Last news in Fakti

5 Септември, 2019 10:09 4 703 118

Атлантици: Русия ни дължи извинение за окупацията

  • атлантически съвет-
  • русия-
  • ссср-
  • окупация

Такава позиция изразява Атлантическият съвет на България в отворено писмо до президента Румен Радев

Атлантици: Русия ни дължи извинение за окупацията - 1
Снимка: Атлантически съвет България

Руската федерация, като правоприемник на СССР, трябва да се извини за окупирането на България през септември 1944 г. и нанесените огромни щети на държавата ни по време на престъпния комунистически режим.

Такава позиция изразява Атлантическият съвет на България в отворено писмо до президента Румен Радев, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов. Повод за обръщението на АСБ е инициативата на руското посолство да организира на 9 септември изложба "Освобождението на България" и претенциите на руската страна, че без този акт България нямаше да съществува.

"Необходимо е сега на самозабравилите се руски управници да се каже и покаже ясно и категорично, че тази, както и други подобни провокации, няма да бъдат допускани повече в България. Същевременно сме в правото си да изискваме от Вас да предприемете необходимите стъпки за поднасяне на извинение от Руската федерация, като правоприемник на СССР, за осъществената окупация и нанесените огромни щети на държавата ни по време на престъпния комунистически режим." - посочват от Атлантическия съвет.

Припомняме, за окупацията на Полша германският президент поиска прошка от полския народ, на полски език.

"Ясен държавнически знак от Ваша страна в това отношение би било незабавното пристъпване към премахване на символите на съветската окупация от всички български населени места. И би било достойно това възстановяване на историческата справедливост да започне с премахване на монумента на съветската армия, намиращ се в центъра на София. Този паметник е символ на окупацията и повече няма място в сърцето на столицата на една свободна и нормална европейска държава." - се казва още в писмото на АСБ.

Вчера Министерството на външните работи също излезе с позиция, в която напомни на руската страна, че според нормите на международното законодателство нахлуването на съветската армия в страната ни е акт на окупация.

Атлантиците напомнят, че наложеният от армията-окупатор комунистически режим е обявен за престъпен с действащ закон на Народното събрание, приет през 2000 г.

"Както по силата на закона, така и от гледна точка на историческия морал не може период на действие на престъпен режим да се характеризира като "освобождение", подчертават от АСБ.

Пълният текст на документа:

ОТКРИТО ПИСМО ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ - Президент на Република България

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА - Председател на XXXXIV Народно събрание на Република България

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ - Министър-председател на Република България

Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА - Министър на външните работи на Република България

Уважаеми г-н президент,

Уважаема г-жо председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаема г-жо министър на външните работи,

Обръщаме се към Вас по повод на едно трагично събитие в българската история, което се интерпретира от дипломатическото представителство на Руската федерация у нас по начин, който го изопачава и накърнява доброто име на нашата страна. Намираме, че това е недопустимо поведение и то заслужава вашата незабавна реакция.

Става дума за поредна хибридна операция на тази дипломатическа мисия у нас, в която се предвижда на 9 септември 2019 г. извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас г-н Анатолий Макаров да открие в Руския културно-информационен център в София фотоизложба, озаглавена "Освобождението на България" ("Освобождение Болгарии").

Това е изключително опасна спрямо националната ни памет и история инициатива.

Добре известно е, че преди 75 години, на 5 септември 1944 г., Съветският съюз обявява война на Царство България, като до този момент двете страни поддържат нормални дипломатически отношения. Към момента на този акт страната ни води политика на неутралитет във Втората световна война и на българска територия не се намират други войски освен Българската армия.

На 8 септември 1944 г. съветската армия вероломно нахлува на българска територия и окупира държавата ни. На следващия ден - 9 септември, е осъществен държавен преврат.

Дейци на комунистическата партия започват да извършват масови убийства и други репресии срещу мирни граждани. Само в първите няколко месеца след нахлуването у нас на съветската армия са избити близо 30 000 български граждани. Съветски войници и офицери издевателстват над мирни български граждани и това е документирано. Постепенно е наложен комунистически тоталитарен режим под пълен съветски контрол, който продължава до юни 1990 г.

Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен е действащ закон, приет от Народното събрание през 2000 г. Както по силата на закона, така и от гледна точка на историческия морал не може период на действие на престъпен режим да се характеризира като "освобождение". Нещо повече. Законът ясно говори, че периодът на "престъпния режим" започва под действието на "чужда сила" и по този начин законодателят визира съветската агресия срещу България от есента на 1944 г. Посочена е и партията, която носи пълна вина за този престъпен режим, като тя в закона е определена като престъпна организация.

Но не е само родното законодателство това, което ни кара справедливо да реагираме на опита на руското посолство у нас да подмени една от най-важните истини в българската история. В конкретния случай към реакция ни води нашият граждански дълг, демократичното ни и родолюбиво съзнание.

Обръщаме също така внимание, че символите на съветската окупация на Отечеството ни са все още публично изложени и те постоянно ерозират чувството на чест и достойнство на българския народ.

Уважаеми г-н президент,

Уважаема г-жо председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър председател,

Уважаема г-жо министър на външните работи,

Ние подкрепяме изявлението на Министерството на външните работи на Р България по този скандален повод, направено на 3 септември т.г., но настояваме отговорните държавни институции да предприемат и още по-категорични дипломатически стъпки, включително и обявяване на руски дипломати за нежелани повече в България. Най-малкото посланик Макаров трябва да бъде извикан в МВнР за обяснения.

Необходимо е сега на самозабравилите се руски управници да се каже и покаже ясно и категорично, че тази, както и други подобни провокации, няма да бъдат допускани повече в България.

Същевременно сме в правото си да изискваме от Вас да предприемете необходимите стъпки за поднасяне на извинение от Руската федерация, като правоприемник на СССР, за осъществената окупация и нанесените огромни щети на държавата ни по време на престъпния комунистически режим.

Ясен държавнически знак от Ваша страна в това отношение би било незабавното пристъпване към премахване на символите на съветската окупация от всички български населени места. И би било достойно това възстановяване на историческата справедливост да започне с премахване на монумента на съветската армия, намиращ се в центъра на София. Този паметник е символ на окупацията и повече няма място в сърцето на столицата на една свободна и нормална европейска държава.

Обръщаме се и към всички политически и граждански организации, както и към българските граждани, да изразят подкрепа на позицията ни и да настояват за премахване на всички символи на окупацията на България.

Атлантически съвет на България


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    112 30 Отговор
    Ама тия продължават да ръсят глупости хаха :D

    Коментиран от #21

  • 2 Комуниста

    112 29 Отговор
    Кои са атлантиците тия на снимката хахахаха я марш в Атлантика като са атлантици тук е Балкани!

    Коментиран от #102

  • 3 НАТО ВЕЦ

    104 23 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Атлантици: Русия ни дължи извинение за окупацията - Вие пък дължите извинение на Българите, че се пишете "българи".

    Коментиран от #14

  • 4 ОТКРИТО ПИСМО ДО

    100 9 Отговор
    Пасито! ЗАЩО НАРЯЗА РАКЕТИТЕ!!! :(
  • 5 Антон

    92 12 Отговор
    Какъв е тоя "атлантически съвет"! Да не някакъв извратен клуб на дъртигендари ?

    Коментиран от #7

  • 6 Говен

    84 8 Отговор
    А паметника на летците къде сринаха София му баш мястото там, ама нали сега от там идат заповедите!

    Коментиран от #103

  • 7 Ропотамо

    72 11 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    Съвета на циркови те артисти в България е този съвет! Не ги ли виждаш на снимката ловците на мухи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 анова

    80 14 Отговор
    Точно тези съсипаха България вижте само какъв тон държат какво общо имаме ние с Атлантика
  • 10 БЛЕЙД

    56 8 Отговор
    Госпожата с Бордо полата продаваше кофли на лавката в 40 СОУ в Люлин!
  • 11 dsсса

    71 10 Отговор
    Тези са узурпатори! "Атлантически съвет на България", да ама не! На мен не са ми никакви, а аз съм част от България. Такива като мен, които не ги смятат за изразители на тяхното мнение са милиони. Така, че въпросният съвет да си го навре, там где слънце не огрява!
  • 12 Българин

    29 81 Отговор
    Не съм изненадан, че руските роби яростно защитават окупацията. няма по-гнусни и безродни създания от руските еничари българофоби!

    Коментиран от #15, #79

  • 13 1234

    66 10 Отговор
    Аз не знам сащ да са ни се извинили за бомбардировките над софия? На виетнам извиниха ли се? Дайте и ние да се извиним на византийците че сме ги трепали, а защо арабите не се извинят за 680 г арабски халифат? А турците за 500 г кланета? 15 в сме били сведени до 300 хил души, това знаете ли го?

    Коментиран от #54, #55

  • 14 Българин

    20 70 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #20, #105, #106

  • 15 фжфж

    43 7 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Речта ти определено не е като на българин. По-скоро прилича на реч на едни, които неуспешно се опитвате да ги направите българи.
  • 16 Хаджи хаджи Българин

    48 6 Отговор
    Ами защо не напишат тия смешници и по едно писмо до г-жа Меркел с настояване , конц. лагер Дахау до Мюнхен, да го съборят с булдозери и да направят там парк за ПРАЙД срещи! Същото и до полският Премиер , да съборят и конц. лагер в Аушвитц ! И там да си правят гей- парадите, вместо по централните булеварди в столиците!
  • 17 Fekal Council

    19 3 Отговор
    Много са интелигентни!
  • 18 червено тролче

    59 5 Отговор
    Да се изтеглят американските военни от България и САЩ също да се извинят, първо за бомбардировките над българските градове през ВСВ, а после и за сегашната окупация на България.

    Коментиран от #77

  • 19 1234

    46 8 Отговор
    Цял свят вече се опъна на сащ само най простите колонии като нас още си мислят че царя не е гол! Гол е и се вижда че патката му е малка но пък с голям мерак...
  • 20 Чику

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Ни съ утваръй тъй ганди
  • 21 dsсса

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Ти какво, надяваш се да поумнеят ли? Те за шейсет и кусур години не са успели, от тук насетне могат само допълнително да оглупяват.
  • 22 Пасито Попторов

    42 2 Отговор
    Първо да поискат Америка и Великобритания да се извини, че сринаха по време на бомбардировките половин София, а също така и Турция за петвековното робство. Нима ни компенсираха с нещо.
  • 23 Психо Доктор

    42 3 Отговор
    Англия и Америка ни дължат репарации и извинение за престъпление срещу човечеството като са бомбардирали и убивали мирни граждани жени деца и старци от 1941 до 1944 година. И да махнете позорния паметник на убийците който ни набутаха пред посолството на САЩ. Или може по добре да стои за да ни напомня за зверствата на нашите Атлантически " ПРИЯТЕЛИ"

    Коментиран от #110

  • 24 Kriks

    23 2 Отговор
    Бай Ганя Евроатлантик
  • 25 Глупави хора глупаво пишат

    7 1 Отговор
    С римски цифри 44 се записва XLIV, А не XXXXIV.

    Коментиран от #32, #37

  • 26 Гост

    42 5 Отговор
    Драги ми смехурковци-атлантици! (Да не би да сте атланти?!). Да не забравяме, че благодарение на “престъпния комунистически режим” вашите бащи, а и вие по-късно, сте от т.нар. Номенклатура! - справка, Монито Паси! И още: благодарение на него, все още грабите това, което е създал за половин век. Така че бивши комунистически отрочета - справка всички вие начело с премиера ви - не плюйте срещу себе си в угода на новите ви господари. Просто ставате смешни .... смехурковци!
  • 27 Шляхтиц

    40 3 Отговор
    Тези атлантици като нищо ще доведат България до ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. Нобеловият комитет е длъжник на бившия български президент Плевнелиев , че не му присъди Нобелова награда за мир през 2016 година затова, че не успя да обяви война на Русия. Предатели, прждажници, вече доведоха България до поредната катастрофа. Винаги включват България към губещата страна...............
  • 28 Заимов

    37 2 Отговор
    Монката, Роско, Катето са платени агенти–разрушители на държавата.
  • 29 Голем смях

    5 22 Отговор
    Истински достойни българи.
  • 30 Ko caza ko

    28 1 Отговор
    Никога не е късно да станеш за смях.Господа комунисти(фашисти) накъде духне вятъра и вие натам нали???
  • 31 Любопитен съм

    38 1 Отговор
    Тези на снимката преди да станат атлантици, какво са работили. Допринесли ли са поне зрънце полза за останалите хора в България или по света или винаги са били само тении?

    Коментиран от #36

  • 32 Монгола

    16 0 Отговор

    До коментар #25 от "Глупави хора глупаво пишат":

    А сметни как ще напишат 500!

    Коментиран от #40

  • 33 някой

    34 1 Отговор
    Даа,ЗА ЛУДИТЕ НЕ ПИТАЙ, ТЕ САМИ СЕ ОБАЖДАТ! Ето ги на снимката унищожителите на България!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тодор

    38 1 Отговор
    Вие сериозен вестник ли сте или пародия ? Защо показвате и пишете за тези антибългарски човекоподобни същества ? За тези разстрел е малко.
  • 36 Doko

    19 0 Отговор

    До коментар #31 от "Любопитен съм":

    Забранявам ти да обиждаш тениите.

    Коментиран от #42

  • 37 НАТО ВЕЦ

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Глупави хора глупаво пишат":

    То това не е означението на поредното "Народно събрание", а абривиатура по ГЕРБ и се чете: " хикс, хикс, хикс, хикс, ай, ви". Какво означава, ще чакаме да ни "преведат" ;)
  • 38 александър йорданов

    31 3 Отговор
    Тия атлантици са същите подлоги като мен - партиен член, учих в Москва, ама като дойдоха новите господари веднага почнах да им лижа задника, ме руснаците и без това пари не даваха.
  • 39 Помнещ

    35 2 Отговор
    Преди време посланикът на СССР в Югославия казал на Тито "вашите вестници не хвалят достатъчно другаря Сталин, я виж българските, какво правят". Тито му отговорил "те българските преди това много хвалеха Хитлер, затова сега наваксват". Ей тия атлантици дето ги виждате на снимката са били най-усърдните хвалячи на СССР, та сега си наваксват.
  • 40 Глупави хора глупаво пишат

    11 0 Отговор

    До коментар #32 от "Монгола":

    D е римската цифра за 500.
  • 41 пане

    25 2 Отговор
    Нали сме били съюзници на Хитлер, бре смешници. Какви извинения от Руската федерация, какви 5 лева? Правят метани на някое посолство за малко пари ….

    Коментиран от #58

  • 42 Любопитен съм

    17 0 Отговор

    До коментар #36 от "Doko":

    Приемам, осъзнах си грешката. Моля тениите за извинение!

    Коментиран от #43

  • 43 Doko

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Любопитен съм":

    Ок ,ще им предам но внимавай.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 лошите руснаци

    26 2 Отговор
    ако не бяха лошите руснаци от дедите на нашите атлантици цяха да останат само няколко сапуна.

    Коментиран от #46

  • 46 лошите руснаци

    19 0 Отговор

    До коментар #45 от "лошите руснаци":

    сами си направете извода що за индивиди са тези които плюят хората благодарение на които ги има на този свят и дали може да очаквате нещо добро от тях.
  • 47 Хаджи хаджи Българин

    14 1 Отговор
    Тази на снимката, да не е Ленчето с Кремчето?
  • 48 dsсса

    28 2 Отговор
    България е победена във ВСВ държава, повтарям, победена! Победителите са искали от нас: Гърция - граница по билото на Средна гора, Югославия - граница по Искър и Струма. Благодарение на защитата от СССР това не се случва, дори Румъния ни връща частта от Добруджа, която ни е отнела спед ПСВ.

    Коментиран от #53

  • 49 2263

    19 0 Отговор
    Ей началниците явно много са ядосани, щото в последно време "всичкото работник" на издръжка на САЩ се надпреварва в изявленията си, че България е най- големият приятел на САЩ. Така е! - Американци! За парите си искат сверки и то постоянно, без почивка
  • 50 анова

    19 1 Отговор
    Скъпи атлантици червената армия с нахлуването си В БЪЛГАРИЯ подсигурява левия си фланг от евентуално контра настъпление на немците от Югославия за да продължи с настъпателни операции към Берлин а че България е в руската зона винете Чърчил
  • 51 Варна

    20 0 Отговор
    Интересно е защо им се дава гласност след като в общественото мнение тази групичка е без значение. Кой се е обадил за да се случи това? - Вариантите не са много! Най- вероятно нашият именит местен влагър от Банкя се е обадил по заръка на хората от сградата на ул. Козяк
  • 52 СссереМ

    6 21 Отговор
    Не само извинение,ами и репарации трябва да ни платят,обаче изниква въпроса как се плащат репарации за ПОДАРЕНИТЕ от престъпния комунистически режим територии като беломорието, западните покрайнини и македония, как се плащат репарации за милионите българи останали в тези земи и за десетки хилядите убити без съд и присъда българи?
  • 53 Бачо Киро

    14 1 Отговор

    До коментар #48 от "dsсса":

    Кво им обясняваш на въртогъзите, те не се интересуват от история, а от лизачество според момента.
  • 54 Во Нгуен Зияп

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Що се отнася до Виетнам, извиниха им се. По-точно платиха си едни 17 000 000 000 долара репарации. За онова време си бяха добри пари! Вярно, това няма да върне животите на убитите виетнамски деца и жени, но тия репарации са най-големият резил в историята на САЩ.
  • 55 Знаем го, разбира се

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    От 250 х души през 15 век ви развъдиха до 4 млн. През 19. Сметката още не сте я платили
  • 56 111

    23 2 Отговор
    То бива, бива да си прост....ама това надминава границите!!!! Тези атлантици са национални предатели!!! Не искам да говорят от името на всички българи, ние българите сме велик народ, а не подлоги!!! Хора, четете и познавайте историята си! Още Пайсии е написал... От тука нататък Българския род има история и става народ! Историята е пълна с добри и лоши моменти и от тях черпим знание и опит... Не може да се преиначава за да задоволим нечии нефелни интереси... За тези псевдобългари-атлантици-национални предатели си има определен член от конституцията на РБългария. Безсрамници, дължите най-малкото извинение на целия народ. Неуки, неграмотни, нагли предатели-евроатлантици!

    Коментиран от #59, #60

  • 57 Република България

    5 19 Отговор
    Крайно време е да се търси наказателна отговорност на хора които проповядват комунистическия режим и разпространяват символи и материали които го пропагандират

    Коментиран от #63

  • 58 мръсни комунисти

    5 20 Отговор

    До коментар #41 от "пане":

    На 26 август 1944, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз!
    България е неутрална държава, Червената армия идва, за да наложи руското господство в България и по заповед на Сталин и КПСС са избити хиляди, стотици хиляди са пратени в концлагери по политически причини или просто, защото са учли в чужбина, където голяма част умират от глад и липса на елементарни жизнени условия. Лагерите съществуват до края на 60-те. БКП(КПСС) избива цялата опозиция и налагат техен режим, до 1989г. всички важни решения се съгласуват с СССР, даже комунистическия марионетен режим предлага да станем част от СССР.
  • 59 мръсни комунисти

    3 18 Отговор

    До коментар #56 от "111":

    Напротив, ти си подлога, но, тъй като си изключително прост не го осъзнаваш. Да подкрепяш интересите на чужда държава е един вид предателство.
    СССР ни окупира и назначава марионетно правителство, а опозицията е избита или натикана в лагери, концентрационни лагери, разбра ли куха манерко, за какво иде реч?

    Коментиран от #82

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 бледолики

    6 8 Отговор
    Да ни върнат Златото и Архивите Да не се правят на ударени
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 гого

    10 0 Отговор

    До коментар #64 от "Бълхария е Турска теритирия":

    Кака територия трябва върнем на Ердоган,че не разбрах?Тоя ци....нпо добре да седне навреме на е...я си турски задник,докато не е късно.Само Кюрдска държава ще ви оправи нагли и прости фесове!
  • 67 Колкото

    10 0 Отговор
    Колкото по-нагло, толко по-присъщо за атлантика, сиреч не бъгарина, а чуждоземец без корени тук. РЕНЕГАТ!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Генерал

    21 2 Отговор
    Иcкaм пaк руcнaцитe дa мe окупират! Кoгa мe окупираха руcнaцитe цигaнитe и турцитe в Бългaрия нe cмeхa дa ce oбaдят. Сeгa кoгaтo руcнaцитe нe са ни окупирали турцитe ни упрaвлявaт a цигaнитe ce въдят c пo бързo тeмпoвe oт хлебарките! Пo врeмeтo нa гoлямaтa рeпрecия oт руcнaцитe 1970г ca ce рoдили 150 000 дeцa, през миналата гoдинa 2018 ca 46 000 ...в,, cвeтлия кaпитaлизъм" нa атлантиците!

    Коментиран от #81

  • 70 Генерал

    16 2 Отговор
    Нека припомним фактите около ОКУПАЦИЯТА, че вече наистина замирисва на дебилизъм цялата работа.
    Много е... интересно, България да учи Русия на международно право... България, която и до днес не е ратифицирала Хагскага конвенция относно законите и обичайте на сухоземната война от 1907 година... действаща и през периода на ВСВ!
    Колкото и да не се разбира/приема от част от населението руснаците са много точни в конкретната пропаганда!
    А защо ни обявяват война!? Много просто:

    "Паралелно с дипломатическите постъпки в края на август 1944 г. Турция разполага на българската граница 26 дивизии, готови за навлизане в България. Срещу тях са дислоцирани 3 български дивизии, а други 2 - на Черноморското крайбрежие. Същевременно Великобритания тактично променя своята позиция спрямо България и призовава правителството на Багрянов да участва в преговори за осъществяване на англо-амерканска окупация на Бъгария и за създаване на ново правителство, вярно на политиката на западните съюзници. За пратеник на българското правителство е упълномощен Стойчо Мушанов, който по спешност заминава за Анкара за провеждане на въпросните преговори. На този опит незабавно се противопоставя съветската дипломация. Въпреки това на 29 август 1944 г. Мушанов се явява в посолството на Великобритания в Турция и оттам излита с английски военен самолет за Кайро, за да подпише акта за англо-американската окупация на България. При това е поставено изрично условие за изтегляне на българските войс

    Коментиран от #71

  • 71 Генерал

    14 1 Отговор

    До коментар #70 от "Генерал":

    При това е поставено изрично условие за изтегляне на българските войски от всички заети след април 1941 г. земи. Същия ден съветското правителство научава за това намерение и изпраща следната нота до Чърчил: „Съветският съюз не е обвързан със сепарастичните преговори, които Англия едностранно води с България и си запазва правото да действа на Балканите, както намери за добре.” Уместно е да се вметне, че на тези „преговори” гръцкото емигрантско правителство в Кайро предявява претенции за корекция на старата граница между двете страни. Тя е прокарана в нарушение на сключената от Гърция с държавите от Антантата на 18.09.1920 г. Конвенция за присъединяването на Западна Тракия към Гърция, като на България се даде право на свободен излаз на Бяло море. На срещата в Кайро новите гръцки искания обхващат достигаща близко до Пловдив голяма част на Родопите. След войната гръцкото правителство потвърждава своите претенции. По време на мирната конференция през 1946 г. в Париж съветското правителство се противопостави твърдо на опитите за по-нататъшно откъсване на български територии. На конференцията само Съветският съюз от великите сили поддържа настояването за възстановяването на България на излаза на Бяло море. През първите дни на септември 1944 г. Чърчил изпраща двама свои емисари в Пловдив за среща съсСтойчо Мушанов. На нея те ултимативно заявяват: „Ако българите не искат да бъдат окупирани от съветски войски, те трябва да се съгласят веднага България да бъде окупи

    Коментиран от #72

  • 72 Генерал

    15 2 Отговор

    До коментар #71 от "Генерал":

    „Ако българите не искат да бъдат окупирани от съветски войски, те трябва да се съгласят веднага България да бъде окупирана от турски войски преди да са дошли тук руснаците.” Българският представител на срещата, след разговор с един от регентите, е дал съгласие за навлизането в България на турските войски. Но на 5 септември 1944 г., като научава за преговорите в Пловдив, Сталин скъсва дипломатическите отношения на СССР с България и превантивно й обявява война. Още на 8-и септември Червената армия навлиза на българска територия."

    България е страна, нарушила грубо международното законодателство в периода 41 - 44 г. България е с нелигитимна и незаконна власт от абдикирането на Фердинанд на 3 октомври 1918 г. до 09.09.1944 г. поради това, че грубо е потъпката действащата тогава Търновска конституция. Така че, ако не е била директната намеса на Сталин, сега щяхме да сме нещо като Княжество България...

    Коментиран от #94

  • 73 1234

    17 1 Отговор
    Първо от какаъв зор в България ще има атлантически клубове? Ние граничим само ЧМ и Дунава. Атлантика сме го виждали на снимка. И не съм чувал в сащ баланския клуб да дава акъл на който и да било, както и не знам в хелзинки да има български комитет, имало е в Браила преди 150 г

    Коментиран от #76

  • 74 Дано да е искрено

    10 2 Отговор
    Германеца да си иска извинение , щото ги смляха , и избиха 6 000 000 поляци, и ако руснаците не ги бяха изхвърлили с шутове от Полша , щяха да избият още 6. Не изпадам в някакви симпатии към полските върти-опашки , да не кажа и някоя друга по-цинична дума , но там хитлеристите показаха нагледно , каква участ са подготвили на славянската раса.
  • 75 Георги Георгиев

    8 2 Отговор
    Мнението на "атлантиците" не е моето мнение!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Тези на стената и с КПВТ

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "червено тролче":

    А при добро желание могат да върнат и златото което завлякоха , и още завличат.
  • 78 12345

    9 1 Отговор
    Долни продажници. Турското не било робство, а присъствие. А руското не било освобождение, а окупация.
  • 79 Прагматист

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Това което аз построих, Вие не можете да го боядишете само! "Т. Живков"
    И още " Някой другари трябва да слязат на земята, нагоре само могат да отиват за космонавти да се обучават! Тук е истината, долу на земята! Друго нема!
  • 80 12345

    10 2 Отговор
    Целта е ясно, да ни скарат с Русия. Много се активизираха напоследък. Тръбата с газа от Турция явно няма да мине през нас.
  • 81 стоян

    2 12 Отговор

    До коментар #69 от "Генерал":

    До 69 ком =Само да попитам Генерале -сигурен ли си че ако ни окупират руснаците ние ще се въдим повече а циганите ще спрат да се въдят=интересно ако имаш деца къде ли са -В сесесерето ли иил и те в изгнилия запад
  • 82 Антивирус

    9 5 Отговор

    До коментар #59 от "мръсни комунисти":

    Фашист новоизроден, на 04.09.1944г., на връх "Милеви скали", в околностите на сегашният Велинград, родната ти фашистка власт с близо 3000 тежко въоръжен фашистки башибозук , (включително артилерия и авиация) напада съюзниците на победителя във ВСВ.
    Резултатът, 18 съюзници на победителя на фашизма убити. До 09.09.1944г. фашизмът зверства в родината ни. За това Съветската Червена армия е армия освободителка и паметта за нея е важна част от българската история, култура и държавност.

    Коментиран от #98

  • 83 Само питам

    3 1 Отговор
    Колко голям боклук и мръсна отрепка трябва да си за да защитаваш чужда държава враг на България?

    Коментиран от #85

  • 84 ПЕНКО

    11 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ИМА ОБЩО С АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН -КОЛКОТО РУМЪНИЯ !!! НО ИМАМЕ ТАКИВА "ВРЪЗКИ " С АТЛАНТИКА ,КАТО МОРТОСА АЛЕКС АЛЕКС И СОЛМОНЕЛ ПСИХИ !!!!!!!!!!!
  • 85 Антивирус

    4 3 Отговор

    До коментар #83 от "Само питам":

    Фашист новоизроден, на 04.09.1944г., на връх "Милеви скали", в околностите на сегашният Велинград, родната ти фашистка власт с близо 3000 тежко въоръжен фашистки башибозук , (включително артилерия и авиация) напада съюзниците на победителя във ВСВ.
    Резултатът, 18 съюзници на победителя на фашизма убити. До 09.09.1944г. фашизмът зверства в родината ни. За това Съветската Червена армия е армия освободителка и паметта за нея е важна част от българската история, култура и държавност.
  • 86 Факт

    10 0 Отговор
    Мирише на долари!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 НУД

    2 0 Отговор
    Що не са се подписали бе?
  • 89 ТИКВУН

    4 0 Отговор
    Добре бе, така да бъде. Кво да ви правя. Ама ако ме оставите още 2-3 мандата
  • 90 чочосан

    7 2 Отговор
    Режимът ПРЕДИ 9.09.1944г. също е престъпен макар и без закон. Нека далтониците да искат извинения от държавите които са го поддържали и тогава ще ги приемем за обективни. Сега са на равнището на примитивни русофоби.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 както винаги

    0 4 Отговор

    До коментар #72 от "Генерал":

    Част от написаното е вярно част изопачаване а част лъжа
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Умно село

    3 0 Отговор
    Како що рече еден прехиjтар .....
    здрави нема
    има само непрегледани..

    македонски виц
  • 97 T72

    9 1 Отговор
    Атлантици - забравиха какво са пеели и къде драпаха да завършат преди 20 и кусур години - просто ренегати.
    Външно министерство вместо да търси развитие и да прави външна политика - забърква скандали.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Чочо

    7 0 Отговор
    Преди бяха комунисти днес са атлантици а утре Бог знае какви, историята е такава каквато е независимо дали ви харесва.
  • 101 Чочо

    6 0 Отговор

    До коментар #99 от "мръсни комунисти":

    Истинските комунисти бяха избити след 9.09.1944.г.на тяхното място дойдоха разни слагачи чийто отрочета управат България и до днес, независимо как се наричат.
  • 102 Borislav Popov

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Комуниста":

    Я марш в Сибир бе, комундел смотан.
  • 103 Историк

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Говен":

    Другарчета, приятели на Москва и сталиниста Путин, преди да пишете глупости, вземете да почетете историята. Но не онази история, която ни учеха, четяха ви по БКП школи и семинари, истинската за Втората световна война. Царство България е обявила война на Англия и САЩ, ние сме били във война с тях и затова те бомбардират София. На СССР никога не сме обявявали война, нито един български войник, нито една българска пушка не е гръмнала срещу руския народ. Но това не пречи на Сталин да изпраща подводници и парашутисти в България да сваля законното правителство. Това се нарича агресия, тероризъм. На 2 септември 1944 г. правителството на България е сменено, излизаме от
    коалицията с Германия, обявяваме неутралитет и започваме преговори с Англия и САЩ в Истанбул и Кайро. Целта е била да подпишем мирен договор без окупация. Сталин разбира и набързо ОБЯВЯВА ВОЙНА НА БЪЛГАРИЯ. Нищо, че не сме воювали срещу тях. Намеренията са му били да присъедини България към сферата на влияние на СССР и българските предатели, комунистите извършват преврат и подпомагат влизането на червената окупационна армия у нас. Така ставаме саталит на болшевишка Русия. Ако бяха дошли англиската и американската армия в България, нямаше да има лагери и Белене, нямаше на има ТКЗС, национализация на земята. Както стана в Гърция. България имаше "братска" помощ от СССР, издържахме, хранихме 6 години Първия украински фронт. Съветските "освободители" изнасилваха българки, крадяха, разбиваха магазини,

    Коментиран от #107

  • 104 Ник

    7 0 Отговор
    Рaбoтaтa нa Външнo e дa прaви пoлитикa, умнa! Зaрaди нeкaдърнци прeживяхмe кaтacтрoфи, кoлкo! Нo зaтoвa ce иcкaт мнoгo нeщa, кoитo кoитo им липcвaт, ocoбeнo нa кaлинкaтa. A къдe бяхa т. нaр. aтлaнтици, вoглaвe c нaш Coлoмo..., пo кoмуниcтичecкo - викaхa "Вeчнa дружбa c CCCР".
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Несъгласен

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Ти може да си мислиш така, но това не значи, че е истина. Един от фундаменталните атрибути на всяка нация е нейното вероизповедание, което при българите е русите е едно и също - източно-православното християнство. Тоест с Русия сме единоверци, или поне преобладаващата част от българския народ. Съвсем друго е при католическо-протестантския Запад - макар и християни, те имат открай време неприязнено и враждебно отношение към православните, като постоянно полагат явни или прикрити усилия да ни наложат тяхната вероизповед. Зад лицемерно усмихнатите им физиономии има такава омраза и агресия към нас, че е абсурд да се говори за каквито и да са искрени, дружески отношения с тях, основани на взаимно уважение. Бжежински ясно го е казал: "След падането на комунизма най-големият враг на западната демокрация е Православието". Какво да говорим повече? Ясно е, че всеки, който се кланя на западните българомразци и антихристи, не може да бъде наречен истински българин, а предател и ренегат спрямо народа си. Открай време се знае - приятелят на врага ми е мой враг.
  • 107 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #103 от "Историк":

    WWII е била от два лагера, нали? В кой лагер сме ние? Защо царството обявява война на част от лагера срещу който по принцип е? Може би за да даде повод за окупация или сме щели да нападаме и превземаме САЩ и Англия? Кога САЩ и Англия вземат страна във войната? Как се е развила Гърция след края на войната и къде е спрямо България 20-30 години по-късно? Какво стана с развитието на България 30 години след смяната на влияние към Запада? Какво ще стане след още 30? Какви бази 3 имало след 44 и какви има сега на територията на страната? Сглобяването на голи факти от историята, извън контекста на времето не ти дава истината, историко. За да стигнеш до нея требва да задаваш въпроси, а не само да цитираш удобни за тезата си факти! Е, имаш повод да се защитиш - отговори на въпросите по-горе и се старай да не е тенденциозно като оправдаването на бомбардировките на САЩ и Англия с обявяването на война.

    Коментиран от #108

  • 108 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "гост":

    П.с.
    И си направи справка какво бомбандират англичани и американци и какви са жертвите? Дали военни и стратегически обекти или мирното население?
  • 109 нов

    2 0 Отговор
    ЧУДЕСЕН КОМЕНТАР от Гласове:
    Чърчил искаше... на 06.09.2019 в 01:26 на 06.09.2019 в 05:27
    Mного сте прав по отношение на тлъстия злодей. Старата лисица е извършил най-големите престъпления срещу човечеството, по-големи от тези на Хитлер, Сталин и Мао Дзе Дун взети заедно. Съизмерими са само с мирновременните престъпления на съвременника ни Джордж Сорос. Не случайно пре-засекретиха неговата war кореспонденция с американския президент за нови 70 години, когато преди няколко години им изтече срока и трябваше да ги публикуват. За да нe e останала жива нито една човешка душа, която ще се възмути достатъчно много от подлостите му, че да го разобличи пред света. А има защо: 1. Не е предотвратил ВСВ, когато е имал възможност - Хитлер е изпратил тайно специален пратеник Рудолф Хес (който е пилотирал едноместния си самолет) с писмо-предложение ДА НЕ се започва войната, ВСВ. Чърчил се е престорил, че не е получил предложението... Арестували са Хес след презимяването му и са го хвърлили в затвора в Берлин до края на живота му, последният и единствен затворник там докато закриха Берлинския затвор през 80-те, след смъртта му (на Хес). Точно обратното, арест на Хес, пълно мълчание и до днес за такава възможност, и войната започва - пълни разрушения на Германия и европейската част на СССР, Холокост, 20 + 20 милиона жертви и пълна мизерия в Европа; разбиване духа на германския обикновен човек, и вменяване на чувство на вина и до ден днешен... 2. Хвърлил е 1.5 милиона инд
  • 110 Левент Патриотски

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Психо Доктор":

    Съгласен съм за паметника пред посолството....и паметника на съветския галош Альоша трябва да се бутне
  • 111 Бесен

    3 0 Отговор
    Тия атлантици кат си получават стотинките за плюене от еди кого си за кого точно работят? За България или за еди кого си?! Ай сиктир и мазна паплач! Трябва да стане като в Унгария НПО с външно финансиране - АУТ! Ще има да врещят на умряло подлогите и да обикалят кофите да ровят за залга хляб! МАКЕ ИМ И ПРОДАЖНИЦИ!
  • 112 Хайдут СИДЕР

    2 0 Отговор
    ИМЕНАТА НА ТЕЗИ И Д И О Т И, КОИТО СА ГО ПОДПИСАЛИ!!!

    Мога да помогна:

    Чифутчето Паси, КРАДЛАТА С ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПАСПОРТ, станала известна в цял свят с кражбата си в Полша!!! и много други гъ.зоблизци на краварите през океана, които ни продадоха изтребители на най-високата постигана до сега за този тип самолети!!!
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 ема

    3 0 Отговор
    Не мисля,че тези думи принадлежат на тези предатели по скоро на американсият деп защото същото го казаха Латвия,Литвия и Естония.Тези мерзавци повтарят това което им е казано.
  • 115 Да се извинат НАУ!!!

    3 0 Отговор
    Че ако не се извинят, Ние, атлантиците тръгваме с 3 МТЛБ, танк и половина, 10 полеви кухни на дърва, 3 камиона-полеви бани, теляшка бригада, духова музика и решаваме проблема!
    Ако не ни се извинят и при тези обстоятелства.,ще ги напръскаме със син камък след десетина години, като ни докарат пръскачките Кене-F-16!
    Руснаци, внимавайте, ей! Български атлантиците сме ние, не бостснски плашила!!!
  • 116 Купувам веднага

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "мръсни комунисти":

    Купувам веднага един Кене-F-16!
    За село за двора ми трябва.
    Да пръскам с него картофите, че ги налази колорадския бръмбар.
    А кога е в двора да пикая на него!
  • 117 емо

    2 0 Отговор
    тотално изкукали.........жална ни майка
  • 118 Еремиев

    1 0 Отговор
    Я ги попитайте тези плужеци, САЩ И Англия извиниха ли ни се за нанесените бомбардировки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове