Last news in Fakti

26 Април, 2019 08:11 5 168 46

Вадят глобите от цената на полицата с „бонус-малус”

  • гражданска отговорност-
  • бонус-малус-
  • застраховка

Застраховката може да поскъпне заради “Зелена карта”

Вадят глобите от цената на полицата с „бонус-малус” - 1

Системата “Бонус малус” ще бъде основно прекроена, преди да бъде обявена пак за обществено обсъждане, научи в. “24 часа”.

Три ще са основните промени, по които се работи, твърдят запознати. Първата ще задължи собствениците да вписват в полицата имената на всички хора, които имат право да шофират колата, на чието име е застраховката. Крайната ѝ цена ще зависи от водача с най-много малус точки.

Обмисля се също дали глобите за водачите при нарушения на пътя изобщо да участват в оценката, или не. Аргумент за изваждането им е, че застрахователите не покриват плащането им, поради което няма основания да участват в ценообразуването.

Работи се и по възможността да се съкрати времето за достигане до бонус точките, т.е. до най-голямата ценова отстъпка, за да може системата да предлага не само наказание за нарушителите, а и реален стимул за добрите водачи от сегашните 12 до 4-5 години.

Предлаганият и оттеглен за преработване вариант предвиждаше цената на полицата да зависи от малус точките на колата, максималната отстъпка от стандартната цена да е до 25%, а оскъпяването - до 300%.

За разработването на промените са предвидени допълнително 2 млн. лв. за консултанта “Ърнст енд Янг”, който подготви първия вариант на системата.

Междувременно полицата може да поскъпне заради наложения мониторинг над Национално бюро “Зелена карта”, предупреждават от бранша. Изискването към нас е до 15 май т. г. да покажем договор с презастраховател. Преговори с водещи чужди компании определили цена от 9 млн. евро.

Много от големите компании обаче отказали да правят двойно покритие на рисковете от пътни произшествия в чужбина със застраховани при тях коли, защото си имали собствени договори с презастраховател.

Ако до 15 май нашата “Зелена карта” не покаже такъв договор, ще ни бъде наложена месечна глоба от 108 000 евро. Разходите по нея ще бъдат покрити от цената на полиците, категорични са хора от бранша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпунгер

    127 3 Отговор
    Вадят, добавят, променят.... единствената идея е да ни вземат повече пари с някакви измислени доводи.
  • 2 айзък

    68 2 Отговор
    Колата ми е гражданин, уау! Един от романите на Азимов се сбъдна!
  • 3 Лошия

    80 6 Отговор
    Как да предвидя колко хора ще карат колата ми през годината. Трябва да пиша родата до девето коляно и всички преянели....Абе пълна ведомислица. Идеята явно е да се вземе някой лев от хората, а бонус малус е паравана.

    Коментиран от #18

  • 4 Чичо Тони

    53 4 Отговор
    Бонус малус системата е измислена от самите засрахователи преди много много години с идеята да оптимизират бизнеса си в условията на остра конкуренция. Т.е., колко мога да сваля цената на застраховката за да имам повече клиенти без да инкасирам загуби. Извода е: махнете задължителната застраховка и оставете застрахователите (пазара) да отрегулират риска.
  • 5 Анонимен

    42 3 Отговор
    "Първата ще задължи собствениците да вписват в полицата имената на всички хора, които имат право да шофират колата, на чието име е застраховката." - това предложение е повече от непрактично и би възпрепятствало много хора. Ако на човек му прилошее, няма да може да даде колата на друг пътник в колата, ако последният не е вписан в полицата. Няма да можеш инцидентно да услужиш на роднина или приятел с автомобила си. Ако тръгнем да правим списък с евентуалния брой души, които биха ползвали притежавания от нас автомобил в даден период от време, предполагам, че списъкът в някои ситуации сериозно ще набъбне. А за служебните коли даже не ми се мисли.

    "Обмисля се също дали глобите за водачите при нарушения на пътя изобщо да участват в оценката, или не." - нали това е основната идея на т.нар. система "бонус-малус"?! Казано с друго думи, отпадането на тази идея обезсмисля цялото начинание...

    От цялата работа цената на полиците ще поскъпне за всички водачи, независими от броя нарушенията...
  • 6 бандити на прехода

    58 2 Отговор
    Всички тези фокуси искат да оправдаят драстичното увеличаване на цената! А тя се диктува от едни хора, с бухалки, които през 90-те години си бяха откровени бандити, а след това станаха застрахователи! Тези бандити години наред си имаха лоби в държавната агенция, която увеличава всяка година цената на "Гражданска отговорност".
  • 7 Той

    42 1 Отговор
    Овчи народ. Много обича да го мачкат и доят. Ама като са си ги избрали и продължават да търпят ........
  • 8 МОШЕНИЦИ

    37 1 Отговор
    МОШЕНИЦИ И ЕДИНСТВЕНОТО СМИСЛЕНО Е, ЧЕ СА МОШЕНИЦИ !
  • 9 Добре де

    43 3 Отговор
    Аз от 23 години имам книжка и карам всеки ден и нямам птп защо да плащам?моля пояснете

    Коментиран от #14

  • 10 Миризлив пор

    36 0 Отговор
    Малоумна история, ако АЗ не си свърша работата или я свърша така че да не става крайния продукт за ползване не ми плащат ами и за материалите ме гонят. Тези от години вземат "едни пари" - хем продукт за методика "бонус-малус" няма ами и още пари искат. Струва ми се че при добър договор трябваше да връщат пари
  • 11 гтг

    31 1 Отговор
    Почнаха се пак, подготовката за новите цени на задържителната Гражданска. Лобите в парламента им е силно, така, че никак няма да ни е по добре.
  • 12 БУКО БАЛАМАТА

    30 1 Отговор
    НОВО СУРУВАКАНЕ НА ОВЧИЯ НАРОД ЗА ВЕЛИКДЕН? ТОВА ДЪРЖАВА ЛИ Еееееееее?
  • 13 Антон

    32 0 Отговор
    Странна работа сме тука. Все се опитваме топлата вода да открием, не само в случая със застраховките а и във всички останали сфери на живота. Толкова л ие трудно да почерпят опит от други държави , нещо добре работешо, което да бъде въведено и тука. Но не, дискусии, обсъждания, консултанти, презастраховане на риска, това е вече не знам кое подред обсъждане на тези бонус-малус, и крайния резултат от това е нишо смислено, нищо работещо, нищо практично. Глупост след глупост

    Коментиран от #15, #29

  • 14 Еди кой си

    4 45 Отговор

    До коментар #9 от "Добре де":

    Щото имаш кола! И щото замърсяваш. И се молете да не стигнем нивата на европейските застраховки.
    А в Англия, например, само един човек има право да кара с неговата застраховка, така че, ако ние имаме възможност да впишем допълнителни имена ще е далеч по-добре.
    А бе, дай му на българина само да мрънка...

    Коментиран от #22, #24, #27, #32, #44, #45

  • 15 Даааа

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "Антон":

    Защо да черпят от другите след като не им върши работа. Там работещите системи се грижат за потребителя и се стараят да те привлекат с разни отстъпки и приемливи за теб неща а тук целта е да те прецакат на макс и да спечелят повече с разни увъртания и заблуди. А за потребителя никой не мисли и не го е грижа, важното е да те издоят до край. За това го увъртат и съчиняват простотии за да си нагласят нещата по своя сметка.
  • 16 Простак

    16 1 Отговор
    ,, бонус-малус” пак глупости и тъпотии ,ще създавате излишна институция
  • 17 гейове нещастни

    36 0 Отговор
    Има само един единствен разумен вариант, и той е застраховката да бъде на шофьора! Единствено шофьора носи отговорност за действията си! Всичко останало е лъжа и измама и кражба на пари!!! Да го начукаме на цялата ебана система!

    Коментиран от #25

  • 18 Boxer

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "Лошия":

    Логиката е когато Таурегът се води на бабата, да знаят, че и внука може да се окаже зад волана. А, пък той хубусникът, с история: 1голф, 2БМВта и 1 ауди, помлени след фразата : "Глейти ся ко ши напрая!". Основание за повишение на застраховката винаги ще се намери, въпросът е как се противодейства на бандити?
  • 19 Нямат срама

    16 2 Отговор
    Ей тез изроди, не се наядохте,в ада да отидат все измислят нещо с което да тормозят народа,
  • 20 ндндн

    28 1 Отговор
    Те понеже вдигнаха зверски тази задължителна гражданска, та сега видяха файдата от поскъпването и се напъват с глупости да я вдигат още... не се наядоха ей!
  • 21 1944

    23 1 Отговор
    застрахователите са антибизнесмени, държава в държавата. мутри по дефолт.
  • 22 Добре де

    21 0 Отговор

    До коментар #14 от "Еди кой си":

    Ами ако съм с електричка какво замърсявам?гражданската заради замърсяването ли се плаща?бул инс или армеец как пречистват въздуха от моите замърсявания и как и от къде пускат чистия въздух?искам да го видя това нагледно в експлоатация
  • 23 Булшитс

    19 1 Отговор
    Пак ли тая простотия бе, пак ли ще си купуваме коли с малус в гражданската, пак ли ще съставяме списък кой би карал колата ми през годината и да му търся досието да не би да ми вдигне гражданската и тоя дето съм го вписал ако направи птп с неговата кола това автоматично вдига и мойта гражданска абе само малоумщини бе ееееее полудевам и не съм само аз, всичко е за хранене на застрахователите
  • 24 Враца Баце

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Еди кой си":

    Какво лошо има в индивидуалната застраховка? Кара ти се кола, независимо коя и каква, правиш си лична застраховка и готово. По принцип при ПТП отговорност носи водача. Какво е виновен автомобила? Така и системата Бонус-Малус ще бъде най-ефективна.
  • 25 Boxer

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "гейове нещастни":

    Много си прав! Поздрави! Всеки който има книжка да си има застахователно досие, от което да му се определя вноската. А за хората които карат много рядко, да има опцията активиране на шофьорската книжка (по подобие на винетките) , от дата до дата, би било най-справедливо.
  • 26 Тъпаци

    16 1 Отговор
    Малоумници вижте как е в Германия и не правете глупости. Кой ги мисли тези точки някой тъп гербаджия. Всички си отивате барабар с вожда
  • 27 Бачо Киро

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Еди кой си":

    Идиот. За застраховка става въпрос, не за данък на колата. Къде ви намират...
  • 28 Васил

    13 0 Отговор
    Добро утро роби от България зарадва ли ви новината?
  • 29 Малта

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Антон":

    Малта : Вписваш името на другите водачи над 35 години - плащаш по ниска цена , или всеки един над или под 35 години ... За което плащаш малко по висока цена... Бонус 25 %- след първата година ако нямаш инцидент . Втора , трета година , та до 65 %.... Ако имаш инциденти те връщат на изходна позиция ! Няма 200 та до 300 % оскъпяване!!!! Пълна простотия е това в България !!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ВГХ

    14 0 Отговор
    Хора тук е България , застрахователите са държавата и държавата са застрахователите. Нали ни е ясно отдавна кои са така наречените застрахователи. Кокво тогава да очакваме освен скубане и дране и то с помоща на полицията.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ганьо

    8 4 Отговор
    Това което предлага консултантската фирма е британската система.Странно как Ганьо като отиде да мие чинии в Лондоно,започва да се съобразява,нищо че сумти с новостите,но системата го принуждава да се съобразява.И като ви гледам коментарите,определено си заслужавате смъртността по пътищата,които се съизмерват със смъртността в зони на военни конфликти по света.Ганьовци сте и такива ще си останете.И не мрънкайте,когато такива като Местан утрепат детето ви!
  • 34 нона

    12 1 Отговор
    Правителството на Тиквата прави ПРОСТОТИИТЕ, а ние, народа ПЛАЩАМЕ !! До кога ще го търпим тоя индивид !
  • 35 Кольо

    4 0 Отговор
    Мошеници и рекетьори с лоби в парламента. Автомобила не излиза от гаража поради ред причини с месеци ,ама те административно те одират със застраховка . Нищо ,че не го ползваш. Не си излизал в чужбина с него -ползваш самолет , ама на автомобила в гаража зелена карта плащаш защото отсъстваш. Когато е да те глобяват ,да плащаш такси и застраховки може да видят дали и кога си напускал страната ,ама не им е удобно. Няма да го има този мотив за допълнително доограбване с абсолютно репресивни методи и органи на държавна заплата ,работещи основно в частни интереси на австрийските фирми с Тол системата ,на мафията от застрахователния бизнес и крадливата ни данъчна система . Да не споменаваме ,че намаш алтернативен вариант на пътуване без да платиш Минетката на дебеланка от 100 лв като най-евтин вариант. Вместо да си избереш път без винетка -бавен, не много добър като вариант ,то тук си имаш единствен вариант да си глобен за 90 км скорост след и между дупките . Кога ще изкарат карта с безплатните пътища на България . Никога ,защото тогава ще се види истината - само черните удобни за офроуд може би са без пари- , а.... и околовръстното на София. Алчна мафия и още по-алчни политици са ни проблема . После всичко е следствие от техните действия. Като е да те ограбят -солидарна система. Като блъскаш за прехраната нищо солидарно няма. Разболееш се -мри си сам щото няма пари. Е как да има ,за кое по-напред. Данъци ,такси ,глоби от храстите , цени в магазините
  • 36 Еди кой си

    1 6 Отговор
    Всички сте едни мрънкалници и толкова! Като отидете в европейска държава мълчи те като п.. тки и плащате като попове. Ама тук сте "голямата работа"... Само дето нищо не правите. Прав е оня - такъв ни е мат'риала.

    Коментиран от #38

  • 37 Гепи

    5 0 Отговор
    Това не е застраховка а КРАЖБА в стил ГЕРБ
  • 38 Трабанта

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Еди кой си":

    А ти си една от най големите приказливи пуйки (исках да напиша другото).
  • 39 факт

    2 0 Отговор
    айдуци
  • 40 ВИС и СИК на хоризонта

    2 0 Отговор
    Вадят ГЕРБ от управлението на страната и отпада идеята за облагодетелстване на Бг. олигархията.
  • 41 ВИС и СИК на хоризонта

    2 0 Отговор
    Бонус Малус противоречи на 15 закона и не среща одобрение от гражданите. Провали се и на общественото обсъждане. ГЕРБ се опитват да налагат над народната воля. Ние в Демокрация ли живеем или в Тоталитаризъм? Автомобила ми е личен и ще го давам на който си искам както е до сега.
  • 42 Гост

    1 0 Отговор
    С една дума.. България !!!
  • 43 1234

    1 0 Отговор
    Поредният РЕКЕТ на правителството
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Еди кой си":

    Ти България с Англия ли ще сравняваш,там има закони, малоумник,ти не си ходил в Англия
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове