Last news in Fakti

1 Април, 2019 14:20 2 247 3

"Ворик груп" отговори на кмета на Камено и Сливенския митрополит за крематориума

  • крематорим-
  • светия синод

„Ворик груп“ ЕООД, чието е инвестиционното намерение за изграждане на крематориум в Камено, отговори на позицията на кмета на община Камено Жельо Вардунски и Сливенската митрополия по въпроса.

Ето официалната позиция на фирмата:

ДО
Кмета на Община Камено
г-н Жельо Вардунски

ДО
Сливенския митрополит
Негово Високопреосвещенство Йоаникий

ДО
Средствата за масова информация

Отговор на фирма „Ворик груп“ ЕООД, относно „Становище на Сливенска митрополия по повод изграждане крематориум в гр. Камено“ и позицията на кмета на община Камено

Уважаеми г-н Кмете,

Кметът на община Камено, ръководен от своите правомощия и приетото законодателство на Република България, не би следвало да се поддава на външни влияния, а да работи в интерес на гражданите и бизнес начинания, които ще допринесат за положителното икономическо развитие на общината, която управлява, и ще повишат жизнения стандарт и доходи на населението ѝ.

В становището си Сливенският митрополит нарежда на кмета: „Уважаеми Г-н Вардунски, с искрена загриженост за бъдещата съдба на поверените ми от Бога православни християни се обръщаме към Вас и членовете на Общинския съвет, да отклоните това ненужно и вредно инвестиционно предложение на фирма „ВОРИК ГРУП” ЕООД гр. Бургас за жителите, не само на Община Камено, но и съседните до нея общини”. В същото време, в края на своя текст, Сливенският митрополит изтъква:

Това наше становище се подкрепя и от жителите на гр. Камено видно от подписката, 400 от които са против крематориума , а 170 за”, без да отчете, че в община Камено живеят близо 13 000 души.
Не е известно дали данните от подписката, които цитира Сливенският митрополит, отговарят в пълнота на истината, но без съмнение трябва да се обърне внимание, че Сливенският митрополит отбелязва и желанието на не малка група хора, които искат реализацията на инвестиционното ни намерение за изграждане на „Парк за кремация и урнополагане“ в землището на гр. Камено. Не без значение е и фактът, че не всички българи са християни, както и не всички са вярващи.
Погребението чрез кремация е алтернатива, от която гражданите не бива да бъдат лишавани.

„Ворик груп“ ЕООД е на мнение, че изкуствените проблеми, които се инспирират и целят да попречат за изграждането на Парк за кремация и урнополагане в Камено и на разкриването на нови 40 работни места (със стартови заплати от 1200 лева), имат политически привкус и зад тях стоят общинските съветници на Камено Елена Димитрова-Мутафова (БСП) и Иван Тенев (Реформаторски блок). С действията си те създават напрежение и паника сред обществото в община Камено, разединяват и настройват един срещу друг хората, като за това използват нашето инвестиционно намерение, въвеждайки местните жители в заблуждение – че кремирането ще замърсява околната среда.

По този начин те предварително насаждат омраза и създават негативни настроения към нашето инвестиционно намерение, без да са се запознали с документацията, решенията на компетентните органи, като РИОСВ-Бургас и Общински съвет - Камено, и без да е проведено обществено обсъждане с гражданите.
Уверяваме, че слуховете, които се разпространяват в община Камено, са безпочвени и не отговарят на истината, което ще докажем на експертно ниво при бъдещо обществено обсъждане в град Камено.

Прави силно впечатление, че становището до Вас от Сливенския митрополит Йоаникий започва така: „От електронните медии узнахме, че в Община Камено е внесен за разглеждане Инвестиционен проект за строеж на КРЕМАТОРИУМ в землището на гр. Камено”. Верни на истината и обективността, трябва да отбележим, че в нито една медийна публикация не се споменава за събиране на подписки „за“ и „против“ изграждането на „Парк за кремация и урнополагане“! Този факт буди огромно безпокойство и дава основателна причина да смятаме, че Сливенският митрополит е получил тази информация от горепосочените Елена Мутафова и Иван Тенев, като преповтаря техните думи и изразява тяхната воля.

Ваше Високoпреосвещенство,

Инвестиционното намерение на фирма „Ворик груп“ ЕООД за изграждането на „Парк за кремация и урнополагане“ е бизнес начинание, което ще разкрие нови 40 работни места в община Камено и ще акумулира допълнителни средства към общинския бюджет. С огромното си уважение към Православието, Християнската вяра и Църковните канони и обреди, припомняме, че България е парламентарна република, правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната. Инвестиционното ни намерение е в рамките на българското и европейското законодателства, съобразено е с екологичните норми и стандарти, и не Църквата, а Българските легални власти и техните органи имат правомощията и са компетентни да се произнесат по изложените от Вас съждения, които не са подкрепени с доказателства.

Намираме Вашето становище за недостатъчно проучено и аргументирано, което създава възможности за въвличане на гражданите и миряните в заблуждения.

Считаме, че Вашето становище би могло да се изтълкува като груба намеса на духовната власт в работата на светската власт, като уврежда и пречи на свободното развитие на стопанския живот, пазарната икономика и конкуренция в държавата. От друга страна, то може да се изтълкува и като политизиране в настоящия момент на предстоящи европейски и местни избори, като се използва недобронамерено и недобросъвестно за политически цели и пиар.

Отделно от това сме длъжни да споделим с Вас, че погребението чрез кремация, както и погребението чрез заравяне, са личен, субективен волеви избор и акт, който покойникът преди смъртта си и/или неговите близки и роднини могат да заявят като желание за приключване на земния път. И не на последно място, погребението чрез кремация се практикува на всички континенти по света и във всички държави, в които Християнството е възприето като основна религия – Русия, Гърция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Португалия, Дания, Германия, Великобритания, Чехия, Норвегия, Финландия, Франция, Холандия, Унгария и много други, сред които е и България, където от дълги години действа крематориум в столицата София.

„Ворик груп“ ЕООД уважава Вашето мнение и смята, че духовниците трябва да изпълняват освен своята религиозна роля, но и социалните си функции, като отчитат нарастващия брой на гладните, бедните и безработните, които имат нужда от нашата инвестиция, която ще осигурява тяхната прехрана в земния им път.
Християнството е Любов към ближния, а не заклеймяване и анатемосване на хора и стопански дейности!

Уважаеми медии и журналисти,

Съгласно журналистическата етика и стандарти и заложените в тях принципи, както и в унисон с разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, желаем да се възползваме от законоустановеното ни право на отговор.
Молим всички медии и журналисти, които са популяризирали становището на Сливенска митрополия и/или отговора на кмета на община Камено до Сливенския митрополит, касаещи инвестиционното намерение за изграждане на „Парк за кремация и урнополагане“ в община Камено, да уважат нашето право на отговор по този казус и намерят място за позицията на фирма „Ворик груп“ ЕООД в своите информационни платформи.

С уважение,

„Ворик груп“ ЕООД


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Прави са трябва да има разделение между църква и държава,от историята знаем какво е правила инквизицията като е ръководила светската влас.Сам Господ е заповядал,кесаревото на Кесаря а Божието Богу.

    Коментиран от #3

  • 3 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ти чукай на дърво да не разбереш никога какво е кремацията. Държат труповете с месеци в хладилници, преди да ги изгорят, а ако близките много бързат им дават една урна с прах от някой друг. Гледах руски филм как изгориха труп на човек, като на главата бяха сложили електроди. Точно преди да вкарат група в огъня писците на уреда се раздвижиха, все едно човекът бе жив и изживява най- голям страх и ужас! Наистина индусите изгарят своите починали, но я си представете милиард и половина души, колко земя ще е необходима да ги побере, то цялата страна ще стане на гробище и това е истинската причина за изгарянето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове