Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 19:40 2 636 41

Румен Радев: Нужна е промяна в политиката

  • румен радев-
  • президент-
  • избори

Държавният глава с позиция

Румен Радев: Нужна е промяна в политиката - 1

Истинските въпроси на прехода са - дали устоите на нашата държава са достатъчно демократични и правови, имаме ли реално разделение на властите, гарантират ли се свободата и равните възможности, гарантирана ли е и как необратимостта на демократичните процеси, доколко гражданите са овластени и оказват влияние върху управлението и неговия контрол. Това каза президентът Румен Радев в словото си на форума „30 години от промяната“, посветен на 25-ата годишнина на Фондация „Фридрих Еберт“ в България. На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава подчерта, че отговорите трябва да се търсят не в цифрите и икономическите разчети, а в обществените отношения, демократичните механизми, в правата, свободите и овластяването на гражданите. Преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в един тесен кръг хора, неизбежно този кръг започва да използва институциите, финансови и медийни инструменти за да засилва своята власт и да изместват приоритетите от упражняване на власт в полза на гражданите към власт на тясно партийни и лични интереси, отбеляза Румен Радев.

Президентът посочи, че разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така както е заложено в Конституцията. „Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава. Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси, без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението“, отбеляза Румен Радев.

Държавният глава изтъкна, че през последните 30 години е свършено и не малко – България е приела демократична Конституция, направен е преход от планова към пазарна икономика, страната е постигнала две стратегически цели – членство в НАТО и ЕС. „Успяхме да придвижим обществено-политическия живот в посока към демократично управление. Но целият този процес беше свързан с едни дълбоки, понякога съпроводени с катаклизми обществено-политическии промени и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Той се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, с много надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования“, посочи Румен Радев.

Президентът подчерта и че за да се превърне България в нормална европейска държава с висок стандарт и качество на живот, сигурност на българските граждани, качество на обществените услуги, трябва да се осигури необратимост на демократичния процес. Нужни са силни, но прозрачни, отчетни и отговорни български институции и най-вече силно, свободно и инициативно гражданско общество, което да бъде овластено и да може да участва и в управлението, и в контрола.

Румен Радев поздрави Фондация „Фридрих Еберт“ за усилието през годините да работи за демократизацията на обществените отношения и нейната необратимост.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    39 9 Отговор
    НУЖНА Е РЕВОЛЮЦИЯ РУМЕНЕ ВСИЧКИТЕ С СМЕТКИ НАД 100 000лв. Всичките ЛИМУЗИНИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ БАРБЕКЮТНИ ТЕРАСИ И ЕВТИНИ АПАРТАМЕНТИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ АКТУАЛИЗИРА КЪМ БЕДНИЯ ОГРАБЕН НАРОД

    Коментиран от #6, #19

  • 2 Тръмп

    21 38 Отговор
    Другарю Президент,избран и назначен от нищото от Агента на КГБ, Генерал Решетников чрез Другарката Нинова,за какъв Преход говорите като Комунистическата Номенклатура нито за миг не се е променила с нищо добро за хората през всичките 30години на фалш и лицемерие примесено с кражби и убийства на Ваши хора???:):):)Хората ще ви оценят на следващите Президентски Избори,пък да видим колко са останали от 2-та милиона!!!;););)А за Демокрацията има кой да се погрижи и това не са хората от КГБ или ДС от които сте неразделна част!!!:):):)
  • 3 Васко

    8 29 Отговор
    През 2009 година изгря надеждата и дълго очаквания спасител нашия Апостол и спасител на Демокрацията и свободата лидера и основател на Република България той е нашия Дякон обичаме го той има 95% обществена подкрепа
  • 4 Тръмп

    13 12 Отговор
    Историята Доказа,че Комунизма вреди най-вече на Изповядващите го,а не на измислените му "врагове"!!!:):):)Дори Путин вече разбра предимствата на Истинската Монархия,а не прикритата под шапката на Комунизма с Великия Вожд и Репресивния му апарат!!!:):):)
  • 5 Тръмп

    11 24 Отговор
    Комунистическия СССР фалира,а не "лошите" капиталисти от САЩ и Западна Европа,нали???:):):)До кога ще играете същата игра на Комунисти и класови врагове,като най-нормалния човешки стремеж е към Свобода,Законност и Личен Просперитет,а не във фалшиви идеологии сеещи бедност и духовна нищета???:):):)

    Коментиран от #34

  • 6 Реалист

    11 22 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    И да папкаш без да бачкаш, нали другарю партиен секретар от бсп/бкп

    Коментиран от #9

  • 7 Тръмп

    17 21 Отговор
    При наличието на изкуствен интелект,Радев няма никакъв шанс да изманипулира или измами гражданите на България с празни брътвежи и пожелания!!!:):):)
  • 8 Тръмп

    9 23 Отговор
    Другарю Радев,за хиляди години човешка история,нито един не успя да победи или излъже Истината!!!:):):)Тя е Спасението,което рано или късно ще дойде и при Вас,Комунягите!!!:):):)
  • 9 Коментар📝

    16 6 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    НЕ НЯМА ДА ПАПКАМ БЕЗ ДА БАЧКАМ.НО ЩЕ ПУЦАМ БЕЗ ДА МИГАМ

    Коментиран от #33

  • 10 Тръмп

    12 21 Отговор
    Другарю Радев,как ще обясните на Българския народ,че на тази сбирка сте се събрали само комунисти,като Йотова и Нинова,а другите хора за вас не съществуват???:):):)Говорете си глупостите,не ни пречите!!!:):):)Ще излъжете пак няколко дебила и сте дотам в развитието си в посока деградация на комунизма!!!:):):)
  • 11 1234

    6 3 Отговор
    Има нации, на които какъвто и да е обществен строй да им се наложи ще го направят да работи добре за тях, но има и други, които....Нека да си знаем какво можем и да не се напъваме за нещо, което няма да стане.
  • 12 Генерал Иван Колев

    12 16 Отговор
    От руски Геги акъл нещем
  • 13 Браво

    20 7 Отговор
    Джендърите са особено активни! Явно са получили бонуси покрай изборите!
  • 14 селянин 1

    13 17 Отговор
    Фатмако говори за корупция,сякаш у президенството няма..а деса е на заплата там,даже си има и кабинет/тук нема ли конфликт на интереси/оди със нсо да пазарува из моловете,таа кранта що я вардат..ааа,да не би някой катър да я окачи..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ужас

    18 8 Отговор
    Ало тролчетата хаахах да не би да ви дават двойно за плюене по президента??? С тези 20лв. няма да се оправите, бъдете сигурни!! Ако бяхте учили след 5ти клас щяхте да имате друг мироглед! Успех в живота невежи!!!

    Коментиран от #20

  • 17 Царство.

    1 5 Отговор
    Само едно царство може да ни оправи.
  • 18 5437

    7 0 Отговор
    Хората са като децата: гледат какво правят възрастните и те го правят . каквито са политиците , такива са и хората. Далавери навсекъде . Хитър петър,нострадин ходжа и бай ганя три в едно.
  • 19 луд Ленин

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Само, че я няма Червената армия да ви сложи пак на власт и да ви пази да не ви прегризем гърлата. От къде изпълзяхте бе червени боклуци. Знам, че сте готови винаги да изпапкате това, което другите са натрупали. Като го изпапкате ще си слезете кротко от власт и като се понатрупа отново ще се сетите за революция. Червени некадърници.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Архангел

    6 12 Отговор

    До коментар #16 от "Ужас":

    А всички, които са учили след 8 клас ясно виждат червената, кървава ръка на Кремъл, как управлява чучелото Радев. Естественно, че руските свине нямат интерес Македония да е в ЕС. Радев веднага е на линия. Червените боклуци не харесват ГЕРБ. Искат омунистите на власт , червения генерал е готов и щом си отвори устата започва да бълва змии и гущери срещу управляващите. Ватенките искат България да купува руските летяще ковчези вечно, мазната генералска муцуна ревва срещу F-35. През свободното си време палячото в пагони пее с комунистите и е в дует с недуразумението Нинова. Прави сметка какво си мислят тия дето учат след 12 клас.
  • 21 Коментар📝

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "луд Ленин":

    Най ЛОШОТО Е ЧЕ НЕ СЪМ ЧЕРВЕН А БЕСЕН НА ОЛИГАРО МАФИЯТА КОЯТО УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С ЧЕСТНИЯТ И ТРУДОЛЮБИВ НАРОД.НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ ДЖЕНДАРИТЕ КАТО ВАС СА БЕЗЗЪБИ.
  • 22 Коментар📝

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "луд Ленин":

    И НЕЩО ДРУГО ОТКРАДНАХТЕ НАЧАЛНИТЕ НИ КАПИТАЛИ ОТ НАС И МНОГО ВИ Е СТРАХ ДА НЕ СИ ГИ ПОИСКАМЕ ОБРАТНО.СЕДИТЕ И ТРЕПЕРИТЕ ЧЕ ВЕЧЕ НЕИЗДЪРЖАМЕ И СМЕ ГОТОВИ НА БУНТ СРЕЩУ НЕСПРАВЕДЛИВО ЗАБОГАТЕЛИТЕ.
  • 23 Див селянин

    14 6 Отговор
    Дано има и интелигентни читатели на този сайт, които да разберат, че статиите са налазени от герберастки тролове, които всячески плюят по истините, които изрича президента и си слагат плюсове през различни ip адреси :)

    Коментиран от #24, #35

  • 24 Коментар📝

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Див селянин":

    Те ПИШАТ И ТРЕПЕРЯТ ЗАЩОТО НЕ НИ ЦАКАТ С ТОПЛА БИРА ИЗЦАКАХА НИ ПАРИТЕ И НИ ОСТАВИХА ДА МИЗЕРСТВАМЕ И КОГАТО КАЗВАМЕ ВЪРНЕТЕ НИ ОТКРАДНАТОТО ТЕ ПЛЮЯТ.

    Коментиран от #30, #32

  • 25 Docenta

    7 12 Отговор
    Румбата и простакесата имат нужда от инпийчмънт
  • 26 Боярышник

    5 13 Отговор
    Румен машата,на нинова ръката.Най-големият провал в българската иснория е този олиго.рен!И простакеса на ясла в президенството....Пълен ъпсурт,и ще ми говори този наглец за конфрикн на интереси?Повръща ми се от такива нечестиви,лицемерни същества.
  • 27 До тръмп и другите му другари

    10 2 Отговор
    Редовното не приемане на хапчитата за мозъчето вреди за вашето здраве , другари.
  • 28 Анти българин е Радев

    6 10 Отговор
    Даже и не му чета глупостите.

    Коментиран от #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Може би

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Коментар📝":

    Май това е начина вече
  • 34 МиГ 23

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    Човек, комунизъм никаде по света не е имало.
    И друго: това ми е коментара в статията за Домусчиев:
    В Нeбрacкa aкo имaш 10 дoлaрa cи бoгaт... Тaкa кaзвaт върнaлитe ce oт тaм. Д-в инвecтирa къдeтo e нaй-ниcкa цeнaтa нa трудa, т.e. зa мaкcимaлнa пeчaлбa. Бившият кoмуниcтичecки eлит иcкa дa бъдe признaт oт зaпaдният, нo тoвa нямa дa cтaнe. A мeжду другoтo в CAЩ прeз 10тe и 20 тe гoд. нa 20 вeк e имaлo чудoвищa eкcплoaтaция нa трудeщитe ce. При тeхн. взривoвe в минитe oкoлo Питcбърг, ocaкaтeнитe и ocлeпeни миньoри ca ги изхвърляли нa улицaтa кaтo кучeтa, ужacявaщa прecтъпнocт, глaд, мизeрия, прocтитуция и др. В cъщoтo врeмe Рoкфeлeр дeклaрирa пeчaлбa oт 188млн. дoлaрa, при тoг. зaплaтa oкoлo 30-50дoлaрa, т.e. 1/64 oт цeлия прихoд нa CAЩ. Тeзи нeщa ги пишe в книжкaтa "Търcaщи нa щacтиe", 1983г. Пaртиздaт.
    А в България има страхотна класова поляризация. България се превръща или по точно стана колониална държава. Трябва промяна, а не поддържане на статуквото. Основните средства за производство трябва да преминават в държавата... и още мн. неща мога да напиша, но е дно е важно положението в държавата не е мн. добро.

    Коментиран от #36

  • 35 ливада

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Див селянин":

    Ха ха, само ДИВ селянин, може да вика "ура" на тези глупости Хахаха
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Д-р Знам

    2 2 Отговор
    Едно и също пляска на всякъде тоя шофьор на самллет!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ако баба ти беше мъжка

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Анти българин е Радев":

    Я па ти . Защо се кифлиш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове