Last news in Fakti

13 Април, 2019 08:14 4 640 38

Радев удостои първия български космонавт

  • георги иванов-
  • космонавт-
  • румен радев-
  • президент-
  • почетен знак

Космонавтиката се е превърнала в символ на прогрес

„10 април 1979 г. е исторически ден, който бележи важен успех в развитието на българската авиация. С гордост мога да заявя, че полетът, извършен на този ден преди 40 години с участието на първия български космонавт Георги Иванов, има съществен принос към развитието на космонавтиката и космическата наука". Това заяви президентът Румен Радев, който на „Дондуков“ 2 прие първия български космонавт Георги Иванов. Събитието е част от честванията за 40-годишнината от полета на Георги Иванов, с който България стана шестата държава в света със свой космонавт.

Държавният глава припомни, че въпреки възникналата аварийна ситуация и екстремното психическо и физическо натоварване, на което бяха подложени, екипажът Николай Рукавишников – Георги Иванов успя да се справи с чест и самостоятелно да се завърне благополучно от орбита, предадоха от прессекретариата на държавния глава.

За проявения героизъм и принос в развитието на космическата наука държавният глава удостои Георги Иванов с Почетния знак на президента на Република България. От своя страна българският космонавт подари на Румен Радев макет на космическия кораб "Союз-33".

По време на разговора държавният глава посочи, че през годините космонавтиката се е превърнала в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода. Повод за гордост и национално самочувствие дават и постиженията на съвременната българска космическа наука в дистанционните изследвания на Земята, космическите храни, космическата медицина и контрола на радиационната обстановка около космическите апарати.

На срещата присъстваха вторият български космонавт Александър Александров, неговият дубльор Красимир Стоянов, учени от Института за космически изследвания и технологии. Сред гостите бяха и петима колеги на българския космонавт от международната програма "Интеркосмос" - Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), както и Татяна Егорова - съпруга на космонавта Борис Егоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СоцБоц

    64 13 Отговор
    Бяхме космическа държава, сега сме пожарникарска! Партията мислеше за народа и престъпниците, през ноща по малките часове можеше да се разходиш из София където ти е кеф. Слава на БКП, рано или късно комунизма ще победи. За нас Китайски модел където крадците ги бесят за 5000 долара!!!

    Коментиран от #2, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нямаше нужда

    7 39 Отговор
    И с космонавти, и без космонавти, дереджето ни е едно и също, само дето сега още ни тровят с лъжата, че било огромно постижение на науката ни. Науката ни, която само се мори и поти, но не ни прави по-добре живеещи вече 80 години. Анатема.
  • 4 Факт

    14 32 Отговор
    е че сме от малкото държави с космонавти, но както казват и други преди мен - какво от това? Това ще заличи ли избитата и репресирана интелигенция? Не, няма. Този режим остави една пустош

    Коментиран от #5, #6, #7, #33

  • 5 Обективен

    34 7 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    За кой режим става дума?Ако става дума за режима на фердинанд прав си,остави една разбита държава с две национални катастрофи.
  • 6 се едно

    7 22 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Дават ти минуси, ама не проумяват факта, че руснаците плюха на уж братския строй и оставиха, кой както може да се оправя.Същия този режим изгони 3 милиона зад граница, защото самата система работиш много получаваш малко, на никой се не нравеше.Пример Гърция запада нарочно наливаше пари в Гърция, кой смее да твърди че гърците са живяли и живеят по зле от нас, докато комунягите настана инфлация, ограбиха парите на народа, и вие пак си жалите за тях.

    Коментиран от #29

  • 7 Бачо Киро

    34 8 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Режимът оставил пустош? Верно? Затова ли 30 години още не можете да окрадете всичко, което бе направено? Тая пустош, която се изсели от България след 89та и затова днес няма кадри за нищо? Тая пустош, в която гладни нямаше, всеки имаше дом и работа? Коя е тази интелигенция, която била затрита? Разни боклуци, които все невинни били? Верно? Всички уж за вицове срещу властта били вътре, чудно мен защо даже и в полицията не са ме викали, а не е като да не сме дрънкали вицове за какво ли не. Явно не са баш вицовете...
    Като всеки режим комунизмът също си имаше негативните страни, но да дрънкаш такива глупости, че било оставило пустош е отвъд всякакви граници... Точно кадрите на онова време и техните деца се изнесоха... Смешното е, че скачахте, за да не сте червени, а и до ден днешен ви управляват същите... Пожарникар с червена книжка, рабфак майка на нацията, физкултурник рожба на ДС и тн... Предните същите... За 30 години изпродадоха и окрадоха страната - онова което сътвориха тъпите селяни според вас, които били некадърни... Всеки народ си заслужава управляващите, така че колкото и да се залъгваш за времето, когато сигурно не си бил и роден, няма да избегнеш реалността на днешния ден.

    Коментиран от #10

  • 8 факти

    10 21 Отговор
    Стара слава, само слабаците живеят с миналото, и са некадърди да си направят настояще, за да им е по добре.

    Коментиран от #9

  • 9 болгъ

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "факти":

    ...славата е винаги от минали неща!Трябва да се помнят, прочети какво е казал Паисий, за такива ********като теб! А и знай който няма минало няма и бъдеще!!!

    Коментиран от #11

  • 10 а ся де

    9 21 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    Кириле бачевото, ако са били много кадърни и велики, комунягите нямаше да се разпаднат, запада ги смаза, икономически та и още го прави. Имало било работа за всеки, да но нямаше средна класа защото работеше само за слава на строя, и за петилетки, тикво гранясала, ти геноцид знаеш ли какво значи, масови убийства върху собствения ти народ, отвори си малко фунтанелата испростела па виж статистиките как са трепали бес съд и присъда, в масови гробове целото ти семейство като сте червени лайняни елементи, заедно с теб най големия говнар, ми много ясно, че не са те репресирали. Като ти е много харашо заминавай си в Куба,Венецуела, КНДР се проспериращи държави, а и на алкохолен туризъм в Рашастан. и що ползваш капиталистически влияния, компютър интернет, ми се не върнеш в комунистическата ера. Имаш късмет, че бащати е прост и не е бил доктор, или адвокат, или учен, та не са го гръмнали тия подчовеци, друга песен щеше да пееш.

    Коментиран от #14

  • 11 мечтииииии

    5 11 Отговор

    До коментар #9 от "болгъ":

    Значи си по съгласен да ти мине живота в сънуване на розови отминали сънища, вместо да ги преживяваш ти самия
  • 12 Чичо

    6 2 Отговор
    Ами, уд'ри му една магистралка и ....... почвай да ги преживяваш.
  • 13 ми така де

    5 13 Отговор
    да бе за тва космическия им апарат не е могъл да се скачи със станцията щото му отказва двигателя на тва ако му викате успешна мисия пак наперени комунистически дрънканици целата пияндурска работа на тия руснаци им е такава много бращолевене и нищо кой знае какво

    Коментиран от #15

  • 14 СоцБоц

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "а ся де":

    Смаза ли ги? А какво ще кажеш за Китай г-н Дървен филосов?

    Коментиран от #19

  • 15 Готин ама не съвсем

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "ми така де":

    Така е! Само дрънканици! За това имаме двама космонавта от ония времена! А сега имаме 200, оппа, май нямаме други! Щото сегашните ни "братя" освен да ни крадат и да ни изсмукват младите и образовани хора, да ни третират като 5-то разредна страна и замираща провинция, да ни крадат природните богатства ежедневно, друго не правят! Но ние им ближем задниците и се обясняваме, колко сме велики, с новия "български" етнос, колко сме безценни, как си пазим границите, и нищо че се краде и съсипва държавата, като за световно, то ние сме послушковци и верни на "европейските "ценности, оппа, безценности!

    Коментиран от #18

  • 16 1944

    6 9 Отговор
    събраха се руските подлоги да се оплачат, че им залипсвали кражбите в нрб.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 тоз пък

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "Готин ама не съвсем":

    ма кой ти краде младите български хора бе тъпанар младите български хора напускат заради е такива с твойто мислене а именно че трябва да работиш много да Учиш и да си кфалифициран много добре и да ти плащат малко примерно аз ще имам високо образование и живота според твойта логика трябва да ми мине тика къде бай ганчо не ме отценява е цялата ви комунистическа простотия беше такава да командвате кой как да си живее живота и кфалифицираните кадри да ви работят за бес пари даже и до ден днешен ганйо мисли по същия начин
  • 19 ти ша кажеш

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "СоцБоц":

    ами ако не е запада да има стокообмен та китай да живне руснаците с тия копейки и рубли къде и за подпалки не стават китайците милите не ги виждам къде ти е юана като силна валута само евро долари паунди цялата световна икономика се върти около тях

    Коментиран от #26

  • 20 малиии

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "СоцБоц":

    Ми то ако е по Китайския модел Всички крадци и убийци комуняги трябва да се самоизбесите
  • 21 Васко Георгиев

    2 4 Отговор
    80те години Български съдии разрешиха на магистрални банди да убиват чужденци по магистралите и да ги ограбват.
  • 22 Професора

    3 5 Отговор
    Наследникът на траките Георги Иванов летя на Съвецкия космически апарат,, Съюз"
  • 23 Баш Гост

    4 5 Отговор
    На 400 км. от Земята - това не е космос. Няма как да са космонавти.
  • 24 Патриот,но не от обединените патриоти

    4 2 Отговор
    Явно в тая държава идиотите,продукт на демократичното ни образование,нямат свършване.Пожелавам им,ако може на секундата да се телепортират в любимата им Америка.Там освен клошари,за друго не стават,дори и за чистачи на кенефи.Умствения им багаж е по-малък от на едноклетъчни същества.
    .
  • 25 Васко Георгиев

    0 4 Отговор
    80те години българската армия и полиця исползваха биозарази за да увеличат продажбите на лекарства в България.
  • 26 Колко

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "ти ша кажеш":

    Си смешен и си вярваш , за това говедарите и "силните" западняци се молят да търгуват с Китай, молят се да си изнесът производството, молят се банките им за Китайския пазар! Незнам кой живее в миналото но Китай показа как да се развива комунизма!!!Мрете от яд Соросоидни гюбрета!!!

    Коментиран от #27, #28

  • 27 1944

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Колко":

    развития китайски комунизъм съществува единствено благодарение на гнилия американски пазар.

    Коментиран от #30

  • 28 ти ша кажеш

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Колко":

    ма нали китайчетата трябва да превиват гръб с евтината си работна ръка пред белите си господари а пък надценката от стокооборота да заминава за капиталистите а и отностно моленето за търговия с китай ами нали така се завърта долара а не юана бе песоглавецо и тва значи по силен долар хахахахаххахха

    Коментиран от #32

  • 29 Хайл

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "се едно":

    За това се сърди на оня продажник горбачов /в ада да иде изрода/ д-р Тодор Живков опита да опази народа от горбачов но....от тогава е прословутата фраза "приземяване,приземяване,приземяване"
  • 30 мани мани

    3 7 Отговор

    До коментар #27 от "1944":

    То, ако чакахме на развития руснак, и на китаеца ментак, да произведат нещо, още да сме по землянките, и да светим с факли.
  • 31 Звездолета на къркпатрик

    1 5 Отговор
    Фръкнал и са возил на звездолета и ся сека година ше го награждават и ше му се кланят😂😂😂😂😂😂
  • 32 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "ти ша кажеш":

    Ти ли си белия господар, дето родител 1 и родител 2 още те хранят?

    Коментиран от #35

  • 33 Каква интелигенция?

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Гешефтари и далаверисти според теб са интелигенция? Вапцаров, Гео Милев... това е интелигенцията, но режима на Кобургите ги изби. Да, същите тези Кобурги, които ни докараха две национални катастрофи и войни в които загинаха много достойни българи.

    Коментиран от #34

  • 34 факт

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Каква интелигенция?":

    Ами естествено че ще отричаш и над 30 хиляди представители на Българската интелигенция избити щот не са удобни да не говорим пък за несъгласните над 250000 избити в лагери.Червендалестите смотаняци какво постигнаха с тези убийства едно нищо некадърния им строй се распадна.Скапания ти комунизъм отцепи Македония и проми мозъците на над 2 милиона Българи естествено пак със репресий за да се угоди на другаря ви убиец сталин.

    Коментиран от #36

  • 35 ти ша кажеш

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Иван":

    не е ти удобна истината за американските господари и се опитва мен да уязви червената мастия кой ти е виновен че ти нямаш избор и стискаш зъби от яд задето всичките стоки къде ги ползваш са западни та даже и китайските ментета са с западни лицензи като не си доволен беш в русия да ползваш само одеколон и водка е тва сте комунягите угаждате си с всичко западно
  • 36 СоцБоц

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "факт":

    Царската фамилия отцепи Македония с поредната национална катастрофа, нали някой трябваше да плати сметката на фашистите!А до Китай, ако си събере дълговете от Хамериканците ще им фалира скапаната Държава за ужас на Соросоидните гюбрета! Слава на БКП!
  • 37 факт

    1 2 Отговор
    ХАХАХ царската фамилия 40-те и 50-те години няма абсулютно никаква власт всичката власт я взимат червените Българоубийци по това време да не си по руска традиция вече на 3-тия литър водка има записки на ВМРО борещи се за Българщината в македония който казват че са репресирани преследвани и убивани по малба на тито защото пречели за сърбизирането на тамошното население тва го има в интернет в всеки един саит и всеки един историк да попитате ще ви каже че мръсния червен строй отцепи македония
  • 38 Крива Ракета

    1 2 Отговор
    До колкото си спомням , руснака е бил в безсъзнание , докато нашия космонавт е се е справял с аварията и е приземил успешно кораба !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове