772 8

Върховните съдии няма да сезират КС заради жалбата на Иванчева

Тя оспорва оттеглянето на Карадайъ и Пеевски от евролистата на ДПС

Върховните съдии няма да сезират КС заради жалбата на Иванчева

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд реши да не сезира Конституционния съд заради жалбата от Десислава Иванчева. Решението беше взето с гласовете на 53-ма върховни съдии от общо 71 присъствали.

Припомняме, вчера стана ясно, че бившата кметица на ж.к. "Младост" оспорва по съдебен ред отказа на първите двама от евролистата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати в новия ЕП.

Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европейския парламент, смята, че изборът на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова - също от листата на ДПС, е незаконен.

Според нея зачетените от Централната избирателна комисия заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят съгласието си за участие във вота след провеждането на самите избори е институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

В своята жалба Иванчева посочва, че решението на ЦИК нарушава Конституцията в частта, в която се постановява, че не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Съгласно Изборния кодекс върховните съдии могат да сезират Конституционния съд при постъпило в срок оспорване от кандидатите за евродепутати от България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите. Именно по тази причина председателят на ВАС Георги Чолаков свика колективния орган, за да се вземе решение дали искането да бъде отправено към Конституционния съд.

Припомняме, че миналата седмица Димитър Делчев от ДБГ призова да се намерят куражлии, които да оспорят по съдебен път решението на ЦИК относно оттеглянето на Карадайъ и Пеевски, тъй като според него то било незаконно.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хайде и Лиляна
  Отговор
  1 19:09  12.06.19
  Същия казус е и с Мария Габриел - лице на кампанията на ГЕРБ! Хората са й гласували доверие и са я избрали да ги представлява в Европарламента. Сега - нямало да става евродепутатка, мислела друго! Това ако не е умишлена заблуда на гласоподавателите, какво е?
 • защо
  Отговор
  2 19:20  12.06.19
  обръщате внимание на бившата фризьорка кметица - подсъдимата за корупция в особено големи размери, десито?! с бибито двечките в сливенския затвор!
 • 3 20:46  12.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор

 • onq s konq
  Отговор
  4 21:41  12.06.19
  Иванчева и "Приятелката" й НАХОДЧИВО ОСПОРВАТ отказите на Карадайъ и Пеевски от Евролистата на ДПС,НО НЕ ПРЕДЛАГАТ КАК да бъде запълнена липсата им.Е точно тук е НОМЕРА-"ОТ САМОСЕБЕ СИ"

  Коментиран от #7

 • onq s konq
  Отговор
  5 21:43  12.06.19
  - "ОТ САМОСЕБЕ СИ" да се стигне до извода-решение в Обществото местата им да бъдат заети от ТЯХ ДВЕТЕ:)
 • 6 00:02  13.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бачо Киро
  Отговор
  7 00:04  13.06.19

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Няма кво да се запълва, който се е писал, заминава. Да не се е тургал за евросвиня. Не да ми пробутват после който им падне. В цяла България само тая сезира, другите се правят на мишки. И аре аман вече с тая фризьорка, жената е завършила администрация и е била представител на продукти за коса, мен такива никога не са ме подстригвали, другата пък е дори с две висши - информатика и МИО. И глухонемослепите разбраха постановката срещу тях, само идиотите не разбраха... Че и 20 години да им дадат пробват без доказателства, тук убийци се разхождат с условни... Не ви ли е срам, че две жени имат повече топки да си отварят устата отколкото повечето от вас, включително всички политици?
 • 8 00:05  13.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай