Last news in Fakti

25 Септември, 2019 17:42, обновена 25 Септември, 2019 18:11 10 320 65

ВКС поряза Цацаров за Полфрийман

  • полфрийман-
  • джок полфрийман

Осъденият Джок Полфрийман е основен адресат на искането за възобновяване

ВКС поряза Цацаров за Полфрийман - 1

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото и искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Причината – градският съд неправилно е комплектовал делото и до утре ще трябва да събере всички документи.

Това става ясно от съобщение от ВКС.

С Разпореждане № 203/25.09.2019 г. заместникът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова разпореди:

Отказвам образуване на производство по искането на главния прокурор за възобновяване на в.н.ч.д. № 921/2019 г. по описа на Софийския апелативен съд (САС), вх. № 8820 от 25.09.2019 г. на ВКС.

Делото, ведно с отделно постъпилите в регистратурата на ВКС с вх. № 8831 от 25.09.2019 г. приложения („3 тома досие“), да се върне на Софийския градски съд (СГС) за изпълнение на указанията в обстоятелствената част на настоящото разпореждане.

В разпореждането се посочва, че изпращащият първоинстанционен съд – СГС – не е изпълнил процедурата по чл. 424, ал. 3 от НПК. Липсват данни условно предсрочно освободеният осъден Джок Полфрийман да е получил лично препис от подаденото от главния прокурор искане за възобновяване на в.н.ч.д. № 921/2019 г. по описа на САС. Видно от предоставените на ВКС материали, въпреки че препис от искането е бил изпратен за връчване на условно предсрочно освободеното лице чрез началника на Дирекция „Миграция“ по факс, по делото не е приложена надлежно подписана разписка, удостоверяваща, че преписът от искането за възобновяване е връчен на лицето, за което е предназначен.

„Осъденият Джок Полфрийман е основен адресат на искането за възобновяване. Целта на връчването на препис съгласно изискването на чл. 424, ал. 3 от НПК е процесуалният документ да бъде получен от съответния адресат – да стане негово достояние, за да може той лично да се запознае със съдържанието на искането за възобновяване и да организира защитата си. Обстоятелството, че препис от искането за възобновяване е бил изпратен и получен от адв. Калин Ангелов, в качеството му на упълномощен защитник на осъдения в производството по чл. 437 и сл. от НПК, е без правно значение и не санира пропуска на първоинстанционния съд да връчи препис на осъденото (и условно предсрочно освободено) лице. Същото е самостоятелна страна в производството по Глава тридесет и трета от НПК и има право на лична защита. Освен това адв. Ангелов няма процесуално качество на защитник, тъй като производството по възобновяване е извънреден способ за проверка на влезли в сила съдебни актове и изисква упълномощаване конкретно за това производство. Приложеното по първоинстанционното дело пълномощно е изрично за производството по условно предсрочно освобождаване“ – се казва в разпореждането.

Ръководителят на Наказателната колегия на ВКС пише, че по тези съображения при извършената предварителна проверка за формална допустимост и редовност на подаденото искане (чл. 40, ал. 1 от Правилника за администрацията на Върховния касационен съд) приема, че невръчването на препис от искането е пречка да се образува производство пред ВКС.

В разпореждането се подчертава, че изпълнението на вмененото от НПК задължение на първоинстанционния съд за връчване на искането за възобновяване е необходима предпоставка за правилното му администриране. Делото не може да се изпраща на касационния съд, без да е надлежно изпълнена процедурата по връчване на книжата съгласно правилата на чл. 180 – 181 от НПК. Не е допустимо предписаните от процесуалния закон задължения на първоинстанционния съд да се възлагат на касационната инстанция.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брей

    64 8 Отговор
    Скапана държава
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 gos

    7 21 Отговор
    zashto mu davat Balgarsko grajdanstvo ekstradiraite go v rodinata mu avstralia
  • 5 gos

    13 8 Отговор
    Balgaskoto grajdanstvo zashto kakvo zaslugi ina ili Avstralia ne si go iska
  • 6 БГбгБГ

    15 26 Отговор

    До коментар #3 от "Kasapina":

    Въпреки че не държиш особено на грамотността коментарът ти е точен и съм съгласен с написаното
  • 7 Сега

    42 6 Отговор
    ще си подават топката, докато този напусне страната. Съдебната система трябва да се разпусне и съдиите да се избират пряко от народа.
  • 8 Преброяване на бесните язовци

    46 6 Отговор
    Каква невероятна постановка ни сътвориха трите прасенца... Уж ще го пускат Фриймъна, популистите веднага наскачаха и народа и той, и ето на бял кон излизат супер-дупермените Гешефта и Цацата за да спрат тази несправедливост и да го вкарат пак на топло. А дебилният народ ще вика "УРА" за Гешефт. Държавата и мат'ряла са просто пълен смЕх.
  • 9 ЕйджънтЦац

    15 0 Отговор
    Ейпик фейл или иначе казано провал
  • 10 ichko 113

    16 32 Отговор
    Скапана е не държавата а съответната "калинка" от СГС, назначена с връзки от червената русофилска паплач !

    Коментиран от #42

  • 11 Активист на БСП

    23 6 Отговор
    Театър ,, Суджук,, разиграва етюди 🤣

    Коментиран от #13

  • 12 ???

    32 2 Отговор
    Нали решението на Апелативния съд беше окончателно и не подлежи на обжалване. Сега всеки ли ще може да обжалва или само според конюнктурата.
  • 13 червена мишка

    8 14 Отговор

    До коментар #11 от "Активист на БСП":

    такива етюди сте разиграли и вие на българския народ

    Коментиран от #15

  • 14 Хахото

    46 1 Отговор
    Прочетох няколко пъти мотивите за връщане на делото, и нищо не разбрах, но разбрах друго,цялата ни съдебна система е пълен фарс.
  • 15 интересни статии чета

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "червена мишка":

    за екскурзи в Турция явно ол инклузивът е добър

    Коментиран от #17

  • 16 ПЕНКО

    25 4 Отговор
    КАКЪВ СЪД В БЪЛГАРИЯ БЕ СЪНАРОДНИЦИ !?!?!? САМО ДОБЪР СНАЙПЕР ЩЕ ПРИНУДИ -ГОВНЯНАТА ВЛАСТ ДА ПРОМЕНИ СЪДЛЯРСКАТА СИСТЕМА !!!

    Коментиран от #21

  • 17 Този който вижда

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "интересни статии чета":

    Много по добър от българското черноморие
  • 18 Маяма Престъпница

    25 4 Отговор
    ЦАЦАРОВ се НАСРА!!!
  • 19 Bingo

    16 18 Отговор
    Делото е пълно с процесуални нарушения чрез които лицето е осъден на 20 г. лишаване от свобода. Монов баща сега ще разбере, че всичко което е направил против закона за да бъде това лице осъдено на 20 г. ще му се върне тъпкано. Убийството е факт но също е факт е и самозащитата от тези самозабравили се лумпени фенове на разни отбори. Това кое е излежал е много повече от това което съответства на убийство при самозащита.
  • 20 Ynd

    25 4 Отговор
    Всъщност Цацата е не кадърен, защото едно обжалване не може да направи по правилата. А управлява цялата кочина - прокуратура.
  • 21 Не бих се очудил

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "ПЕНКО":

    Ако това е Пенко килъра от наглите 6 и ако наистина има снайпер хаха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Червен скорпион

    9 5 Отговор
    Това е гротескно. Помислете за близките на Андрей Монов. Нека знаят, че не само в мислите си сме с тях. Междувременно, тиквата се прави на палячо в Корея. Щом има вратичка за едното, трябва да има и за другото. Обаче са замесени интереси, включително на тази долна организация БХК. Българи! България е сега! Пак ни управляват ,,комунистите", не се заблуждавайте. Трябва ни АКТИВНОСТ. На едно силно гражданско общество не са му нужни даже управляващи. Всеки ден протест пред Съдебната палата, всеки ден. И нема Цаца и Геша, нема здрасти. Сега турците ще започнат да говорят за популизъм, етническо напрежение и ксенофобиа. Думи, чието значение дори не знаят. България над всичко!!!
    1876.

    Коментиран от #30

  • 28 Булаир (ЧС)

    0 1 Отговор
    Ксенофобия*
  • 29 Хващам са на бас

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Kasapina":

    че вас нямаш снимка от училище, дето отдолу да пише"Аз съм вече гармотен" А ти си един резак дето мрази християните! Хващам се на бас че и турския ти е като българския!
  • 30 Давам ти минус на коментара

    5 11 Отговор

    До коментар #27 от "Червен скорпион":

    и с това те наказвам червена подлого самият ви начин на изказ е доста гротескен и да не забравяме че Борисов може да не е цвете но не само той е бил в властта да обвиняваш само един човек за провалът на държавата не е честно .Както не е честно невинен човек като Полфриймън да лежи в затвора.

    Коментиран от #35, #36

  • 31 Истината боли много...

    7 2 Отговор
    Тези съдии са под пряко командване от Кънчовият хелзинкски комитет!Та както и да мърдаме,все сме на поза партер.Докато народа не се самосезира....все някой ще му го н...вира.....
  • 32 Ето защо се вдига шум

    7 3 Отговор
    Мафията пази своите

    Трите имена:
    Христо Цветанов Монов
    Дата на раждане:
    18 август 1958 г.
    Място на раждане:
    с. Тлачене, област Враца.
    Професия:
    Преподавател, асистент.
    Месторабота:
    Софийски университет „Климент Охридски”.
    Възраст към момента на привличане/назначаване:
    30 години.
    Категория сътрудник:
    Агент.
    Псевдоним:
    „ГОГОВ”.
    Структура:
    Софийско градско управление на МВР-ДС, 11-то районно управление.
    Дата на привличане/назначаване:
    17 ноември 1988 г.
    Дата на регистрация:
    5 декември 1989 г.
    Вербуван от:
    старши лейтенант Красимир Китов.
    Ръководен от:
    старши лейтенант Красимир Китов.
    Характеристика:
    „За краткия период на работа с агента същият показва много добри качества и възможност за работа сред интелигенцията”, СГУ, 11-то общинско управление на МВР-ДС, 1989 г.Структура:
    Софийско градско управление на МВР-ДС, 11-то районно управление.
    Дата на привличане/назначаване:
    17 ноември 1988 г.
    Дата на регистрация:
    5 декември 1989 г.
    Вербуван от:
    старши лейтенант Красимир Китов.
    Ръководен от:
    старши лейтенант Красимир Китов.
    Характеристика:
    „За краткия период на работа с агента същият показва много добри качества и възможност за работа сред интелигенцията”, СГУ, 11-то общинско управление на МВР-ДС, 1989 г.

    Подготовка:
    Строго спазване на конспирацията. Начини за бърза и двустранна свръзка.
    Снемане от оперативен отчет:
    1990 г.
    Дата на обявяване на принадлежност:
    26 април 2013 г. с решение №2-172 на Комисията по досиета
  • 33 Инфо

    11 8 Отговор
    Има видео на което ясно се вижда как Полфрийман е нападнат от група хулигани от агитката на "Левски Запад" Причината е, че той е защитил двама цигани. Най-активен е "студентът" Монов и друг негов приятел, пияни или дрогирани. Бащата на Монов е агент на ДС, впоследствие депутат от БСП и отговаря за младежкото възпитение!!!
  • 34 Пано Лозанов

    2 0 Отговор
    Естествено не ставай смешен Уили.Вижда се кой е българин и кой не
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Червен скорпион (Булаир)

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Давам ти минус на коментара":

    Аууу, как лошо ме наказваш. Твоят изказ, за сметка на това, е доста НЕГРАМОТЕН. Иначе съм безпартиен, но това, че нервирам герберастите като теб ми е достатъчно. Все пак тиквата е прочел почти една книга през живота си. И да, обвинявам него, защото се измъква по терлици при всяка криза. Помните ли Борисов 1? Играеше мачлета, когато ЧЕЗ вдигнаха цените на тока до небето, за пореден път натиквайки народа в ъгъла.
    П.С. #30, знам, че си влюбен в тиквата. Не е срамно. И той те обича.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Къде са записите от камерите

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Комунистите вече го убиха":

    Защо са били изтрити
  • 39 Джок Полфрийман

    3 6 Отговор
    Много даже лежах за един абориген от васална колония!Англосаксонците сме господари!

    Коментиран от #41

  • 40 Прочети коментар 33

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "оня":

    Не е писан от мен уточнявам та как ще коментираш изтината в този коментар

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е очевиден базик

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Джок Полфрийман":

    на някой който си мисли че е много оригинален но е оригинален колкото китайска реплика
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 цоко

    1 2 Отговор
    Дасе маха ..какво ревете знаете ли колко струва издръжката му и още осев години да я плаща народа тъпа работа.
  • 44 цоко

    2 2 Отговор
    Дасе маха ..какво ревете знаете ли колко струва издръжката му и още осев години да я плаща народа тъпа работа.
  • 45 New

    1 1 Отговор
    Този е грешка по природа
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Народе лъжат те и ти се подиграват в очи

    4 3 Отговор
    За много прости ни мислят някой хора и това им е грешката
    единия бил българин другия австралиец и ти ако си българин скочи на австралиеца това внушение правят разни номенклатурни люде които сигурно имат изгода от този случей имат изгода един невинен човек да лежи в затвора.Друго фракцията на футболният клуб е известна с това че са много свестни хора то направо не е за говорене имате интернет прочетете си.

    Коментиран от #48, #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Киро

    5 5 Отговор
    Полфрийман е невинен и несправедливо остден,това е истината.
  • 50 Червен скорпион (Булаир)

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Народе лъжат те и ти се подиграват в очи":

    Един и същи неграмотник си. Ще ти направя услуга. В българския език има и запетайки. ПодлогЪТ е с пълен член, допълнението - с кратък. НякоИ хора. СлачАй. И други. А иначе има и други хора, ,,номенклатурни", за които всички футболни запалянковци са гамени. Та вие съдите по-жестоко.

    Коментиран от #52

  • 51 Честно казано

    3 0 Отговор
    Ми омръзна от наглостта на хората които си мислят че са някои че са с положение ма какво положение има един доносник на дс
    колко свестни хора са изгонили от държавата ни и са им сасипали живота по време на комунизъма по един или друг начин познавам поне един такъв да !Със сигурност австралиецът също има родители и как биха се почуствали те ако синът им беше убит от 15 човека само защото воден от чуството си за справедливост се е опитал да защити един човек които е бил пребиван на земята защо трябва да ни се налага мнението че Полфриймън е виновен и трябва да лежи 20 години
    а доказателствата аз гледам какви са доказателствата и фактите
    не обръщайте внимание на хората които не ви вярват на скалъпеата изтория гледайте ничия земя и интервюто на Полфриймън.
  • 52 не ми се занимава

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Червен скорпион (Булаир)":

    да пиша запетайки за да бъдат доволни хора като теб

    Коментиран от #59

  • 53 Ромко

    1 1 Отговор
    Стървахме коня...коня...
  • 54 БНСРП

    2 1 Отговор
    Тук всички са като на бит пазар всеки лае а не чува. Има една реплика в един американски филм "Правосъдието е сляпо, но вижда в мрака". Спомнете си го когато не може да се осъди престъпник и го пуснат през нощта се случваше нещо с него.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 фен на ГЕРБ

    2 1 Отговор
    Най-мого пречещите власти са съдебната и четвъртата власт.
  • 59 Червен скорпион (Булаир)

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "не ми се занимава":

    Или защото си неграмотен.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Гост

    3 0 Отговор
    Ако българин беше убил австралиец в Австралия , какви ли биха последиците..... Да ли щяха да го пуснат🤔🤔🤔

    Коментиран от #62

  • 62 Ако ситуацията беше същата

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    При самозащита - никакви

    Коментиран от #63

  • 63 Булаир

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ако ситуацията беше същата":

    Явно още вярваш в дядо Коледа. Няма такъв. Ни в Австралия, ни в Америка, ни в Русия.

    Коментиран от #64

  • 64 Тавариш

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Булаир":

    В Русия има всичко огромна страна е и велика
  • 65 соросоидни кърлежи

    1 1 Отговор
    всички дела срещу отрепки изведнъж се издънват по поръчка, масово изчезват доказателства, или пък не било навреме внесено или просрочено и така до края на света. Цирк замина,останаха само клоуни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове