1 516 10

Асен Христов: Няма политически интереси зад сделката ни за ЧЕЗ

Политиците и жълтите медии да се въздържат от пазарни манипулации

Асен Христов: Няма политически интереси зад сделката ни за ЧЕЗ

„Повече от осем месеца се интересуваме от сделката за ЧЕЗ. Преговори водим от февруари. ЧЕЗ поканиха различни компании и една от тях беше „Еврохолд”. Нашето предложение се оказа по-добро от това на индийската компания, която за втори път даде оферта на разсрочено плащане, което не показва добра финансова стабилност. Затова ЧЕЗ предпочетоха нас”.

Това обясни в „Тази сутрин” по бТВ Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд". Двете страни вече са подписали договор. Очаква се сделката да бъде финализирана след одобрение от регулаторните органи.

„Еврохолд България” ще плати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ.

Парите са от два източника – 30% собствени средства от увеличението на капитала на „Еврохолд”, а останалите над 300 милиона евро са банков кредит, поясни Христов.

„Сделката е по силите на дружеството и парите ще бъдат платени веднага”, допълни той, уточнявайки, че КФН ще провери финансовото състояние на „Еврохолд” с оглед на бъдещи придобивания.

Асен Христов категорично отрече зад сделката да стоят политически интереси. Той призова политиците и жълтите медии да се въздържат от пазарни манипулации.

„Нека да не търсим политически мотиви в една бизнес сделка. Жълти медии и някои политици се опитват да я използват за политически интереси и КФН може да се самосезира”, заяви Христов.

Той коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че „ЧЕЗ е продадена на втората Гинка” с думите:

„Казвам се Асен. Не се приемаме като втората Гинка. Това беше просто една метафора”.

Йордан Цонев от ДПС пък коментира, че сделката се осъществява в „тежка корупционна тишина”. Асен Христов заяви, че се е чул с него и той му е обяснил, че това не било лично негово мнение, а на част от хората в ДПС.

Според него причината сделката с „Инерком” и Гинка Върбакова да се провали е, че тя е много малка компания, която се е опитала да надскочи себе си, а банките не са ѝ повярвали.

„Предимството на „Еврохолд” е, че дружеството е от ранга на ЧЕЗ – голяма компания, добре известна в чужбина. Големите банки ни познават и са ни предоставяли многократно ресурси, с които сме придобивали дружества в чужбина”, поясни председателят на Надзорния съвет на дружеството.

България
Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Bahti
  Отговор
  1 09:11  25.06.19
  Ние наистина сме Идиоти. Тва е стратегически сектор бре. Как да няма политически интерес?
 • балък
  Отговор
  2 09:31  25.06.19
  ето един честен човек... давайте му чез на половин цена даже. ние ше платим останалото.
 • 3 09:32  25.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Бачо Киро
  Отговор
  4 09:35  25.06.19
  Така е, не лъже. Интересите са частни, не политически. Просто в момента имащите интереси се правят на политици. Един ден обаче ще станат бизнесмени... Като един с един ТЕЦ...
 • Балък
  Отговор
  5 10:49  25.06.19
  Споко, верваме ти..:)
 • Мирко
  Отговор
  6 10:51  25.06.19
  Ха ха ха ха

  Коментиран от #7

 • Луд
  Отговор
  7 10:56  25.06.19

  До коментар #6 от "Мирко":

  Това щеше да бъде и моя коментар.
 • Белчо
  Отговор
  8 11:26  25.06.19
  На всички ни е ясно -кой "раздава" парчетата от баницата. И както Сокола стана "бизнесмен", с народни пари, така и Винету иска да е вече бизнесмен.И децата в България знаят, че шайката ГЕРБ не взема вече пари -кеш (рушвет) - вземат готов печеливш бизнес. Когато не успяха с Гинка, пробват с Асен. Ако не стане с него, ще пробват, докато стане. Все пак, пет -шест милиарда лични пари - колко са? Утре дъщерята ще я хванат в Щатите да кара пак с триста,и там пари вървят!

  Коментиран от #10

 • Centurion
  Отговор
  9 12:23  25.06.19
  Няма да е лошо да бъде направено разследване как така две банки финансират покупката. Има ли внесена банкова гаранция за заема, и в какъв размери,да се проследи пътя на парите,от кои банки,кои зони,какви сметки и фирми! Туко така,банка заем не дава без обезпечение!Най вероятно парите ги има налични но не са бели,и това ги кара да играят този толкова изтъркан номер с Банките!
 • Не ви е срам
  Отговор
  10 13:55  25.06.19

  До коментар #8 от "Белчо":

  Много добре ,знаете кой ограби БЪЛГАРИЯ Иван Костов .да не сте посмели да плюете по честните бизнесмени и партии много им се иска на САЩ Доган( който междудругото се обяви за пълна проверка )Да е виновен да е кражба извършена от крадци да ама не е сега когато ГЕРБ спечели и работи заедно с ДПС в името на РБ САЩ клатят държава у нас има стабилност и ще построим Белене и турски поток тази компания си я чисто българска работи от близо 30 години

Напиши коментар:


Публикувай