Last news in Fakti

29 Май, 2019 08:27 9 682 30

Битка: Лиляна Павлова и Александър Йорданов се борят за място в Европарламента

  • евроизбори-
  • резултати-
  • листа-
  • герб-сдс-
  • борба-
  • лиляна павлова-
  • александър йорданов

Към настоящия момент Павлова е извън Европейския парламент

Битка: Лиляна Павлова и Александър Йорданов се борят за място в Европарламента - 1
Източник: БГНЕС

Кандидатът за евродепутат от обединената листа на ГЕРБ-СДС Лиляна Павлова е на прага да измести водача на листата с преференциален вот, сочат данните от обработените на 95,20% протоколи на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщава OFFNews.bg.

Изчисления на база оповестените резултати сочат, че на Павлова не ѝ достигaт около 3200 преференции, като остават около 4,8% необработени протоколи, от които тя може да ги добие.

Голяма част от тях са от избирателните райони Враца и Монтана, обработените протоколи от които обаче показват съмнителни тенденции, като например необичайно висок брой преференции в някои села за кандидати, които не са обвързани нито лично, нито професионално с региона.

Ако кандидат за евродепутат получи над 5% от общия брой подадени гласове за листата, от която е излъчен, то той излиза начело на листата и пръв получава мандат, ако такъв бъде спечелен от партията.

Според сегашните данни листата на ГЕРБ-СДС получава 6 мандата в Европарламента, като към момента Лиляна Павлова отпада, тъй като е на 7-мо място в нея. Тя обаче е единственият кандидат в листата, който е близо до това да събере достатъчно висок преференциален вот и да излезе начело, осигурявайки си мандат в Европарламента.

Според сегашните данни за листата на ГЕРБ-СДС са гласували общо 579 755 човека в страната и в чужбина, което означава, че прагът е 28 988 преференции. Общо към момента Павлова има 26 031 преференции, което означава, че не ѝ достигат още 2957, за да прекрачи прага на преференциалния вот. Тези изчисления обаче са на база 95,20% обработени протоколи, според които ГЕРБ взима 30,94% от вота.

ЦИК все още не е публикувала данните от окончателното преброяване, но нейни представители коментираха по-рано днес пред БНТ, че според междинните резултати при първото въвеждане на протоколите вотът за партията на Бойко Борисов се е покачил до 31,07%. Според изчисленията, извършени на база оповестените данни, Павлова ще има нужда от около 3200 преференции, за да измести водача на листата и да си осигури място в Европарламента.

Ако ги добие, Павлова би получила мандат наред с водача на листата Мария Габриел и кандидатите от следващите 4 места в листата - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Така би отпаднал представителят на СДС в листата Александър Йорданов, който към момента заема шестото място в нея.

Бившият председател на парламентарната група на СДС в 36-то Народно събрание получи избираемата шеста позиция в листата, когато СДС и ГЕРБ се договориха да се явят заедно на изборите за Европейски парламент.

Обработването на протоколите тази година отнема необичайно дълго време в определени избирателни райони.

ЦИК публикува данните при 95,20% обработени протоколи вчера към обяд, като от тогава няма промяна. Данните в сайта на специализирания орган показват, че протоколите за ИР Враца, Монтана и Русе все още са обработени само на около 70%.

На около 80% са обработени тези от Велико Търново, София област и Търговище, а Хасково и Стара Загора са на около 90%. Всички останали са или на 100% или много близо.

Вчера стана ясно, че във Враца и Хасково приемането на протоколи става бавно заради множество допуснати грешки. Обработените протоколи от малки общини и села на Северозапада обаче показват необичайно висок вот за някои кандидати от листата на ГЕРБ-СДС и в тях Лиляна Павлова, Александър Йорданов и Емил Радев например вземат огромен дял преференции. Лиляна Павлова също така се оказа изключително популярна в пернишкото село Брезник, където от общо 498 гласа за ГЕРБ, лично за нея са дадени цели 206 гласа.

Водачът на листата Мария Габриел най-вероятно отново ще бъде избрана за еврокомисар. Това означава, че по-късно през годината единият мандат от листата ще бъде освободен и който не е успял да влезе сега, ще го получи на малко по-късен етап.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Престъпника от Банкя

    40 10 Отговор
    Искаш нов апартамент - стани герберсст и подмий филиите на охраната на бай Тошо!!
  • 3 Усмивката

    29 5 Отговор
    Туй ще да е сумотурнир за мръвка наградата
  • 4 233

    34 6 Отговор
    Кат ва забухам и двамата с една цепеница по дебелите тикви, шъ ви дам един ЕП продажници долни сте и двамата!

    Коментиран от #21

  • 5 ЦЕЗАР

    45 4 Отговор
    НЕКА ПО ДЕБЕЛИЯ ДА ПОБЕДИ!

    Коментиран от #8

  • 6 Евробол

    17 4 Отговор
    Заради една топка ще прецакат друга...
  • 7 злобар

    26 4 Отговор
    Свинетката ще победи защото всички обичаме свинско.
  • 8 Усмивката

    25 4 Отговор

    До коментар #5 от "ЦЕЗАР":

    Ще има ли кантар преди срещата.
  • 9 Гербераст

    35 3 Отговор
    Битка в кочината .
  • 10 Наивен

    36 2 Отговор
    Защо винаги 95% от протоколите се обработват за един ден, а останалите грубо 5% за една седмица? 🤔🤔🤔
  • 11 SAAB

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "ОБЕЗУМЯЛА БЕСЕПЕРАСТИЯ":

    Кой народ ? Твоят ......от " княжество рома " ! Поглидни стадистиката и виж колко и от гъде са за твоят главанак !
  • 12 Алоо

    32 3 Отговор
    Враца, как стана така, че варненската свинкя има най много преференции във враца. Оня с асансьора се е олял пак, а.
  • 13 Вземете

    17 3 Отговор
    Лилето да се доразпори в европарламента
  • 14 fjj

    28 4 Отговор
    Ако Александър Йорданов стане евродепутат, спирам да гласувам и да се интересувам от евросъюза.
  • 15 Хахаха

    19 5 Отговор
    Битка на две прасета за ЕП за да представляват стадо затъпели овце. Хахахахаха
  • 16 Пак този

    7 2 Отговор
    По преференциите ще видим, колко са гласували за ГЕРБ и колко за СДС.....
  • 17 Ха ха

    10 3 Отговор
    В северозападна са правени касти ги между бъдещи кандидат кметове, който купи повече гласове за ГЕРБ той ще бъде кмет на другите избори. За да се знае кой какво е купил единият купува за преференции 108, а другият за 112 например. Така от партията разбират кой е по кадърен кандидат от двамата
  • 18 Тодор

    13 3 Отговор
    Два паразита негодни дори да ринат оборска тор ама напират за власт и пари сякаш ще живеят 200 години.
  • 19 надежда

    8 2 Отговор
    предпочитем да е лилилту, а не това отявлено и нагло туловище, потомък на убиеца н а децата от ЯСТРЕБИНО

    Коментиран от #20

  • 20 ?!?!?!?!?

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "надежда":

    Как ли се носи такава кървава карма - детеубиец ?!?!?!?
  • 21 Не бях чел по-хубав коментар

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "233":

    от твоя! Браво! Все още се смея!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 МиГ 23

    5 2 Отговор
    Как е възможно да гласувате за А. Йорданов? Хора осъзнайте се!
    Негов роднина е участвал в разстрела на 6-те ястребинчета.

    Коментиран от #26

  • 24 Nostradamus

    5 0 Отговор
    Ненавиждам Свинетка, но искам боко да изпързаля Сашо Бахура. Всеки, който влезе в коалиция с МУТРИТЕ от ГЕРБ бива Употребен и Изритан!
  • 25 Да гледаме пропорционално

    2 1 Отговор
    Асим Адемов в този случай трябваше да е на 7 място, ако се гледа , че българите сме седем милиона. Защо този насила го бутате напред в листата. Защо правите мили очи на турците, след като си имат партия в България. И да не мислите, че ще защитават бълг. интереси в Европа? Душата им е в Турция. ГЕРБ предатели!
  • 26 Нали

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "МиГ 23":

    Как можеш да гласуваш за БСП! Осъзнай се! Нейни хора взривиха храма "Света Неделя "!
  • 27 Кеч ес кеч

    2 1 Отговор
    Две свинки са боричкат у тиквите. Или мазни борби. Сега по-големия комунист ще спечели.
  • 28 Браво

    1 0 Отговор
    Абе пратете Винетката,тя взе само жълтите павета.А Ал Йо сигурно е откраднал повече.абе никой не става ама " електората" ги е избрал.....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 цвцв

    1 0 Отговор
    лилито при фидосова ицачева
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове