Last news in Fakti

6 Ноември, 2019 15:23 6 168 42

Прокуратурата си "затворила очите" за Пеевски по делото "КТБ"

  • делян пеевски-
  • ктб-
  • антикорупционен фонд

В делото за фалита на КТБ има десетки документи, свързани депутата от ДПС, но те така и не са разследвани от държавното обвинение

Прокуратурата си "затворила очите" за Пеевски по делото "КТБ" - 1
Снимка: БГНЕС

В делото за фалита на КТБ има десетки документи, които свързват депутата от ДПС Делян Пеевски със затворената банка, пише "Свободна Европа", позовавайки се на разследване на Фондация "Антикорупционен фонд". Става дума за документи, различни от кредитите, отпуснати на официалните медии, собственост на семейството на депутата. Те не са били разследвани от прокуратурата.

В сряда фондацията разпространи втора част от своето видеоразследване, чийто автор е Николай Стайков. Вторият епизод е озаглавен "Инициалите Д.П." и е достъпен онлайн.

Стайков е попаднал на писма, записки и работни документи на ръководството на КТБ, в които се говори не само за официалните кредити на семейството на Пеевски, но и за задължения, записани на името на "фирмите на семейството", "фирмите на фамилията" или "фирмите на ДП". Това е списък от над 20 фирми, които са получавали атрактивни обществени поръчки и които са били наблюдавани отблизо от ръководството на КТБ в последните седмици преди затварянето на банката.

Прави впечатление, че по време на досъдебното производство действията на прокуратурата са били насочени само към първото ниво кредитополучатели. Почти не са проверявани и действителните бенефициенти на отпуснатите пари, казват от фондацията.

От разследването става още ясно, че обвиненият в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов е единственият споменал името на Делян Пеевски по време на разпитите по делото за източването на банката. Никой друг от 400-те разпитвани по случая не го е направил. В свидетелствата си Малинов разказва за среща между него, депутата от ДПС и Цветан Василев.

"Имали сме тристранна среща с Цветан Василев и Делян Пеевски, на която се разбрахме, че си сътрудничим и няма да си създаваме проблеми", казва Малинов. Според Антикорупционния фонд делото за шпионаж срещу него е образувано на база на документи, отделени от голямото разследване за фалита на КТБ.

През септември срещу Малинов бе повдигнато обвинение за шпионаж в полза на две руски организации. От изказвания на главния прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев стана ясно, че Малинов е заподозрян в събирането на данни срещу заплащане. В началото на тази седмица той получи държавна награда от руския президент Владимир Путин, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че продължаване на преследването срещу Малинов „би имало много пагубни последствия“.

Корпоративна търговска банка, която беше четвъртата банка в страната по размер на активите, фалира на 6 ноември 2014 г. Делото беше поверено на Иван Гешев, който неотдавна беше избран за главен прокурор.

Въпреки твърденията на наблюдаващия прокурор по делото Гешев, че в разследваната от прокуратурата схема на кредитиране - определена като престъпна - няма никакви документи, които да свързват депутата Пеевски и негови фирми с КТБ, документите по делото показват друго, казва Николай Стайков.

„Разследването ни повдига редица сериозни въпроси: за работата на прокуратурата, за банковата система, за връзки между политици, висши чиновници и представители на крупния бизнес,“ казва Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 автомонтьор

    53 0 Отговор
    Стига,бе! Смях!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Про кур атура.
  • 2 ЪРП

    63 2 Отговор
    ШАПКИ ДОЛУ ЗА "СВОБОДНА ЕВРОПА".......БРАВООО!!!!!!!!!
  • 3 Патент !

    34 0 Отговор
    "Откритие на топлата вода " !
  • 4 Шъ съ упрайм

    34 1 Отговор
    Депърва шъ видите какво значи затваряне на очи куту доди нашто момче ! Шъ има гонинка на неудобните за Вожда до дупка !@!
  • 5 сектант

    43 1 Отговор
    Е СЕГА С ГЕШЕВ ЗА ВСИЧКО ВЕЧЕ ЩЕ СИ ЗАТВАРЯТ СПОКО

    Коментиран от #33

  • 6 Анонимен

    41 1 Отговор
    Да де, ами като са всички вътре с двата крака как да разследват.
  • 7 анонимен

    41 1 Отговор
    Да, някак си не върви бандити да разследват бандити!
  • 8 ПЕНКО

    13 6 Отговор
    ПО "НАСТОЯВАНЕ" НА ДС-ДПС И ВЪРХУШКАТА НА БСП / КОЯТО ГО ПРЕДЛОЖИ ЗА .../ !!!!!!!!!!!! ЦВ . ВАСИЛЕВ Е ИЗГОНЕН ОТ ХОЛДИНГА НА "ТИМ" -ДНЕС ХИМИМПОРТ АД - НАЙ -ВЕЛИКИТЕ В БГ !!!!!!!!!!!!!
  • 9 Простак

    30 0 Отговор
    Бандитска държава
  • 10 ХА ХА ХА

    14 6 Отговор
    ЧЕ НЯКОЙ ДА Е ВИДЯЛ ОСЪДЕН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП И ДПС , ТАЗИ КОЯТО ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС БЕЗ КАПКА СРАМ , А ЗА МОРАЛ ЕДВА ЛИ ЗНАЯТ ЧЕРВЕНИТЕ МАФИОТИ КАКВО Е ИСКА ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ, СЕСТРА ГАЛЕВА СЕ ЧУДИ , ЗАЩО НЕ Е ИЗБРАНА ЗА КМЕТ, МИ ТО САМО ОЛИГОФРЕНИ И КУПЕНИ ГЛАСОВЕ МОЖЕ ДА ПРИВЛИЧА !

    Коментиран от #16

  • 11 Лекар БГ

    29 1 Отговор
    Ужас ме обхваща за пореден път,като чета такива материали.Не,че е е публична тайна,участието на едро на Шиши в КТБ схемите.А разорението на Химко Враца?!А Булгартабак?!А,а,а....как няма да ги стигне...тези типове,това,което им се полага!Такова крадене и грабене,на корем,за сметка на всички нас.Мафия.

    Коментиран от #12

  • 12 БРЕЙ

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Лекар БГ":

    И лекари можело да се възмущават след , като пенсионират здрави цигани по болест за жълти стотинки рушвет !

    Коментиран от #29

  • 13 ДДРОнег

    21 0 Отговор
    Някой да е очаквал съдебната система да не си затваря очите за властимащите ?!
    Виж за Иванчева се видя какво може да направи държавата, ако всеки си гледа съвестно работата!!!
    Но щом се действа избирателно, работата е ясна !!!
    Ясно е и че на повечето Българи им е удобно да са роби и пак избраха герП !!!
    Еми стадото го чака сатъра, к'во да се прави ...
  • 14 Гост

    15 0 Отговор
    Това е България и партия и ДПС.
  • 15 Село

    18 2 Отговор
    Хакай го у затвора майка му свинска.
  • 16 Bacumkin

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА ХА":

    само че това се случва при БОЦАКА, не при какето - несе бъркай!

    Коментиран от #23

  • 17 Обективен

    2 16 Отговор
    Господ казва : Не съдете да не бъдете съдени. Пеевски е в тъмнина и не знае какво прави. Нима ние не се цакаме един друг и не се лъжем? Нима в автосервиза за услуга 20 лева не ни товарят на 30 лв, нима шофьорите не крадат нафта или такситата не лъжат клиентите. Нима ако клиент си забрави рестото продавача ще му го върне? Всички сме еднакви. Да си простим и да не вършим вече злини. Всеки да беше на мястото на Пеевски би крадял. Повече или по малко. Да бъдем добри и да не съдим.
  • 18 Roskata

    14 0 Отговор
    Боже, каква изненада.... ?!
  • 19 Гост

    19 0 Отговор
    Добре де, утре прасето ще пожелае да вземе парите на друга банка, кой ще го спре? Кой?

    Коментиран от #21, #22

  • 20 А казват че мюсюлманин

    13 0 Отговор
    Се отвръщавал от свинско ?! Ха ! А защо Доган се гушка с този " красавец ", щом е правоверен ? А ? А Догане , нали свинята е ХАЗЕР или и двамата грухтите ?
  • 21 Све

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Българите, ако мн има такива. Малкото останали, биват мачкани от престъпния апарат на ГЕРБ, КАКТО ПРАВЯТ С Г.ГЕОРГИЕВ ОТ "БОЕЦ" . Подкрепата е слаба. МАЛКО СА МЪЖЕТЕ С МОЗЪК В БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #27

  • 22 Све

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Жалко за 6 млн , които живеят на територията на мутренско-циганската държава. Само прочиташ новините и ти е ясно, че БЪЛГАРИТЕ МУТИРАТ В ДОБИТЪКОПОДОБНИ .................... Може ли да стане по-зле ?????
  • 23 А БЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Bacumkin":

    Никой не се бърка, то се знае много добре кога беше !
  • 24 Д П С

    13 0 Отговор
    Цацата и Гешефта папкат от ръката на Шиши.
  • 25 Гост

    9 0 Отговор
    Сега разбирам посланието на Путин по повод обвиненията срещу Малинов! Може би и Гешев го е схванал...
  • 26 Анти милиционер

    5 1 Отговор
    Сорос ближе рани
  • 27 Компаса ти е без магнит !

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Све":

    Дали е ГЕРБ или не - такава шишарка като теб все Праз ще яде ! Всички партии свирят една песен а изборите са борба за контрол над ЯСЛАТА и КОПАНКАТА . Кой ще държи много хляба и сиренето ! Защо компаса ти не държи СЕВЕРА ? Защото населението умишлено се държи безхаберно ! Образование , култура , изкуство, радио , телевизия, закони , политика - всичко към ружди НАРОДА тика ! Никой не говори за Справедлива Социална политика и ИДЕОЛОГИЯ ? Ти знаеш ли у нас кой е професор Идеолог ? Иво Христов - а ти чул ли си нещо от него по въпроса ? А от СУ " Кл Охридски " брадясали академични козел? На тях им плащат както и на Средствата за Масова Дезинформация да те държат БЕЗХАБЕРЕН ! Те такава е системата и държавната политика като цяло у нас. НАРОДА е Огромна сила но който владее неговото Съзнание днес е Цар и Бог ! Той коли и той беси ! Изборите днешни са боричкания горе мужду тях си . За НАРОДА значение няма кой ще го бяха , дали ще е Генчо или Пенчо ! Лидер и Социална Справедливост, Хуманна Идеология НЯМА а това е СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА ! Че чакаме пак Русия иначе от Дремджиев никакъв лъч няма да видим .
  • 28 Пеевски е

    9 0 Отговор
    табу в Бугаристан.
  • 29 Лекар БГ

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "БРЕЙ":

    Лумпен,неймът ми е "Лекаер БГ"-не съм доктор,искам умно и смислено да пиша,за да лекувам БГ,капиш????
  • 30 анонимен

    5 0 Отговор
    Този ПРАСЧОК е недосегаем! Не го ли разбрахте! ?
  • 31 Прокуратура няма, има Мутротура

    3 0 Отговор
    Да...
  • 32 Пилотът Гошу

    6 0 Отговор
    Сега разбрахте ли, защо Малинов е агент - защото единствен си е отворил устата за Свинята.
  • 33 Пандора

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "сектант":

    Отвори ли се кутията на пандора става страшно всеки може да бъде обвинен за Руски шпионин САЩ хубаво да си помислят дали да поддържат ГЕРБ и ДПС +сергей станишев и БСП +ТОЗИ ВИД СЪДЕБНА СИСТЕМА Защото утре изморения и разярен народ ще изгони тях с камъни .
  • 34 Крум

    5 0 Отговор
    Това е мафиотска държава! Само ще ви кажа как нагло се продаваха гласове през изминалете кметски избори. И се питам боже да тук ли я докарахме! Мисля че стигнахме дъното за това който може да стяга куфарите! Няма бъдеще тука! Пари за купуване на гласове има а за болни деца,болни възрастни хора няма. Да нямаш достоен живот и достойни старини да ти пи*ам на държавата Бойко!!!!
  • 35 Виолина

    2 1 Отговор
    Всички подозрения за престъпна дейност и нелегални уговорки и връзки с този и онзи на мустакатия почват да се потвърждават, няма как да се извъртят нещата в негова полза
  • 36 Иван

    1 2 Отговор
    Прокуратурата си затваря очите и за принудителното връщане на Цветан Василев от Сърбия!
  • 37 Мартин

    1 2 Отговор
    А с фараон Цветан Василев какво се случва?
  • 38 Коко

    0 2 Отговор
    Абе да вземат да се огледат по-добре за измамника Цецо Василев, че ще вземе да изчезне и от Сърбия
  • 39 Петър

    0 2 Отговор
    Цветан Василев пак отклонява удобно вниманието от себе си и от факта, че ограби и фалира КТБ.
  • 40 Макето

    1 1 Отговор
    Крайно време е Цветан Василиев да бъде осъден и да влезе зад решетките, а с него и всички, които са бъркали в кацата с меда наречена КТБ!
  • 41 инчхай

    1 0 Отговор
    нали затова назначават гешевъ да го крие иначе ако се разприказва ще изпушат и боко и цвъки гадовете да ги ядат
  • 42 Гърмян от прокурори

    1 0 Отговор
    Тази вина е единствено и само по адрес на Гешев, разследващия прокурор по делото КТБ.
    Нека остане място и за прокурори, които не се казват Доган Гешев.
    Не може един корумпиран Доган Гешев да представлява всички в Прокуратурата на РБ.
    "Вън от Прокуратурата" за този нещастник е много малко...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове