Last news in Fakti

14 Март, 2019 04:00 2 094 26

Преброяват бездомните кучета в цялата страна

  • куче-
  • бездомно куче-
  • преброяване

Досегашната практика за прилагане на общински програми за овладяване на популацията от безстопанствените кучета не постигна задоволителни резултати

Преброяват бездомните кучета в цялата страна - 1
Снимка: Shutterstock.com

Правителството прие Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Досегашната практика за прилагане на общински програми за овладяване на популацията от безстопанствените кучета не постигна задоволителни резултати. Това наложи необходимостта от въвеждането на един интегриран, цялостен, дългосрочен подход на национално ниво, целящ управление на съществуващите популации от безстопанствени животни. Той следва да бъде включен в местните дейности на общините на територията на цялата страна.

В Програмата е заложено извършване на преброяване на безстопанствените кучета на територията на цялата страна по общини. Животните ще бъдат залавяни и транспортирани до ветеринарна амбулатория и обратно до мястото на залавяне след извършване на определени ветеринарномедицински дейности като кастрация, маркиране, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс и издаване на паспорт. Ще бъдат организирани информационни кампании за запознаване на обществеността с основните аспекти на проблема и възможностите за неговото решаване.

Общините в България следва да приемат програми за изпълнение на Националната програма и план за действие, съгласно Закона за защита на животните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    15 3 Отговор
    А кога ще броят бесните язовци?

    Коментиран от #23, #24

  • 2 Петър

    33 3 Отговор
    Интересен факт е че бездомните кучета са от голямо национално значение,те участват активно във всички избори в България,няма партия която да не ги включва в предизборната си платформа.
  • 3 Цуки

    23 2 Отговор
    То не останаха хора да ги броят.
  • 4 Преброител

    32 1 Отговор
    Мдаааа.... Някоя фирма ще лапне милиони, за да брои кучета

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пеньо

    18 3 Отговор
    " Животните ще бъдат залавяни и транспортирани до ветеринарна амбулатория и обратно до мястото на залавяне..."
    В коя нормална държава се извършва такава простотия? Скоро бях в такава бяла държава. Не видях НИТО ЕДНО улично куче! Защо тук се пълнят улиците с опасни скитащи кучета, разнасящи болести и зарази?
  • 7 коментатор

    16 2 Отговор
    А кога ще се броят бездомните бели хора в Б...стан !
  • 8 NikNay

    15 5 Отговор
    Едно време ловните дружини отстрелваха бездомните кучета, даже и тия в дворовете които не бяха вързани ги гръмваха през оградата.

    Коментиран от #22

  • 9 hmhmhm

    8 3 Отговор
    Малоумници - само пари крадат !Те хора не останаха , те кучетата ще броят ... Ами пребройте и колко са социално слабите цигани с пълна инвалидност и три AMG63 !
  • 10 123

    8 0 Отговор
    А бездомните кучки?
  • 11 jsfk

    6 2 Отговор
    Сега едни преброители ще приберат едни милиони и нищо няма да се свърши, единствено ловците могат да се справят с бездомните кучета, доказано в годините назад, когато бездомни кучета, гейове и цигани не бяха на мода.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Morgoth

    11 2 Отговор
    С кастриране и пускане няма да стане. Трябва да ги прибират в приютите, да ги държат някакво време там и ако никой не иска да ги осинови да ги приспиват. Паралелно трябва да върви кампания за осиновяване и да се затегне много здраво контрола над домашните кучета и да се налагат сериозни глоби за изхвърлянето им на улицата.
    Това няма да се хареса нито на кучкарите, нито на правозащитниците, но е единственото което ще доведе до резултати, както и до въвеждане на дисциплина, която да гарантира, че тези резултати няма да се краткотрайни.
  • 14 България

    7 5 Отговор
    Трепете ги само излишни разходи
  • 15 гост

    7 1 Отговор
    Не ги преброявайте ами ги разкарайте от улиците.
  • 16 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Преброител":

    Няма да се разбере сега, след години ще стане ясно, но тогава ще посочат някой чиновник и ще го уволнят. Който се е срещал с бездомни кучета и такива държани свободно около индустриални обекти знае колко са опасни. Аз карам велосипед и редвно ме гонят много големи кучета и доста може да те уплашат, да не говорим ако си с дете и да се не случва паднете сред настъвените кучета. Вместо да се стимулира системата: бездомно -хванато -приют - осиновяване, държавата не контролира развъждане, отглеждане, продажба на кучета, камо ли след това прибиране в приют и хранене. Има толкова запуснати стопански дворове, които могат да бъдат преоборудвани в приюти, да се кастрират, обучават и раздават, а те дават милиони на бутафорни фирми които най-много да ги преместят от един регион в друг.
  • 17 Obey The Law

    3 1 Отговор
    Как на никой не му хрумна да вкарат малко средства за построяването на кучкарници.
    Ама не, ние ги броим, обезпаразитяваме ги и след това ги пускаме да ухапят някое дете много умно, няма що.
  • 18 Onq s konq

    5 0 Отговор
    Я бачкам за 600кинта и ако не са бездомните кучета немоа изкарам от заплата до заплата.
  • 19 КОКА

    3 3 Отговор
    БЕЗДОМНИ КУЧЕТА И КОТКИ СЕ СЪБИРАТ И СЕ УБИВАТ ТВА Е КОЙТО ИСКА ДА СИ ГЛЕДА ПОМИЯРИТЕ У ТЯХ
  • 20 Шаран БГ

    1 3 Отговор
    На " NikNay " №8 Първото голямо кучо унищожение от 1942 година е направено по искане на германците. След края на ВСВ у нас е имало два етапа на кучешко избиване, като вторият в началото на петдесетте години го помня. Става дума за планомерно и целенасочено избиване на кучетата - дворни и бездомни, расови и помяри. Оставени бяха само тези, които изпълняват охранителни фунции- на стада , обекти и със специалната насоченост в МВР и МНО. Основната цел е кожарската и обувна промишленост, а съпътстващата е медицинско-здравословната. Сега не съм чул да има някъде в страната кожарска фабрика !? Не знам и колко обувни завода има и с какви материали работят. Навъдиха се животински защитници, измислиха се закони -- и всички до толкова изкукуригаха, че забравиха, какво е основното предназначение на отделните животни в живота на човека. Може някъде да е имало, но аз не помня, да са отстрелвани кучета с ловджийски пушки масово, поголовно., още по-вече вътре в населено място, което е строго забранено на всеки ловджия още от далечното царско време !! Най-вероятно това са били единични, епизодични случаи в отделни населени места, щом се е налагало от обстоятелствата.
  • 21 КОЗИ РОГ

    2 1 Отговор
    ВЪПРОС.....Как така група кучета всички с маркировка на ушите се чукат като за последно...?????Добре е, че моите кучета НАИСТИНА са кастрирани, иначе щяха да се включат в оргията....(кучетата и котките не са виновни за нищо,освен за това, че и те искат да живеят.....)За всичко ЛОШО В ТОЗИ СВЯТ Е ВИНОВНО " ВЕЛИКОТО", АЛЧНО И БЕЗМИЛОСТНО ИЗЧАДИЕ .....наречено Ч О В Е К........А всеки който желае смърт или причинява смъртта на живо създание, един БОЖИ ДЕН ще си получи НАГРАДАТА.......
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Злобко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ Териер":

    Изкефи ме териерче ами ще ги броят когато свършат ваксините за бяс против язовци че да знаят колко да поръчат.😂😉😉😂😉😉😉😉
  • 24 Злобко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ Териер":

    Ей и аз го мразя оня язовец като го чуя да грухти от дупката си направо ми иде да пусна едно стадо териери вътре.😉😂😂😂😂😂
  • 25 Аби

    0 0 Отговор
    Чета коментарите и съм шокирана колко бездушни, зли, жестки и нездравомислещи хора има!!! Ей за това точно никога няма да станем нормална хуманна държава!!! Говорите за животните като за неодушевени предмети...жалки хора сте!!!
  • 26 Аби

    0 0 Отговор
    Ако се затегне закона около нелегалните развъдници, вклюително и домашното развъждане, както и около всички собственици популациата сама ще номалее. Но накарай Бай Ганьо на село,че и в трада да си кастрира кучето. Кастрацията трябва да е задължителна, ако искаме да няма бездомни. Да не мислите, че на бездомните им е много добре да са там!? БЕЗОТГОВОРЕН НАРОД СМЕ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове