Last news in Fakti

16 Март, 2019 14:09 3 238 24

Експерти: Терористът от Нова Зеландия може да се е обучавал на Балканите

  • нова зеландия-
  • терор

Аз мисля, че ние сме притеснени отдавна. В главите на представителите на радикалния ислям, светът се дали на две

Експерти: Терористът от Нова Зеландия може да се е обучавал на Балканите - 1

"Да, докато няма пълната информация, не трябва да се изключва нито една възможност. Не е ясно с кого се е срещал и каква е била целта на посещението. Добре, че той вече е задържан и може да се получи информация и от него. За нас остава важно да се разбере каква е връзката с нас и с Балканите. Това заяви в ефира на "Събуди се" експертът по сигурност Йордан Божилов относно атентатът в Нова Зеландия.

"По принцип на територията на балканските страни върви радикализация. Обикновено обаче говорим за радикален ислям. В случая говорим обаче за антимюсюлманска радикална промяна", добави той.

В студиото заедно с него бе и експертът по сигурност и бивш шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев: "Аз мисля, че ние сме притеснени отдавна. В главите на представителите на радикалния ислям, светът се дели на две. Досега, благодарение на демократичните промени и влизането на либералните промени на поведение, земята на войната не реагираше. Доста отдавна обаче се заговори за възставащите идентичности. Възможността различни хора да пътуват навсякъде е обосновано от развитието на глобализацията, но виждаме, че това може да има и отрицателни последствия", заяви той.

"Бихме могли да търсим и аналогия с братя Царнаеви, които в Бостън, по време на маратона, взривиха своите устройства. България трябва да отговори много бързо. Виждаме, че освен надписи на кирилица има и надписи на грузински", каза той.

"Този човек се е готвел и се е мотивирал напълно сам. Трябва да се направи претърсване на местата, на които е спал. Трябва да се види дали не е забравил нещо", каза още Стойчев.

Божилов – "Има действащи паравоенни формирования на Балканите, които не трябва да бъдат подценявани по никакъв начин. В случая трябва да се върнем към историята и културата на Нова Зеландия и Австралия. Те отбелязват Ден на Анзак, по повод дебаркацията при галиополската операция. Тогава загиват много хора. Това е техен национален ден и празник. В съзнанието на много хора това е денят на сражението между тях и Османската империя. В съзнанието на много хора може да се пренесе като сражение срещу мюсюлмани. Виждаме на оръжията да пише именно за битки срещу османците. Това е ден на гордостта и създаването на нациите в Австралия и Нова Зеландия. Не изключвам този мотив", заяви Божилов.

Според него атентаторът е действал сам: Има много самоизява и самореклама. Това обикновено не говори за организация, защото там се прикриват участниците. Най-вероятно той е бил сам", каза той.

"Освен това, той е изписал имена на единаци, извършили атентати срещу мюсюлмани. Мисля, че той е действал като самостоятелно радикализирал се", добави Божилов.

"Самият сблъсък между християнския и мюсюлманския свят води до двустранна радикализация. Този човек, пътувайки по нашите земи, е виждал знаци на османското насилие и осъзнава какво се случва сега. Вижда се, че на местата, на които традиционно отсъстват мюсюлмани, вече живеят именно такива. Вече не ни завладяват с джихад, а тихо", каза Стойчев.

"Нормално е човек на 28 години, който не е имал кой знае каква реализация в обществото, да извърши нещо такова. Едва ли е доволен от придвижването си в социалната йерархия. Този човек е решил че светът му се руши и е искал да отговори от името на всички християни", завърши Стойчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    13 11 Отговор
    Очаквам отговор на чалмите, Тук.

    Коментиран от #9, #19

  • 2 Знам

    32 2 Отговор
    Еми човека е дошъл тук потресъл се е от историята и от самата България
  • 3 Знам още повече !

    11 13 Отговор
    Човека отмъщава за България но на 10.000 км от нея !
    Дано това не вдъхнови някой индивиди да ни нападнат заради тоя

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Генерал

    24 6 Отговор
    Медиите доста бързо нагълтаха щампата-" терорист" ! Този само привидно изглежда терорист. Терор е когато се убива безпричинно. Тоя излиза с последователни политически възгледи , крайно десни , антиемигрантски , антиислямистки. Приликата с братя Царнаеви е не толкова, но с Брейвик е поразителна. Брейвик не е терорист , той е масов политически убиец. Убиваше в името на политически цели...Същото и с този - убива враговете на политическото си верою. Такива като него , като Брейвик , се възприемат като БОЙЦИ. Те водят свои войни в мирно време. Ако се върви в лоното на мейнстрийма , ако се повтаря папагалски "терорист , терорист." , никога няма да се разбере какви са мотивите на такива екземпляри. Съответно публиката ще продължава да си заравя главата за истинските проблеми , и случаи като този ще се повтарят и повтарят систематично.
  • 6 Див прост щур ЧОВЕК

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ква българия":

    Абе маи и двамата сте смешници. Като тъп пес дето си хапе опашката :D :D :D И друг път съм го виждал. Точно тези моменти са ми показали колко сте глупави. Мога да ти дам съвет как да продължиш ако си разбрал за какво говоря. Приеми,че си тъп просто. Така няма да си постоянно в конфликт със себе си. Проблемите са вътре а не навън.
  • 7 БЕНЗИНДЖИЯ

    4 10 Отговор
    Има БОГ той е Съдника на Съдниците няма как някой си ненормалник да решава да убива който убива да си носи греха на ременете и да бъде жестоко съден нито една религия не пише че убиец ще бъде в РАЯ тъйче много съжелявам за ненормания човек но се записа за големия престой в АДА в него влизат все такива хора ЛОШИ !
    Нека разделянето да започне сега сортирайте се сами кой за къде е АДА или РАЯ :)
  • 8 анонимен

    5 1 Отговор
    Края на цивилизацията е пред очите ни.
    Още 1 самопогубила се цивилизация..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 noname noface nonumber

    9 0 Отговор
    Очаквах този вариант и ето го началото. Според вас случайно ли ни сляха??? Досега насаждаха ом аза към мюсулманите сега и обратно.....а някои организатори на целият нози жесток цирк предполагам мнооого се съмнявам в тях та евентуално се кефят в фащ и една друга страна много ми изглежда като типичен техен ход. Но никой няма да погледне натам разбира се светът за сега е техен....но само за сега

    Коментиран от #16

  • 11 Давид

    7 0 Отговор
    Имам записи как членовете на Йехова правят групов секс и ще ги пусна в деня на детето . И кадри лак доносници от ДАИ , Кат и местната администрация взимат подкупи. Раздал съм записите на обикновени хора , които не сте подкупили като информатори за да прикриете дейността си . Нека да дойдат изборите.
  • 12 noname noface nonumber

    6 1 Отговор
    Надявам се да не се поддадем на провокациите нека да се уважаваме и да си помагаме християни, мюсулмани, будисти и атеисти като мен ;)
  • 13 То пък голямото обучение

    6 0 Отговор
    Дето се изисква да застреляш невъоръжени хора.....
  • 14 Bahti

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "OSMAN":

    Нека Бог да те прости.
  • 15 Картал

    8 3 Отговор
    Православна зора и лидера им Живко Иванов със сигурност го познават този. Терористът е посетил Пловдив където е бърлогата на Иванов който пък е много близък с сръбския военнопрестъпник от войната в Босна, Братислав Живкович. Там да се търси връзката, кой го е развеждал из България 5 дена
  • 16 Бари

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "noname noface nonumber":

    Много ясно че е техен ход ( на синагогата ) и дело . И света ще е техен до второто пришествие на Иисус , но преди това има да дойде еврейския лъжемесия . А дотогава лумпени ще влизат в джамии , в църкви , ще стрелят и убиват
  • 17 Batushka

    2 3 Отговор
    На баба ви фърчилото!
  • 18 НЕКОЙ

    5 0 Отговор
    Агресираха и последното останало райско кътче на земята. Понеже Балканите са беззащитната тоалетна на Света, сега ще лепнат това на лошите балканци.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    6 1 Отговор
    Бойко и компания май напълниха гащите нещо , да не вземе някой такъв да влезе в парламента и да ги опука всичките. Дай боже и това да стане , та да се избавим от тази измет най после.
  • 21 REALIST

    1 1 Отговор
    (АЛ-БАКАРА)
    113.И рекоха юдеите: “Християните не се основават на нищо.” И християните
    рекоха: “Юдеите не се основават на нищо.” А четат Писанието. Така и незнаещите
    изричат подобни думи. Аллах ще отсъди помежду им в Деня на възкресението за
    онова, по което са в разногласие.
    114.И кой е по-голям угнетител от онзи, който в храмовете на Аллах възбранява да
    се споменава Неговото име и се стреми да ги разруши? На тези не подобава да
    влизат там, освен със страх. За тях в земния живот има позор, за тях в отвъдния има
    огромно мъчение.
  • 22 586

    2 0 Отговор
    Е`бах ти и експертите.
  • 23 факт

    0 0 Отговор
    от вмро
  • 24 Левски

    0 1 Отговор
    Браво. Този е по българин и от българите. Може дядо му да е участвал в битките или пра дядо му
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове