Last news in Fakti

23 Ноември, 2019 16:23 1 873 7

Протест срещу унищожението на река Вит

  • река вир-
  • клуб балканка-
  • баластра
Протест срещу унищожението на река Вит - 1
Снимка: Балканка

Сдружение „Балканка” организира днес гражданско събиране на моста на река Вит, местност Боаза. Риболовци, местни жители и загрижени граждани се събират, за да изразят възмущението си от начина, по който се посяга към природните богатства на България.

Причината – разораването на километри от река Вит в нарушение на куп европейски директиви и законите, действащи в страната. От сдружението припомнят, че засегнатият участък от река Вит попада в две зони от екологичната мрежа Натура 2000: ЗЗ Български извор по директивата за хабитатите и ЗЗ Васильовска планина по директивата за птиците. Това означава, че е засегнат участък, включващ приоритетни местообитания и защитени видове по двете европейски директиви, а за дейността няма проведена задължително процедура по Закона за биологичното разнообразие.

Проблемът изключително нашумя последната седмица след сигналите и видеокадрите, заснети на място от представители на сдружението. Новината доби отзвук в обществеността и медиите, като само няколко часа, след като риболовците качиха информацията на тяхната страница, тя беше споделена от хиляди хора. Те изразиха възмущението си от дейностите и това, че някой е допуснал такова безумие. Новината достигна и до премиера Бойко Борисов, който лично направи оглед на място, където установи нарушението.

Сдружение „Балканка” от години изследва проблемите на реките у нас, като поставят въпросите за управлението на водните ресурси пред институциите. То е установили редица нередности, водещи до силно влошаване на условията по реките у нас и невъзможност за постигане на поетите от страната ни ангажименти като страна членка на ЕО по отношение целите на Рамковата директива за водите.За деянието гражданите обвиняват строителите на магистрала "Хемус", като самите те са станали свидетели на леко комична ситуация, при която десетина минути след подаване на сигнал до институциите, които трябва да контролират дейностите в реката, а именно БДДР и РИОСВ – Плевен, камионите и цялата строителна техника се изнасят по сигнал от коритото на реката в посока новото трасе за магистрала Хемус, като по този начин, при проверката на институциите, не се установява извършител.

Според представители от Сдружение Балканка, строителството на магистрала е недопустимо да се извършва с речна баластра, тъй като тя съдържа в себе си изключително разнородна структура, обли камъни с най-различни размери, глина и пясъци, като по този начин не може да се изгради стабилен насип и това застрашава качеството на строежа и е предпоставка за кратък експлоатационен живот, уточняват още от сдружението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бракониер

    5 2 Отговор
    Тези ми изядоха хляба, добре се препитавах с мрежите,да пукнат дано.

    Коментиран от #6

  • 2 Пак сме си виновни ние

    10 2 Отговор
    Ще продължавам да го пповтарям докато съвсем го осмислите. Не са ни виновни управляващите. Те са продукт на българското общество. Виновни сме ние, че ги търпим. Прocтo трябвa дa рaзбeрeм, чe cъc ceдeнe нe cтaвa. Трябвa дa oцeнявaмe кaчecтвeнoтo ( в тoзи cлучaй кaчecтвeнoтo упрaвлeниe) и дa имaмe пo - виcoки cтaндaрти. Не трябва да толерираме грешки. Все пак управляващите са отговорни за милиони българи. В управлението си трябва да са изрядни. Нo зaтoвa трябва да им покажем, че има последствия от действията им. Един крадец няма да спре да краде защото съвестта му се е обадила. Крадеца се спира с наказания. В случая съдът е зависим, следователно не може да ги накаже. Затова трябва да се намесим ние.
  • 3 Дарвин

    6 4 Отговор
    Категорично ако някога зелените спечелят и са във власта ще протестирам срещу тях по същия начин както те.Вместо да се подобри начина на живот снижаване на разходи развитие на икономика събиране на повече приходи респективно повече за образование култура социални разходи става обратното.Не им вярвам на тези зелени човечета.Нищо не е по силно от природата .Сама се възстановява и приспособява независимо от всичко
  • 4 Брах ви лайката гербаджийска

    7 1 Отговор
    Боко върни чакъла боко
  • 5 Бай Стою касапина

    5 4 Отговор
    Баластрата се използва само за леглото на пътя. Облите камъни при уплътняване с валяк потъват минимално в почвата за разлика от трошения камък. Вторият пласт е камъкът, а третият минерал бетон. Чак тогава асвалт. Първо биндер, след това износващ пласт. Така се правеше някога. Сега нещата доста се претупват. Икономията е майка на мизерията. А иначе хората са прави. Не може кой където му е кеф да си копа. Правилата са затова за да спазват. Само че някои искат много бързо да се хванат в пари. И не вярвам, че баластрата не може да се намери къде е. Някъде наблизо е.
  • 6 Забелязъл.

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бракониер":

    Почвай да ядеш тогава баластра бе бракониерче.
  • 7 Диамантената ръка

    3 1 Отговор
    Всяка седмица минавам оттам, река отдавна няма, има един голям пресъхнал гьол...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове