Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 11:00 1 273 22

Борисов: Трети сме в Европа по артефакти

  • бойко борисов-
  • артефакти-
  • дана фираз

България е с изключителен туристически потенциал, каза премиерът

Борисов: Трети сме в Европа по артефакти - 1
Снимка: Пресцентър МС

Йордания е изключително важен и желан партньор за България. Ние оценяваме ролята и влиянието на Кралството в регионален и глобален план затова целта пред България е да развиваме взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фираз.

Принцеса Фираз е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на „Петра Нешанъл Тръст“ - най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания.

Премиерът Борисов подчерта, че свидетелство за категоричната воля за издигането на равнището на връзките между двете държави е активизирането на двустранното сътрудничество в редица ключови сфери.

Фокус на разговора бе развитието на културно-историческия туризъм, както и на програми за внедряване на обучението за съхранение на културното наследство от най-ранна възраст.

„Страната ни е с изключителен туристически потенциал и е трета по брой артефакти в Европа след Гърция и Италия“, изтъкна премиерът Борисов и добави, че българското правителство подкрепя идеята за неразривната връзка между културата и туризма.

Министър-председателят акцентира, че туризмът като икономически сектор, въпреки голямата международна конкуренция, все повече утвърждава България като разпознаваема и предпочитана дестинация. В тази връзка близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година привлече за първи път над 9,2 млн. чуждестранни гости. Секторът обхваща 11 на сто от общата заетост в страната и заедно със съпътстващите го индустрии е част от устойчивото развитие на икономиката на България.

В рамките на посещението на принцеса Дана Фираз у нас бе договорено да стартира пилотна инициатива за обучение на подрастващите в съхранение и опазване на културното наследство като се ползва опитът на “Петра Нешанъл Тръст“ за представяне на историческите паметници по подходящ и автентичен начин. За целите на инициативата бе договорено подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерство на туризма на България и „Петра Нешанъл Тръст“.

„Обезпечаваме възможностите за мащабни археологически дейности на учените не само защото сме убедени, че съхранението на културно-историческото наследство е залог за устойчиво развитие, а защото приемаме, че ангажиментът ни към него е равнозначен на отношението ни към бъдещите поколения“, каза още премиерът Борисов пред принцеса Дана Фираз. В хода на разговора министър-председателят изтъкна отдадеността ѝ по отношение на работата ѝ децата от най-ранна възраст да бъдат обучавани за ценността на културното наследство.

„Образованието е друг основен приоритет на българското правителство и всяка инициатива, която възпитава не само манталитет на успешна икономическа реализация, но и уважение към историята, е повече от достойна за уважение“, заключи премиерът Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дърваря

    10 1 Отговор
    На първо място сме по артефактите ни в гащите, искам да го ударя в масата, като доказателство.
  • 2 Тиквун

    16 1 Отговор
    Тоя пребоядисан артефакт от БКП Борисов е последния в Европа останал.
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    13 0 Отговор
    Той народа му ще се превърне в артефакт, ама на него му дреме икономиката да е добре.
  • 4 гост

    7 0 Отговор
    Трети по артефакти и първи по умници.

    Коментиран от #8

  • 5 Родител

    10 0 Отговор
    Образованието е друг основен приоритет на българското правителство и по закон е задължително и безплатно, та до качествено токова имат достъп само децата на богати родители, или на такива, трепещи се на по две–три работи, или определени групи, спонсорирани от НПО–та. За обикновените–каквото дойде. 120лв. учебник+ тетрадка(2бр) по английски език за средната степен –40лв. детски за едно дете.
  • 6 onq s konq

    13 0 Отговор
    И най големият умник е банкянския тарикат. Взе си Бинев в Корея да му връчи български медал по таекуон до и получи награда за булгаристика заради разпрострнение на банкянски диалект, а лакейте до него викат Урааа. Смех.
  • 7 11 % от населението заето в туризма

    10 1 Отговор
    Кралят Тиквонии наясно ли е, че тази заетост от 11% е за 4-5 месеца през лятото и 2% за 2-3 месеца през зимата! През останалата част от годината, нселението което обслужва хотелите на мутрите от прехода, събира горски плодове и билки, за да презимуват!
  • 8 Хаджи хаджи Българин

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    И първи по тарикати! Начело с вожда им!
  • 9 1234

    15 0 Отговор
    След 50 г ще сме най големия музей на открито, изчезнала държава в рамките на ЕС! Артефакти колкото искаш
  • 10 Тольо

    11 1 Отговор
    И 1-ви по корупция
  • 11 Centurion

    4 0 Отговор
    Нищо ново не казваш!!!Само с приказки не става!!!
  • 12 2121

    9 1 Отговор
    Борисов, все ми е тая какво плямпаш. Ще спасиш България ако просто умреш!
  • 13 Бойко Борисов

    8 1 Отговор
    Първи съм сред министър-председателите по тъпотия и тепигьозлък. Иначе има някакви камъни у нас, идвайте да ги гледате и да карате по разбитите магистрали, да спите в хотелите, дето крият приходи и т.н.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Умно село

    6 0 Отговор
    Зависи кой от къде гледа класацията.

    За срам на Европа, на всичките нас,
    когато докопа в ръцете си власт
    По страшен от спина, по-жилав от рака,
    сега за сега се оказа простака.
    Р. Ралин
  • 16 Ели

    1 1 Отговор
    Обаче сме 1 по кражби Апартаменти ?къщи за гости ?улици в София Фандъкова ? магистрали ? ГЕРБ Никой няма да се накаже докога ще търпим ГЕРБ ?
  • 17 Кой68

    0 1 Отговор
    Айде сега и виден археолог,геодезист и академик в тия области.....
  • 18 Боби от левуново

    1 0 Отговор
    Празни тигели по невзрачни държави и подписване на "меморандоми" което си е жива просия на пари!57%външен дълг от прогнозируемия БВП!Кой ще връща тези 35-36млрд лева не се знае!Пари нема действайте!
  • 19 Тато

    1 1 Отговор
    Боже, кой ще спре кражбите, Боже!
    Краде се с олимпийски размах! То ние сме доказани специалисти, ама надминахме себе си.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 турист

    1 0 Отговор
    Кой ще дойде в държава, където ще плаща винетка от 97 лв + тол такси за изминато разстояние и ще кара по разбити пътища и като стане вечер, разчиташ на супер - мега яки фарове, защото липсва маркировка (в цяла Европа само в България го има този феномен)! Кой ще дойде в държава, където, за да стигнеш до иначе красивите забележителности, обикновено последните 10-15км са остатъчен асфалт, черен път, офф роуд! Кой ще дойде в държава, където навсякъде около пътя, в реки (дивани, гуми, телевизори, матраци), в природни резервати, забележителности уникални за България и не само... различни субекти, тъмни, светли си хвърлят боклуците безнаказано, нито се чисти, нито се поддържа! Като отидеш на Морето отновно Бетон, Боклук и разбити пътища, а толкова красиви и пак казвам уникални не само за България места има. От Дуранкулак море чак до Резово, красиви места затлачени с боклук.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове