Last news in Fakti

11 Май, 2019 16:50, обновена 11 Май, 2019 20:26 2 938 31

Протести срещу Националната стратегия за детето в няколко български града

  • дете-
  • стратегия-
  • протест

Това са едни огромни суми пари, които се наливат от Норвегия в България единствено с цел влияние и да прокарат политиките

В много градове се проведе Национален протест срещу проекта за Национална стратегия за детето. В София протестът е пред Министерския съвет, а след това продължи пред парламента.

Те бяха организирани в социалните мрежи. Там са посочени и основните искания, сред които излизане на България от Норвежки финансов механизъм, тъй като по него България се задължава да създаде и приеме закони за създаване на детски съдилища, което Конституцията на република България забранява.

Настоява се са разследване на Социалните Служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа. Изискване на наказателна отговорност за недобронамерени действия.

Ясно разписани права, задължения и процедури при работата на социалните служби; Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството, заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

Настоява се за подпомагане на семейства в нужда, а не извеждане на деца и предаването им на приемна грижа.

На проявата притеснени родители призоваха да бъде пренаписана Стратегията за детето 2019-2030 година.

Гроздана Янтрова, една от организаторите в Пазарджик, поясни, че протестът е провокиран от законодателните промени, които в момента се правят, въпреки че Стратегията е спряна:

"Въпреки че г-н Бойко Борисов, министър-председателят, обяви, че Стратегията е спряна, оказва се, че работата по Стратегията всъщност продължава и правят промени в основни закони. Всъщност правилата, които Стратегията въвежда, която в момента е спряна, всички неща минават през законите, всички законови поправки се правят, все едно че тая Стратегия е приета, основно Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи. С една дума, се работи. Това са едни огромни суми пари, които се наливат от Норвегия в България единствено с цел влияние и да прокарат политиките, които в момента в Норвегия работят, политиките по отношение на семейството, на децата и всичкото това зад една лицемерна фраза - най-добрият интерес на детето. Просто положението е много неприятно и много притеснително. Това ни накара да излизаме по улиците" .

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков нарече "фалшиви новини" твърденията, че този документ предвижда отнемане на деца от родителите им. Той определя днешния протест като неоснователен, припомня БНР.

"Този проект беше на обществено обсъждане и след като се оцениха обществените реакции срещу него, на практика той нито е започнал междуведомствено съгласуване за разглеждане в Министерски съвет, т.е., работата по него е спряна и това искам категорично пред вас да го потвърдя - протестът няма основание, няма Национална стратегия за детето за 2019-2030 година и няма нормативен документ или проект, който да цели отнемане на деца от техните биологични родители".

Родителите, които ще протестират в Бургас, освен отхвърлянето на Националната стратегия за детето, искат и отмяна на последните изменения в Закона за закрила на детето. Те не одобряват въведените проверки по анонимни сигнали и методите на работа, които дават прекомерна власт на държавните служители за отделянето на децата от семействата им


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    50 1 Отговор
    Мутрата си рита стола предизборно. Какъв ахмак.
  • 2 Анти седераст

    62 1 Отговор
    Ако дойдат да ми вземат детето, ще има отрязани милиционерски глави и ще ги окача на оградата на къщата си да ги гледат останалите. Аз така давам дете - нека ме съдят. Доколкото виждам, няма само на моята ограда да има отрязани глави на служители на посочените служби за отнемане на деца, а ще е масовият случай в България. Моят живот спира с отнемането на детето ми - ще спре и техният.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анти седераст

    50 0 Отговор
    Няма как да вземат български деца от родителите - ние не сме цивилизовани безмозъчни западняци. Тук ше стане нов Батак, само че по 10.

    Коментиран от #7

  • 5 Потресен

    44 0 Отговор
    Само елате да ми вземете децата гробари.... Ще има кръгова отбрана и канонадс. Сирия ще ви се стори като почивка на Бора Бора.
  • 6 Майка

    42 0 Отговор
    Тоя Сорос няма ли кой да го гръме и да му извади червата и да се свърши тази изродщина?
  • 7 681

    34 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анти седераст":

    Батак не искаме нов! Имаме нужда от ново Априлско въстание! Доколкото до протеста, можеше да го напишете по-рано, за да може повече хора да излязат. А не 30 мин преди началото.... (не)зависима медия.
  • 8 Алексиева

    32 0 Отговор
    При практически всички биологични видове в природата майката се подлага на саможертва за децата си. Винаги. Елате ми ги вземете.
  • 9 Пешо

    28 0 Отговор
    Калинките и соросоидите пак ритнаха Боко в глезените! Боко, спри ги, че изгоря!
  • 10 Госあ

    2 31 Отговор
    Да отива жандармерията и да ги пръска тия протести - и буквално и преносно 😂
  • 11 Еврогейовете и соросите

    36 0 Отговор
    се разкриха - искат да върнат най-черните години за България - тези на робството и еничарството, но ще ударят на камък, защото българина традиционно е готов да се жертва за децата си. След, като се уплашиха от силния обществен отпор срещу Истанбулската конвенция сороси и герберасти се опитват да я прокарват тихомълком през задния двор.
  • 12 Госあ

    2 34 Отговор
    Да ги вземат бе, и към Норвегия директно. Най добре ще бъде за тях ! Я тия дето нямат съществена работа и само се ровят в Гугъл за "информация" да потърсят и да кажат България на кое място е по престъпност, детска престъпност, проституция, разпространение на наркотици, достъп до образование, стандарт на живот ? Като не може да възпитавате децата си, да ги вземат 😉

    Коментиран от #15

  • 13 Госあ

    0 31 Отговор
    Да ги вземат бе, и към Норвегия директно. Най добре ще бъде за тях ! Я тия дето нямат съществена работа и само се ровят в Гугъл за "информация" да потърсят и да кажат България на кое място е по престъпност, детска престъпност, проституция, разпространение на наркотици, достъп до образование, стандарт на живот ? Като не може да възпитавате децата си, да ги вземат 😉
  • 14 Архаично и актуално

    12 0 Отговор
    Време е за един стар лозунг: " No pasaran!".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Салса

    23 0 Отговор
    Няма нищо по - ценно от децата и за тях съм готова да умра. Ако някой се опита да ми ги отнеме съм готова да убия всеки без грам милост.
  • 17 Lonecheer

    22 0 Отговор
    Ако някой си мисли, че просто ей така ще ни вземе децата трябва да е наясно, че ще му се наложи да умре. Ние не ходим по протести , но сме готови да се при нужда.
  • 18 Госあ

    1 31 Отговор

    До коментар #15 от "Тодор":

    Ти мене не ме мисли, а гледай да възпитаваш добре поколението си и никой няма да ти го вземе. Не е достатъчно само да се размножаване като чехълчета и да се биете в гърдите. Щото България съвсем на бардак заприлича

    Коментиран от #29, #31

  • 19 Пенко

    26 0 Отговор
    Незабавна забрана на НПО - та свързани със Сорос и педалски и педофилски организации, както и пълна забрана на хора, свързани с такива НПО-та да заемат държавни, общински и обществени длъжности. Недопускане финансиране на НПО-та с държавни и европейски пари.
  • 20 Цецо шлифера

    8 1 Отговор
    Аз пък търся евтин мезонет!
  • 21 Матей

    16 1 Отговор
    Безсмислени закани към чиновници и милиционери,все едно кучето да гризе тоягата,с която го бият.Първо,за да не се стигне дотам,трябва такъв закон да не бъде приеман,второ,всички организации на външно финансиране да бъдат изгонени от България като подривни,а за целта предусловието е свалянето на ГЕРБ И АРЕСТУВАНЕТО НА ВСИЧКИТЕ ИМ АКТИВИСТИ КАТО ПРЕДАТЕЛИ И РУШИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА.
  • 22 мнение

    17 0 Отговор
    За пари ще продат и родните си майки...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПРОДАЖНИ И АЛЧНИ БОКЛ.ЦИ СТЕ

    17 1 Отговор
    ВСИЧКИ КОИТО ПОДКРЕПЯТЕ ТЕЗИ ИНФАНТИЛНИ ДЖЕНДЪРИ И НЕЧОВЕЦИ ОТ Г.ЙСКА НОРВЕГИЯ.ЩЕ ДОЙДАТ ТУК НЯКАКВИ АНТИ ЧОВЕЦИ И ЩЕ НИ КАЗВАТ КАКВО ДА ПРАВИМ С НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА.Я СИ ПРИЛАГАЙТЕ БОЛНИТЕ И НЕЕФЕКТИВНИ МЕТОДИ В НОРВЕГИЯ И НЕ НИ УЧЕТЕ КАК ДА СИ ГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА.ЗАЩОТО БАТАШКОТО КЛ.НЕ ЩЕ Е НАЙ-МАЛКОТО КОЕТО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ЗА ВАС.

    Коментиран от #25

  • 25 знаещ

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "ПРОДАЖНИ И АЛЧНИ БОКЛ.ЦИ СТЕ":

    аз също съм против Норвегия да дава пари на България за това.На България пари не и трябват,тя има.Но защо,така са ви объркали съзнанието за тази държава,като нищо от това не е вярно.Осведомете се първо.Когато има причина деца се взимат,защото службите работят,така както полиция,съд.За превишена скорост се лежи в затвор.И защо ге.ска като в Норвегия има повече семейства и се раждат повече деца от България?Тогава нещо на обратно излиза! Манипулиращи статии на които,хората вярват.Но и все пак,политиците не е нужно да взмат пари за да сменят система!

    Коментиран от #27

  • 26 Румяна Костова

    6 0 Отговор
    Интересно ми е как така няма да има отнемане на деца, когато в Европа това вече е факт. В Сърбия също отнемат деца от по-бедни семейства и ги дават на съвсем чужди хора, на които държавата плаща солидни суми. Но те, сърбите са ратифицирали тайно от народа ИК А ние като се опънахме, същото безумие ще се случи законно, само че чрез Стратегия за детето. И откъде на къде по анонимен сигнал ще пускаме да ни проверяват как възпитаваме децата си. То вече при тази ниска раждаемост съвсем ще се обезмисли да се раждат деца, след като държавата може да ти ги вземе по анонимен сигнал.
  • 27 Румяна Костова

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "знаещ":

    Не вярваме само на статии, ами гледаме и документален материал на Интернет за случаи когато се отнемат деца в Европа. В Норвегия не можеш да повишиш дори тон на детето си, ако се е увлякло с часове с електронни игри и не си пише домашните. Децата имат само права, те могат да променят пола си, без разрешение на родителите си. Училището и НПО-тата ще възпитават детето Ви, а Вие нямате думата.

    Коментиран от #28

  • 28 знаещ

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "Румяна Костова":

    Родителя има право да контролира децата си,да ги учи кое е правилно и кое не.За това деца не се отнемат.Нямаш право да го малтретираш.Тогава вече в Норвегия може да ти го вземат,а в БГ не. Все още помня случая в един Бургас,където баща беше насилвал малката си дъщеря и службите за закрила на детето му разрешаваха да продължава да я вижда,въпреки че тя е била травмирана от него!!! Е,как така? Има и други много такива случаи,с алкохолици които бият децата си. В БГ няма една работеща институция,не случайно излезе песента-„Няма такава държава“,която описва до една степен положението. Та ако така се отнемаха деца,в Норвегия хора нямаше да живеят.За всички децата са най-скъпото.

    Коментиран от #30

  • 29 Тодор

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Затвори си устата, че от лапане на пишки миришеш на сперма от километри. Разбивам, че през повечето време се чудиш кой си мъж, жена или просто психично болен идиот, но за това никой не ти е виновен. Всяка лудница би ти помогнала стига да потърсиш помощ от тях.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове