Last news in Fakti

8 Май, 2012 08:46 1 996 5

Нов метод за асфалтиране ще има в София

  • йорданка фандъкова-
  • софия-
  • асфалт-
  • боклук-
  • почистване
Нов метод за асфалтиране ще има в София - 1
Снимка: БГНЕС

Догодина ще бъде изработена програма за преасфалтиране с нови методи, които са по-икономически изгодни, съобщи пред бТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова. По повод асфалтирането на улиците в София, кметът каза, че около 20 % от заложената програма е изпълнена. Нови улици се изграждат край булевардите Черни връх, Бъкстон, продължението на Ломско шосе. Изграждат се и нови велоалеи. На места са изпълнени и ремонтите на тротоари.

Средствата тази година обаче са насочени предимно към вътрешно кварталните улици. А запълнените дупки имат досиета. Ако в рамките на година една дупка отново се отвори, то тя се ремонтира за сметка на фирмата-изпълнител. Досега са обхванати около 135 хиляди квадратни метра, предстои да бъдат ремонтирани още около 450 хиляди кв. м.

Основните усилия на общината са насочени и към строителството на нови детски градини и откриването на нови места. В момента се строят осем детски заведения, а се проектират 40.

По думите на Фандъкова проблемът в София идва в резултат на недалновидна политика. Над 44 детски градини са били заменени за апартаменти с решения на Общинския съвет още през 2003 г.  Последният опит за замяна бил през 2006 г.

Над 40 хиляди души са се включили в инициативата на bTV „Да изчистим България за един ден” миналата година, а над 13 хиляди - в традиционното пролетно почистване на София, организирано от Столична община, съобщи още столичният кмет. За предстоящото чистене на 12 май, организирано от бТВ, са привлечени и фирми за извозване на едрогабаритен отпадък, той ще се извозва в депото във Враждабна. Клоните ще се мелят на място.

В рамките на четири дни отпадъците, събрани на 12 май,  трябва да бъдат обработени. Столичани могат да звънят на тел. 9875555, за да подадат сигнал, ако боклукът не е извозен. Кметът призова да се почистват градинките и парковете, както и междублоковите пространства, а не да се чистят тавани и мазета. Столичани могат да правят това във всеки друг почивен ден.

„За мен основната цел е привличане на гражданите, за да има нетърпимост към замърсяването. Така че бих призовала да изчистим България за един ден, но да я пазим цяла година”, каза Фандъкова. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАЙЛО

    2 1 Отговор
    НОВ МЕТОД НА КРАДЕНЕ ЩЕ ИМА В СОФИЯ УРА

    Коментиран от #5

  • 2 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Аман от черногледци!
  • 3 Angel

    0 1 Отговор
    Няма лошо, ама и със сегашния метод асфалта трае по една година макс
  • 4 С. Т.

    1 0 Отговор
    Има един начин, казва се - БЕТОН! Е малко по-скъпо е, но като сметнеш "асфалта" за 20 г. май излиза на сметка...
  • 5 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИВАЙЛО":

    @1 ot takiva kato teb mi e doshlo do gusha