Отчаяни кръчмари примамват с „риба по гръцки" и други подобни ерзац гръцки манджи туристите по Южното Черноморие. Очертава се слаб сезон, заради това собствениците на крайбрежните заведения са избрали с „гръцкия" номер да привлекат повече клиенти и да спасят търговията си от „ол инклузив" системата, разкрива в. „Труд“.
В менюто по крайбрежните ресторанти откриваме задушения ватос по гръцки, който струва 15,89 лв. за порция, толкова са и скаридите - пак по гръцки, само че с 50 грама по-малко от ватоса. 17,89 лв. Плащаме за чиния със скариди „Саганаки", а порция от 300 грама калкан струва 39,89 лв. Предлага се и плато „цял калкан на тиган", което се състои от 4 порции.
Най-народна цена държи цацата, която се харчи по 3 лева порцията, пържена, по българска рецепта, в комбинация със студена наливна бира, която струва 2 лева халбата. Пържените попчета, по български, струват 8,89 лева за 300 грама, а сафридът на тиган е 11,89 лв. Супата от риба е два вида. Освен традиционната, от колкото се може повече черноморска риба, която струва 5,69 лв., има и средиземноморска, която се продава по 7,89 лв. В Созопол в по-луксозните ресторанти народната цаца я няма. Пърженият сафрид върви по 12,90 лева порцията, чернокопът на скара е 16,99 лв., а пърженият калкан удря 40 лева порцията.
По ресторантите лавракът на скара е 24,99 лв., а рибената чорба е 5,99 лева, като изрично се споменава, че не е от скумрия, а от по- класни риби.
В Бургас рибената чорба от скумрия е около 3 лева, а над 5 лева е от "букет" морски дарове.
На култовия далян "Чайка", където е сниман филмът "Оркестър без име" още отсега е пълно с гости. Тук удоволствието е две в едно - хем вкусна риба, току що извадена от морето, хем приказна гледка към вълните. Далянът е между Созопол и Каваците и тук е засадено борче от първия космонавт Юрий Гагарин. А сега борчето е голямо дърво.
Рибената чорба на даляна е 5,90 лв., сафридът, пържен е 11,90 лева. Предлагат също и филе от попче, порция от което върви около 17 лева.
Един от най-старите далянджии - Димитър Янчев Брадата, който по настоящем е кмет на рибарското селище Ченгене скеле казва, че на далян се ходи само с хляб. Навремето на огъня къкрел огромен казан, вечно пълен с най- прясна и вкусна риба. Имало достатъчно ракийка и винце. Затова за всеки гост било задържително само едно - да носи хляб. И две яйца, ако иска супата да е застроена.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Мутроморие
Коментиран от #23
23:35 10.06.2019
2 охи по български
Коментиран от #6
23:42 10.06.2019
3 filo
Коментиран от #64
23:50 10.06.2019
4 Паток
23:54 10.06.2019
5 Чичо Сашо
23:54 10.06.2019
6 Чичо Сашо
До коментар #2 от "охи по български":
Проблемът като цяло е, че на морето се наемат сезонни работници, които всичките са на 4 часа или директно без договор, безжалостна експлоатация със съответно резултиращо такова обслужване на клиента. В ресторантите иди-доди, ама закуската в хотелите не ви я препоръчвам. И оттам преебаването на клиента и накрая става "българска работа".00:02 11.06.2019
7 Bubbles
00:17 11.06.2019
8 Каблешко
Коментиран от #37
00:17 11.06.2019
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Един
До коментар #9 от "Аман":
Силни сме много в нетаКоментиран от #13
00:22 11.06.2019
11 Ниска Осъзнатост
00:24 11.06.2019
12 МЪДАААА
00:33 11.06.2019
13 Ти да видиш
До коментар #10 от "Един":
То не, че сме силни в нета бе човек, ама да имаш Гърция и Турция за съседи, и да не захапеш 5 основни неща затова как се прави туризъм от тях, колко тъп трябва да си. Не съм стъпвал на черноморието от 20 години, а съм на 35, смятай. Само като имам работа натам, мина, дореве ми се и газ с 200. Няма отношение, сервиз, хигиена и чисти води за аматьорско гмуркане с харпун...ето ти 4 причини(първите) от раз. А на юг има и в повече, та понякога и за по малко пари. Айдееее за нашето съсипано вече кафеви море..00:39 11.06.2019
14 НЕ ЗНАЕТЕ
00:40 11.06.2019
15 гост от Бургас
До коментар #9 от "Аман":
Няма хейтъри и всезнайковци! Това са коментари на хора които са си патили по нашето лайноморие.Ако не бях от Бургас и аз щях да ходя на почивка в Гърция.Ние нямаме хотелиери.Имаме селски тарикати които дерат кожи.Ти случайно да не си от тях та така горко плачеш? Научете се да плащате заплати и да наемате професионален персонал.Не хванати от гората или от турските села,неграмотни и незнаещи ни един език,даже български !00:49 11.06.2019
16 бай Даньо
Коментиран от #24, #53
00:51 11.06.2019
17 Йозеф
За сравнение - шезлонг с чадър и маса +WiFi - безплатно, чаша 500мл. фреш портокал, изцеден пред мен на бийч бар - 3€. Плато риби на скара е 30€ в кръчма, 4 ма човека трудно го изяждаме и никога не ми е сервирана топла салата.
Коментиран от #25
01:27 11.06.2019
18 SAAB
02:17 11.06.2019
19 draco
Всичко си е по гръцки , обслужването е на ниво . Има и лично уважение към клиента , усмивка , приветливост и т.н и т.н ...
После обаче , онзи шеф на хотелиерите , ресторантьорите и подобни в България да не ми излиза с тъпите си молби да сме си останели да плажуваме в България , защото видиш ли , разлика с Гърция няма , напротив , в БГ било по-добре !
Да , ама Не !
Да ! Благодаря !
04:09 11.06.2019
20 Пичове
04:32 11.06.2019
21 Пешо
05:27 11.06.2019
22 да бе
06:05 11.06.2019
23 Николай
До коментар #1 от "Мутроморие":
Чул те господ, вече крака ми не стъпва в Сънито бетонна джунгла. В Созопол също.06:57 11.06.2019
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Точно така е,
До коментар #17 от "Йозеф":
имаше преди време един журналист, който разказа една случка с него на морето. Винаги ходел на тоя остров на почивка. Отивайки пак, се обажда на кирия Мария, собственичката на таверна, че иска прясна риба за вечеря. Кирия Мария му казва, че не може да му предложи, тъй като не са се върнали лодките от морето!!!! Това е прясна риба, нашите предлагат боклуци.08:12 11.06.2019
26 Умно село
Многото в "занаята" имат мерак, но само това.
Преди години се подготвяше персонал към ЦКС , който наистина бяха подготвени хора в бранша.
Спомням си в София имаше кръчма, която имаше седмично меню и винаги можеше да хапнеш, а сега много и нищо. Не многото засища и дава удоволствие , а добре направената храна и готвача да те гледа от време на време докато хапваш. Това е занаят, който не всеки го умее.
Така , че да ни пробутват разни ястия, които те самите не знаят как се приготват, но ги кръщават така си е наистина "порно в кухнята".
За това си има КУХНЯ. БЪЛГАРСКА , ГРЪЦКА, КИТАЙСКА , РУСКА И ТАМ СИ ИМА ПРАВИЛА ПРИ ПРИГОТВЯНЕ НА ЯСТИЯТА.
ПО ДОБРЕ ДА ПЪРЖИШ САМО КАРТОФКИ, ЦАЦА И БИРА , ОТКОЛКОТО ДА СЕ ПРАВИШ НА "ШЕФ" и да ти се радват и хвалат "ПРИЯТЕЛИТЕ".
08:33 11.06.2019
27 Васил
08:42 11.06.2019
28 Айде мерси яж си я
08:46 11.06.2019
29 Фекалии плуват във водата
Коментиран от #49
08:54 11.06.2019
30 Краси
09:00 11.06.2019
31 karakondgul
Ми влез като кафърски бивол в селския си клозет. То е същото. След петдесетина години, кафяво море, което е вътрешно, затворено и не особено голямо ще бъде забранено за къпане, по разбираеми причини, ако на делтата на Дунав и на другите вливащи се реки, както и във всяко населено място по крайбрежието, не се изградят мощни пречиствателни станции.
09:00 11.06.2019
32 Сънчо
09:24 11.06.2019
33 Преди години
09:25 11.06.2019
34 Този коментар е премахнат от модератор.
35 Paxnas
09:28 11.06.2019
36 bbb
09:41 11.06.2019
37 Баш Батка
До коментар #8 от "Каблешко":
Принципно ако затворят границата с Гърция евентуално може да им се дигне работата. Иначе трябва да си психично болен за да ходиш на почивка която ще приключи в енфекциозна болница.10:08 11.06.2019
38 Badema
10:15 11.06.2019
39 Спиро Куртаки
10:43 11.06.2019
40 filo
Коментиран от #62
11:01 11.06.2019
41 Грацата
Коментиран от #51
11:07 11.06.2019
42 filo
11:08 11.06.2019
43 Густо Майна
До коментар #34 от "Муха":
Няма как да ми рекламираш наш пред гръцки (безкраен по някога) плаж с кристално синя вода (особено Халкидикито - без вълна и на 20 м всичко се вижда)! Само нашата вода, където е по-безсолна, ама това рефлектира върху замътеността и в съвкупност от входящите реки и "завиреното" Черно море! Относно цените: прав си! За вече десетина год. редовно летуване по гръцки и турски плажове бих казал, че цените по кръчмите са поне двойни сравнени с нашите - къде го виждат това "по-евтино" в Гърция, пък особено риба, да не говорим за питиета?! От чист патриотизъм, а и носталгия (нашето крайбрежие го познавам и "по мидите" от Дуранкулак до Резово) всяко лято ходя поне по два пъти за 4 - 5 дни, по нашето черноморие. Три години обаче посещавам само едно местенце: другите ги "уплътниха"!!! Миналото лято обаче и на този див, каменист и труднодостъпен с обикн. кола плаж потока взе да се увеличава... Май ще го зарежа Черното море поне в близко бъдеще! Понеже много пътувам миналата седмица ходих от Пловдив до Варна за три дни. И по работа, и по приятно. Винаги карам по преките пътеки: магистралата, Карнобат-Айтос-Руен-Дюлино, към Варна. Викам си този път ша мина през Бургас, да проведа "контрол", като Първия ръководител (хахаха). Ами какво да кажа... Страшно е от към бетон! Сарафово - Поморие - Сл. Бряг, Обзор!!! Гледка няма, море се не вижда! Сгради, сгради, сгради... Няма свършване градът... Е какво да правя там?! И въобще някой от малкото останали хомо сапиенс в България вярКоментиран от #44
11:35 11.06.2019
44 Густо Майна
До коментар #43 от "Густо Майна":
Та вярва ли, че можем да сме конкуренция на Гърция и Турция в летния туризъм? С десет пъти по-къса брегова ивица и два месеца по-къс сезон! Като ми се заплюнчат некви осемдесет годишни хотелиери тип Балкантурист, в едно с "красивата" ни министърка на туризма как ги претрепваме видиш ли в упражнението се чудя да псувам ли, да се хиля ли! После Чернобил (пример) е пропаганда разбираш ли...11:42 11.06.2019
45 Българин
12:52 11.06.2019
46 Този коментар е премахнат от модератор.
47 Plovdiv
Коментиран от #54
13:24 11.06.2019
48 МЕНГЕМЕТО
14:22 11.06.2019
49 Верно ъ
До коментар #29 от "Фекалии плуват във водата":
Ам ша пливат, как няма да пливат. Кефалът и иларията също трябва да се хранят с нещо.14:52 11.06.2019
50 дядо пръцко
14:56 11.06.2019
51 Мустафа
До коментар #41 от "Грацата":
Бъзика се бе ! Защо му пишете минуси ?Коментиран от #52
15:56 11.06.2019
52 Грацата
До коментар #51 от "Мустафа":
Ашколсун бе, Мустафа! Ти вдяна. Просто проверявам колко е останало от чувството за хумор у българина. Ами какво да се прави, когато през март примерно му предлагат "пресен" чернокоп и той вярва!?17:15 11.06.2019
53 Оркестърът!
До коментар #16 от "бай Даньо":
Бай Данйо!!!Ни тъ знам от къде си и накъде си,ама ни си от таз държавица!Или поне не тъ цуца!Я още пенсионеркъ ни съм,пък да стана,нимога и до гърция да ида!От 100км ти личи,че от нивата ,някой те е дръпнал на държавна котлова!17:41 11.06.2019
54 Оркестърът
До коментар #47 от "Plovdiv":
И не само това!Аз от години,тук на почивка не ходя,но всяко лято отивам да уважа пълното им безхаберие с надежда,че ще прогледнат.Изтравам ги два дена!17:44 11.06.2019
55 Този коментар е премахнат от модератор.
56 Този коментар е премахнат от модератор.
57 123
22:41 11.06.2019
58 Този коментар е премахнат от модератор.
59 Много дървета без корен
23:12 11.06.2019
60 1912
До коментар #56 от "бай Даньо":
Недей да навираш всичко под чертата но Мутроморието. Мразим го точно защото обичаме България, колкото и да е трудно това последното. И именно кенефът, в който се превърна българското крайбрежие е олицетворение на това, в което се е превърнала в момента някогашната държава, която се намираше на това място!23:29 11.06.2019
61 Димитриос
Коментиран от #67
23:33 11.06.2019
62 Гражданин
До коментар #40 от "filo":
Аз гърците не ги обичам и за това няма да си давам парите при тях. Ама и на черноморието в тази мизерия няма да стъпя.23:34 11.06.2019
63 Този коментар е премахнат от модератор.
64 vasik atanasova
До коментар #3 от "filo":
да ти кажа ли защо ?руснаците отиват в турция тази година
путин им е наредил
а те не са като нас да не слушат а са като войници изпълнителни
и да за огромно съжаление тази година сезона ще е слаб
01:22 12.06.2019
65 Този коментар е премахнат от модератор.
66 Валето
08:21 12.06.2019
67 Plovdiv
До коментар #61 от "Димитриос":
Никога не съм имал хладилна чанта... М-у другото - уважавам Гърция и гърците.22:51 12.06.2019