2 626 15

Цветница е

Традицията я свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим

Цветница е

Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя.

Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки, възславян като Месиански цар. Той влиза в града на магаренце и е приветстван от хората с "Осанна", задето е възкресил Лазар предния ден - в събота. Тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви, стъпка по стъпка, към предначертания край на земния си живот.

Народът нарича празника Цветница или Връбница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Ралица, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

Исус влязъл в Йерусалим на магаренце, децата ликували и постилали палмови клонки пред него с думите ”Осанна на сина Давидов! Слава във висините Богу!” Като видели всенародното ликуване, фарисеите и първосвещениците се късали от завист и злоба. Обърнали се към Христос с думите: ”Кажи им да мълчат”, а той им отвърнал: ”Не мога да сторя това. Ако го направя камъните ще завикат.” Изглежда, че сърцата на първосвещениците били по-твърди и от камък, щом не се трогнали от влизането му в Йерусалим. Когато Христос разбрал, че искат да го обявят за цар се оттеглил във Витания да пренощува, защото не искал земна слава.”

При последното си влизане в Йерусалим, Христос отишъл и в храма и прекатурил масите на сарафите, които обменяли монети, и на търговците, които продавали разни стоки в храма. Той се обърнал към тях с думите: ”Домът на отца ми е дом за молитва, а вие го превърнахте в разбойнически вертеп.” По думите на отец Харизанов тези негови думи още повече ожесточили и озлобили първосвещениците и фарисеите, които търсели повод да го арестуват и да го погубят няколко дни по-късно.

Цветница е

На този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки - сякаш отново посрещат своя Спасител. Свещеници осветяват клонките и цветята, донесени от вярващите. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Обикновено от тях се увиват венци, които се окачват над прага на къщата или над домашния олтар.

В този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. На този празник с кумиченето на лазарките завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено. В някои райони на България на този ден се извършват и поминални обреди свързани с вярването, че на Връбница умрелите излизат от гробовете си и очакват роднините им да им донесат нещо. Рано сутрин жените отиват на гробища с върбови клонки, царевични стъбла, кадилница и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите близки. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата (царевичните стъбла) запалват огън.

Лазаровден и Цветница са винаги в последната събота и неделя преди Великден.

Главната обредна роля е на девойките. Те пеят и играят.

Но това не е веселие, а съдбовен ритуал. Нарича се лазаруване. За самите момичета обредът е ”посвещение” в моминството, в предженитбена възраст. Някога се е смятало, че девойка, която не е лазарувала, не може да се ожени. Заедно с това моминският ритуал трябва да донесе стопанско и житейско благоденствие на цялото село. Ето защо лазарките, макар да са съвсем млади момичета, се посрещат с почит от всички жители. Тази значимост на лазарския ритуал навярно го е съхранила и до ден днешен. Сам по себе си обредът е красив и витален. Обичаят е познат във всяко българско село и район. Затова има много локални обредни варианти. На места и названието е различно. Но основните елементи са общи. Всяка лазарска група трябва да изпълни цикъл от песни, а на места и танц, характерни само за тези празници.

Някога момите обхождали със своя обред всички къщи в селото.

Днес в някои села ритуалът само се пресъздава на сцена. Но в много селища обичаят се възпроизвежда така, както някога – лазарките обикалят всички къщи. Традиционният смисъл е лазарките да внесат във всеки дом своята обредна благословия за благоденствие и сбъдване на най-съкровените надежди за всеки от семейството. В пространния обреден цикъл лазарски песни има подходящи текстове за всяка възраст и социално положение. Образите в тези песни носят много старинна символика и звучат особено поетично. Дъщерята-мома е пролетно цвете или звезда. Синът-ерген е напет юнак на красив кон и се надбягва със слънцето. Бащата е представен като могъщо родословно дърво. Децата са ято гълъби.

Има песни и за основните поминъци – от земеделеца и овчаря, до златаря и учителя.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 08:01  21.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ЦЕЦО ПЪПЕША
  Отговор
  2 08:04  21.04.19
  НА ВРАТАТА НА АСАНСЬОРА МИ СЪМ ЗАКАЧИЛ ВЕНЕЦ ОТ ВЪРБОВИ КЛОНКИ,А ТЪЩАТА ЩЕ МИ ПОДАРИ ОЩЕ ЕДИН АП...
 • Неее
  Отговор
  3 08:56  21.04.19
  Днес за католиците е Великден, а не както сте писали в началото, че днес всички празнуват Цветница!

 • 1944
  Отговор
  4 09:07  21.04.19
  цвинокио ще разцъфне отзад при бай ставри.
 • боцмана
  Отговор
  5 09:11  21.04.19
  Цветница е хубав празник , но е достатъчно да си имаш един звяр с име на цвете в къщата и всичко хубаво е то тук. Пазете се от зверове с имена на цветя.
 • Batushka
  Отговор
  6 09:16  21.04.19
  На Цветница добрите християни чупят клоните на върбите а върбите пищят от болка и Бог е доволен!Тоя Бог има фиксация в болката и страданието....хахахаха....

  Коментиран от #11, #12

 • Guest
  Отговор
  7 09:27  21.04.19
  Цветница - подготовка за голямата пред лятна почивка (от великден до Гергьовден) за всички заплатаджии в т. нар. "християнски" свят. Плюскане на агнешко, свинско и др. на корем в прослава на... корема! Стига с тези измислени ваканции в почит на корема! И касов апарат за всеки поп!
 • :))
  Отговор
  8 09:37  21.04.19
  Честито на именниците !
 • 9 10:31  21.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Лицемери
  Отговор
  10 10:47  21.04.19
  Комунистите нямат моралното право да празнуват

 • Покай се
  Отговор
  11 10:53  21.04.19

  До коментар #6 от "Batushka":

  Внимавай какво говориш да не получиш Приглашение от Свети Петър за вечно жителство в Ада
 • Гост
  Отговор
  12 11:28  21.04.19

  До коментар #6 от "Batushka":

  Отиди да се поклониш на мумията на Ленин. Вие комунистите нали вярвате само в него-еврейски сификистик,направил преврат с еврейски пари взети от Германия.
 • 318tds
  Отговор
  13 14:28  21.04.19
  Аз не празнувам нищо днес 😁😁
 • Цецо Партамента
  Отговор
  14 14:43  21.04.19
  Да е жив и здрав Цецко, ново партаментче с решетки да си вземе! Апропо тук пък е Великден.
 • Цецо Партамента
  Отговор
  15 14:45  21.04.19
  Айде сега всички гласоподаватели да ми съберат парички за ново партаментчеееееее хихихи.

Напиши коментар:


Публикувай