Last news in Fakti

6 Май, 2019 19:03 2 541 53

Папата призова за мир от сърцето на София

  • мир-
  • софия-
  • папата-
  • папа франциск-
  • реч-
  • българия-
  • среща за мир

„Среща за мир“ е кулминацията в посещението на папа Франциск в България

Папата призова за мир от сърцето на София - 1
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск и представители на вероизповеданията в България участваха в „Среща за мир“. Събитието се проведе на пл. „Независимост“ в София. Шест деца от различни вероизповедания държаха запалени факли, символ на обединението и победата на светлината над мрака. На сцената имаше рози – символ на България, и маслиново дърво – символ на Света Богородица.

Над 200 бяха официалните гости на събитието, сред които президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов. „Среща за мир“ е кулминацията в посещението на папа Франциск в България. Утре Светият отец заминава за столицата на Северна Македония – Скопие.

По-рано в град Раковски папа Франциск даде първото причастие на близо 250 деца и се срещна с представители на католическата общност от страната.

От столичния площад "Независимост" папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека. Това каза Светият отец на събитието за мир - последното от неговото апостолическо пътуване в България.

Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, каза папа Франциск. Светият отец отправя своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различните вероизповедания в България.

"На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят. Нека това символично място да се превърне в свидетелство за мир. В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смачкващото съучастие на заинтересуваните групи. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата. Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: „Направи от мене инструмент на твоя мир”. Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята, на всички хора, които Господ обича", завърши посланието за мир на папа Франциск, цитиран от БГНЕС.

Папата призова за мир от сърцето на София
Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    15 25 Отговор
    ...БПЦ или да се реформира или да се закрие! Никаква полза от нашите попове! Няма какво да се крият зад канона, безполезни са!:(((

    Коментиран от #6, #50

  • 2 Ерхиерея

    37 16 Отговор
    Не си добре дошъл вече в България католически тарикате!!! Ходи другаде да разнасяш политическите послания на Сорос!

    Коментиран от #35, #38, #45

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гърбав

    16 9 Отговор
    Антихрист
  • 5 Batushka

    20 11 Отговор
    Вижда се колко православен е българският народ ....дойде еретика и два дена телевизиите не спряха да ни занимават с католическата ерест която по същество е един маркитингов цирк ...и това ви го казвам аз атеиста ,уфци Христови...

    Коментиран от #52

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Не забравяйте ап. Павел : Римляни 14:4 "Кой си ти, що съдиш чужд слуга? Пред своя си господар той стои или пада. Но ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои."

    Коментиран от #8

  • 7 Архимандрит

    23 10 Отговор
    Я го отсвирете тоя търгаш в едната ръка държи кръста в другата стиска кесията.
  • 8 русенец

    5 14 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Извинявай, но не разбрах смисъла на това, което ми копираш. В състояние ли си като нормален и евентуално интелигентен човек да ми обясниш идеята с думи прости? Защото днес двама представители на БПЦ ги слушах по радиото как от десет кладенеца вода вадят, за да обяснят защо не искат да направят общ молебен ЗА МИР с главата на римо-католическата църква. Не знам дали знаеш, ама и те и вие се кланяте на един бог. Та, очаквам смислен отговор!
  • 9 Нео

    12 4 Отговор
    В статията пише,че Папата е дал причастие на 250 деца.Но да видим
    какво казват самите католици за това причастие:"Вижте каква власт има свещеникът!Словото му създава Бога от едно парченце хляб,това е повече от сътворяването на света!"Не зная за по-богохулно изказване от това,с изключение на това,че римокатолическите свещеници и папата твърдят,че
    имат властта да прощават грехове!И който се противопостави на това твърдение бива прокълнат.Ето и канон 1 на католическия катехизис:Ако някой отрича,че в тайнството на най-святата евхаристия(причастие)се съдържа наистина,в действителност и веществено,тялото и кръвта,заедно с душата и Божественото естество на нашия Господ Исус Христос и следователно целият Христос,но казва,че тя е само знак или символ,или сила,нека бъде проклет.Тази дяволска доктрина си е в сила и днес или казано по друг начин папата в днешния ден създаде Бог!!!Библията обаче ясно заявява:"Защото с един принос Той е усъвършенствал завинаги
    онези,които се освещават"(Евреи10:14).Папата омайва тълпите с фрази за мир и разбирателство,на проповядва дяволски доктрини!Как може да твърдиш,че може да създадеш Бог!

    Коментиран от #10

  • 10 русенец

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "Нео":

    Ти писа и под ник ИМПЕРИАЛИСТ, нали? Сигурен съм, че със същият плам и упование би цитирал и Ленин. Някога опитвал ли си се да мислиш със собствената си глава, а не с цитати? Религиите, в това число и комунизма, се крепят на такива като теб. " Това е вярно, защото Бог/Ленин го е казал!"... Не очаквам да ме разбереш! Бъди здрав!

    Коментиран от #11

  • 11 Нео

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    Това са думи на римокатолически свещеници,нека хората да разберат,че говорят едно а проповядват друго,пък и е добре когато пишеш коментар да го подплатиш с факти!

    Коментиран от #19

  • 12 Петър

    19 1 Отговор
    Ако е видял военния ни парад трябва да е разбрал, че сме най - миролюбивата нация.
  • 13 Гервасий

    21 5 Отговор
    Луциферианският папа призовава за мир, това е смешно. Ватиканската секта е в служба на сатаната, и това го знае всеки просветен, истински вярващ и тълкуващ правилно Библията християнин. Според Библията Ватиканската секта е „великата блудница“, сатанинска църква (Откровение 19:2)

    Коментиран от #14

  • 14 Batushka

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гервасий":

    А така ...настъпи!O Father O Satan O sun!
  • 15 Огън

    4 5 Отговор
    да го гори тоя.
  • 16 Нео

    9 4 Отговор
    През първите векове християните наричат Рим "Вавилон"видно от 1Петрово5:13,религията която проповядва Римокатолическата църква е бунт срещу Бога,за това Той казва в "Откровение" излезте от нея люди Мои,за да опази всички вярващи, от вероотстъпническите и доктрини!!!Запомнете единствено религият,която идва от Бога,води към Бога.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пешо

    5 18 Отговор
    Руските ченгета не понасят папата защото: Така им нарежа шефа от Мацква- цигарения поп. Ако сложим един до друг папата и московския патриарх ще видим разликите. Папата се вози на фиат 500, Кирчо от мацква е фен на майбаха. Кирчо тропка по насата на Радев папата призова за мир. Просто като ги съпоставиш се вижда колко ниско е единия.
  • 19 русенец

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Нео":

    Защо? Какво проповядват нашите? Всъщност разбираш ли езика, на който проповядват? Явно не проповядват мир, след като са отказали за участват, а нещо друго. С какви факти да се подкрепя, та аз ти зададох прости въпроси, на който всеки интелигентен би могъл да отговори, но не и човек, разсъждаващ с лозунги и цитати. Прочие, колко православни болници и приюти има в Бг, бе нещастник?! За колко възрастни християни се грижат българските попове? Просто питам, защото католическата църква го прави - и болници има, и сиропиталища , и старчески грижи полага.
  • 20 MиГ 23

    16 3 Отговор
    До н.18. Папата реално работи срещу Православието и цяла Европа.
    Много заблуден български народ. Ами то нашата Църква почти нищо не прави. А и Ватикана колко пари има....какви сравнения правите...
  • 21 Папа върни се

    12 2 Отговор
    Не съм ти сервирал попарата не си ходи от бг. Изяш я и тогаз си върви. Но чакай ти ако я папкаш ще умреш. То кой ли ще ми даде да ти сервирам моята попара. Нали ще ме арестуват. Все пак Папата е Господ а го охраняват някакви злобни корумпирани келмета. Това означава че самият Папа е лош. Но Исус никой не го пази защото е добър. Логика.

    Коментиран от #42

  • 22 Краен

    14 3 Отговор
    Вън католиците-педофили от България !!!
  • 23 Нео

    11 2 Отговор
    Отговарям ти веднага.Банката на Ватикана се казва"Институт по религиозните въпроси" и разполага със стотици милиарди и винаги е замесена в пране на пари.Тези пари се управляват от Династията на Ротшилд,наричан банкера на папата.Или казано по-друг начин,печелят милиарди а хвърлят монети на бедните,а колкото до нашата църква,тя пък въобще не прави дарения,за това си прав.

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Иван

    7 2 Отговор
    Папата, призови за мир империята на злото САЩ а не в софия да разтягаш локуми
  • 25 Йозеф

    7 3 Отговор
    Задръстихте новините с тоя пенсионер. Баста!
  • 26 русене

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "Нео":

    Какво да ти кажа, брат! Нито даде смислен отговор на простите въпроси, нито пък някой поп от БПЦ може да даде. Щастлив съм, че не си мюсюлманин, че с тоя твой патос и хъс да си се взривил на някой мегдан. Няма смисъл да си пишем, все пак ще те посъветвам да не спамиш толкова под тази статия, каза си мнението, не вярвам някой да те е разбрал, но и не вярвам генерал-лейтенант Неофит да ти е заповядал да го правиш. Бъди здрав. Да си умен ти е вече доста късно, но пък по нашите земи това е хубаво.:) Приключих с теб.

    Коментиран от #29

  • 27 русенец

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Нео":

    Прочие, има и един друг твой колега също като теб прочел една книга, ама тя е "Винету". Той пък за асфалт постоянно говори. :)
  • 28 Западните Балкани

    3 4 Отговор
    Не се впечатлявам от папи или патриарси. Но този е определено на ниво, нашите не са. Не знам какво делят (или по-точно чел съм, но от днешна гледна точка е жалко това да разделя християните, ако това значи нещо днес). Кога патриархът е направил нещо като този папа за обединяване на хората в България? Хората в Раковски ще го помнят за цял живот. Да не говорим за скромотта, която се полага на божите хора. Папата наистина е скромен, нашите са по-близо до мутрите. Словото на папата изключва цялото правителство, целия парламент, президентство, общини. Деца на родния комсомол
  • 29 Нео

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "русене":

    Бъди и ти жив и здрав,но запомни, ако позволиш да бъдеш излъган,ще бъдеш излъган!

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Bahti

    8 2 Отговор
    МАРШ БЕЕ! ВЗЕМИ СИ ГИ ТИ!
  • 32 русенец

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Нео":

    Достатъчно съм умен за да позволя само това, което желая! А ти не оставай само с една книга, ако и свещенна да е тя според някой, който Ти си решил или са ти каза ли, че е ЕДИНСТВЕНИЯ НОСИТЕЛ на ИСТЕНАТА. Като Ленин примерно. Ако беше атеист щеще да видиш колко близко са християнството и комунизма. Както и да е! Вселената е безкрайна и няма една истина! Както и да е, бъди здрав!

    Коментиран от #33

  • 33 Нео

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "русенец":

    Бъди здрав и ти!
  • 34 Townboy

    10 2 Отговор
    Вместо да защитава християните този папа се лензи на чифутите и чалмите. Този папа е истински антихрист!
  • 35 Гудериан

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "Ерхиерея":

    Добре дошъл папа. Не слушай червените боклуци - поклонници на руския патриарх, дето още ходи с пистолет под расото. Да си четат Ленин и Маркс, вместо да се занимават с религия. Наистина нашите дървета от БПЦ са за разпускане

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    9 2 Отговор
    Явно много малко хора вдянаха за какво беше папата тук. дойде за да ни обясни как трябва да приемеме бежанците, а само преди няколко дни борисов спомена , че се очаква наплив от 30 000 такива. сега светна ли ви лампата?
  • 38 куку руку ку

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ерхиерея":

    Дори Природата изпрати буря и градушка...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Наблюдател

    3 6 Отговор
    ПАПАТА ПРИЗОВА ЗА МИР А БПЦ ИЗБЯГА. АГЕНЦИ И ДОНОСНИЦИ НЕЩАСТНИЦИ.
  • 41 жор

    7 2 Отговор
    Посещението беше срам за Папата и Католическата църква. На връх Празника на Храбростта. Той разба. Западната преса отрази като хладното посрещането. Не каза нищо за циркаджията ББ..
  • 42 Сега те разбирам

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Папа върни се":

    Викаш че лошото е обединено а доброто като нас бедните не сме обединени. Хммм представи си каква сила имаме ние бедните ако се обединим срещу злото политиците , мутрите , корупцията. Хммм но ние когато правим протест мислим че сме обединени но не е така защото след като свърши протеста всички се връщаме в къщите си , апартаментите си и жилищата си разделени отново. За да сме обединени всички бедни трябва да живеят заедно и да имат своя политика и да имат свои правила.
  • 43 ПРОГНОЗА

    1 6 Отговор
    По този начин на поведение БПЦ показа че не признава дневния ред на цивилизована Европа. БПЦ се прояви в услуга на Гиндев, в услуга на Путин и на Сатаната.
  • 44 Нека и аз да се изкажа :

    2 0 Отговор
    Аз съм Православен християнин и не вярвам в това писание, което ни представят за “Библията”, нито в Стария Завет нито в Новия! Чел съм ги до научаване на изуст, до завиване на свят, само за да разбера,...финално, че това словоблудство, което ни представят като “светото” писание не е писано от Господ, писал го е Дявола!!! А сега искаме да ни кажат къде е истинската БИБЛИЯ и къде са истинските Евангелия(42 на брой са)!!!!!!

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Няма ги вече

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Нека и аз да се изкажа :":

    Латините крадяха, Кръстоносците грабеха и продаваха на венецианските търговци, гръцките попове горяха и унищожаваха, след тях и османлиите! Всяко истинно писание оставено черни на бяло от Господа беше откраднато или унищожено! Остана ни само Вярата, само защото ТЯ не е материална и дявола не мож я докопа!!!!!!!!!!!!!
  • 47 Хайл

    1 0 Отговор
    Да бъде анатемосан сатаната в белите дрехи,с черна и зла душа
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    И как да се реформира църквата? Да отхвърли Христос, както направиха католиците? Да приеме за глава на църквата човек, а не Господ? Папата йезуит говори за мир, а всъщност дойде да обяви поредната война на запада срещу християните от Източноправославната църква.
  • 51 КАШПИРРОФСКИЙЙ

    0 1 Отговор
    Ако някой зове за мир и приканва за мир , кое е лошото?
    Той , ПАПАТА едвали е виждал толкова объркан и озлобен народ?
    Нека заповяда и ДАЛАЙ ЛАМА или който и да е , само да ни вразуми малко този народ .
    Имаме спешна нужда от усмирение че нашите политиканстващи въжеиграчи превърнаха хората в самоговорещи зомбита.
    Е вярно е не бяхме подготвяни за демокрация и свобода, свикнали сме някой да се грижи и ни храни цял живот в диктатура.
    Само ние сме толкова нещастни в мирно време, ни война имаме , нито друго природно нещастие.
    За това имаме нужда от човек който излъчва някаква надежда за да се лекуваме от олигофрения, па ако ще да е султанът на бруней или африканския шаман.
    Ама няма ваксина срещу злобеенето ,за сега имаме само срещу бяс и трябвали да опитат нашите доктори върху нас ?
    Накрая ГОСПОД да слезне до облаците и да ни излекува от тази болест наречена под секрет( злоба).

    Коментиран от #53

  • 52 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Batushka":

    Не е виновен народа, а смешниците от ГРОБ. 66 си мисли, че като застане до най-големия католик и той ще "блесне", но се видя единствено, че е като...( анатомичен орган с две бузи, но не лик).
  • 53 А,де...

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "КАШПИРРОФСКИЙЙ":

    То, и наш'те плеймейтки призовават за същото. И за глобалното затопляне, съдбата на сините китове, озоновата дупка и са чели Паулу Коелю.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове