Last news in Fakti

6 Март, 2019 11:47 17 586 28

Българската петролна и газова асоциация: Предвиждат криза на пазара на горивата

  • петрол-
  • дизел-
  • горива

Изискванията за фискалните апарати са непосилни за бизнеса

Българската петролна и газова асоциация: Предвиждат криза на пазара на горивата - 1
Снимка: Shutterstock.com

Криза на пазара на горивата предвиждат от Българската петролна и газова асоциация, ако от 1 април трябва да въведат новите касови бележки по бензиностанциите. Това заяви пред „Тази сутрин“ по бТВ Светослав Бенчев от асоциацията. Според него има опасност много обекти да затворят.

"Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти трябва да си купят изцяло ново фискално устройство", поясни Бенчев.

Той помоли премиера Бойко Борисов за среща и да бъдат чути аргументите им, за да може срокът да бъде удължен с 2-3 месеца. Експертът показа няколко писма, които са изпратени до финансовия министър Владислав Горанов и до премиера Борисов, които не са получили отговор.

По темата коментира и председателят на БСК Радосвет Радев. Той припомни срещата между представители на Българската стопанска камара (БСК) при премиера Бойко Борисов с искане за промени в Наредбата за касовите апарати. Целта на срещата бе отчитане на оборотите в реално време.

Радев припомни мнението на финансовия министър Владислав Горанов, че в седемте месеца до влизането на наредбата в сила за големите търговци "напрежението трябва да се реши". Наредбата влиза в сила в края на юни за търговците, които не са регистрирани по ДДС.

"Отсрочката е полезна не само като срок, а и като смисъл. На практика най-голямото криене на обороти е от заведенията за обществено хранене. Оттук не трябва да се генерализира, че целият български бизнес работи в сивия сектор", коментира Радосвет Радев.

По думите му най-големият товар ще бъде на онези, които са в светлата част на икономиката. "Последното нещо, за което мислят тези в сивата, е за фискализация на оборотите", допълни Радев.

Относно повишаването на цените на горивата Бенчев коментира, че това е нормално, след като има повишаване на цената на суровия петрол.

За месец повишението на цените е с над 0,10 лв. за литър. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър. За сравнение в началото на миналия месец цената е с 0,11 лв. по-ниска. Дизелът вече е 2,28 лв. литър. За месец поскъпването отново е с около 0,11 лв.

Според Бенчев причината е повишаването на цените на бензина са в по-високите котировки на суровия петрол. За последния месец те са с около 16% нагоре. Нашите цени по бензиностанциите са се повишили съответно с 5% и 6% за бензина и дизела, каза експертът.

Новото поколение биодизел е двойно по-скъп от конвенционалния. Става въпрос за европейски изисквания за намаляване на емисиите въглероден двуокис и България трябва да изпълни задълженията си, уточни Бенчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянина с колелото

    86 1 Отговор
    Май са излезнали нови модели суперкари и тея им се видя скъпо да ги купят и ареееее КРИЗА...ТУКА КРИЗАТА Е ВЕЧЕ ИМА НЯМА 30 ГОДИНИ
  • 2 Глей ся кви работи

    54 5 Отговор
    Видя ли сега как се създава ред в държавата? Като натиснеш спекулата и я хваща охтиката. Те пари имат, ами какво ще правят после. Далаверата няма да върви.

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    31 0 Отговор
    всяко едно подобно решение се говори, обсъжда и чак като мине и гратисният период се прилага. Видите ли обаче същите които като скочи петрола с 16% веднага могат да вдигнат цената, въпреки че ТЕ петрол не купуват => не им влиае, но не могат да пращат на НАП какво продават.
    Единствено не съм съгласен с лимитирането на видовете софтуер, че сертифицираните са едни които вероятно са дали някой лев където трябва
  • 4 Дедо ви

    38 8 Отговор
    Абе, скоро ще им припари под гъзовете на тези измамници от петролния бизнес. Колите на ток стават все повече. Единствено ги спира проблема с батериите, но и той ще бъде решен. Тогава и за 50 ст. да продават нафтата няма кой да им я купи. Всеки ще си зарежда колата от контакта в къщи през нощта, а в краен случай и на електрозарядни станции. Бензиностанциите в сегашния им вид ще изчезнат.

    Коментиран от #8, #25

  • 5 Роко

    60 9 Отговор
    Дните на това правителство са преброени края наближава много бързо

    Коментиран от #13

  • 6 Коко

    47 1 Отговор

    До коментар #2 от "Глей ся кви работи":

    Абе ти чуваш ли се какви глупости говориш какъв ред се създава с този тиквеник Борисов само кражби и продажби станахме за смях в цял свят относно горивата държавата да изгради складове и всичко ще си дойде на мястото знаят какво и от кеде влиза и знаят кой и къде продава да ама не нали сложиха измервателни уреди на нефтопристанището защо ги махнаха защото не им излезе сметката иначе и пет метра касов бон да ни дават полза няма за тока и водата нали ти дават по една ролка лента пак лъжат
  • 7 Трънчев

    27 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията.
    Нали точно това е целта?! А и като всичко останало, много шум за нищо. Протести месец-два, а правителството си прави, каквото иска.
  • 8 Факт

    32 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо ви":

    Само дето цената на тока ще скочи десеторно!

    Коментиран от #20

  • 9 123

    9 1 Отговор
    Е добре де, колко аджеба струва едно такова устройство?
  • 10 Палеж на бензина

    8 3 Отговор
    Нямам търпение да горят станциите. Местим.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Булшитс

    12 0 Отговор
    Е пак ние ще платим всичко няма страшно купувайте касови апарати
  • 13 Гост69

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Роко":

    Те отдавна трябваше да си ходят ,обаче ние мое-носим!
    Но ме притеснява факта ,че няма кой друг да ги замести!
    Да викнем М....ли, П.....ли,Т.....ли ???!!!????
  • 14 волен сидеров

    13 0 Отговор
    Метеорита кога ще падне върху България ,та най после да затрие 240те гълфона и джурналисти манипулатори...
  • 15 аг08

    17 0 Отговор
    Гробарите готвят нова балтия над малоумния народ....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТРОПЧО

    10 2 Отговор
    АМАН ОТ ГЕРППППП КОГА ЩЕ ГИ ИЗМЕТЕМ ТЕА НЕКАДЪРНИЦИ ТЕ НИ СЪСИПАХА ЖИВОТА САМО СТАЧКИ И ПРОТЕСТИ ИНАЧЕ НЯМА ОТТЪРВАНЕ ТЕ И ХЛЯБА ИСКАТ ДА НИ ЗЕМАТ АМАН ОТ ТЯХ ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДО КОГА АМАН ОТ ЧЕНГИДЖИИСКИ МОРАФЕТИ НЯМА ЛИ НЯКОИ ЛЕВСКИ ДА ПОВЕДЕ ТОЗ НАРОД СТИГА СА ЗАЛЪГВАЛИ ХОРАТА САМО ПАРИ СЪБИРАТ ОТ КВО ЛИ НЕ И СЕ ЗА ДОБРО ГО ПРАВЕЛИ ДА ДА САМО КРАДЪТ И ТОЛКОЗ СТИГА С ТЕЗ ТЕХНИ ПОСТАНОВКИ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО НИЩО ДОБРО ОТ КАКТО СА НА ВЛАС ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ПО ДОБРЕ СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ ПРОГЛЕДНИ НЕ СЕ УНАСЯИ В МИСЛИ ЗА ДОБРО ТО ГО НЯМА И НЯМА ДА ДОИДЕ С ГЕРБ И ТЯХНАТА ПЕСЕН ИЗПЯТА
  • 18 Незнайко

    4 0 Отговор
    Е, кво, тия некадърници не могат да напишат ква им е надценката. Нека да е ясно, кой какво и как лъже. Който не може, не да спира. Да го затварят и да се хваща на работа.
  • 19 Васил

    5 0 Отговор
    Такива новини във България винаги означават спекула
  • 20 Биоробот

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Така е, защото ще купуваме ток от турските атомни централи. Една тиква ако не беше пречила досега Белене да даваше ток и да пълнеше хазната със стотици милиони печалба.
  • 21 slavi

    9 0 Отговор
    "Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията"
    Ами то и ние нямаме възможност за изпълним нереално високите им цени.
  • 22 227

    4 0 Отговор
    Тези ме разплакаха.Бедни били и нещастни,и едвам свързвали двата края.Живи да ги оплачеш.Ами тези неща ги знаеха от декември миналата година,ама някой се ослушват като прасе в тръстика.Ако мине.Ама като има баламурняци,да им верват.
  • 23 дддддддддддддддд

    3 0 Отговор
    Тоя филм вече сме го гледали преди няколко години...
  • 24 Цар Вул

    4 2 Отговор
    А аз се чудех защо Тиквоча покани Медведев?Ами ние сме свършили горивата и ако затворят и кранчето с газ?К,во следва:ШАХи МАТ!!
    ФАЛИМЕНТО ОТВСЯКЪДЕ!ЩЕ КАРАМЕ КОЛИТЕ КАТО ФЛИНСТОУН ИЛИ МОЖЕ С "ПЕДАЛИ"!Видях един случай:Настигам четири добри дупета зад един Мерцедес!Оказа се че е свършил горивото!Циганките бутат,а мангала със златните зъби управлява!Исках да го дотегля до бензиностанция,но му поисках 5/ПЕТ/лева!Циганина каза"Абсурд"!
    "Мерцедес"кара,но няма пари за гориво!!Същата работа и с Тиквочев и
    чичковите черевенотиквеновчета!Нека иска от "КРАВАРНИКА"!Там ще му дадат хем самолети без пари,хем и керосин за тях и бензин за неговия Мерчо или БМВ!А ние?"Ние ще духаме супата"!!Има един лаф от Крумово време:Като не щеш мира,на ти секира"!!!!!Честито българи
    РУСОФОБИ?!?!?!?!
  • 25 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо ви":

    шъ си я зарежда даааа само че от 2030 минаваме на газови лампищот аец белене е гъол
  • 26 Бай Благой

    3 0 Отговор
    Предвиждането на "криза" е явно послание за драстично(спекулативно) вдигане на цените на горивата.
    Май пак ще излизаме на протести.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Онзий

    2 0 Отговор
    Горивата в Бълария са най- скъпи от цяла Европа,с една заплата наливаме най- малко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове