Last news in Fakti

25 Юли, 2019 20:39 3 300 30

Нови огнища на чума в Плевен и Велико Търново

  • африканска чума-
  • огнища

Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21

Нови огнища на чума в Плевен и Велико Търново - 1
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две нови огнища на африканска чума по свинете в лични стопанства в град Искър, община Искър, област Плевен и в село Климентово, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново, и в двете са отглеждани по близо 30 прасета. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДАНС

    34 2 Отговор
    гузно мълчат и след този саботаж срещу селското ни стопанство. Така мълчаха и миналата година при избиването на овцете и козите, мълчаха и при избиването на на "луди крави" преди години. Мълчание имаше и при "птичи грип" преди време. За какво изобщо я има тази агенция?

    Коментиран от #4, #5, #19

  • 3 Centurion

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Важното е ,че сме Демократи и милеем за евроатлантическите ценности!!!За какво са ни на нас прасета,я да отиват при 1,2,3и,4 ти реактор,аааааа,на какво прилича това!Я малко по европейски,я какви хубави магазини са ни построили!!!

    Коментиран от #26

  • 4 Луката

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДАНС":

    За съжаление така ще бъде и за напред!
    Явно,че ще можем само да сме консуматори на боклуци-а не производители .
    Иначе чума за златната концесия в Челопеч няма .....щото е чист грабеж!

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Луката

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко педерас":

    Те много отдавна го духат !!!
  • 7 123

    6 3 Отговор
    В заглавието - Търново с главна буква. Дано има някой с права да коригира.

    Коментиран от #11, #13

  • 8 12345

    20 0 Отговор
    Положението е ясно. Този път прошка няма. Огнища ще се откриват поетапно в цялата страна, докато бъдат избити всички прасета в страната.после ще внасяме от братските нам страни, а тук никои няма и да помисли повече да гледа прасета. Ще останат само 240 в НС.

    Коментиран от #12

  • 9 Ти сигурен ли си?

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Луката":

    Защо рудата се обработва в Намибия и Китай? За да не ни тровят, бе човек! Запознай се ,с рудника , и после коментирай, или дай аргументи за доходност и загубите ни!

    Коментиран от #10

  • 10 Рак

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ти сигурен ли си?":

    Да, бе, като сами си обработвахме рудата преди 1989 и златото оставаше в държавата за българският златен лев, да не би да сме се отровили?! Ами, я виж статистиката за онкологичните заболявания, как и от кога се покачват, без да добиваме златото си.
  • 11 123

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Не съм фен на ФК Етър-Велико Търново и "Търново" с главна буква не е местен патриотизъм. Поне оставете администраторски права на нощния пазач-със сигурност притежава грамотност от 7-ми клас и може да ви коригира неграмотния текст
  • 12 немои тъи

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "12345":

    Така ще е нали искаме в Е.С.
  • 13 123

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Благодаря! Лека вечер!
  • 14 Балканджия

    7 0 Отговор
    Споко сънародници Боко ни подготвя за новомюсулмани неядящи свинско...
  • 15 Ривиа

    5 0 Отговор
    Чух от един приятел за някаква тъпа реклама, която гласяла нещо от рода на:купете от нашите наденици! Предлагаме само най-доброто! И ви уверяваме, че за направата им, не е убито нито едно животно! Край. Тогава се смях. А сега е на път да стане точно това, но със свинското месо, в рекламата се говори за телешко. Няма какво повече да кажа. То е ясно. Всеки, който не иска това да се случи, да даде лайк. Нека видим кои сме против. И нека всеки, който иска това да се случи, да дислайкне, че да знаем заради колко човека ще мрем на по 60 от лоша храна!
  • 16 бббббб

    7 0 Отговор
    Тия прекалиха с умишленото заразяване
  • 17 Дедо Йоцо

    8 0 Отговор
    Ай честито!Всичко е по план!Догодина чума по домати чушки и картофи ... и така до края !
  • 18 Чумата е у парламента

    3 0 Отговор
    Смърт на политиците
  • 19 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДАНС":

    Как за какво,нали знаеш чий интерес обслужва
  • 20 титус

    0 0 Отговор
    що за чудо е това бабх-държавна структора без отговорност пред държавата.
  • 21 123

    0 1 Отговор
    като няма свинско яжте тикви и дано ви приседне
  • 22 Факти

    4 0 Отговор
    А фактите са следните, на жител в с. Климентово му умира прасе, като съвестен стопанин подава сигнал - да вземат проба и да изследват за наличие на чума ... НО, пробата е отрицателна, управниците (Кметове) в района се събират и комуникират със сбирщината ("групировката") за унищожаване на домашните животни с настояване за не обявяване на въпросното "огнище" понеже такова няма, а от там получават отговор "ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ", резултата е следния, в момента денонощно стопаните притежаващи домашни животни поголовно си изколват животните (дори и малки), за да не дойде групировката със спринцовките ... (Информацията е от месните хора, които няма кой да попита ...)
  • 23 питане и предложение

    5 0 Отговор
    Щом като бацила на чумата не е опасен за човека и мре при 80 градуса, защо се избиват прасетата??!! Може да се правят стерилизирани консерви, термично обработени - примерно русенско варено, мръвки в буркани и т.н....

    Коментиран от #25

  • 24 Хлъц

    3 0 Отговор
    Г еноцид на
    Е лектората и
    Р азграбване на
    Б ългария
  • 25 Вуте

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "питане и предложение":

    А как ще вкарат замразеното преди 30 години от резерва на щатите ???
  • 26 отегчен

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Centurion":

    Магазини пълни с химий и продукти с ГМО !!! Съгласен съм с тебе приятел ама я помисли малко кой реално е виновен за ситуацията !!! На последните избори колко процента от българите гласувахме ??? Не бяха ли околу -30% от хората имащи право на глас ??? Заслужаваме си съдбата и кочината в която живеем !!!
  • 27 свинаря

    3 0 Отговор
    Влизаш в ЛИДЛ и Кауфланд - вносното свинско по витрините направо прелива - та питам къде е контрола ???!!! Къде са ветеринарите от БАБХ ???
    Първата стъпка за превенция е тотално да се забрани вноса на свинско!
  • 28 На дедо ви дедо му

    0 0 Отговор
    Господи, Господи! Ние ли грешо се молихме, или ти грешно ни разбра! Икахме чума да ги тръшне прасетата, ама не тия от свинефермите...
  • 29 1122

    0 0 Отговор
    Това вече ми прилича на умишлено унищожаване на Българското животновъдство!Преди години беше ПТИЧИ ГРИП,след това БЕШЕ БОЛЕСТ ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ,А СЕГА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ??!?КАТО СЕ ЗАМИСЛИ ЧОВЕК ТОВА Е ПЛАНИРАНО УНИЩОЖАВАНЕ НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО...НО след няколко години очаквайте и забрана на БИОЛОГИЧНИТЕ храни,защото затрапванета на труповете където им дойде ЩЕ ЗАРАЗИ И ТЕРЕНИТЕ за отглеждане на биологично чисти храни.Гледайте репортажите по телевизиите,как кметове ветеринарни инспектори и административни началници НЕ ЗНАЯТ КОЙ е наредил да се използват именно тия места за заравяне на труповете.Това е абсолютно БЕЗХАБЕРИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ. Предлагам всички да излезем по улиците и да сваляме от власт на целия парламент ,заедно с правителството,и да започне на ново подбор на ХОРА КОИТО НИКОГА НЕ СА БИЛИ НА ВЛАСТ ,да оглавят държавата.И тия които са в чужбина/нашите избягали/деца да се завръщат и да поемат работите в свои РЪЦЕ! Иначе няма да я има България,ако оставим тия крадци и мафиоти да се разпореждат с държавата ни!
  • 30 шефа

    0 0 Отговор
    Всичко това е под давлинието на Брюксел и Сащ.Каквото наредят на Тиквата и той прави слуш.То не бе луда крава птичи грип африканска чума и т .н.Сега застоялото месо от 6-ти американски флот от30 г. ще го набутат на нас понеже сме бунаци.Тези управници не виждат ли че американците ни го набутват на сухо без вазелин F-16 без оборудване забазите не плащат и стотинка .Дерзайте българи с такика прости управници. Виж какво прави Орбан в Унгария бе простак такъв но какво да очакваш от един пожарникар и милиционер-надул се като плондер ще гръмне всеки момент.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове