защото в противен случай може да стане точно това, купувате нещо и се оказва фалш, при който вие олеквате с парите, които няма да видите повече, защото няма кой да ви ги върне, без значение дали сделката е обявена за нищожна или не.
  • 12 Bubbles

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "166":

    Налбантова е известно име точно покрай имотните измами и се чудя как след толкова шум дето се вдигна още преди известно време коло нея тя все още си работи спокойно без никой да й търси сметка.
    Но както казах, в клозета мафията е с привилегии.
  • 13 Биде

    9 0 Отговор
    Нотариусите ни набързо станаха милионери без изисквания за проверки и отговорности! При купища нарушения почти няма наказания, най- много за кратък период да не практикуват .Във Франция от започването до завършването на имотна сделка минава повече от 6 месеца и измамите от този род са сведени до минимум, защо и наште експерти не се поучат и все по-рядко да четем за подобни безобразия, а иначе Борислава и подобни на нея нотариуси директно в затвора!!!
  • 14 Налбант

    3 0 Отговор
    то има и един бивш нот. Дека се занимава с това
  • 15 смях в залата

    1 0 Отговор
    Много богат бил този дядо доктор- травматалог...а лекарите реват че малко пари се отделяло за здравеопазване Богати доктори ...болни българи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове