Last news in Fakti

12 Юни, 2019 11:01 3 570 14

Животът в България e поскъпнал значително

  • инфлация-
  • поскъпване-
  • цени-
  • ток-
  • парно-
  • храна-
  • зеленчуци

Годишната инфлация към края на април е 3,7%

Животът в България e поскъпнал значително - 1
Снимка: БГНЕС

Зеленчуците са поскъпнали с близо 26% за година. Цените на хляба и зърнените храни са нараснали с 11,3%. Годишната инфлация към края на април е 3,7%, което е повторение на рекордната стойност от края на октомври миналата година, пише "Труд", позовавайки се на данни на Националния статистически институт към края на април.

Освен поскъпването на зеленчуците и хляба, е регистрирано и покачване на цените на рибата и другите морски храни – средно с 2,6%. Инфлацията е значително по-висока от лихвите по банковите влогове, които за граждани вече са под 3% годишно. Затова инфлацията реално топи спестяванията на хората и бизнеса в банките.

Съществено значение за инфлацията в страната освен храните имат и парното и топлата вода. През април цените им са с близо 15% по-високи от същия месец на миналата година, сочат данните на НСИ. Газообразните горива са поскъпнали с 12,5%, а течните горива за бита – с 9%.

Природният газ поевтинява от 1 юли, но ток, парно и топла вода поскъпват. "Булгаргаз" поиска намаление на цената на синьото гориво с 0,60% или около 0,27 лв. за мегаватчас. Така на практика през третото тримесечие на тази година цената става 44,90 лв./MWh без такса за достъп, пренос, акциз и ДДС.

При електроенергията средното увеличение ще бъде с 3,48%. Най-много ще поскъпне токът в Югоизточна България – с 3,59 на сто. За клиентите на ЧЕЗ повишението ще бъде 3,46%, а за тези на "Енерго про" – с 3,38 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво урааааа

    50 3 Отговор
    Още ще поскъпва гарантирано от герб......
  • 2 работещ българин

    27 2 Отговор
    Тъй лиии? Ние все си живеем бедно.
  • 3 Жхх ъх

    15 18 Отговор
    Мачкай ги тия българи,Бойко
  • 4 Главчев

    43 3 Отговор
    Живота в България е ужасно скъп защото доходите не отговарят на стандарта. Вече в повечето европейски страни е по - евтино отколкото в родината. Ние плащаме най - скъпият ток, вода и храните като цяло са над средното ниво за ЕС като цени.
  • 5 дедо Мишо

    17 3 Отговор
    А моето портмоне стана по-дебело, понеже в него си нося удостоверението за пенсионер, че да мога да ползвам пенсионерските "облаги" ...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 NikNay

    14 1 Отговор
    Това подпомага дейността за разширяване на гробищните паркове и свързаните с тях попове и погребални агенции.
  • 8 Дядо на дядото

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "дедо Мишо":

    Моето е още по-дебело от твоето , защото си нося тоалетна хартия, но тя се износи...от седене в него.Като няма за ядене , няма и за с.ане.))))
  • 9 гост

    8 3 Отговор
    Нормално, какво очаквате да се случи при сегашната обстановка в страната? Първо, в момента геополитическата ориентация на България е ужасно неясна, което отблъсква стабилните инвеститори. Второ, сивата икономика и неправилното усвояване на евро средства е в апогея си. И трето, работната сила(имам предвид квалифицирани работници) са извън страната(с малки изключения в И.Т. сектора) и работят за чужди икономики, който могат да бъдат възприети като конкурентни. Като под конкуренция се разбира, както производство на по-добри и на по-добра цена стоки, така и предлагане на благоприятна и сигурна обстановка за инвестиране, пряко зависеща от горните три. В Е.С. сме, и това би ни улеснило значително за привличане на големи инвеститори, последващо укрепване на икономиката и създаване на сравнително големи, български производстава. Но за да стане това, очевидно трябва да се справим първо с горните три проблема. Като и инфлацията в Европа е 3.7, при нас е малко повече, но това е друга тема.
  • 10 Main Fürher

    5 4 Отговор
    Ако бяхме фашистка страна,нямаше да има престъпност и всички щяха да живеят добре.Ако не ми вярвайте отидете в Испания,където имат цял мавзолей в памет на Франко!Hail Franko!!!
  • 11 гост

    8 2 Отговор
    Почти всички мои познати помагат финансово на родителите си, ние също. В нормалните страни е обратното.
  • 12 Прост народ

    7 1 Отговор
    Пак да гласувате за боко и да ядете пресни картофи от внос от египет а българския производител да си изхвърля стоката щото щото няма кой да му я купи, народа няма пари
  • 13 Не по темата

    0 0 Отговор
    Убили 4 мечки за последните няколко седмици!
    Ето това е особено зловещо престъпление. Убити са просто така, за кеф!
    Колко прост трябва да си за да извършиш такова убийство на беззащитни и изчезващи Божи същества?!
    Много, много прости боклуци са извършителите.
    Дано бял ден да не видят. Дано да се разследва бързо и качествено а Съда да има куража да им постанови ефективни присъди и тежки глоби. Би трябвало и завинаги да бъдат лишени от правото да бъдат ловци и да притежават оръжие.
    Боже, тази безотговорност ще ни унищожи!
  • 14 Бачкатор

    1 0 Отговор
    Обикновеният българин, който произвежда някакъв продукт е по беден от времето на социализма.
    1 хляб 0.30 лв. с 180 лв. заплата си купува 600 хляба по 1 кг.
    1 хляб 1.15 лв. с 800 лв. заплата си
    купува 695 хляба по 0.650 кг.
    Сметнете си сами разликата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове