Last news in Fakti

19 Юни, 2019 10:11 1 486 20

Езиковед: Учат седмокласниците на всичко друго, но не и на грамотност

  • владислав миланов-
  • езиковед

Как е била допусната грешката в теста по БЕЛ след седми клас?

Езиковед: Учат седмокласниците на всичко друго, но не и на грамотност - 1

Спорната задача от изпита по БЕЛ за седмокласниците не е коректно поставена и те са изпаднали в една нелека ситуация. Такова мнение изрази в „Тази сутрин” по бТВ езиковедът от Софийския университет доц. Владислав Миланов.

В задача 17 на учениците е даден текст, в който да открият 14 грешки. Много деца обаче намират допълнителна грешка. Спорът идва от изписването на думата „лесно преносима” - една или две думи са, когато се отнася за бутилка.

Според правописния речник думата „леснопреносим” се пише слято, уточни доц. Миланов. По думите му обаче проблемът със слятото, полуслятото и разделното писане в българския език е много сериозен и при редица думи има възможност да бъдат изписвани както слято, така и разделно. Това обаче седмокласниците нямало как да знаят.

„Те учат определения, с които се занимават студентите по българска филология в трети курс в университета. Учат сложните глаголни времена, строежа на изречението и видовете изречения. Но учениците не учат това, което утре ще им трябва в живота, а именно да бъдат грамотни”, коментира доц. Владислав Миланов.

Според него не се обръща внимание на диктовките в училище и се оказва, че от учениците се изискват неща, за които не са подготвени.

„Поздравявам всички онези седмокласници, които са се справили със задачата и съм сигурен, че не са малко. Не бива обаче да ги поставяме в такава ситуация, защото това не е обект на тяхното обучение. Учебниците им никъде не поставят акцент върху правописа”, заяви езиковедът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    28 0 Отговор
    Това е Целта пич! Неграмотни са по лесни за Роби. Каквито сме всъщност.
  • 2 Ъхъм

    17 4 Отговор
    Като ги знам повечето келеши как се държат в часовете с учителите така ще е

    Коментиран от #6

  • 3 Голям Слон

    24 0 Отговор
    От много години в България няма качествен учебник по български език. Хванах едни 10 години училище в миналия строй. Смея да твърдя, че наистина подходът към изучаване на матерния ни език е СБЪРКАН! Трябваше да стана в 11-ти клас, да тръгна на езикова култура, за да придобия едно сравнително приемливо граматично ниво. След това и на децата учебниците прелиствах и се хващах за главата. Писма до министерството писах, но глас в пустиня.
  • 4 Генерал

    13 0 Отговор
    Ако няма образование, няма грамотност ,няма и култура.Просто е!
    До неотдавна образованието винаги бе разглеждано като единство между обучение и възпитание. Ако една от тези две съставки липсваше, не можеше да се говори за „образование“. Днес обаче първо беше прогонено възпитанието от образователните заведения ,а сега западни агенти на влияние се опитват да го прокарат отново като елемент от образованието, но вече наситено с нови, западни т. нар. „ценности“, както например насаждането на „джендърни“ теории, чрез които сред младите хора се пропагандират промискуитета /безразборните полови връзки/, педерастията, лесбийството, травестизма, „еднополовите“ т. нар. „семейства“ и др. полови извращения /феноменът на „чалгата“, както и неотдавна приетият от българския парламент закон за „третия пол“ са характерни примери в това отношение/.
    Нанася се тотален, съкрушителен удар върху традиционната система от ценности, която бива заменена от т. нар. „толерантност“ /отказ от защита на собствената култура и подчиняване на чужда такава/.
    >>> Фондация „Америка за България“ е изсипала до сега над 100 милиона долара в българската образователна система. Нека им "Благодарим", затова, че Българското образование не гарантира грамотност и култура…вече!!!!

    Коментиран от #8

  • 5 сектант

    6 1 Отговор
    Баща му е бил двойкаджия на иванчо и ходи с анцуг ама сега продава коли в Горубляне и е милионер в зелено и Иванчо е в частна гимназия и всичко е топа ама що е толкова неграмотен тоя Иванчо бееее
  • 6 толерантен

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ъхъм":

    То пък едни "учители" - с гуй да ги сочиш.

    Коментиран от #20

  • 7 Димов

    8 0 Отговор
    Отдавна нямаме образование. Защото нямаме и морал.
  • 8 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Генерал":

    И 1000 + да ти сложат, малко ще са ти.
  • 9 Факт

    5 0 Отговор
    Погледнете управниците колко са грамотни и нещата са ясни!
  • 10 Чичо

    9 0 Отговор
    Учат ги на всичко друго, защото грамотност ''им не требе''. Достатъчно е да си отговаря на името и да знае как да го напише. Останалото го може смартфона.
  • 11 Читател

    8 1 Отговор
    :) Каква грамотност? Даскалиците в София масово "мекат" - ходимЕ, правимЕ, четемЕ, работимЕ и т.н. Използват думи, непознати за книжовния език: сменяваме, влезна, излезна и т.н. Поставят ударенията на грешно място - ходИхме, вместо хОдихме, правИхме вместо прАвихме и т.н.

    Коментиран от #14

  • 12 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Само като си спомня, с каква любов и внимание моя учител / Господ здраве и дълголетие да му дари / ми държеше ръката, за да изпиша правилно и КРАСИВО дадена буква и после всяка дума..... До четвърти клас ние бяхме грамотни и пишехме КРАСИВО !!! В т.н."прогимназия" от 5-ти до 7-ми клас, учителите с бързите си диктовки по съответния предмет донякъде нарушаваха красотата, но грамотността оставаше. Преподавателите по "Български и литература" обръщаха сериозно внимание на грамотността ни. Дори до 60-те години на миналия век се запази уважението към хората завършили "3-ти прогимназиален клас", т.е. 7 -ми . Имаше години , в които се пишеше с молив, а всички официални документи с мастило и писалка. В Търговските гимназии /Икономическите техникуми !?/ и в Реалните гимназии дълги години се пишеше с писалки и мастило. И... ако имате възможност, отворете големите тефтери от преди 70 и 100 години, за да видите какво е краснопис и грамотност на "тогавашните" високо-образовани хора с ЧЕТВЪРТО ОТДЕЛЕНИЕ или 3-ТИ ПРОГИМНАЗИАЛЕН КЛАС !!! Скоро получих писмо от три изречения на третокласник преминал успешно в четвърти клас с четворка !? По моите критерии бих го върнал в началото на втори клас по правопис и краснопис. НО .... е факир на компютърната клавиатура и компютърните игри !?
  • 13 Пешо от панелката

    9 0 Отговор
    Грамотните хора четат, мислят и задават въпроси на които не може да се отговори с крилатото "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме". Извод: за да се разбираме трябва да сте прости, а това се постига лесно ако останете неграмотни.
  • 14 Монтреал

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Читател":

    Той Суджука еднокнижник говори така, ти очакаваш даскалите надошли от село да са различни. Простотията и неграмотността от доста време са на мода в БГ.
  • 15 ТЪЖЕН

    3 0 Отговор
    Истината е, че децата ни са функционално неграмотни. Днес се потят па математика, но вярвайте, резултатите ще са потресаващи, защото3/4 от нещата,които учат, никога няма да им потрябват в живота. Поне 90% не могат да изчислят колко кв.м тапети ще им трябват за една стая, или колко плочки за банята. Що се отнася до писането, когато бях в първи клас на първата диктовка написах слатко, вместо сладко и учителката ми се подписа със син химикал- срам, позор и три дни рев! Това ме амбицира, та и до ден днешен чета, проверявам и се интересувам от новостите в образованието. Сега децата са други- всичко на таблета и др.под. устройства и кой час затъпяват, но те не са виновни, иучителите също така! Виновни са тези на бюрата, дето пишат учебниците и одобряват учебните програми.















































































    9
  • 16 Bubbles

    4 0 Отговор
    Абе каква грамотност бе?
    Днес зрелостниците пишат както пишпехме ние в първи и втори клас да не кажа че ние по онова време сме писали по-грамотно от днешните зрелостници, та какво остава за седмокласниците и т.н.
    И какво да научат тия дечица като учебния им материал е пълна скръб, системата на обучение вече копае дъното а самите дечица нямат капка възпитание и не питаят никакво уважение към никого дори и към учителисте си а често дори и към собствените си родители?
    Цялата система сбъркана, вземат се някакви измислени примери от САЩ, ЕС, и не знам оше къде, дечицата се държат под стъклени похлупаци където не им се позволява никакъв досег с реалния живот, забранено им е всичко, не им се обяснява нищо, учебния им материал вечно се опростява щото не били разбирали, по история учат за Тиквата и СИЕ а Хан Крум, Княз Борис I и Цар Симеон Велики са изкарани едвали не някакви туземци терористи като за всеки от тях ма по неповече от два реда информация и нито дума за законите на Хан Крум и за подвизите на Цар Симеон Велики и Златния век щото това било насилие, османците били ПРИСЪСТВАЛИ, Левски и Ботев били престъпници и т.н.
    Затова пък учат за добрия циганин и за някакъв мюсщлманин дето бил миролюбив...
    Е какви хора се очаква да станат от деца учещи подобни щуротии?
  • 17 Гост

    2 0 Отговор
    Оставете децата, те са огледало на всичко в тази "държава"!!! Ето, вземете медиите! Погледнете за какво става дума! Тези, които са с университетско образование, които трябва да са за пример и да налагат стил и правила! Пълна неграмотност! Вие, в децата се огледахте!
  • 18 цвцв

    0 1 Отговор
    оправиха им заплащането на учителите всяко междучасие бягат с кафе и цигара,пом.директорка свири на огняра на какво да ги научат
  • 19 цвцв

    0 1 Отговор
    учат ги всяко междучасие учителите са на кафе ицигара пред училището пом.директорката отваря ципа но огняря учат ги
  • 20 А ти

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "толерантен":

    май си объркал ника. По-скоро си толераСтен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове