Last news in Fakti

17 Май, 2012 14:15 1 285 0

Христина Христова: Всички в център-дясно заедно срещу ГЕРБ

  • христина христова-
  • ндсв-
  • герб-
  • сдс
Христина Христова: Всички в център-дясно заедно срещу ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС

Срещу силен противник трябва да се противопостави силен субект. Трябват не 4-5% изборен резултат, а обединяване на център-десните партии в България, заяви лидерът на НДСВ Христина Христова.

При сегашното вредно управление на ГЕРБ, при сегашната икономическа ситуация, при сегашното потъпкване на правата на гражданите, пример – местните и президентските избори през 2011 година, бъдещето е само в едно – обединяване с цел създаване на политическа алтернатива на сегашното статукво за управлението на България. Всички партии от това пространство сами по себе си нямат достатъчно сила и мощ, но обединени биха могли да бъдат ефективна алтернатива, подчерта Христова по повод обвиненията за тайни планове за унищожаване на СДС. Намеренията ни за обединяване в политическия център-дясно спектър винаги са били публично заявявани и е "смехотворно" да се говори за заговор.

Лично аз съм се срещала и съм водила многобройни разговори с Мартин Димитров и хора от СДС и те са абсолютно наясно с идеите ни за обединение, защото едно ляво управление в момента би било пагубно за страната. За това обединение ние от НДСВ говорим още от октомври месец миналата година и нашият диалог е открит, публичен и честен. Давали сме и пресконференции по този въпрос. Ние пробвахме подобни коалиции на много места на местните избори. За да не ви връщам много назад – вижте коалицията на НДСВ, СДС, ВМРО-НИЕ и други партии в Кюстендил, която стана първа сила, има 14 съветника и остави далеч назад както БСП, така и ГЕРБ, припомни Христина Христова.

Не НДСВ, а ГЕРБ разрушава политически партии и техните парламентарни групи – видяхме какво стана с РЗС, с Атака, не изключвам това което става и в Синята коалиция да е дългата ръка на ГЕРБ, подчерта тя.

Едва ли България сега има нужда от роене и люспене. Ясно е точно обратното – България има нужда от обединени усилия, за да изведем страната от тази изключителна криза. Затова е и неизбежно и ние в НДСВ работим за това демократичните хора, демократичните субекти, здравомислещите хора да се обединяват около тази цел. Ние не искаме да си приписваме заслугите за такова обединение, но вече повече от половин година сме заявявали, че работим по такъв проект – за обединение в център-дясното пространство, каза още председателят на НДСВ.

Каква щеше да е сега България, ако през 2001 година СДС беше поело ръката на НДСВ да управляват заедно страната? Най-малкото СДС щеше да сложи в биографията си, че е присъединила Българи към НАТО и че е подписала Договора за присъединяване към ЕС – част от биографията ни, с която ние като политическа партия, в НДСВ се гордеем. България сега щеше да е друга – икономически да е много по-напред, да е с много по-европейски стандарт и развитие на политическия й живот. За мен това е изпуснат шанс през 2001 година, развива тезата си не първи път Христова. В момента също имаме проблемна ситуация и въпросът е дали да се изпускат отново шансовете – да изведем страната ни от кризата. Това е най-тежкият въпрос, който стои пред всички ни. Трябва да се загърби партийното его, да не слагаме пред теснопартийните си интереси държавническия интерес, да мислим за доброто на хората на България и за доброто на децата ни, категорична бе Христова.

Ние от НДСВ винаги сме признавали постиженията на СДС. Спомняте си през 2001 година при предаването на щафетата в Министерския съвет Симеон Сакскобургготски се обърна към отиващия си премиер Иван Костов с думите – "вие вдигнахте високо летвата". Интересно защо СДС не признават постиженията на НДСВ – и приемането ни в НАТО и ЕС, и устойчивия икономически ръст, и средногодишните чуждестранни инвестиции от годишно 6 милиарда от 2002 до 2009 година, и безработицата, която свалихме от 20 на 6%, ниската данъчноосигурителна тежест и т.н. За последните три години безработицата от 6% през юли 2009 г. сега през май 2012 по официални данни вече е 13%. За тройната коалиция нека сме обективни – ако направим честен анализ за резултатите на тройната коалиция и сегашното управление, той ще бъде в полза на по-добрите резултати на тройната коалиция. Тя, с всичките и кусури и дефекти, не е срамна дума, както някои се опитаха да я изкарат, заключи Христина Христова.

От своя страна Минчо Спасов изтъкна, че НДСВ не отъждествява Мартин Димитров със СДС. Димитров много загуби с тези свои изказвания против НДСВ и против негови съмишленици и доказа, че вместо да събира пръчките от СДС, ги разединява, подчерта Спасов. И отвърна красноречиво на обвиненията на Мартин Димитров, че "съюз с НДСВ ще е срамен", защото това било най-корумпираното правителство. Сега аз мога да го обвиня в лъжа – всички източници сочат, че докато НДСВ управляваше, корупцията в България беше най-ниска, заяви Минчо Спасов. Изборите в Кюстендил са още едно доказателство, че Мартин Димитров не е прав, продължи той – когато фактите говорят, дори бившите лидери на СДС трябва да мълчат.

Спасов призна, че в икономически план управлението на СДС също е било много успешно и изтъкна, че двете най-добре управлявали правителства – на НДСВ и на СДС, могат да бъдат ядрото на този сноп от пръчки, който искаме да създадем, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА