Last news in Fakti

7 Август, 2019 16:19 7 585 34

Осъдиха Волен Сидеров

  • волен сидеров-
  • магърдич халваджиян

Лидерът на "Атака" трябва да заплати 15 000 лева на телевизионния водещ Магърдич Халваджиян за обидни и клеветнически твърдения

Осъдиха Волен Сидеров - 1

Телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров и партията му за 15 000 лева за обидни и клеветнически твърдения. Решнието на Софийския апелативен съд (САС) отпреди няколко дни потвърждава решението на Градския съд от началото на миналата година, съобщи lex.bg.

Халваджиян заведе дело за непозволено увреждане срещу депутата и партията му преди 4 години. Причина за това станаха две издания на предаването "Неделник с Волен Сидеров" по партийната телевизия "Алфа", в която, според Халваджиян, той е бил опозорен. В тях политикът казва за продуцента, че е контрабандист, че ограбва българите, че манипулира и мами зрителите, още че е парвеню и лъжец, а предаванията му са тюрлюгювечи, както и че получава пари за мръсни поръчки - за окарикатуряване на личности.

В хода на делото от "Алфа" са отказали да представят в съда записи от двете предавания, като обяснили, че има техническа повреда в архива им за април 2015 г., когато са излъчени. Записи от предаването обаче е представил Халваджиян и назначената експертиза е показала, че няма манипулации и цитираните изказвания съвпадат с тези от записите.

Заради непредадените записи двете инстанции са приели, че Сидеров и "Атака" са създали пречка за събирането на доказателства. Съгласно чл. 161 от ГПК, в такива случаи съдът може да приеме за доказани фактите, за които някоя от страните пречи да се съберат данни. Съдилищата са отхвърли възраженията на депутата и партията в тази насока, тъй като те така и не са представили доказателства за технически проблеми с архива на телевизията.

"От събраните по делото доказателства може да бъде направен категоричен извод, че процесните изявления на ответника Волен Сидеров, излъчени по телевизия "Алфа", представляват публично изразяване на обидни и опозоряващи твърдения, годни да накърнят доброто име и репутация и приписващи закононарушения", се казва в решението на САС.

В него апелативните съдии пишат още, че изявленията засягат честта и достойнството на Халваджиян като злепоставят и разрушават неговата обществена репутация и добро име.

"Употребените думи и изрази са унизителни за честта и достойнството на ищеца, като същите са засегнали широк и неограничен кръг зрители, доколкото изявленията са направени в телевизионни предавания, след което са направени трайно и продължително достъпни за неограничена аудитория и чрез интернет страницата на телевизия "Алфа", посочват още апелативните съдии.

Първоначално Халваджиян е завел иск срещу Сидеров и "Атака" за 50 000 лева, а пред втората инстанция е поискал 30 000 лева. САС обаче е приел за справедлив размера на обезщетението, който Градският съд е определил - 15 000 лева. По този повод и двете инстанции отбелязват обаче, че Халваджиян веднъж вече осъди Сидеров да му плати 17 000 лева за клевета, пак изречена в телевизионен ефир.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Волен Сидеров отдавна е клиент на родната Темида, припомнят още от lex.bg. Преди 3 години Софийският градски съд осъди бившият журналист и настоящ политик на 2 години пробация заради петте му присъди, по които той сключи споразумения с прокуратурата. През този период трябваше да бъдат удържани 25% от заплатата му, а 2 пъти седмично Сидеров трябваше да се среща с пробационен служител.

Сидеров беше осъден за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай за инцидента на летище Варна. Лидерът на "Атака" се призна за виновен и за нахлуването му в НАТФИЗ, както и за скандалите на столичната улица "Раковски", пред парламента и в Батак през 2011-та година.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град козлодуй

    27 15 Отговор
    ВОЛЕН СИДЕРОВ КАТО Е УЧИЛ БОГОСЛОВИЕ КАК ЧЕТЕ БИБЛИЯТА КАТО ДЯВОЛА КОРАНА
  • 2 Бай

    35 13 Отговор
    ЗА ВСИЧКИ "управляващи" СЪД И НАЙ ВЕЧЕ ЗА групировката гроб и тиквата !!!!!!!!!!!!!!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙЛ

    37 15 Отговор
    ВОЛЕН ИДЕРОВ Е ПСИХОПАТ ТОВА ГО Е КАЗАЛА ДОКТОР ЦВЕТИ ГЬЛЬБОВА ПРЕДИ ГОДИНИ СПРАВКА ИНТРНЕТ

    Коментиран от #14

  • 4 Да ти кажа честно

    9 16 Отговор
    Искам ги и двамата мъртви. Волен и халвата. Те печелят луди пари. А тоз боклук ще ми иска 15000лв. Вместо Волен да ми ги даде на мен. Затова нека и той мре.
  • 5 Давид

    23 10 Отговор
    Сриват го и настаняват чалгара - Трифонов . Познатата схема на ДС . Играта продължава . Къде е президента с глупостите си . Защо ако е е един велик водач не обяви военно положение и да се бори с мафията . Страхливци . Страхливец - Радев . Какво да коментирам Борисов , Корнелия и останалите , те са в отбора на ДС .
  • 6 Гост

    20 7 Отговор
    За хора като този си има термин: Рецидивист!
    А при рецидив, наказанието следва да бъде по-тежко!
  • 7 itatel

    14 2 Отговор
    ми той тоя съд много бърз бре добре че на са почнали да се съдят 94 година те като е ли са ги копали тия доказателства за четри години най после стигнали до некъде
  • 8 Townboy

    18 10 Отговор
    Крайно време е ямболския чукундур да получи "плесница"!
  • 9 Johansson

    15 10 Отговор
    Срам ме е , че този предмет е от родния ми град.
  • 10 град козлодуй

    3 3 Отговор
    ДАВИД ОТ ХАЙРЕДИН ПРАВ СИ ТАКА Е МАЙ
  • 11 Ivory

    8 6 Отговор
    Сидеров от къде има пари за глоби и да поддържа телевизия,защото той вече като независим депутат няма право на субсидия.
  • 12 Зайко Байко многознайко

    20 1 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието ма ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"
  • 13 Спас безделника

    9 2 Отговор
    Не мога да проумея, законът има ли дух, освен буква? Тези наши съдии могат ли да посочат понеже е една продукция на Халваджиян, която да не отговаря на определението "пошла и водеща до опростачване и затъпяване на зрителите"? Би трябвало да погледнат на казуса от различни ъгли, за да са наясно откъде е дошъл израза : "Бозаджията за халваджията"
  • 14 Иван

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙЛ":

    Като ти чета глупавите словоизлеяния ми се струва ,че двамата с Волен сте я посещавали тази доктор Гълабова,май си научил тази имаформация по време на терапевтичните ти сеанси с нея,а не от нета;)
  • 15 Гол тупан

    5 7 Отговор
    Не му берете грижа на Волен! Телевизията ще плати. Не плачете на чужди гробища! Волен се е оправил. Гледайте вие как да се оправите.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 6 Отговор
    ДО КОМЕНТАРА НА ИВАН ГОСПОДИНЕ ПЬРВО ВИЖТЕ ВАШИЯ ПРАВОПИС ВТОРО ТОВА Е ФОРУМ ТРЕТО НЕ СЬМ ТРОЛ ЧЕТВЬРТО НЕ СЬМ ХЕЙТЬР И ПЕТО ХРИСТО БОТЕВ Е ПИСАЛ УНАС СВЕСТНИТЕ ГИ СЧИТАТ ЗА ЛУДИ

    Коментиран от #20

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    НИКНЕЙМ ЗАЙКО БАЙКО МНОГО ЗНАЙКО ГО ПИСА ТОЧНО В ПРАВ ТЕСТ
  • 18 Крокодила Гена

    16 3 Отговор
    Не съм фен на Сидеров. Но аз също мисля че Халваджан цялата му гилдия препълниха ефира с лигоч и простотия. Само му забележете коментаторите на бик-брадър. Минчев мис Крокодил, Култуклиева, много бившата мис Калканджиева, изключително грозната Патрашкова, Червеняшка и не на последно място гея с пекинеза. А за подбора на участниците просто нямам думи. 90% бяха пълни олигофрени. Имам чувството че Халваджан и компания искат да унижат българите с избора на участниците.
  • 19 Зрител

    6 6 Отговор
    Изявленията по Алфа , му разрушавали обществената репутация и доброто име , ХА ХА ХА ХА ХА ХА ! ! !
  • 20 Реалист

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Полу-грамотен си аратлик .

    Коментиран от #21

  • 21 Полуидиот

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Реалист":

    Полуграмотен се пише без тире! И други са писали подобно, не плачи!
  • 22 .Д.Кънев

    3 2 Отговор
    Да така е но не е ли много малко това осребряване на златното Воленово пръстче.Е сигурно ще има и други екстри плащания.Е ще по живеем и ще видим.Е Бог забавя но не забравя.
  • 23 Бесен

    10 2 Отговор
    "В тях пoлитикът кaзвa зa прoдуцeнтa, чe e кoнтрaбaндиcт, чe ограбва бългaритe, чe мaнипулирa и мaми зритeлитe, още чe e пaрвeню и лъжeц, a прeдaвaниятa му са тюрлюгювeчи, кaктo и чe пoлучaвa пaри зa мръcни пoръчки" - и кво излезе, че трябва да си плащаш, за да казваш истината :)

    Коментиран от #25

  • 24 Професор Вучков

    10 1 Отговор
    Че да не би да е излъгал?
    От кога да казваш истината се истжда като престъпление от съда?
  • 25 Крокодила Гена

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен":

    Не съм съгласен с вас, въпреки че ви сложих + Турлюгювеча може да се яде. Тоя измислен продуцент ни набутва някакъв армени-макък-кадаиф- баклава -долап. Целия меллет е набутал в шоуто и не спира да ни залива с пошлост в най гледаната часова зона.
  • 26 Анонимен

    2 2 Отговор
    На снимката Волен тренира преди поредната сесия фистинг с Чуколов.
  • 27 Д-р ХАУС

    3 3 Отговор
    Волен ИЗПИЛИ СИ ХАПЧЕТАТА ИЛИ ДА ТЕ ПРИБИРАМЕ НА 4-ти КИЛОМЕТЪР? ????
  • 28 Д-р ХАУС

    4 2 Отговор
    Хахото пак ли са го пуснали от 4-ти километър? ???????? ПУСКАЙТЕ ЛИНЕЙКИТЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Отвратен

    4 2 Отговор
    Интересното е че този път е казал самата истина! Чак контрабандист Маги Въшката не е, защото изисква усилие и топки, но че е долнопробен боклук е напълно вярно. Този хитрец просто се възползва от ниското ниво на интелект на повечето наши сънародници и прави луди пари с долнопробни предавания. Неговите зрители не са виновни, че са глуповати. Така са се родили. Наш дълг е да ги защитим от злоупотреба, както се прави със всеки човек в неравностойно положение. Този път Хахото действително защитава безпомощните.

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДОКО

    1 1 Отговор
    А А МАЛКО СА..ВОЛЕНЧО ТРЕБЕ ДА ЗАПЛАТИ ПОНЕ ТРОЙНО..НЕ ЗАЩОТО Е КАЗВАЛ ОБИДИ А ЗАЩОТО Е ШМЕКЕР ..
  • 33 Бабаджнян

    1 1 Отговор
    Удри Бялата Златка докато пусне пяна !
  • 34 въпрос

    1 0 Отговор
    Като не е окончателно решението на съда, защо пишете. Ами ако окончателното е обратното на това?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове