Last news in Fakti

13 Април, 2019 17:55 36 198 58

Прецакват 1,5 милиона бъдещи пенсионери

  • пенсионери-
  • пенсии

Частните фондове у нас управляват 14 млрд. лева

Прецакват 1,5 милиона бъдещи пенсионери - 1
Снимка: БГНЕС

1 509 300 бъдещи пенсионери ще взимат втора пенсия само на хартия. Социално осигурените българи в частните пенсионни фондове са 4 662 000, сочат данните на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване към първото тримесечие на 2019 г., цитирани от в. Монитор.

Същевременно според статистиката на НСИ в края на миналата година работещите българи са били 3 152 700. Това означава, че малко над 1,5 млн. нашенци имат разкрита индивидуална партида, но в момента няма постъпления в нея и реално не им се трупа втора пенсия.

„В тези над 4 млн. души влизат хора със стари права, т.е. преди са се осигурявали, но сега са прекъснали. Такива са българите, които са заминали в чужбина и безработните“, разтълкуваха данните синдикалисти.

Частните фондове у нас управляват 14 млрд. лева. За сравнение в Румъния сумата е 11,5 млрд. лв., разпределени между над 7 млн. души, стана ясно от думите на Михай Бобочеа от Румънската асоциация на пенсионните фондове на конференция за многостълбовите пенсионни системи в Европа. „Независимо от високата динамика на международните пазари, средната доходност в индивидуалните партиди у нас от 2002 г. до сега е положителна. Надвишава с около процент натрупаната инфлация за този период, което защитава хората“, обясни председателят на асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова. Социалният министър Бисер Петков пък подчерта, че многостълбовата система водела до финансово укрепване и стабилизиране на парите, които изплаща НОИ. Вследствие на което частта, която се финансира с трансфери от държавния бюджет, намаляла – от над 50% от общите разходи достигнала до около една трета.

Във втория стълб се осигуряват всички работещи в масовата трета категория, родени след 1959 г. Първите с право на втора пенсия са жените, родени през 1960 г. Те ще вземат допълнителни пари за старини през 2021 г. Три години по-късно към тях ще се присъединят и мъжете от същия набор. „Пенсионното законодателство предлага на входа във фазата на натрупване право на избор, но във фазата на изплащане няма възможност за избор на достатъчно добре структурирани пенсионни продукти“, каза шефът на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов. По думите му натрупаните средно около 3000 лв. в индивидуалните партиди не могат да предложат атрактивен размер на допълнителните пари за старини. Той припомни още, че първоначалната идея е била за по-висока вноска, като тази година тя е трябвало да бъде 10% от осигурителния доход, а всъщност е 5%.

По данни на централната банка на САЩ пък половината от американците имали в индивидуалната си партида по малко от 1100 долара или с около 1000 лева по-малко от парите в партидите на българите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    113 7 Отговор
    1,5 милиона пенсионери няма да доживеят до пенсия. С бастунки ще ходим, но ще бъдем експлоатирани до гроб. Добре че са тези частни фирми да инвестират у нас, НАЛИ?
  • 2 Жоро

    125 2 Отговор
    Гласувайте пак за тези които вкараха частните фондове.

    Коментиран от #4, #8, #49

  • 3 Жоро

    111 6 Отговор
    Циганин наби пенсионер в Пловдив защо не пишете тази истина?

    Коментиран от #43

  • 4 куку руку ку

    74 4 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Те са мъртви като политици, но пък яко нагушени. Самата дума "частник", в България е синоним на преразпределяне благата от мнозинството към единици. И пенсионните фондове, и застрахователи, и банки.
  • 5 Тъп

    71 2 Отговор
    Новото КТБ ще са измислените частни фондове.Очаквайте гърмежи 21 година.Кой дал дал.Ще има да взема.Държавата пак ще спасява !!!
  • 6 Ernesto Guevara

    82 10 Отговор
    Трябва да се промени думата "грабеж" на ГЕРБеж
  • 7 Morgoth

    78 1 Отговор
    Очаквайте като дойде нашият ред смешна добавка от втория стълб и смешен първи стълб, защото държавата може да гълта по-голямото парче за първи стълб, но тя не го трупа за нас. Нашите пари отиват за сегашните пенсионери, а когато дойде нашият ред тук ще са останали да работят няколко ИТ фирми и циганите в Чистота. Така че братя и сестри българи, спестявайте, инвестирайте, защото и на стари години пак сами ще се издържаме.
  • 8 Morgoth

    26 40 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Ами да, разбира се че ще гласувам за тях! Частните фондове отклониха поне малка част от парите, които държавата ни взема за пенсии. Сега в тях имам малко пари, но знам, че са мои. А тези на които ще се надявам държавата да ми даде ще трябва да ги изкарват циганите, защото тогава само те ще са останали тук.

    Коментиран от #10, #24

  • 9 мани мани

    34 9 Отговор
    Много ме кефат Албанците, на тях нищо не им пречи да се ръганясват постоянно, и са с най младото население в европа въпреки недоимъка им и мизерията, плюс всяка година положителния им прираса, а ние Българите ще се пооправдаваме още 15-тина години, пък тогава ще викаме кво стана.

    Коментиран от #48

  • 10 висок

    78 7 Отговор

    До коментар #8 от "Morgoth":

    В частните фондове нямаш нищо , балък такъв! Парите са техни, те само обещават някога да ти дадат нещо!! Но дали ще ти дадат и колко те ще решат, ако са останали пари, а не са ги изпапали всичките!

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Ввв

    27 2 Отговор

    До коментар #10 от "висок":

    Кажи му!!!
  • 12 мръсни политици

    73 2 Отговор
    И с първия и с втория стълб на пенсионното осигуряване, всички родени след 1960 г. са прецакани! И то съвсем умишлено - от държавата и от фондовете. Защото общо двете пенсии ще са по-малко, отколкото едната от НОИ на хората преди тази възраст. Другото пецакване вече го знаем - няма да има три "златни години" за избиране, а няма да се взимат предвид и доходите преди 2000г. Напълно необосновано! Ами ако след 2000г сме били безработни 2, 3, 5, 10 години? Какъв коефициент ще се получи и каква пенсия? Не всички сме чиновници в държавната администрация да можем да работим от скука до 70 и повече години!
  • 13 гост

    61 6 Отговор
    Къде намесиха американците? Те имат пълен контрол над частните си фондове и ако искат ги теглят накуп, както е и в развитите страни. А у нас ти показават някакви цифри и ти нямаш никакъв достъп или право над тези пари, които ти взимат от труда. Идиотизъм, ама пълен.
  • 14 ТОЧКАТА

    51 6 Отговор

    До коментар #10 от "висок":

    Даже НЯМАТ И ПРАВИЛА ,по които да ,,отпускат,, пенсии...Тоест---изобщо НЕ СЕ И КАНЯТ ДА ПРАВЯТ ТОВА....
  • 15 Реалист

    49 4 Отговор
    Според ГЕРБ по добре мъртъв отколкото пенсионер:)

    Коментиран от #39

  • 16 onq s konq

    22 5 Отговор
    Hека им на тия Aз като не работя ще имам по-голяма пенсия от тях!
  • 17 Бат Вал

    74 2 Отговор
    Частните пенсионни фондове не са нищо друго, освен пладнешки крадци! Безскрупулно ограбване на работещите българи, които няма да вземат нито лев от тези пари, които внасят във същите тези фондове! Защото дойде ли време да започнат да изплащат пенсии, един по един ще обяват фалити! Парите вече са превърнати във яхти, вили, паалати....

    Коментиран от #19

  • 18 Браво на ГРОБ

    41 5 Отговор
    Това е, честитооо на прецаканите
  • 19 7878

    28 4 Отговор

    До коментар #17 от "Бат Вал":

    Много ама много си прав
  • 20 125

    46 2 Отговор
    Абе, хора, много сте заблудени! Къв втори стълб, кви пет лева!?... То след десетина години няма да има и пенсия от НОИ, щото кой ще работи! От онези дето уж ще ги интегрираме ако се появи някоя бяла ластовица то тя повече дава интервюта по телевизийте отколкото да работи! Само че една лястовица пролет не прави и... бюджет не пълни!!!
  • 21 гост

    44 2 Отговор
    Автора да направи едно журналистическо разследване за това кои стоят зад няколкото пенсионни фонда от които "избираме". Да ви издам ли една обществена тайна - идни и същи лица са! ... така че избор дефакто НЯМА, а като разберете кои са лицата, ще ви светне и доколко ще има и пенсии. Просто следващото пъти по-голямо КТБ.
  • 22 фидел

    30 6 Отговор
    ша го таааааарсите команизамаааааа ама няяяяяяяяяма няма.......

    Коментиран от #52, #53

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ха ха

    38 3 Отговор

    До коментар #8 от "Morgoth":

    Твой са наистина малкото пари, които има в тези пирамиди наречени частни пенсионни фондове, но няма да ти ги дадат да си ги харчиш щото вече са похарчени, а ако не са са в офшорки и ти няма да ги видиш повече. И не лъжете хората, че това е втора пенсия, просто е една пенсия разделена на две, за да могат ЧПФ да откраднат 15 милиарда. Основната част пак НОИ ще я плаща
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анонимен

    16 1 Отговор
    Таксите в пенсионните фондове са много високи. Ако някой остане безработен, т.е. Ако няма вноски парите намаляват.
  • 27 Атанасов Кръъъъ

    25 0 Отговор
    Както е казано: след 20 години я камилата, я камиларя! А частника е узаконен разбойник! Той мисли само за него си! А народа!? Народа кучета го яли!
  • 28 Абе

    30 7 Отговор
    Каквото е направено по времето на Иван Костов, все е срещу народа и все е за кражба.
  • 29 соросоидни кърлежи

    33 0 Отговор
    Абе направо да кажат на българите-умрете преди пенсионирането ще е добре за изроди които ни докараха до това състояние- 200лв.пенсия за работещ цял живот и помощи за циганини в същия размер. Плащай и мълчи и умри като просяк.
  • 30 Стойне

    33 2 Отговор
    Гражданска война трябва да стане в България. Земята си го иска , кръв трябва да се лее.Съсипаха държавата помиарите на америка.

    Коментиран от #31, #56

  • 31 Били

    10 7 Отговор

    До коментар #30 от "Стойне":

    Е, Стойне, точно това в БГ няма как да се случи .........
    Познай защо.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Стойне

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "Били":

    кажи че не се сещам
  • 34 Garrincha

    30 2 Отговор
    Предлагам, да съберем всички висши държавни служители от цяла България и да ги разстреляме на националния стадион ! Предполагам, че Васил Левски ще ни подкрепи от горе !!!

    Коментиран от #44, #51

  • 35 Хммммммм

    14 0 Отговор
    „Малките количества алкохол правят мозъчните клетки по-издръжливи, защото ги стресират и така те стават по-устойчиви във времето и развиват механизъм да се справят с подобни ситуации, каквато е и деменцията“, коментира др. Едуард Неафеси.

    Затова в България се употребява ГОЛЕМИ количества алкохол, защото деменцията е желана. Нали трябва да забравиш в каква помия живеем!
  • 36 Работодател

    40 1 Отговор
    Въобще не трябва да си правим илюзии по въпроса . Доста скоро НЯМА ДА ИМА нито първа , нито втора пенсия . Всеки месец като правя вноски на работниците ме боли душата за тях , защото знам ЧЕ ТЕ НИЩО НЯМА ДА ВИДЯТ ОТ ТЕЗИ ПАРИ като се пенсионират след 20 години. В сериозните световни финансови медии от години вече ни пробутват статиики как пенсионната система създадена от Бисмарк била остаряла , не работела и т.н Тоест подготвят ни световно за деня в който ще ни отрежат и съобщят, че пенсии вече няма да има .
    Ами като не работи защо ни събират пари ? Защо не направят така, че вноските на всеки да са на негова индивидуална лична сметка ?Да не може да я пипа докато се пенсионира, ама да знае какво има там и че са си негови?
    Никога няма да стане това, защото бандитите от банките и престъпната държава работят с нашите милиарди и когато един ден опоскат всичко ще ни съобщят "благата вест" .
  • 37 Прост и беден

    20 0 Отговор
    Колкото и да съм прост знам, че това което ДАДЕШ вече не е ТВОЕ! Простият извод е: НЕ ДАВАЙТЕ! За да не даваш, не трябва да работиш ,,НА СВЕТЛО,,. Като не работиш на светло, си в ,,СИВАТА ИКОНОМИКА,,. Сива икономика, просперитет НЕ СЪЗДАВА. От тук следва, че ако си честен данъкоплатец, си глупак пълнещ ,,кажа без дъно,,!?
  • 38 Garmisch-Partenkirchen

    15 1 Отговор
    От умрел писмо...... но и те са прави ...ако мине , мине....все някой ще се закачи.
  • 39 Иванова

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Абсолютно вярно
  • 40 Дядо Каракоч

    12 0 Отговор
    Дилин, дилин, дишка, всинца свирим на гербова пишка.
  • 41 учуден

    4 12 Отговор
    А къде е русия ? Защо не посочите нейната пенсионна система? Нали тук всички сте очаровани от джуджето и неговата държава?

    Коментиран от #42

  • 42 селянин 1

    13 1 Отговор

    До коментар #41 от "учуден":

    Още един на апчета,а бе глей си у твойто канче..оди у Красноярск,бачкаш 15 год.в краиния север,пенсионираш се на 50 год.с 450$,пенсия,ако си на юг-на 60 год.25 г.тр.стаж и м/у 250-300$ пенсия.Жените в Россия се пенсионират на 55 год.ако са родили 2 или повече живи деца,взимаш пенсия на 50 год.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Октопод

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "Garrincha":

    Скъпо е оръжието ! Енергото е по-евтино! По азбучен ред....Ахмет Доган!!! Вдигай шалтера !!!
  • 45 цар Крум

    4 0 Отговор
    браво на /бат вал/ това е цялата истина ,ще ми ядете ........
  • 46 ФАКТ

    5 1 Отговор
    Едни ще вземат,а други пак нищо няма да вземат!!!! Каква е тая практика във България бе ?????? Всички работят,а от тях едни така,за други ИНАЧЕ !!!! Затова бягай НАРОДЕ, БЯГАЙ !!!!
  • 47 бай хой

    5 0 Отговор
    ще ни уморят преди да стигнем 70 години-призовавам да не плащате пенсионни вноски
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Д-р Бръкнипутев

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Не знам до колко си запознат, но това е едно от малкото хубави нещо направени у нас. Частния пенсионен фонд ако пукнеш се наследява от наследниците ти за разлика от НОЙ където духаш супата.
  • 50 Jack Western

    4 0 Отговор
    Някъде по периферията при нас остава печалният факт за растящата пенсионна възраст. В Полша и Италия след падането на глобалистите хората понижиха възрастта, а това е основно и важно. Каква полза при пенсия от 5000 евро ако я дават на 95 години ? Кой ще я ползва ? При нас, както винаги основните теми даже не се и засягат.
  • 51 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Garrincha":

    И после ти ще ни управляваш като бащата на нацията до дълбоки старини и ще живеем по мед и масло.
  • 52 1960

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "фидел":

    Наистина като видите основните акционери ще разберете . Но още има надежда 5 години преди това да се прехвърлят в НОИ но частните фондове искат да се забрани
  • 53 1960

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "фидел":

    Наистина като видите основните акционери ще разберете . Но още има надежда 5 години преди това да се прехвърлят в НОИ но частните фондове искат да се забрани
  • 54 Анонимен

    2 3 Отговор
    Само не разбрах кой ги прецаква тези бъдещи пенсионери. Като са заминали в чужбина как да се осигуряват в България. Ако работят без осигуровки, да сменят работодателя, поне на минимална ще намерят кой да ги осигурява.
  • 55 Ставрю

    1 0 Отговор
    Гарантирано от герб
  • 56 селянин

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Стойне":

    Гражданска война не може да стане във Бг., защото всички сме селяни-мишки!
  • 57 незнайко

    1 0 Отговор
    ДАПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ БЯХА ИЗМИСЛЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА !!! ТАКА ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ ПЕЧЕЛЯТ ПАРИ ОТ НАС РАБОТЕЩИТЕ !!! Теоретически и практически тези пари никога няма да ги видим !!!
  • 58 дндд

    0 0 Отговор
    Не ти трябва пенция - внасяй си по 100лв на месец някъде във влог и след 20-30-40г виж колко са станали - тегли и си живей...
    А ако не доживееш, ще ги вземат близките ти ... А така ги взима държавата или частните фондове.
    Най-добре да не се плащат пенсионни и да си бачкаш по тази схема!
    Хем и държавата няма да може да ти работи с парите години наред - хем и ти или твои близки ще ги изхачите парите когато ви потрябват!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове