Last news in Fakti

15 Юни, 2019 15:58 1 531 24

Засилени проверки очакват мотоциклетистите през лятото

  • мотоциклет-
  • мотоциклетист-
  • мотоциклетисти-
  • безопасност-
  • войната на пътя

Ще се следи за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера, както и за използването на обезопасителни системи

Засилени проверки очакват мотоциклетистите през лятото - 1
Снимка: БГНЕС

Стартират засилени проверки на водачите на мотоциклети като ще се следи за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера, както и за използването на обезопасителни системи. Инспекциите са част от набелязаните мерки между Държавна агенция „Безопасност на движението“ и Пътна полиция с оглед старта на летния сезон.

Това съобщи председателят на агенцията Малина Крумова по време на откриването на „Мотоучилище за безопасност“.

Проявата се организира от „Софийски мотористи“ във ВТУ „Тодор Каблешков“ и цели да запознае начинаещи и кандидат-мотоциклетисти с основните правила за безопасност на пътя.

„Говорейки за безопасност на мотоциклетистите трябва да посочим, че започваме тежко този летен сезон – едва в неговото начало вече отчитаме 11 смъртни случаи на мотористи на пътя“, посочи Малина Крумова. По думите ѝ затова друг акцент на проверките ще бъде и използването на обезопасителни системи – каски и защитни екипировки на мотористите, както и на хората, които возят.

„Зная колко критично важно е другите участници в движението да Ви пазят, защото Вие сте сред най-уязвимите групи. Но също толкова важно е да ограничим системните нарушители и се надявам, че Вие като общност ще подкрепите институциите, защото това също е част от проблема и от нуждата от повече толерантност на пътя“, подчерта председателят на държавната агенция.

Тя поздрави организаторите, че съсредоточават усилия в две ключови направления с организирането на мотоучилището - сигурност и превенция. „Затова имате пълната подкрепа на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и се надявам, че това ще е първата от много инициативи, които ще реализираме заедно в тази област“, каза още Малина Крумова. Тя отправи предложение съвместно с мотоклубовете да бъдат разработени специализирани информационни материали.

Друг акцент в нейното изказване бе инициирането на общ диалог за мерки за повишаване на безопасността на мотоциклетистите. „Нека заедно направим преглед на всички аспекти свързани с безопасността – какво можем заедно да променим в законодателството, в начина по който се обучават водачите на мотоциклети, организацията на движението и въобще във всички аспекти, които могат да спасят човешки живот. Вашата гледна точка, извлечена от ежедневния опит, ще ни бъде много ценна“, обърна се тя към представителите на мотообщността.

В днешното училище за безопасност участие взимат над 100 начинаещи и кандидат-мотоциклетисти. В рамките на еднодневния курс те ще преминат както теоретичен, така и практичен курс включващ съвети за безопасност, изисквания за екипировката, технически аспекти на превозното средство, специфика на движението в града и извън него, и др. Организирани са и демонстрации, и практични уроци за обучаващите се, в двора на висшето училище.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроДженд

    5 3 Отговор
    Аз най обичам да се возя на мотор с два каша и да ми проверяват задния номер.

    Коментиран от #3

  • 2 ЕвроДженд

    5 2 Отговор
    Пардон-коша
  • 3 Моториста

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЕвроДженд":

    Ми ела да те повозя,аз съм моториста а пък твоят г..з е писта:)
  • 4 Драйвър

    13 12 Отговор
    Трябва здрави проверки да се правят защото едва около 30% от водачите на мотори в България са МОТОЦИКЛЕТИСТИ!Мотоциклетист е водач на мотор който кара задължително с КАСКА и ЕКИП за каране на мотор!В КОЛОНАТА заедно с автомобилите ,а НЕ ДО ТЯХ И МЕЖДУ ТЯХ!Останалите дето карат по анцунг,по шорти,между лентите за съжаление на семействата им са ДОНОРИ НА ОРГАНИ!

    Коментиран от #11, #12, #13, #14

  • 5 психо диспансеризатор

    5 9 Отговор
    Е, то кво да ги проверяват - то моторист в България си е диагноза. Направо, да ги диспансеризират и да ги лекуват, докато станат безопасни за околните и себе си.
  • 6 ГАДОСТ

    16 3 Отговор
    Да им измерят децибелите-дали отговарят на заводските, че тая пукотевица едвам се изтайва!

    Коментиран от #7

  • 7 Зайко Байко многознайко

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГАДОСТ":

    Дойдоха и на мен да ги мерят, заради едни оплакващи се съседи, но милиционерите не беха подготвени технически. Тогава им дадох една книжка с техническите характеристики на ауспуха на английски и ги отпратих на курс по английски при шурея. Така , сега искат да им ходататайствам да си вземат изпита. Шуреят ми на всеки урок за им дава за домашно пасажи от книжката за ауспуха. Вече втора година не могат да я разберат.😄 Като си помисля само един ауспух какви зависимости създаде се превивам от смях. Приятен ден.

    Коментиран от #8

  • 8 ГАДОСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Зайко Байко многознайко":

    Да режеш мотора на критични в лятната нощ е удоволствие и адреналин,обаче за живущите наоколо си е кошмарен екшън!
  • 9 Батка Чалгар

    3 7 Отговор
    Оня ден бех си шмръкнал и си карам G-класата нормално с 200 по бул.България.По едно време нещо изтрака и после отивам в Балкан Стар а там ми изстъргали некъв с мотопед Веспа от кардана.
  • 10 Мото

    1 0 Отговор
    Записвам се на курса веднага ако той бъде воден от другаря,Сергей Станишев.Не,че не карам мотор от 51 години и не мисля да спирам,но този Кнор.с,няма как да го изпусна!
  • 11 моторист

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Драйвър":

    Абе г.з,голям капацитет ще ми дойдеш,ти ще казваш в къде да караме,т.панар,я си ,би ма.ката изсулена.Аз да те срещна на пътя,ще ти покажа лентата и шортите.

    Коментиран от #24

  • 12 Моторист

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Драйвър":

    Съгласен съм с теб за каската, за екипа, за това че мотора не трябва да е излишно шумен и да се "реже" по малките часове. юНо за карането - извинявай, но смисъла на мотора или скутера в града е точно да се провираш в задръстванията. Това го правят във всички мотоциклетни държави - Испания, Италия, Гърция, дори Германия, а за страните от югоизточна Азия дори няма да споменавам. Така че, моля ви не се ядосвайте та мотористите, че не висят в задръстванията, те на са ви конкуренция, псувайте тарикатите с колите (особено баровските), които се предреждат по светофарите и карат в насрещното

    Коментиран от #23

  • 13 АК 47

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Драйвър":

    Мноо обичам да .ия дрйвъри.
  • 14 123

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Драйвър":

    Ще ти сменя драйвърите л.йняр самонадеян.
  • 15 Няма по невеж участник в движението от..

    2 4 Отговор
    Мотоциклетистите така наречените рокери. Те са груби , самонадеяни и си мислят че пътя е само техен. А като се нацелят някъде почват да реват че друг им е виновен и е задължително да извикат подкрепление ако са още живи........
  • 16 Пешев

    3 7 Отговор
    Няма по-гнусно животно от рокера. За това трябва да са под постоянни проверки.

    Коментиран от #18

  • 17 Мерчо

    5 6 Отговор
    Оставете донорите на мира.....те мислят за вас.
  • 18 Metal

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Пешев":

    Млъкни ,бе чалгарче пропаднало.
  • 19 Каракуд

    8 1 Отговор
    Като бивш моторист винаги им правя място, нищо няма да ви стане ако се дръпнете малко и ги оставите да минат.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Що да и правя място ?

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Каракуд":

    Да не са чорбаджии на пътя ? Има правила които трябва да се спазват от всички.
  • 21 Митю

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Каракуд":

    Прав си,но не мога да убедя един приятел да си сложи каска и да си пусне фара,а всеки ден е с скутера.човек с деца,семейство...
  • 22 mi ta ka

    0 1 Отговор
    когато ми вдигнат палка дали ще спра с пистарката??!
  • 23 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Моторист":

    Когато се прави внимателно и с мярка го разбирам. Мотора наистина не е конкуренция на светофара, защото обикновено тръгва много по-бързо от колите. Аз като видя на светофара мотор да се провира, ако е тясно мърдам малко напред и в съответната посока за да му направя повече място. Но движението по линията, когато и двете ленти има коли или бързият слалом между колите са твърде опасни, ние също трябва да се престрояваме, а мотора може да се озове на пътя ти понякога само за секундата в която проверява другото огледало или пък сверяваш какво прави предния, за да не удари спирачка точно когато ти даваш газ. Мотористите трябва да се постараят да бъдат видими и предвидими - да използват цяла лента когато изпреварват движещи се автомобили и да си ползват мигачите.
  • 24 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "моторист":

    С този начин на мислене, няма да се срещнете на пътя, а той ще чете за теб в поредната подобна статия. Мотористите сте уязвимите на пътя, нуждата от внимание и разбирателство с останалите участници в движението е много повече ваша отколкото тяхна. Ако на него му се строши фар, на теб ще ти се строши крак, ако на него му се строши прозорец, на теб може да ти се строши врата. Първо е ваша грижа да направите така, че водачите на автомобили да ви уважават и пазят - те определено не искат да се превръщат в убийци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове