Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 14:32 4 019 40

Борисов: Македонците да забравят антибългарската реторика

  • бойко борисов-
  • македонци-
  • антибългарска реторика

Според премиера, прочитът на историята е такъв какъвто е от историците и ние сме го възприели от векове

Борисов: Македонците да забравят антибългарската реторика - 1
Снимка: БГНЕС

"За да може една страна уверено да върви по пътя към ЕС и НАТО, всички основни системни партии трябва да са го декларирали, осмислили и приели, и антибългарската реторика не само да бъде забравена, но и да са убедени, че тя не е вярна", обясни от Загреб премиерът Бойко Борисов за европейската интеграция на Северна Македония и Албания.

По думите му, "ние не сме били окупатор на никого и не трябва да се преиначава историята" и ако двете страни искат да вървят напред, европейските ценности са ясни.

"Вчера проведох среща с Християн Мицкоски (ВМРО-ДПМНЕ) и с албанския ми колега. Неслучайно Мицковски вчера заяви пред медиите, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО. Когато някой каже, че България е фашистки окупатор, това означава, че ние няма да помагаме по никакъв начин", коментира Борисов.

Според премиера, прочитът на историята е такъв какъвто е от историците и ние сме го възприели от векове. Големи български градове се казват Гоце Делчев и Сандански и няма да има компромиси с тези неща.

Пред медиите в Загреб Борисов очерта още, че България е държава, която продължава да е пример не само за справяне с миграционния поток, но и за борба с контрабандата.

Той припомни и добрата оценка - признание от DipNote, официалният блог на Държавния департамент на САЩ, за България, определена като съюзник, на когото може да се разчита.

По-рано Борисов се срещна с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, коментира значимостта за изграждане на транспортния Коридор № 8 и нуждата "да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион".

Припомняме, в края на септември Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев.

В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

На срещата бе решено, че България не дава безусловна подкрепа за кандидатстването на Северна Македония за ЕС.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.

Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлов се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    33 6 Отговор
    Македония е Българска територия и това е факт
  • 2 Гост

    28 9 Отговор
    Трябва да си върнем нашата Македония!
  • 3 На 29 съм

    35 4 Отговор
    Македония е област на 24 години 😨 аз съм по-стар от нея.
  • 4 Хе Хе

    6 25 Отговор
    Ква македония бе?! Това е в Гърция ;)
  • 5 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤

    19 4 Отговор
    БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 6 ПК-РК

    20 2 Отговор
    Боке,предлагам ти през week-end -ите да станеш частен мин.председател на Северната Македония,и без тва немаш жена и приятели...
  • 7 Сатаната

    20 7 Отговор
    Кратуно куха, македонците са българи бе, изчадие на ДС.

    Коментиран от #22

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 5 Отговор
    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
  • 9 Ал та фанах Атаопънах

    23 3 Отговор
    Самата им нация се е изградила на анти-българска реторика. Трябва да си признаят че са българи, ама това никога няма да стане.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Виелицата

    9 4 Отговор
    Санстефанска България! Всичко останало е измислица-премислица.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Македонец

    3 15 Отговор
    Българите са мизерници

    Коментиран от #18

  • 14 Йосарян

    8 5 Отговор
    Тиквата знае ли гръцките интереси? Дори макетата ни направиха смешни. Тикво глупак!
  • 15 Dani

    3 20 Отговор
    Македонија е на македонците , така и ке остане. Кога ќе најдете еден бугарин да се вика Гоце , тогаш ке зборуваме за Гоце Делчев дека има нешто бугарско...

    Коментиран от #16, #17, #19, #20, #24, #27, #29

  • 16 Bahti

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Dani":

    Е що го пишеш на БЪЛГАРСКИ?

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баджо

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Македонец":

    A тебе бащати те е направил от пико@ не със спер@а
  • 19 Борчо

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Dani":

    Георги Делчев му е името!Георги(Гьорче)Петров,Дамян(Даме)Груев....!И за финал Борис(Борчо ми викат)Давидков
    Колко Борчовци има в България и Македония а...?
  • 20 Баджо

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Dani":

    Агент Гоце
  • 21 Дани

    2 11 Отговор

    До коментар #16 от "Bahti":

    НЕ е на Бугарски ! Напишано е на македонски јазик - кирилично писмо !

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Варненец

    3 13 Отговор
    Дали Българите знаят от кого е убит Яне Сандански. От Бугари. И как може да е Българин.

    Коментиран от #26

  • 24 Аии ла ва

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Dani":

    Защо не е Гоце ДелчевСКИ бе паламуд ,като е македонец
  • 25 Двуличници

    16 0 Отговор
    Севернимакедонци с български паспорти в джобовете ,декларирали и подписали че имат бг.корени за да получат бг.паспорти и плюещи от яд България.Това са макетата
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Христо Христов

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Dani":

    Браво бе, Македонец бил, а не знаеш как е истинското име на Гоце Делчев! Ванче Михайлов да не се казва Ванче, а аз сигурно се казвам Ристе Ростов!
  • 28 Варненец

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Аз съм реалист. Прочети Яне колко Българи убил. За какво ги е убивал според теб. И най-накрая ние го убиваме защото искал независима Македония.
  • 29 Майна

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Dani":

    Името на Гоце Делчев е Георги Делчев, а Гоце е нагалено то му име, така че србомакедонче или си признавате че сте прави бугари или ке сборувате албански
  • 30 Тъпо тролче

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дани":

    Какъв "македонски jaзик" те гони бре! Значи като сложиш едно "j" българският става македонски! Сигурно е създаден от македонските братя Кире и Мето за македонската държава! 😂
  • 31 Сашо

    0 4 Отговор
    Бугарите се наши пријатели и најблизок народ.. Ама ние сме Македонци и не сме биле ниту ќе бидиме бугари.. Друго е што Македонија се сваќа кај Бугарите како најромантичен дел од историјата ама бидете реални.. ние сме два народа по многу блиски ама различни и не ја крадеме историјата никому.. друго е тоа што сме цело време уценети, а верувајте не ни е лесно... и ако давате подршка дајте ја без уцени и отстапки да барате .. така е правилно и добрососедски.

    Коментиран от #35

  • 32 оногундур

    3 0 Отговор
    Гн тиква историята е наука възприятието е нещо друго
  • 33 123

    6 2 Отговор
    ПОДРЪЖНИЦИТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И СГАНТА ГЕРБ СА-САМО НАРКОМАНИ,ПИЯНИЦИ,ПРОСТАЦИ С ВТОРИ КЛАС , МЪРЗЕЛИВЦИ, КРАДЦИ И ПСИХИЧНО БОЛНИ КОИТО НЕ РАЗБИРАТ СВОЙСТВОТО НА ДЕЯНИЕТО СИ.БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ШИЗОФРЕНИЦИ И ПСИХАРИ.БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ.
  • 34 asoos

    2 0 Отговор
    в македония живеят българи сърби и албанци и няма нито един македонец
  • 35 JPower

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сашо":

    За албанците, вие македонците сте българи. Албанците казват,че в Македония има албанци и българи... А ти си сърбоман, вижда се какво става в Сърбия..... Скоро,ще говориш албански или български!!! Никой, освен България няма да ви помогне, ама никой, даже и Сърбия...Дано, заради вас, не влезем в нова национална катастрофа. За да ти е още по-гадно, имам роднини в Струмица, пРви македонци... Всички от Шугово.
  • 36 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    лошото е , че България прави каквото и каже америчка,македония прави ,каквото и каже америчка...а Албания прави ...деца!!!!!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мнение

    2 0 Отговор
    Северна македония, Западна България е по правилното наименование. Комунистите от времето на Георги Димитров такъв грях имат към родината, че нигога и никой не трябва да им го прости. Все едно сега като сме под влиянието на ЕС, да признаем южна България за Турска или Гръцка територия. Нещо такова са направили навремето Българските комунистически "политици и държавници".
  • 39 Ердоган

    0 0 Отговор
    büyük kafa boş
  • 40 Чичо Гошо

    0 0 Отговор
    Еее,най-после,бат ти Бойко им издърпа ушитееееееееееееее...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове