Last news in Fakti

24 Юли, 2019 19:20 3 915 59

Радев обясни защо е наложил вето на сделката за F-16

  • румен радев-
  • вето-
  • ф-16

Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години

Радев обясни защо е наложил вето на сделката за F-16 - 1

Президентът Румен Радев даде специално изявление за изтребителите. Припомняме, че държавният глава блокира с вето сделката за F-16.

Държавният глава призна, че модернизацията на военновъздушните сили е необходима, но това не трябва да става за сметка на националните интереси.

"Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военновъздушни сили за отбранителната способност на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България", каза той.

"Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в НС, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване на изтребителите", заяви президентът, информира Нова ТВ.

Той посочи причините за налгането на ветото.

"Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", изброи Радев.

"Поемането на задължения, свързани със скрити разходи, въвличат с десетилетия напред българските правителства във финансови задължения. Разходите по придобиване поставят под въпрос за навременно осигуряване на липсващите способности”, заяви президентът.

„Всички обстоятелства излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и военноморски сили”, беше категоричен президентът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мен

    38 3 Отговор
    Защото зелката малоумна,направена от малоумни хора,които не им пука от Българският интерес.
  • 2 Все повече става ясно

    54 11 Отговор
    Че президентската институция не е добре балансирана с въздействие спрямо другите народни представляващи я. Т.е. президентът е избран с най-много гласове на българи, и неговите правомощия са твърде ограничени. Защо е направено така? За да успее кражбата на България ли?
  • 3 Ракета

    46 8 Отговор
    Не е лесно да си беден! Всеки иска да се накраде набързо на всяка цена. Хем ни трябват самолети хем умираме от глад... Как да разберем че това е система самолет поддръжка обучение въоръжение наземни системи летища и кой знае още какво и накрая съседите купуват ракети да ни ги свалят ... и пак гладни ще седим

    Коментиран от #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Tiho

    56 11 Отговор
    Аргументирана и точна позиция на президента, издигна ми се в очите с това.
  • 6 Centurion

    29 6 Отговор
    Е да де,то е ясно,всички обединени в името на общото лапане,и срещу интереса на хората!!!
  • 7 Ако ви кажа

    1 2 Отговор
    Какво сънувах сутринта....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тото Кратуно

    50 13 Отговор
    Ако на някой му пука за държавата то това е Радев всички други са продажници и невежи крадци и измамници гледат си собствените интереси и тотално загробват България. Ще ни докарат до просешка тояга. Или вече са?

    Коментиран от #52

  • 10 Тръмп

    16 56 Отговор
    Млък бе,Русофил Радев!!!:):):)Колкото и да квичиш Ф-16 ще лети над България,а ти бегай в Сибир на Мига!!!:):):)

    Коментиран от #16, #31, #38

  • 11 Софиянец

    15 51 Отговор
    При нови избори, Радев е бита карта.

    Коментиран от #20, #42

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кофти комунисти във Венецуела

    33 7 Отговор
    Тодор Живков можа да закупи 400 съвременни бойни самолета за 45 години, когато НРБ бе бедна комунистическа държава с три фалита(виж титана на мисълта и архивите Тонката шЗавръщата се Мумия)

    Коментиран от #50

  • 14 Радко да изплюе камъчето.............

    11 26 Отговор
    И да признае че иска Су или Миг.......

    Коментиран от #21, #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така е

    25 6 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Мечтите са си мечти, а новият Народен съд е близка реалност.
  • 18 Да ти отговоря нещо

    23 11 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Кажи нещо за Китай,какво ядете краката на Русняците, кажи за Комунистически Китай? Как са номер1 в света постигнато за 50 години социализъм? Кажи нещо?

    Коментиран от #46, #55

  • 19 СоцБоц

    35 10 Отговор
    Жалките подлоги на Сорос , като видят Президента и умират от злоба какъв интелигентен и начетен Президент имаме и колко Прост Премиер!
  • 20 Опа тролчо

    39 5 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянец":

    Я кажи къде е завода на фолксваген, що нямаме председател на ЕК, що комисията по лекарствата отиде в Словения, що всички потенциални инвеститори ни заобикалят, що старите бягат от България, що всехте 80 хил гласа по-малко от предишните избори, що 1-2 седмици след като откриете някой булевард или магистрала почвате с ремонтите, що всички магистрали са на вълни и дупки, що няма маркировка по пътищата, що мантинелите са изгнили, що всяка седмица закриват заводи, що обезлюдяваме с 85хил на година?

    Коментиран от #29

  • 21 Нормално

    25 9 Отговор

    До коментар #14 от "Радко да изплюе камъчето.............":

    Нормално, Су от 27 нагоре, Миг от 29 нагоре са много по-добри от старата щайга Ф 16, при това самолет виртуална реалност. Виж Турция, член на НАТО, избира по-доброто и по-евтиното руско оръжие.

    Коментиран от #56

  • 22 Бумеранг

    33 9 Отговор
    В този президент е надеждата ни за промяна, Радев е алтернативата на Борисов ... Нямало алтернатива, а ... гербави псета!
  • 23 Доволен

    26 7 Отговор
    Само снимка на президента генерал Радев докарва масов запек на герберастите.
  • 24 Румен потника със зеления чорап

    9 24 Отговор
    Не се сърдете другари, Решетников и Курна ми казаха така да направя. Па тва че съм си русороб вие си го знаете.
  • 25 Румен потника със зеления чорап

    10 23 Отговор
    Пък и ако не пусна вето за тези самолети ще трябва да връщам парите за другите, онея шведските детски играчки.
  • 26 Да му мисли тиквата

    19 6 Отговор
    Какво ще. обяснява когато не получим ни един самолет, или пък лъсне цялата сума и догоровки. За словенците цената е с 1/3 по ниска, а за нас още в началото има поставени скрити договорки и задължения. А троловете е ясно че ще се покрият в дупките както след избор за европейска комисия по здравеопазване, шеф на ООН, европредседателство и т.н.
  • 27 Тъжен гербераст

    16 4 Отговор
    Да, идва време да кажем сбогом на терасите!
    Лошо, лоши времена за грабливата шайка.

    Коментиран от #39

  • 28 Румен потника със зеления чорап

    8 23 Отговор
    Иначе нема да ме пуснат в Швеция да купувам на Деса роклички.

    Коментиран от #32

  • 29 Софиянец

    4 15 Отговор

    До коментар #20 от "Опа тролчо":

    Нещо ме бъркаш, аз не симпатизирам на боко тиквата, двамата с прецедента са възможно най-неприятната комбинация, не три а две в едно фелацио.

    Коментиран от #35

  • 30 Хайл

    20 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ракета":

    Гладни и с хвърчила...Браво на Президента за наложеното вето,не може тиквата да решава еднолично какъв вид самолет да купува и то да платял сега!!!! Трябва да се търси лична наказателна отговорност за потъпкване на националните интереси и заплашване на националната сигурност,като това да се приложи като тежка държавна измяна
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бай Хуй

    23 2 Отговор
    Момци , колкото и да се джафкоте тука , файда няма. Всеки си има свое мнение , къде платено , къде не. Истината е , че държавата със всеки изминал ден става все по зле и по зле. Докато не излезем на улицата , няма да се оправим

    Коментиран от #49

  • 34 боцмана

    19 3 Отговор

    До коментар #14 от "Радко да изплюе камъчето.............":

    Каквото и да иска сигурно знае защо. Човек който е летял , може и има право да предлага и одобрява , докато сделката се прави от хора които не могат да вървят по земята и не могат от шкшмбетата , да си видят пишките , но се правят на мъже.

    Коментиран от #53

  • 35 Опа тролчо

    25 2 Отговор

    До коментар #29 от "Софиянец":

    Пет пари не давам на кой симпатизираш. И аз не съм гласувал за Радев, щото не ми харесва как 1-2 месеца преди изборите се вадят неизвестни кандидати, не му симпатизирам и сега със затворени очи. Но мога да оценя позицията му по дадени въпроси и когато е правилна, изразявам подкрепата си. А ти вместо да гледаш Радев и да си мислиш как не ти харесва (едва ли имаш смислен довод защо), пробвай да надскочиш ганьовщината си и да прецениш побезпристрастно прав ли е или не. Когато президента се опита да повдигне в обществото въпроса за следващия главен прокурор, осъзнавайки колко важен е този избор, сините се спукаха да му обясняват как е никой и не можело да се бърка. Ама сега реват срещу гешеф. Е тая ганьовщина е пагубна за държавата ни и в теб очевидно надделява ганьовщината.

    Коментиран от #47

  • 36 Марио Ангелов

    7 3 Отговор
    Браво,подкрепям!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Аз Варна

    3 14 Отговор
    Разумно решение,браво!Сега да наложи вето и на жена си,че хората са избирали президент,а не жена му с приумиците си.
  • 41 Стоянчо

    7 14 Отговор
    Този сопол пак го активираха ! Ще трябва да връща "почерпката " от Грипен и сън него лови... А и руснаците пак ще му шокат канчето...
  • 42 Надали!

    12 7 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянец":

    С най-високия рейтинг в България е президент Румен Радев.
  • 43 валентин

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    духай силно,че изстина!
  • 44 Румката

    6 7 Отговор
    На Харманлийския цървул му дръпнаха юздите и пак зацвили :))))
  • 45 Решетников

    3 11 Отговор
    Този Мушморок пак ли се прави на мъж
  • 46 анова

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да ти отговоря нещо":

    В Китай дойдоха танковете при нас не ЖАЛКО
  • 47 Гражданин

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Опа тролчо":

    Поздравления за коментара.
    Жалко, че няма да те разберат.
  • 48 Густо майна

    6 12 Отговор
    Този оръфляк от селски произход пак започна да се напъва : "Грипен...Санкции...Масква..." То бива да си прост и смешен , ама този Мунчо...
  • 49 анова

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Бай Хуй":

    САМО ЧЕ ДОБРЕ ПОДПЛАТЕНИ С ИЗДЕЛИЯ ОТ ЗАВОД 10
  • 50 Бах

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Кофти комунисти във Венецуела":

    Интересно къде отидоха нашите около 400 самолета за този библейски преход от 30 години. Самолетите за тези години не са се променили много , освен радарите и други дребни неща. Примерно Ф -16 и МИГ - 29 са си същите от 40 години а Ф - 16 дори е по стар. Та никой , ама абсолютно никой не отваря дума , дори и Президента Радев когото много уважавам. Мисля че България не е бермудския триъгълник , та всичко да изчезва безследно. И сега ставаме за смях пред целият свят за 8 - кирливи самолета. Къде са ни 2500 танка , 5000 хиляди бронирани машини , ссмохдни артилерийски установки и какво ли не , и сега ще ги купуваме отново. То нямаме пари за тоалетна хартия , ама с ребедеем.Пълни смешници сме. Масви разстрели са нужни , без какъвто и да е съд!
  • 51 Наблюдател

    6 4 Отговор
    Няма какво да се обяснява ушатия пингвин, всичко е ясно, изпълнява заповедите на Москва. След това ще наложи вето и върху Закона за бюджета. За никого не е тайна, че Радев е марионетка на Москва и прави всичко възможно да защити руските имперски интереси. А би трябвало за него България да бъде над всичко.
  • 52 Наблюдател

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Тото Кратуно":

    На Радев не му пука за България, пука му за Русия.
  • 53 Наблюдател

    6 4 Отговор

    До коментар #34 от "боцмана":

    Руската подлога не може да мисли експертно.

    Коментиран от #54

  • 54 Койчо

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "Наблюдател":

    А американска може така ли?
  • 55 Гост 2

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да ти отговоря нещо":

    В Китай убиват хора всеки ден. Ти там ли искаш да живееш? Доказано е че комунизма не е ефективна система. Както знаеш от 1989 насам няма и ссср. Той банкрутира защото е неефективен. А повечето тук сте със замазани очи и вярвате в утопични идеологии създадени преди 100 години от еврейна пияница Маркс в Англия.
  • 56 Гост 2

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Нормално":

    Много си не-прав. Ф16 е само име. Няма да е тоя самолет от топ гън дето си гледал по диема2. Както и голф има 1234567 така и Ф16 си има нови модели със същото име. Това е един нов самолет. Не е стара щайга. Стига сте писали глупост.
  • 57 Гласувайте за Шайката ГЕрП Дебили

    4 2 Отговор
    Борисоф си Купи власт от САЩ със заробващата ни сделка за никому ненужни самолети от 1978 година, докато Турция Купува самолети Пето поколение!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 васко

    1 2 Отговор
    Прав е човека ама кой го слуша
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове