Last news in Fakti

25 Юни, 2012 09:08 1 188 2

Пенчев: Липсата на пари не оправдава нарушаването на човешките права

  • омбудсман-
  • константин пенчев-
  • човешки права-
  • кучета
Пенчев: Липсата на пари не оправдава нарушаването на човешките права - 1
Снимка: БГНЕС

България е страна, подписала Международната конвенция срещу изтезанията. Всяка държава трябва да излъчи свой орган, който да прави проверки на всички затворени пространства, в които човек влиза не по своя воля и не може да излиза по своя воля – затвори, психиатрични клиники, отрезвители, следствени арести и др.

Това каза пред „Денят започва“ по БНТ омбудсманът Константин Пенчев за новите му правомощия от 1 юли. Правят се проверки за предпоставки на нарушаване на човешките права. Вече направихме проверки в Софийския затвор, в Кремиковци и условията за кошмарни. Липсата на пари изобщо не може да оправдае нарушаването на човешките права. Пари трябва да се намерят. Трябва да се направят нови затвори, а съществуващите да бъдат ремонтирани и не пренаселени. Лишеният от свобода не е лишен от всичките си други права. Имах и идеи къде да се построят други затвори. Чакам Закона за публично-частното партньорство, за да се намери механизмът.

Затова сме правова държава, всичките институции да полагаме усилия България да върви напред, подчерта Константин Пенчев.

За уличните кучета, омбудсманът коментира, че законът не е модерен, а трябва да бъде поправен. "Не може, когато има един сериозен проблем, да се казва всеки път, че има лоши хора, които все правят проблеми. Трябва да се направи национална стратегия, а години вече такава няма. Очевидно някой не си върши работата. Единствената възможност е национална програма, контролирана от МЗХ и да се контролира мястото, а кметствата да извършат пълна кастрация. Да престанем да си решаваме проблемите, като се настройваме един срещу друг, заяви Пенчев. Той посочи, че на година по 120 000 кучета се появяват отново. "Какъв приют ще правим, кой ще гледа 120 000 кучета на година", запита възмутено Пенчев.

Силно се надявам този проблем да бъде решен. Още ли хора трябва да бъдат изядени, запита риторично Пенчев и подчерта, че ножът е опрял до кокала.

За протестите и блокадите на природозащитниците на Орлов мост омбудсманът каза, че протестиращите не са внесли такъв смут, какъвто внесоха, например, едно време таксиджиите в София. "Трябва да има диалог, разговор, консенсус, ако може. Ако не може – в края на краищата това е властта и тя казва – аз вземам такова решение. Проблемът е бил, че е минал някакъв закон без диалог с хората и те си мислят, че някой прави нещо зад гърба им. Полицията не е превишила правата си по време на протестите, доста добре се справи", отбеляза Константин Пенчев.

За съдебната власт, омбудсманът заяви, според него тези промени не правят кой знае каква реформа. "Много се говореше за сроковете. Сроковете преди избора на тримата големи се слагат, за да се направи обсъждане. Тези срокове се появиха по време на 39-ото НС и аз бяха един от тези, който най-много лобираше за тези срокове. Когато се създадоха ВКС и ВАС първите им председатели бяха избрани през юни месец, а започнаха да действат през декември. Тогава бяха избрани при един ВСС, а после започнаха работа при друг ВСС и имаше голям скандал. За да няма повече такива скандали, сложихме тези срокове, те са много важни. С избора на тези назначения да се занимава този ВСС, който е в момента, а не да избираме напред", посочи омбудсманът.

Аз искам да задам въпрос на привържениците на прекия избор, мислят ли сериозно, че съдиите в СГС и СРС, че могат тези съдии да изберат най-достойния. Винаги големите съдилища определят квотите. Един вид ние си избираме от нашите, щото сме най-много в съдилищата и така винаги печелим. Това не е реално, поясни Пенчев.

Според него, дали избирането на ВСС ще е с пряк избор или от делегати не е това решаващият въпрос. Пенчев подчерта, че за него водещ модел е постоянно действащият съвет.

За кариерните бонуси омбудсманът заяви, че не са може би добре изпипани. Бонуси, привилегии трябва да се помисли много задълбочено. Уважавам ветото на президента, но не разбрах какви са чак толкова промените в закона, та чак да има нужда от вето, коментира Константин Пенчев.

За това дали ще отпадне механизмът за сътрудничество и проверка на ЕК за България, омбудсманът заяви, че ЕК няма да се реши да премахне това тежко бреме. "И на нея не й е комфортно. Може би тя би искала на 5-те години да се премахне механизма, но според мен няма да могат да го направят, защото не виждам с какви аргументи ще ни свалят механизма за сътрудничество и проверка", подчерта Константин Пенчев. Запитан дали реформата в съдебната система върви напред или буксува, Пенчев отбеляза, че според него не върви напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тин кан

    0 0 Отговор
    като има права .. ще има и санкции за тези които ги нарушават.
  • 2 ТИ ДА ВИДИШ

    0 0 Отговор
    Нарушени са правата на кого??? - На ония дето са нарушавали правилата . Ми да им построим хотели за временно настаняване с изглед към морето или планината.
    Ще строим приюти за кучета??? - А приюти за хора не са ли по-важни??? За хора които не са нарушавали правилата.
    И въобще се чудя за какво е тая институция дето я управляваш като в същото време има хиляди недовършени строежи където хората са си похарчили парите и в същото време няма къде да живеят. То е ясно, че някой не си е свършил работата и е ограбил невинни надежди за по-добър живот, ама вие какво правите по този въпрос, че седнахте да мислите за затворници и къчета?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове