Last news in Fakti

19 Ноември, 2019 19:48 3 579 31

Шок! Почивката на българина поскъпва

  • николина ангелкова-
  • туризъм-
  • почивка

2019 г. бе изключително предизвикателна за туризма ни, но постигнатите резултати са много добри

Министър на туризма Николина Ангелкова заяви пред Националния съвет по туризъм, че започва дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори. Въпросът е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”, заяви Николина Ангелкова.

2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред туризма, но постигнатите до момента резултати са много добри дори спрямо миналогодишните исторически рекорди. От януари до септември чуждестранните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018 г. е едва 0,8%. По данни на БНБ за периода януари-август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на над 2,8 млрд. евро, като спадът е 0,3%. Добри са данните и за лятото - в местата за настаняване с поне 10 легла в страната през периода от юни до септември 2019 г. приходите от нощувки са с ръст от 4,5 на сто в сравнение със същия интервал на 2018 г.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на заседание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец, в което участваха представители на институциите, бизнеса, местната власт и наблюдатели. То бе свикано, за да бъдат обсъдени важни за сектора теми след фалита на британския туроператор „Томас Кук“ през септември.

Министърът припомни негативната кампания в началото на годината, която предвещаваше срив на летния сезон, но фактите говорят обратното. Секторът има нужда от спокойствие, за да реализира оптимални резултати, отбеляза тя. В същото време при организираните туроператори, и най вече в националните курорти, се отчита спад между 10 и 18 процента и знаейки това, направихме стъпки за насърчаване на организирания туризъм, обърна внимание министър Ангелкова.

Тя благодари на премиера Борисов, на финансовия министър Горанов и останалите членове на правителството, което издигна в приоритет туристическия сектор. В резултат бе анонсирана подкрепа от 15 млн. лв. за организирания туризъм през рекламата и маркетинга към основни генериращи пазари. Фокус са Германия, Великобритания, Русия и страните от Вишеградската четворка. Процедурата предвижда финансова подкрепа при доказан положителен резултат от отседнали в местата за настаняване, които са регистрирани в ЕСТИ, тоест платили са всички данъци, категорична бе министър Ангелкова. Тя подчерта, че механизмът пилотно ще се прилага за месеците от май до октомври. Ако мярката покаже добри резултати, ще бъде включена в 5-годишен период с допълнителен ресурс.

Министър Ангелкова изказа признателност към бранша и институциите за мобилизацията и изрази надежда с общи усилия на всички тези резултати да бъдат постигнати и следващата година, което ще е отново сериозно предизвикателство. Тя постави акцент върху продължаващите срещи с големи туроператори и представители на чуждестранни институции, за да може да се подготви добър летен сезон през 2020 и 2021 г., като бъдат пренасочени към други компании заявките за настаняване и седалките в полетите към България след фалита на „Томас Кук“.

Министър Ангелкова поясни, че българското законодателство предвижда застраховка, която касае само крайния потребител. Допълнителни застраховки не са задължителни по европейското и българското законодателство и ние не можем да се месим в частноправни отношения. Всички щети за туристите след фалита на „Томас Кук“ са покрити, заяви още тя. Що се отнася до доставчиците, те трябва да се конституират като кредитори според съответното законодателство. Колегите са във връзка с Германия, германското Министерство на икономиката и застрахователите и за това браншът бе своевременно информиран, каза още министърът.

В момента е важна застраховката „Отговорност на туроператора“. От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1154 са с минимална застраховка от 25 хил. лв. и само 18 са с над 1,4 млн. лв., съобщи министърът. Тя илюстрира с примера, че туроператор с 25 хил. лв. покритие и пакет от 600 лв. на турист може да удовлетвори претенциите едва на 41 човека, което е крайно недостатъчно. Вдигането на нивата на застрахователните лимити за туроператори е дебат и в Германия.

Създаваме работна група, за да обсъдим увеличаване на минималния лимит на задължителната застраховка. Министерството на финансите, КФН, Асоциацията на застрахователите и други институции също ще бъдат включени, за да може в срок да се предложат текстове за законодателна промяна и да гарантираме интересите на туристите, анонсира министърът.

Проучваме опита на други страни, свързани с предлагане на туристически услуги от апартаментите за гости и различните електронни платформи за настаняване. Поехме ангажимент работната група, която бе създадена от началото на годината, да предложи текстове със законодателни промени как те да излязат на светло, защото голяма част предлагат тези услуги, но не са регистрирани, поясни министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой кой кой

    55 1 Отговор
    Кой кой кой назначи това недоразумение за министър

    Коментиран от #3

  • 2 СссереМ

    4 21 Отговор
    Ами по този начин ще има възможност за обезпечаване на клиентите,а не както сега-фалира някой и после СУПАТА.
  • 3 СссереМ

    3 29 Отговор

    До коментар #1 от "Кой кой кой":

    Ами не назначават такива като тебе с трето отделение.

    Коментиран от #9

  • 4 Последния софиянец

    27 2 Отговор
    Чужденците са много, защото са знаели че няма да плащат. Томас Кук ни ги пробутаха.
  • 5 Valio

    41 2 Отговор
    Вече отдавна не е шок поскъпването а ежедневие за Бългрина с такива боклуци където ни управляват и знаят само глупости да говорят.
  • 6 дявола

    29 1 Отговор
    Ха много смях че имали нещо което да не е скъпо за БЪЛГАРИНА
  • 7 Ха -ха - ха!

    7 1 Отговор
    БЛЯ - БЛЯ - БЛЯ!
  • 8 Димов

    7 2 Отговор
    Паразитите ходят по неборещи се организми.
  • 9 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    цецооу....
  • 10 Туриста с хладилната чанта

    17 2 Отговор
    Дреме ми на сайдера... аз съм си резервирал почивката на Левкада и ми излиза даже около 20% по-евтино от тази година. А интересното е това поскъпване как ще е изразено в реални цифри-170лв за чадър и шезлонг..25 лв /1,5л минвод...а как ли ще са кебапчетата от премлени кчфтета, останали от миналата седмица...абе пак ще вият хотелиерчет и ресторантьорчето на умряло, ама тоя път няма да има англета да ги спасяват..Брекзит, мале се задава...визов режим и т.н и т.н. А на мен ми дреме на сайдера...
  • 11 Бат Вал

    16 3 Отговор
    Не съм гадател, ама предричам масов фалит на Бг туроператори! Просто българите трябва да започнат да учат гръци и/или турски, и сами да си правят резервациите! Всъщност, то и сега голяма част от нас така и правят, в това число и аз - от години ходя в тези страни, но не и в България..

    Коментиран от #12

  • 12 Туриста с хладилната чанта

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Вал":

    АбсЕлютно верно ( както казваше един варналия, голям артист, лека му пръст), вече толкова години си ходя по гръчко и сам си резервирам..досега винаги ми е излизало много по-евтино, а колко ядове и разправии съм си спестил. А на гръчки ти трябват100-200 думи и си ''шен'' от всякъде.Един голям + имаш от мен..
  • 13 Ангелко

    20 3 Отговор
    Е таз "министърка" яко играе за Турция и Гърция. Те не стига, че нищо не ти предлагат в тия убити хотели, нескопосани кръчми и мръсно море, че и цени ще вдигат... Първо нашите "хотелиери" да се разходят в съседните държави и техните курорти. Хубаво е да си вземат и по една тетрадка и да си записват какво виждат и цените. Като се приберат да си отворят записките и да направят сръвнение с техните бардаци и да си помислят за тия пари дето ги искат какво предлагат. А и как клиентите им спират през 5 преки, че нямат паркинг...
  • 14 Васил

    14 3 Отговор
    Има ли още мазохисти дето почиват във България?
  • 15 Кой68

    2 0 Отговор
    Бееееееее.....Муууууууууу... Ауууууууу.
  • 16 Поскъпват погребалните услуги

    17 0 Отговор
    Ква почивка, кви пет лева? 3/4 от народонаселението не могат да си осигурят т.нар. екзистенц минимум, та на почивка да ходят.

    Коментиран от #21

  • 17 Гост

    4 3 Отговор
    Я съм си у гръцко, цяло лято

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Plovdiv

    7 0 Отговор
    Олеле, така се шокирах, че трябваше да си правя изкуствено дишане уста в уста и да се съживявам с дефибрилатор! През 2015 г. за последен път бях на черноморието, оттогава ходя в Гърция поне по два пъти в годината и съветвам всички, които се колебаят: Отивайте там, не се чудете!
  • 20 Виме

    10 1 Отговор
    Само фанатичните ЧАЛГАРИ с БМВтата , могат да "почиват" на Л@%%0морието и с кеф да си изкарат на мазна чалга и српскУ, докато си чЕкат кибааачитьть. Такава Бг отрепка е най-популярния паразит, дето пречи на англичаните да вземат първото място по повръщане, о$%₽@не и псуване. Но министърката дала заповед на МИТНИЧАРИТЕ да задържат умните и досетливи хора пътуващи към Гърция и Ьурция, барем се върнат и оставят заплатите обратно на мутрите и бандитите с хотелите и джиповете. Тааа войната продължава! ПОЧИВАЙ В ЧУЖБИНА!!! ОСТАВИ 1 МУТРА ГЛАДНА!!!
  • 21 onq s konq

    0 10 Отговор

    До коментар #16 от "Поскъпват погребалните услуги":

    И КОГА успя да "ошеташ" 3/4 от Населението на БГ и да установиш въпросните данни?А ИМАШ ЛИ ХАБЕР от "Сива икономика " и знаеш ли че сме НА 1-ВО МЯСТО в Европа по тоя показател?А СЕГА добави и 30% ВЪРХУ ЗАПЛАТИТЕ БАШ ОТ СИВАТА ИКОНОМИКА на Българите и дано тогава вече стигнеш до Истината че сме В "ЗЛАТНАТА СРЕДА" поне на бившия "Соц. лагер"!Ама се перчите тука ЕДНИ ИСЪЩИ как презрително пренебрегвате Нашето Черноморие в полза на Гръцкото,но същевременно и ПЛАЧЕТЕ че "Българинът работи на Минимала"?А КОГО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ИЗЛЪЖЕТЕ с първобитните си Евразийско-руски прийоми бе МАТРЬОШКИ ГРОЗНИ такива?!Ей...,не Хитлер,а САМО СТАЛИН ЗА ВАС Гадове противобългарски такива!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГОСТ

    3 0 Отговор
    МНОГО ВАЖНО....??? !!!
  • 24 Йозеф

    8 0 Отговор
    Оставете почивката, ХРАНАТА в България е по-скъпа от колкото в Австрия, Германия, Англия. И по-некачествена.
  • 25 Попето

    1 2 Отговор
    Кой където иска да си почива това е собствено мнение на всеки защо трява да плюете България излишно ходете в Гърция и не се хвалете все едно сте ходили на Малдиви те бе ганьовци и аз ходя в Гърция но не плюя по наща родина
  • 26 6423

    3 0 Отговор
    Аз вече като златно правило не ходя на почивка или ресторант на нова година и другите подобни дни. Цените са безобразни.
  • 27 Димов

    6 0 Отговор
    2019 Юни - оплаквания за силно занижен туризъм; Юли - рев, че хотелите по черноморието са празни; Август - статистики, колко много загуби има туризмът ни тази година; Септември - сезонът тотално провален. Искат оставката на Ангелкова. И днес - хоп - всичко било на печалба?!?!?! Как я натъкмихте тая печалба бе, другарко?

    Коментиран от #30

  • 28 guest

    5 0 Отговор
    Цените за нощувка, наистина стават много по високи от съседните държави и това ще удари туризма, не само рехавият български, но и чужденците ще се пренасочат към Гърция, Македония, Сърбия и Турция. Заради евтиното Бг спечели стабилен пазар, сега ако го загуби, едва ли ще може да го възстанови в бъдеще. а конкуренцията в региона е голяма.
  • 29 ДедоВиЯ

    2 0 Отговор
    Със 7 млн. туристи мо'е се конкурираме онли с Одрин! А те тая скочубра... Чини ми се, че бая народ от уърлдуайд-а се дистанцира, само кат' киризи този "блестящ рекламен" Росинант...

    Коментиран от #31

  • 30 Дедо

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Димов":

    Ами тя"другарката" е на печалба!
  • 31 Баба Вуна

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "ДедоВиЯ":

    Ааа ,не обиждай!Росинант е по-убав!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове